Дијаграми за поврзување на радијатори. Кој радијатор е подобар за приватна куќа?

 • admin
 • 23 декември 2017 година
Дијаграми за поврзување на радијатори. Кој радијатор е подобар за приватна куќа?

Ако грејните апарати во куќата или во станот "вдишуваат темјан" и не загреваат добро, време е да ги заменат или да ја сменат шемата за поврзување. Ние не тврдиме дека инсталацијата на радијатори за греење е под сила на квалификувани специјалисти, кои неодамна станаа малку зајадлив во нивната работа. Ние ќе ви помогнеме да добиете основни познавања од дијаграмите за поврзување на делови од радијаторот.

Стари радијатори - јас правам замена

Нема сомневање дека правилно инсталиран и поврзан грејач во стан или приватна куќа ќе обезбеди удобен престој во просторијата.

2=

Меѓутоа, неправилно избраната шема за поврзување на радијатори, наследена од поранешните сопственици на куќата или стан, не е способна да обезбеди топлина. Освен тоа, количината на топлина која емитираат од било кој радијатор е директно зависна од оптималната врска. Да речеме, дека е неопходно да се разликуваат видови системи за греење и варијанти на дистрибуција.

20161810072136

Видови грејни системи за радијатори

една цевка и две цевки дистрибуции

Во пракса, е забележано дека една цевка врска на грејни радијатори во серија со главната линија, во која течноста за ладење се пренесува од еден радиатор на друг, е најчестата варијанта на системот. Затоа, последователното поврзување на радијаторите со топлинска побарувачка за типот на системот за греење, што може да се види во повеќето приватни куќи.

chemi-podkluchenia-adiatorov-4-600x325

Не помалку вообичаен тип на систем за греење е дво-цевното поврзување на радијатори за греење со два цевовода - снабдување и враќање, секој радијатор е поврзан на двете линии. Радијаторите на системот за греење се поврзани паралелно и теоретски секој влез добива една температура за ладење. Но, за нашите системи за греење, дистрибуцијата на носачот на топлина и враќањето на топлинска конвекција не значат строга и рамномерна сепарација.

sxemy_podklyucheniya_radiatorov_otopleniya_v_chastnom_dome

Освен тоа, за апартмани се користат различни модели на радијатори за греење од различни материјали. Ние ќе ви покажеме како да се подобри поврзувањето на радијаторите и можноста за нејзино корисно користење.

один-из-методов-инсталации-радијатори

шеми за поврзување - дното и од страните

домашни статии радијатор системи им служи на два типични врска: пониски радијатор врска коло со две пристаништа (влез / излез) и на страна, која е претставена со четири шеми варијанти врска.

niz-1 =

Да речеме дека шемата на дното на греењето е најнеефикасна, особено без употреба на циркулирачка пумпа за зголемување. Затоа, ќе биде потребно воведување на дополнителна опрема.

Патем, каква е пумпа за зголемување на водоснабдувањето и загревањето прикажани во

http://svouimirukami.ru/articles/povysitelnyj-nasos-dlya-vodoprovoda-povysitelnyj-nasos-ustrojstvo-sposoby-podklyucheniya-poleznye-sovety.html

вертикални ѕидни радијатори

Вертикалните грејни радијатори на ѕид се одликуваат со висок коефициент на пренос на топлина, атрактивен дизајн и стандардна монтажа и врска. Можно е да се користи дијагонално или еднонасочно коло за поврзување на течноста за ладење со горната гранка цевка. Областа на делови од радијаторот овозможува брзо загревање.

дизајнер-радијатор-reina-savona-вертикален дизајнер-радијатор-1_2048x2048

странични шеми за поврзување

Варијабилноста на странични поврзување на радијатори овозможува поврзување на поврат на проток на цевки од двете цевки, проширување на метод на инсталација на подни и ѕидни монтирани радијатори.

Шемата за дијагонално поврзување на радијаторите за греење (еден вид латерална врска) сметаат дека се најбарани и економски оправдани и ефективни.

Дијаграмот на дијагоналната врска на алуминиумски радијатор е прикажан во видеото.

Карактеристики на инсталација и монтажа на радијатори

Почетната фаза на инсталација и монтажа на грејни радијатори е разумен избор. Традиционално, според

SNiP и барања за SNiP 3.05.01-85 "Внатрешни санитарни и технички системи"препорачува поставување на радијатори за греење под прозорецот, со исклучок на инсталацијата во ниши и во декоративни кутии.

chemi-podkluchenia-adiatorov-3jpg-600x402

Покрај тоа, мора да се земат предвид следниве критериуми за селекција:

 • типичен дизајн на батерии (самостоен под и суспендиран ѕид)
 • топлински капацитет и пренос на топлина на материјалот од делови од радијаторот (леано железо, алуминиум, челик и бакар)
 • тип на основа за инсталирани радијатори (главен ѕид или поделба)
 • тип на греење (автономна, централна, горниот или долниот тек на течноста за ладење).

А сет на критериуми за карактеристики овозможува да правилно да се процени можноста за инсталација на греење радијатори и изберете греење коло поврзување на подно греење и радијаторите во стан или куќа.

bypass_batary-700x509

Која опрема се користи за поврзување на уреди за загревање

Традиционално, при инсталирање, поврзување и работење на батерии за загревање се користат стандардна опрема и апарати.

На пример, едноставна шема за поврзување на делови од алуминиумски радијатори долж линијата за топла вода ги содржи основните елементи:

 • приклучоци G 1 "лево / десно и адаптери G 1" и G ½ "лево / десно
 • влез вентил и воздух искршена вентил
 • единечни јазли (долен приклучок)
 • топчести вентили за цевки и џемпери
 • термостатски вентил и регулатор.

За поврзување на вертикални грејни радијатори, унифицирана врска подразбира присуство на кран KRT / KRP / KRD.

elementy-sistem-zhizneobespecheniya-trexxodovoj-klapan-esbe3

Ајде да резимираме

Инсталирањето на затворени вентили на радијаторите за греење овозможува циркулацијата на течноста за ладење да биде блокирана и во еден радијатор и во целост во системот. Оптимална шема на поврзување може да обезбеди сончева топлинска енергија до 99% и прилагодување елементи дефинира оптималниот режим на работа на уредот и на интензитетот на пренос на топлина. Вовед во системите за греење на бајпас цевка обезбеди најдобар квалитет на систем за греење, инсталација на топчести вентили во две цевки - доверливост и интегритет на ладилникот кога е исклучен во итни случаи.

handmade_heating_7

Можеби сте заинтересирани за: