Купола куќи skydome: пресметка, распоред, внатрешни работи, предности и минуси, слика внатре и надвор.

 • admin
 • 16 февруари 2018 година
Купола куќи skydome: пресметка, распоред, внатрешни работи, предности и минуси, слика внатре и надвор.

Ние сме навикнати на фактот дека огромното мнозинство на згради имаат правоаголна форма со јасно дефинирани ѕидови и покрив. Сепак, постојат необични куќи за нашите очи, во кои ѕидовите и покривот се едно, а нивниот дизајн се разликува од традиционалните правоаголни. Таквите згради вклучуваат куполи згради.

Што е куполна куќа?

Често купола згради се нарекуваат skaydom - со името на градежната компанија, која масовно промовира изградба на таква необична форма. Друго име за куполна куќичка е куќа-сфера. Посебна карактеристика на скидомот е неговата кружна форма. Куполата е многу цврста и сигурна конструкција и може да покрие голем простор без користење на дополнителни средни потпори.

01_Компјутерска сфера

Областа на надворешната површина на сферата секогаш е помала од површината на која било друга фигура со ист внатрешен волумен. Затоа, при изградбата на купола за надворешна површина се користи помал број градежни материјали.

Добрите и лошите страни на куполата куќа

Невообичаениот облик на куполна купола може да се припише и на позитивните квалитети и на недостатоците. За луѓето кои сакаат да ја покажат својата личност, необична кружна градба ќе биде гордост, но тешко дека ќе работи за некој што не се обидува да издвои од толпата.

достоинството на скидомот

 • тежината на куповете во купола е релативно мала, па така може да се користат сите основи за нивна ерекција, но поекономично е да се користи лесен појас или куп;
 • кога се гради куполна куќа поради помалата површина, се намалува количината на потребните градежни материјали, а заштедата може да достигне 30%;
 • Ѕидовите и покривот на скидомот се една единствена целина, за таква конструкција нема потреба од гребење;
 • благодарение на аеродинамичниот облик, куполна зграда е способна да ги издржи силните ветерни оптоварувања (до 70 m / s), без оглед на насоката на ветерот;
 • куполата куќа е способна да ги издржи големите снежни товари, покрај тоа, поради својата форма, снегот може да се задржува само во горниот дел на куполата.
 • за разлика од традиционалните згради, куполната конструкција не се складира дури и со значително оштетување;
 • греењето и климатизацијата на скидомот ќе бидат поевтини во споредба со изградбата на друг тип на иста површина, бидејќи куполата има помала надворешна површина;
 • внатре куполи куќи е полесен во споредба со традиционалните згради, бидејќи таванот е еден вид на конкавни огледало фокусирани светлосни зраци;
 • за куполна зграда се применуваат прозорци од најразлични форми, и тие можат да бидат ориентирани во која било насока. Традиционалните правоаголни е подобро да се инсталираат во долниот дел од зградата. Ако сакате, можете дури и да направите кружни застаклувања дома.

недостаток на скид

 • при изградба на куќа е најстариот трудот интензивна работа производство на голем број на ребра со различна големина, како и производство на нив длабоки рани за конјугација метод beskonnektornom соединение;
 • инсталацијата на куполна зграда се изведува со комбинирање на голем број фрагменти, така што постојат високи барања за запечатување и изолација на сите споеви и рабови;
 • надворешна и внатрешна површина на купола на зградата има одредена кривина, а речиси сите мебел од куќата е во правоаголна форма, со што се отежнува инсталација на полици, корнизи, поставување на мебел, особено во мал дијаметар на куполата;
 • производството на прозорци кои имаат форма различна од правоаголна, е многу поскапо од конвенционалното;
 • поради недостаток на рамна површина директно на куполата на зградата, скриена инсталација на соларни ќелии и соларни колектори е тешка.

Пресметка на куполна куќа

Традиционалната архитектонска купола е свод формиран со помош на тула или камен ѕидарски. Таквите куполи се многу ретко користени при изградбата на приватни куќи. Развојот на технологии за градење и употребата на современи материјали овозможија создавање на нови техники за изградба на куполи.

Меѓутоа, за приватна градба постојат неколку типови куполи, најчесто се користат два вида куполи:

 • заоблени свод (купола-чадор) - купола што личи чадор и формирана во близина на криви ребра, на долната страна на која се наоѓа на база на кругот на куполата и горниот спојуваат во центарот од него;

Олимпс дигитална камера

 • геодезичката купола е купола, претставува мрежа на многу рамни фигури впишани во сферата. Ако сакате да ја дадете максималната сила на куполата, тогаш сферата треба да биде впишана со триаголник, најтешко фигура.

03

Производството на заоблени ребра за купола е макотрпен и сложен процес, а нивната инсталација, како по правило, бара употреба на тешка градежна опрема. Собранието на геодетската купола е многу поедноставно од заоблени, сите инсталациони работи може да се извршат рачно, бидејќи неговите елементи се помали и полесни.

Материјалот за изработка на скелетот на geocupole може да биде многу различен, на пример, дрво, метал, пластика. Ребрата (изолација) се прицврстени заедно со употреба на празни места (без конектор), специјални конектори (конектор), лаппинг и други методи.

За лицата купола дизајн избор на материјали е уште поразличен: дрво, иверица, плоча OSB, SIP-панели, екструдирана полистиренска пена, стиропорот и многу повеќе.

Поради специфичниот дизајн, сите фирми не ги прифаќаат нарачките за производство на куполна куќа. Ако сакате и имате некое искуство во изведување градежни работи, можете сами да изградите небо.

Пресметките на куповите се комплицирани, така што лаикот е полесно да користи готови он-лајн калкулатори, на пример:

http://acidome.ru/lab/calc/

Потребни параметри за пресметување на куполна куќа

За пресметување на куполата во он-лајн калкулатор, мора да ги внесете потребните информации за видот, големината на проектираната купола и употребените материјали.

поделба фреквенција

Прво на сите, фреквенцијата V е избрана, т.е. Тоа е одредено од тоа колку темиња ќе бидат скршени. Фреквенцијата на партицијата е означена како 1V, 2V, 3V, итн.

За единица 1V е впишан икосахед во сферната сфера - волумен редовна слика која се состои од 20 рамностран триаголници поврзани со 30 идентични рабови. За различна вредност на фреквенцијата на поделба, секој триаголник што го формира лицето на икосаедронот, пак, ќе биде поделен на следниот број на триаголници:

 • 2V - 4 триаголници;
 • 3V - 9 триаголници;
 • 4V-16 триаголници;
 • 5V - 25 триаголници;
 • 6V - 36 триаголници, итн.

04

Колку е поголема фреквенцијата на поделбата, толку повеќе ќе се појавуваат лицата на полиедронот и ќе се вклопат попрецизно во сферата. Зголемувањето на бројот на лица ќе резултира со тоа што рабовите ќе имаат помала должина, а нивниот број ќе се зголеми со зголемување на силата на сликата.

05_Партиција Сплит

класа на поделба

Класата на поделба ја одредува формата на полиедронот. Се користат три класи на поделба, кои се означени со римски броеви. Слика со фреквенција од 1V е икосаедрон и може да има само класа I.

Можеме конвенционално да кажеме дека polyhedrons со фреквенција од 2V и повисока се формираат со делење на секое лице од икосаедронот во повеќе делови.

поделба на линии мрежа може да се организира во различни агли на краевите на icosahedron, што значи дека на работ на новоформираната polyhedra во зависност од нивната проекција на лицето на icosahedron ќе имаат различна големина и различен облик. Токму овој агол ќе ја определи класата доделена на сликата: I, II или III.

часовите за поделба на куполата

метод на партиција

Три основни методи се користат за разделување на полиестралната фигура:

 1. "Еднакви акорди";
 2. "Еднакви лаци";
 3. Мексиканската.

Бидејќи пресметувањето на куполата со методот на еднакви акорди е попрецизно и помалку сложено, овој метод е почест.

Методот на еднакви лакови создава подеднакво мрежа на лица на полиедар, но поголем број на стандардни изолатори е непријатност.

Користејќи го методот "мексикански", куполата е поделена на таков начин што го намалува бројот на дисторзии на вредност еднаква на фреквентната фреквенција.

аксијална симетрија

Кога се пресметува куполата, се избира оската на симетријата за да се отсече нејзината делка. При испитување на геодезичка купола, можете да забележите дека полигонот впишан во сфера има два вида внатрешни јазли: точки на поврзување на пет и шест изолирани елементи. Кога дизајнирате, мора да изберете една од трите опции:

 • Пентад - поминување на оската преку точката на поврзување на петте жици;
 • Крст - премин на оската низ точката на спојување на шест изолатори;
 • Триада - премин на оската преку триаголник кој е лице на многуаголникот.

07

фулерен

Вид на купола "Fullerene" доби своето име од молекуларната структура на одредени супстанции, што е три-димензионални затворени полиедар, обично петострана или хексагонални лица.

08_Fulleren

Онлајн калкулатор ви овозможува да изградите купони структури во форма на полиедар, чие лице е триаголник. Ако сакате да го смените типот на лице во хексагон, одберете Fulleren. Бидејќи куполата може да биде впишана во сферата или опишана околу неа, кога внесувате податоци во калкулаторот, се избира соодветна вредност: "No", "Inscribed", "Described".

дел од сферата

За да се добие купола со потребната висина во пресметките, потребно е да ја одберете потребната вредност на ставката "Дел од сферата" од петте предложени вредности. Максималната висина на конструкцијата е 1/1 (т.е. целосната сфера), минимумот е 1/4.

09_Dome Domes

израмнете ја базата

Ако е неопходно да се израмни базата, мора да ја проверите соодветната ставка во менито и да се пресметаат големината и формите на тие рабови кои се поддржани на основата.

радиус на сферата

За да се пресмета куполата, се внесуваат податоци за радиусот на дизајнираната зграда.

врска метод

За да ги поврзете структурните елементи едни на други, одберете го методот на поврзување: конектор (цевче), со користење на специјални конектори или не-конектор. Методите за поврзување на GoodKarma, Semicone и Joint се разликуваат по типот на врска што може да се разгледа на програмата изградена од програмата.

10_ Конектор-2

дијаметар на цевки

При изборот на тип на конектор (Цевки), мора да го внесете дијаметарот на конекторот во калкулаторот. Употребата на конектори во голема мера го поедноставува поврзувањето на ребрата едни со други, но ја комплицира изолацијата и запечатувањето.

11

ширина, должина

За да ја пресметате големината и бројот на рабови што ја сочинуваат куполната рамка во согласност со избраниот тип на поврзување, мора да внесете податоци за материјалите што планирате да ги користите.

Врз основа на резултатите од внесените податоци се пресметуваат големини, облик и број на ребра потребни за поставување на куполната конструкција.

Кога ќе го изберете табулаторот "Шематски", можете да ја видите локацијата на куполните одвојувачи и да го поедноставите собранието на структурата, секој раб на одредена големина е означен со неговата боја.

Во табулаторот Roof ви овозможува да го пресметате и изберете типот на покривот.

Табулаторот "План" го прикажува изгледот на подрумот под куполата.

Изгледот и внатрешноста на куполата куќа. Фотографија внатре и надвор

Невообичаено во скидомот е нејзината индиректност, што често доведува до ирационално користење на површините и создава одредени потешкотии во планирањето и дизајнот на ентериерот. Љубовниците на просторот и минимализмот ќе ја ценат куполата. Изгледот на која било зграда во голема мера зависи од големината на куќата, неговата намена, локацијата, финансиските можности и, на крајот, преференциите на сопствениците. Не може да има еден проект кој ќе ги задоволи сите и сите.

Самата купола е многу издржлива, така што нема потреба за внатрешни ѕидови за носење. Партиции кои го делат просторот на куполата во посебни простории може да се изградат на секое погодно место.

Влезната врата може да се инсталира директно во куполна конструкција, но подобро е да се направи мал анекс на куќата, која ќе служи како ходник.

12

Исто така многу погодно е продолжување-веранда, која ќе ја зголеми површината на објектот.

13

Карактеристиките на скидот дозволуваат да ги поставуваат прозорците на секое место на куполата, но нивниот аранжман треба да одговара на надворешниот дизајн на објектот. Кружни застаклувања овозможуваат да се восхитуваат на околниот пејзаж и застаклување на горниот дел од куполата - да ги набљудуваат облаците и ѕвездите.

14

Спиралните скали е украс на внатрешноста на секоја куќа. За двокатна куполна зграда, такво скалило, сместено во центарот на куполниот простор, ќе изгледа оригинално. Спиралното скалило не бара многу простор, но во исто време мора да има доволна ширина, така што луѓето што се движат во спротивни насоки можат да преминат.

15_Винати скалила1

Интересен раствор може да биде поставување на бања, тоалет, шкафче во центарот на куполата, остатокот од просторот треба да се подели на зони: дневна соба, спална соба, трпезарија и сл.

16

Можно е спротивниот распоред, за кој целиот внатрешен простор е поделен на сектори со потребната големина, а центарот останува слободен за опремата на влезовите во просториите.

17

Со цел да се зголеми вкупната површина и да се одделат создадените зони, честопати се комбинираат неколку куполи, кои често се разликуваат по големина.

18

Многу е важно кујната да има добро осветлување. Во куполна куќа, можно е да се инсталираат голем број прозорци и да се постави кујнски ѕид врз нив, со што се максимизира употребата на природна светлина.

19

При изборот на проект, треба да се земе во предвид дека колку е поголема големината на зградата, толку е полесно декорирањето на внатрешноста на куполата, бидејќи заобленоста на површината ќе биде помалку забележлива.

20

22

24

25

26

27

Куполата куќа е убава и оригинална куќа за релативно малку пари, што им овозможува на луѓето да живеат во него многу удобно.

Можеби сте заинтересирани за: