Оџак, оџак во куќата, како да се направи оџак

  • admin
  • 10 септември 2017 година
Оџак, оџак во куќата, како да се направи оџак

Оџак е елемент на речиси секој систем за греење. Нејзината цел е да се отстрани чад и гасови од согорувањето на горивото од собата. Ако куќата има камин, шпорет, гасен котел или котел со цврсто гориво, инсталацијата на оџакот е задолжителна (освен - без оџаци, конвектори). Во исто време, сите вообичаени традиционални тули оџак се повеќе се заменуваат со повеќе практични и сигурни колеги. Оџакот мора да биде правилно дизајниран и инсталиран во секој случај. Операцијата на оџакот мора да биде строго во согласност со правилата, чиешто прекршување е полн со такви последици како загадување на чад во просториите, обратен удар, труење со јаглерод моноксид, оган. За да се спречи ова, неопходно е внимателно да се разбере уредот на оџакот и барањата за негова инсталација и инсталација. И ако си го запрашале прашањето: како да направите оџак во куќата, информациите подолу ќе бидат корисни за вас.

Барања за оџакот, кој треба да биде оџак

што треба да биде чад

Се подразбира дека секој оџак мора целосно да ги почитува сите кодови за оган и градежни работи. Значи, при замена на котелот, често е неопходно да се промени оџакот. Оџакот мора да биде доволна за да ги отстрани сите производи на согорување. Највисоката точка треба да биде на безбедно растојание од покривот. Ако не сте сигурни за сопствените способности, за да избегнете проблеми, на оџакот треба да им се верува од професионалци. Дизајнот на кампањата на Velil, испорачува, собира оџаци. Тука работат високи квалификувани стручњаци, како што беше потврдено со препораки од клиенти.

И ако сте "пристаниште" на сите занаети, информациите за оџаците што се предвидени подолу, се надеваме, ќе ви помогнат во тешки ситуации.

Минималната висина на цевката над покривот е 50 сантиметри. Но цевката од оваа висина е погодна само за рамен покрив, кој нема испакнатини. Ако покривот има испакнати елементи кои се наоѓаат на растојание од 1,5-3 метри од цевката, тогаш височините треба да бидат исти како и испакнатите делови. Кога се поблиску, цевката треба да биде не помалку од половина метар. Ако покривот е запалив, тогаш висината на цевката за оџакот мора да биде најмалку еден метар, а подобро - една и пол. Многу е важно вкупната должина на оџакот, која мора да биде најмалку 5 метри од комората за согорување до главата.

Дијаметарот на оџакот се пресметува врз основа на капацитетот на котелот. На пример, за котел со моќност од 3,5 kW, дијаметарот на оџакот мора да биде најмалку 8 сантиметри.

Избор на оџак

За модерни системи за греење, се користат неколку видови оџаци: коаксијален оџак, челичен оџак и сендвич оџак. Туличките оџаци практично не се користат денес: тие не се издржливи, брзо запушени со саѓи, се уништуваат со кондензација. Тулички оџак со интензивна експлоатација служи не повеќе од 5 години, по што ѕидањето треба да се ажурира. И ова е скап и одземаат многу време процес. Челичен оџак е инсталиран од еднослојни модули.

Челичен оџак

Ова е наједноставна и најевтина опција, но во исто време, најмногу запалливи, бидејќи металот е многу жешко.

Сендвич оџакот најдобро одговара за инсталација во дрвена куќа.

сендвич-оџак

Овој тип на оџак е двослојна челична конструкција изработена од цевки од различни дијаметри. Јазот помеѓу цевките е исполнет со топлинско-изолационен не запалив материјал. Пресметување на дијаметарот на таков оџак, се ориентираат кон внатрешната цевка.

Што се однесува до коаксијалниот оџак, исто така се состои од две цевки вградени во едни со други, меѓу кои се остава воздушен слој за да се обезбеди изолација на оџакот. Кислород, кој влегува низ воздушниот јаз помеѓу цевките, го поддржува процесот на согорување во котелот.

коаксијален оџак

Внатрешната цевка е фиксирана внатре во надворешниот со помош на челични мостови. Важна предност на коаксијален оџак: може да се изведе на улица директно преку ѕидот. Ова во голема мера го поедноставува инсталацијата и ги намалува трошоците за изградба. Коаксијалниот оџак е инсталиран главно на гасни котли.

Оџак во дрвена куќа

оџак во дрвена куќа

Бидејќи дрвени куќи во наше време се многу популарни, во рамките на оваа публикација ќе го разгледаме дизајнот на оџак во овој тип на станбена зграда.

Да се ​​направи оџак во куќа направена од дрво е многу сериозна и одговорна работа. Дрвото почнува да го погодува веќе на 200 степени Целзиусови, а на 300 веќе гори. Затоа, оџакот мора да се прави правилно, за да не се запали куќата и да не биде отруен со јаглерод моноксид.

Табелата подолу ја покажува температурата на издувните гасови на разните уреди за греење и изгореното гориво.

Табела за температура на излезните гасови

Со милениуми, човештвото живее во дрвени згради и ги загрева со помош на печки, камини, пожари и сл. Природно, за толку долго време се акумулирало многу корисни искуства, што се рефлектира во современите прописи за заштита од пожар, изградбата и инсталирањето на системите за греење. Инсталирањето и инсталирањето на оџак во дрвени куќи се регулира и во документите одобрени од државните органи.

На пример, постои таков документ како SniP 41-01-2003 - "Греење, вентилација и климатизација". Овој документ се однесува на релевантните органи. Според SniP, локацијата на запаливи предмети поблиску од 130 mm од бетон, тула или керамичка цевка во изолација е строго забранета. За цевки од керамика кои немаат топлинска изолација, ова растојание изнесува 250 mm. Дрвото гори многу добро, повеќето видови на изолација, исто така, колку што полимер пареа бариера и водоотпорност филмови и не каже ништо. Затоа, не е неопходно да ве потсетам дека во никој случај овие материјали не треба да дојдат во контакт со оџакот.

абатмент на оџак на дрвен ѕид

Дрвени ѕид треба да биде можно со сигурност да се изолирани од оџакот. На растојание треба да биде најмалку 25 сантиметри. Ако не е инсталиран азбест изолација, оџакот треба да биде од ѕидот на растојание од 38 сантиметри.

Како резултат на просторот може да се ѕид до ѕид до една четвртина од тули од двете страни. Во новоизградените најавите кабини постави лизгачки одбор од одбори за да се овозможи неизбежна намалување на зградата. За да прикачите штит во непосредна близина на страничниот ѕид, при што се организира дупки за циркулација на воздухот.

Штиците во otstupke мора да биде затворен со тули, керамички плочки, или било кој други не-запалив материјал.

правила за поставување на оџак преку покривот

A растојанието помеѓу ѕидот на оџак и rafters мора да биде најмалку 13 сантиметри. Овој простор е исполнет со рок волна. Волна не треба да содржи органски компоненти врзивно средство. Доколку уредот се користи високо запалив материјал за покривање, како што се кров чувствува, растојанието треба да се дуплира. Во места каде оџакот, монтирани на покривот запаливи материјали, најмалку две нозе од цевка - чеша покриви челик, итн

Оџак издигнати над нивото на покривот на не помалку од половина метар, ако се наоѓа далеку од количка стан покрив, а не под сртот на покривот на оската излезот грип и пол до три метри од сртот, а не помал од една замислена линија составен од аголот на гребен 10 степени до хоризонталната оска на оџакот ако надвор повеќе од три метри од гребен.

оџак кој лежи низ внатрешната подлога во дрвена куќа

сечење помеѓу подови

Несомнени предност е достапноста на сите потребни компоненти за инсталација на модерни оџаци. Во случај на спратови мора да се купи готови за поставување на прекинувач фабриката оџак. Таа се вика таванот или interfloor. сечење внатрешен дијаметар треба да одговара на надворешниот дијаметар на цевката грип. Во меѓувреме, помеѓу греди намали на плоштадот дупка на плоштадот големина interfloor сечење делови. Дупка што со мала маржа, за да може да се заврши на цевка со не-запалив материјал во неколку слоеви. Понатаму, преку дупка врши излезните цевки, слободен простор е исполнет со рок волна.

Важна точка: сите зглобови на оџакот треба да биде на надвор, ги извршувате во таванот не треба да биде.

дихтунзи за димензии на оџакот

П преку оџак поставата на покривот се постигнува за иста како и во случај на спратови. Купи готови сечење, во овој случај roof- (понекогаш се нарекува кров bunching).

кров сечење

Сечење доаѓаат во различни големини, и се направени со различни агли на наклонетост. Треба да се напомене дека усвојувањето на покривот на оџакот малку потешко во средно подот. Од цевката на дрвени елементи на покривот треба да се почитува растојание од 25 cm на сите страни. Грип и затвора отворање посебен елемент, се нарекува "Kryz".

kryz

Kryz врвот лизна под материјал за покривање. Kryz на врвот на оџакот и носат okapnik безбедно го стега со помош на менгеме, со што се обезбедува заштита од атмосферските врнежи. Како и во случајот на подови, сите зглобови оџакот мора да остане надвор

дихтунзи за димензии на оџакот

поставата низ ѕидот

Многу често seendvich-оџаци испушта надвор во текот на целиот ѕид. Во овој процес, постојат многу позитивни аспекти: тоа не е неопходно да се трошат време и напор за да помине низ таванот и покривот, значително да се намали ризикот од пожар. Во овој случај, треба да додадете хоризонтална премин преку вертикална површина. Ако зборуваме за изолација, а потоа јазолот е не се разликува од поминување низ палуби на подот. Тешкотијата лежи во фактот дека новиот дрвена куќа неизбежно ќе се намали, па затоа е неопходно да се инсталира лизгачки сечење дихтунзи.

поставување на ѕид 2

Важна точка: ако куќата ќе се загрева со печка, котел на цврсто гориво или камина, на врвот на оџакот мора да биде инсталиран искра громобрани.

свеќичките

тула оџак во дрвена куќа

тули оџак

Иако модерен пазар нуди многу материјали за оџаци, тули сеуште е доста популарен градежен материјал за оџаците.

Поставувањето на оџакот нужно мора да се направи со облекување. Внатре во куќата, тулата се става на вар малтер, а на врвот на покривот - на цементен малтер. Не е дозволено да се користат шупливи тули за изградба на оџак. Шварот помеѓу тулите треба да биде не повеќе од 1 сантиметар. Малтерисувањето на оџакот внатре е забрането. Бидејќи тули оџакот е прилично добро, неопходна е независна основа.

Со текот на времето, ѕидањето неизбежно почнува да се распаѓа под дејство на киселински кондензат, остатоците паѓаат и постепено го стеснуваат оџакот. Внатрешната површина на оџакот е нерамна и груба, што предизвикува саѓи да се акумулираат внатре. За да ги намалат сите овие недостатоци на минимум, цевката од азбестниот цемент се става во каналот за чад. Просторот помеѓу цевката и ѕидовите на оџакот се истура со бетон или цементен малтер. Овој метод се нарекува "ракав".

керамички оџак

керамички оџак

Неодамна, во дрвени куќи често се поставуваат оџаци од керамика. Керамичкиот оџак е модуларна, модуларна структура. Внатрешната цевка на оџакот е изработена од издржлива керамика отпорна на високи температури и киселини. Внатрешната површина на оџакот е мазна, саѓи на неа практично не се решат. Поради големата тежина за керамичкиот оџак, неопходно е да се направи основа.

оџак со сендвич цевки

оџак со сендвич цевки

Овој тип на оџак е многу заслужена популарност. Лесно е да се инсталира. Изградбата тежи малку, не му е потребна фондација. Нежните внатрешни ѕидови не акумулираат саѓи и не се мешаат во протокот на нацртот. Внатрешната цевка е направена од нерѓосувачки челик отпорен на киселина.

Избор на оџак за одреден систем за греење, потребно е да се запамети температурата на излезниот гас (види го горната табела). Така, дебелината на ѕидовите на внатрешната челична цевка не треба да биде помала од 0,5 mm за гасни котли, како и котли за дизел гориво и котли за пелети. За печки, камини и котли на јаглен - 0,8-1 мм. Слој на топлинска изолација треба да биде 10 сантиметри за печки, котли на јаглен и камини, за автоматски котли - 5 сантиметри.

https://www.youtube.com/watch?v=7jiCq3rE_98

Можеби сте заинтересирани за: