Изработка на домашно уред со свои раце, принципот на работа. Од што се состои автономната апаратура: дестилациона коцка, фрижидер, термометар, сува келија, меурче.

  • admin
  • 03-Feb-2018
Изработка на домашно уред со свои раце, принципот на работа. Од што се состои автономната апаратура: дестилациона коцка, фрижидер, термометар, сува келија, меурче.

Цените за силни духови се зголемуваат, често се наоѓаат шишиња со алкохол со сомнителен квалитет, што дури и специјалисти не можат да препознаат без да спроведат испит во лабораторијата. Затоа, луѓето често имаат фер прашање: дали е вредно да организираме дома мало производство на алкохол за сопствени потреби? Покрај тоа, цената на домашна месечината е само еден денар во споредба со цените за водка, за што државата ни диктира.

Принципот на апаратот за подготовка

Moonshine е пијалок со висок степен на содржина на алкохол, добиен со дестилирање на течност која содржи алкохол.

За да се добие свеж млеко, пијалакот што содржи алкохол во неговиот состав се сместува во затворен контејнер (дестилација) и се загрева. Кога се загрева до одредена температура, фракциите со ниска температура, вклучувајќи го и алкохолот, почнуваат да испаруваат.


Одделената пареа со висока содржина на етил алкохол преку цевката за влегување влегува во разменувачот на топлина, каде што се разменува топлината помеѓу топла пареа и ладна вода што ја лади. Како резултат на ладење на пареата, се случува процес на кондензација, т.е. транзиција на супстанција од гасовита состојба во течна состојба. Течноста што содржи алкохол, т.е. месечината, гравитацијата се собира во посебен сад.

02

Така, за да се добие течност со висока содржина на алкохол (moonshine), доволно е уред кој содржи само 2 елементи:

  • загреана дестилација коцка;
  • разменувач на топлина.

Во апарати за приготвување дома, разменувачот на топлина често се нарекува фрижидер.

Автономни уреди ги имаат следните предности:

  • едноставност на дизајнот;
  • ниска цена на производот.

Но, машините за месечината се својствени и недостатоци:

  • дестилација на токсичен метил на почетокот и на крајот на дестилацијата;
  • невозможноста за целосно прочистување на производот од фузел и есенцијални масла.

Да се ​​намали содржината на светлина други супстанции како што етер и фузелово масла, а со тоа и подобрување на квалитетот на производот се врши редестилација, а во сварено апарати често вклучува дополнителни елементи како тапан пареа и bubbler.

Безбедносни и безбедносни правила за дестилација

За да се обезбеди ефикасно функционирање сварено апарат стегање, според тоа, во рамките на уште преголемиот притисок ќе бидат создадени со загревање, кои под одредени услови може да доведе до прекин на садот и навлегувањето на миење и топла пареа за човечкото тело. Затоа, кога се користи апаратот за подготовка, потребно е да се обезбеди температурниот режим да се одржува, а серпентина, цевки за поврзување и црева не се затворени со бура.

Уредот на месечината

03

Главните задолжителните атрибути на месечината се следните:

врие коцка

Коцката за дестилација е капацитетот во кој пијалакот се загрева до испарувањето на лесните фракции.

Многу популарни кај домашните шпорети се шпорети под притисок, бидејќи тие првично биле наменети за работа под притисок, тие имаат херметички затворен капак, во кој е сосема лесно да се намали парната цевка. Значителен недостаток на домашната апаратура од шпоретот под притисок е нивниот незначителен капацитет, така што е невозможно да се добие голема количина на производи одеднаш.

05

Заедно со шпорети под притисок, 40-литарските алуминиумски конзерви се подеднакво на побарувачката. Тие исто така се запечатени и добро прилагодени како уште коцка.

06

Најчесто дестилационите коцки се направени од алуминиум, но овој метал може да реагира со фалба. Најсоодветни контејнери се материјали отпорни на киселини и алкохоли, на пример, од нерѓосувачки челик од храна, титан или бакар, но нивните трошоци ќе бидат многу повисоки од алуминиум.

Често, како контејнер за монгол, се користат емалирани јадења. Емајлот е отпорен на дејството на супстанциите што го сочинуваат берг, и ако површината нема чипови и гребнатини, тогаш таков уред може да трае прилично долго време. Недостаток на таквите прибор е тешкотијата при поврзување со црева и запечатување.

Капацитетот на коцката за дестилација мора да има добро запечатен и во исто време лесно покриен капак со доволен дијаметар за одржување по употреба. Искусните домашни пиварници го сметаат оптималниот капацитет на коцка во опсег од 25 до 35 литри.

фрижидер

Фрижидерот на месечината е дизајниран да ја олади пареата произведена во коцката за дестилација и да ја кондензира во готовиот производ. Најпростиот фрижидер е цевка за пареа која се наоѓа во контејнер со течност за ладење или мраз. За поефикасно ладење, наместо директно цевка, препорачливо е да се користи калем - цевка рана во форма на спирала. Капацитетот во кој серпентина е поставен може да биде од два главни типа.

Првата опција е голем отворен сад во кој се истура ладна вода. Како што водата се загрева, во резервоарот се заменува со ладна, а во зима снегот или мразот често се додава во водата. Таков фрижидер главно се користи во отсуство на водоснабдување и се карактеризира со големи димензии.

Мал течен ладилник се разликува низ кој тече вода за ладење. Намотката се наоѓа во мал затворен контејнер со две млазници. Преку една млазницата во контејнерот се снабдува ладна вода за ладење на пареата во серпентина, а другата е исцедена со пареа која се загрева со пареа. Фрижидерот со циркулацијата се разликува во мали димензии, почесто се користи од станарите на становите и има значителен недостаток: значителна потрошувачка на ладна вода, што значи зголемување на плаќањето.


Постојат фрижидери со калем, направени од фино лабораториски стакло. Стаклени ладилници се мали, сосема ефикасни, но имаат многу голем недостаток - тие се крајно кревки.

09

Ако надворешниот капацитет на фрижидерот може да се изработи од кој било соодветен водоотпорен материјал, а не да се исклучува пластика, тогаш серпентина треба да биде отпорна на алкохол и киселини. За подобра кондензација на пареа во алкохол, материјалот од серпентина мора да има колку што е можно повеќе oтоплинска спроводливост. Од достапните материјали, овие својства се поседуваат од бакар. Следна во ред на топлинска спроводливост е алуминиум, а потоа - храна од нерѓосувачки челик. Најчесто, серпентина е направена од бакарна цевка, особено затоа што бакарот лесно се обработува и едноставно се залемени.

термометар

На термометар не е задолжително елемент, но приготвува на температура пиво, а потоа генерирана пареа, се состои во својот состав множество на хемиски соединенија, и секој од нив има точка на вриење различни нестабилност, т.е. способност да испари.

Познато е дека при нормален атмосферски притисок водата врие на температура од + 100 ° C, додека етил алкохол + 78,3 ° C. За време на дестилацијата, температурата блиска до точката на вриење на алкохолот треба да се одржува така што само нејзината пареа кондензира во фрижидерот. На температура над + 100 ºC сите конститутивни буби ќе бидат претворени во пареа и ќе се изгуби чувството за дестилација. Поради тоа, се препорачува опремата на месечината да се опреми со термометар.

10

За да се инсталира било кој тип на термометар погоден: течен, механички (спирала или биметалличен) или електронски.

11

Во производството на уредот е поудобно да се качи на термометар во резервоарот се уште, но искуството покажува дека повеќе точни вредности може да се добие со директно мерење на температурата на пареата во испарувачот.

суво чаша

Почетниците ја потценуваат сувата клетка во месечината и зошто не треба да знаат, бидејќи уредот функционира правилно без неа.

Сепак, специјалисти кои имаат многу искуство во подготовка, обидете се да ги дополнат своите дизајни со drywall за подобрување на квалитетот на производот. Се верува дека употребата на drywall во однос на ефикасноста на чистењето може да се спореди со двојна дестилација.

13

Како резултат на ферментацијата на суровините и подоцнежното загревање, покрај потребниот алкохол, се формираат и голем број различни соединенија, од кои некои се опасни за здравјето и животот на луѓето. Тие вклучуваат метил, фузел масла, оцетна алдехид, разни етери и некои други супстанции. Покрај штетата на телото, овие нечистотии значително го нарушуваат вкусот на производот. За да постигнете прифатлив квалитет дома, можете да користите повеќе дестилација.

На drywall е инсталиран помеѓу садови со бучава и разменувач на топлина. Тоа е резервоар со влез и излезната цевка пресечена на врвот. Неопходно е садот да се отвори или отвори. Во долниот дел од него можете да исечете кујнска цевка за течноста која се акумулирала на дното.

Употребата на т.н. сува подрум веќе за време на првата дестилација помага да се прочисти и подобри добиениот производ. Со интензивно вриење, багерот често се разнесува преку цевката за поврзување во серпентина, а со тоа го потчукнува системот, а некои од пијалаците можат да влезат во месечината. На drywall елиминира затнувањето на цевки, згора на тоа, пареа се лади малку во садот, што предизвикува кондензација на дел од странски производи. На дното на сувата кутија се акумулира течност со непријатен мирис, што укажува на дополнително чистење на муншумот.

Понатамошно прочистување пијалак пареа тапани може да се користи за да се пренесат вкус на финалниот производ, кој уред може да се стави во било вкус, на пример, кора од портокал, кора од лимон, кафе, итн

bubbler

14

Боблер, заедно со сувата клетка, не е дел од обичниот пивски апарат, но често се користи и во занаетчиски и индустриски дизајни. Всушност, овие два уреди се многу слични во дизајнот и се наменети за дополнително чистење на moonshine.

15

Разликата на дизајнот на меурчињата од сувата ќелија се состои во фактот дека влезната цевка е спуштена речиси до дното на контејнерот, а излезната цевка е кратка. Пред да го запалите уредот во контејнер, пожелно е да се истури малку вода за да се создаде течен печат. За време на дестилацијата, пареа поминува низ слој на течност во резервоарот, делумно се ослободува од страничните врски и излегува низ кратка цевка. Слично на сувата клетка, меурчето може да се користи за вкус на месечината.

Како да направите домашен уред дома (чекор по чекор инструкција)

За да направите класичен апарат дома, не е голема работа, цртежите на уреди со месечината од различни големини, форми и конфигурации можат лесно да се најдат на мрежата. Како по правило, таквите уреди се собираат од материјали кои се буквално при рака: шпорети под притисок, садови, лименки, стаклени тегли. Веројатно само изработката на серпентина со свои раце предизвикува некои проблеми, бидејќи не секогаш се наоѓаат вистинските материјали дома, а намотките за намотување бараат извесна вештина.

Тоа е полесно да се направи нерастворлив домашна машина, тешко жичен или заварени сите елементи во една, но во оваа форма ќе заземаат премногу простор. Затоа, се препорачува да се направи структура склоплива и да се користат одвојливи врски, на пример, фитинзи, флексибилни црева.

како да се направи дестилација коцка

Ниту еден светилник не може да функционира без уште коцка. Неговата улога може да игра речиси секој контејнер подготвен за затворање, почнувајќи од шпорет притисок и завршувајќи со конзерва.

Во домаќинствата се уште има стари алуминиумски конзерви со капацитет од 40 литри. Тие се покажаа добро во однос на капацитетот, отпорноста на корозија, употребливост, затегнатост и се добро прилагодени за употреба како дестилациона коцка со излез од светлина речиси по ред со големина поголема од притисочен шпорет. Завршувањето на конзервата за уредот заснован на домот, загреан со гас, ќе биде минимално.

Во капакот на конзервата, дупката е дупчат со голем вежба за метал и е досадно со круг датотека до саканиот дијаметар. Навојната врска со конец од 1/2 "се вметнува во дупката и се прицврстува со навртка преку силиконски заптивки за храна.

Иако електронските термометри се попрецизни, полесно и полесно е да се монтира било кој механички биметален термометар со максимална мерна температура од 120ºC до дестилационата коцка. За тоа се отвора потребниот дијаметар во горниот дел на контејнерот, се вметнува термометар и, со користење на испорачаната храна за силиконски заптивки, се притиснува со орев.

Запечатувањето на капакот се обезбедува со тркалезно заптивка изработена од гума, но за време на дестилацијата, алкохолот ја растворува гумата, што му дава горчлив вкус на мундир. За да се ослободите од ова, може тесно да ја завиткате рамката со тефлонски ленти, а резултирачката структура за време на водата ќе се загрее за да се отстрани лубрикантот, мастите и другите вишок супстанции од него. После тоа, заптивката може безбедно да се примени за запечатување.

како да се поврзе црево

За поврзување на дестилационата коцка и сувата ќелија се препорачува да се користи флексибилно црево за гас (метално црево) од нерѓосувачки челик со орев и 1/2 "млазница. Тоа е помалку поврзано со алкохолни испарувања, лесно е да се соберат и расклопат.

Должината на цревото е избрана врз основа на потреба.

како да се направи сува ќелија или bubbler

Во фабрички направените апарати, сувата ќелија и меурчето се направени од нерѓосувачки челик од нерѓосувачки челик, што не е лесно да се реплицира без опрема и соодветни вештини. Дома, стаклена тегла со заштрафени калај капак и два утлови се погодни за изработка на сува ќелија или меурче.

Маркер треба да нацрти на лимени конзерви два круга, еднаков на дијаметарот на фитинзи, а потоа на овие места прават дупки. Ова може да се направи, на пример, со шило, гребење на тенкиот метал на капакот долж кружниот круг. Направете мала дупка и околу обликот на ноктите пресечете го капакот долж маркерските линии или употребете гравер за овие цели.

Приклучоците се вметнуваат во дупките што произлегуваат од тоа, и преку ореви од силиконски прехранбени продукти стегната со ореви. Во отсуство на дихтунзи за дихтување може podmotat ИЗГ храна или пред инсталација делови на работ на отворите на двете страни на капакот мал слој на лепило се применува, наречена "ладно заварување".

Бобулер има сличен дизајн и се разликува од сувата ќелија само со една издолжена цевка. За изработка на бамботер, парче бакарна цевка со соодветен дијаметар може да се залемени на брадавицата. Должината треба да биде избрана на таков начин што нејзиниот крај не стигнува до дното на теглата неколку милиметри.

како да се направи фрижидер

Најмногу макотрпен процес при создавање на апарат за домашна употреба е производството на фрижидер. Се препорачува да се користи бакарна цевка со надворешен дијаметар од 1,0-1,4 см должина од 150-200 см и дебелина на ѕидот од околу 0.1 cm. Уште подобро, на вертикалната поставеност на калем со горниот и долниот пар на хранење на течноста за ладење (на протокот на фрижидер).

Металната цевка е срамнети со земја за време на виткање. За да не се случат при намотување на свиоците, целиот волумен на цевката е исполнет со песок, а краевите на цевките се затнати со било какви затегнувачи, така што песокот не се истури.

Цевката е намотана на тркалезна оправка со надворешен дијаметар од 35-50 mm со теренот (растојанието помеѓу центарот на цевката) 12 mm. По ликвидација на серпентина, се отвораат приклучоците, се истура песок, а цевката се мие со вода.

Капацитетот на протокниот фрижидер, во кој се става серпентина, може да се направи од кој било материјал отпорен на вода. Можете да ги користите метална тегла со капак, на пример, конзерва за бои. На страната на конзервата на врвот и на дното се прават дупки за влезните и излезните водни фитинзи, а во долниот дел и капакот на калапот може да се отвори дупки за серпентина. Врската може да се фиксира со лемење со гас режач.

Вметнете ја серпентина во садот, повлекувајќи го крајот на цевката во дупката. На вториот крај на серпентина се става на капакот и цврсто се затвора. Да се ​​поправи серпентина во банката, исто така, вреди да лемење.

Не прави големи дупки за цевките и цевките на серпентина, инаку ќе биде тешко да се залемени. Кој не знае како да се користи гас режач или лемење, запечатувањето може да се направи со ладно заварување.

Самостојни направи за индустриско производство

Законот, исто така, не го забранува производството и продажбата на машини за месечината за сопствена употреба. За оние кои не можат или не сакаат да се збркаат со изградбата на moonshine, во продажба можете да најдете уреди за секој вкус и секоја ташна, дури и оние што возат светлина речиси во индустриски обем.

Најголемиот дел од пазарот за домашно произведени уреди им припаѓа на домашните производители, но ако сакате, можете да најдете и увезени дизајни. Се произведуваат голем број модели: од наједноставна до луксузна класа со исправка. Некои уреди се составени како дизајнер: во зависност од потребите на потрошувачот, можете да го одберете типот и големината на дестилационата коцка, фрижидер, да изберете сува келија, меурче, итн.

Во голема побарувачка меѓу познавачите на вотка користени возила под брендот имиња "Lyuksstal", "Magarych", "Alkovar", "Dobrovar", "Добар Тегла" и други. На врвот на најдобрите светски возила во 2017 година беа вклучени модели како "Dobpy Zhap Ekstpa lukc", "Luxstal-3", "Doctor Guber-2017", "Феникс Зенит".

Пред да се користи самоизградена конструкција, вреди да се тестира: наместо подготовка, истурете вода и проверете дали има некои проблеми во работењето на уредот.

Статијата се занимава само со уредот и оперативниот принцип на апаратот, а процесот на создавање на самиот мун е целина уметност и предмет на посебен напис.

Можеби сте заинтересирани за: