Правила за ожичување. Како да се направи жици во станот: во кујната, во спалната соба, во ходникот, во собата.

  • admin
  • 19 март 2018 година
Правила за ожичување. Како да се направи жици во станот: во кујната, во спалната соба, во ходникот, во собата.

Современиот човек не го претставува своето постоење без електрична енергија. Во текот на изминатите неколку децении, бројот на електрични апарати се зголеми многу пати и само еден и пол десетина различни уреди се во функција само во кујната. И покрај тоа што дизајнерите се обидуваат да ја направат технологијата поекономична, растот на нејзиниот број доведе до фактот дека потрошувачката на електрична енергија значително се зголеми.

Безбедносни правила за електрични инсталации

Напонот на електричната мрежа во нашите домови е смртоносен за луѓето, така што сите операции мора да се изведуваат само кога напојувањето е исклучено. Доколку постои сомневање дека жиците можат да бидат полни со енергија, тогаш пред да се изврши работата, сондата или тестерот треба да потврдат дека не е таму.

При користење на електрични апарати кои работат од електричната мрежа, а исто така и кога е неопходно да се извршат мерења на жици кои се под опасен напон, не допирајте ги заземлените метални конструкции на зградата, цевките за водоснабдување и греење.

При изведување на работата, дозволено е да се употребуваат само електрични приклучоци, предаватели, лампи, рачни и електрични алати кои имаат непроменета изолација.

Не извлекувајте го приклучокот од штекерот со држење на жицата. Краток спој и слаб контакт во приклучокот и штекерот може да предизвикаат пожар.

Сите работи поврзани со инсталирање и работење на електрични инсталации и електрични потрошувачи се изведуваат во согласност со "Правилата за инсталација на електрични инсталации", со кратенка "PUE". "Правила ..." го одредуваат редоследот на жици, поставувањето на разни уреди итн. ППУ, вклучувајќи, треба да се изврши при вршење на работа во станови и приватни куќи.

Правила за поврзување

Правилата за инсталација на електрични инсталации во станот бараат кабли и жици да бидат поставени на ѕидовите строго вертикално или хоризонтално. Електричните жици не треба да минуваат низ простории со висока температура и влажност. Доколку е потребно, приклучоците во таквите простории треба да се вклучат преку RCD, диференцијален прекинувач или галвански изолирани од електричната мрежа со одвоен трансформатор инсталиран надвор од овие простории.

Цевките, приклучоците и прекинувачите на цевките не смеат да бидат поблиску од 0,5 m од шпоретот на гас и металните конструкции, како што се водоводните и гасните цевки, радијаторите итн. Електричните апарати со голема потрошувачка на струја, како што се електричен котел, котел, сплит систем и некои други, се најдобро поврзани со штитот со одделни греди.

Локациите на прекинувачите и приклучоците мора внимателно да се осмислат, така што употребата на преносливи материјали може да се избегне. Строго е забрането да се затвори пристапот до влезната табла. Бројот на продавници треба да биде избран со маргина, бидејќи во иднина обично се покажува дека нивниот број не е доволен. Инсталирајте ги приклучоците на секое погодно место, но не повеќе од 1 m од подот. За прекинувачи оваа вредност е еднаква на 0,8-1,7 m. Доколку пред прекинувачите се монтираат што е можно повисоко, неодамна тие често се ставаат подолу. Покрај тоа, забрането е да се инсталираат приклучоци во тоалетни простории. Склопки се инсталирани на влезната врата, на страната каде што се наоѓа рачката на вратата, жицата на прекинувачите мора да се спушти од врвот надолу.

14 Големи големини

Пример за жичен дијаграм во стан

Препорачливо е да се започне со ожичување со изгледот на планот за напојување. Тоа треба да ги искористат предностите на станови, направени за да се намалат, дозволувајќи им на цртежи прилично точно да се пресмета должината на поставени жици, го избере најдобриот од нивното сместување и се избегнат грешките при инсталирањето. Нема смисла да се придржувате до видот на ознаките на електричните жици, главната работа е тоа што вие сами можете да го разберете колото.

Со цел да се спроведе распоред на жици, потребно е прво да се претстави целта на собите и предвидената потрошувачка на енергија на електричните апарати. Ова е потребно за да се пресмета пресекот на жиците и рамномерно да се дистрибуира товарот. Дијаграмот за напојување ги означува сите елементи на енергетската мрежа: разводна табла, разводни кутии, приклучници, прекинувачи, светилки, како и кабли и жици кои ги поврзуваат.


Најсигурен е прекинувачкиот круг, кога секој приклучок и светилка се поврзани со разводната со посебна жица преку индивидуален прекинувач. Во овој случај, ако жицата не успее, моќта ќе се изгуби само во еден штекер или светилка. Со сите предности на оваа шема има значителен недостаток: голема потрошувачка на кабелски производи и машини, зголемени димензии на разводната табла.

Во пракса, во зависност од потрошувачката на енергија, една или повеќе соби се поврзани со индивидуална автоматска машина на табла со посебен кабел. Дистрибуција на електрична енергија во просторот, подлошки и прекинувачи на податоци преку кутии на терминалот. Во случај на оштетување на жица, само овие простории ќе бидат деактивирани, но не и целиот стан. Предноста на ваквата шема е да ги намали трошоците за кабли и жици.

Искусни експерти советуваат фикс шеми оддалеченост од сите жици и куп кутии на прозорецот и отвори вратата, агли и други ориентација, а потоа подоцна, кога дупчење дупки за закачување кабинети и полици, или за поправки може да се спречи случајно електрични повреди.

Користени материјали

кабелски производи кои се користат за жици

Во советско време, алуминиумот најчесто се користеше како електрични жици во становите. алуминиумот е многу поевтин од бакар, а неговата тежина е повеќе од три пати помала. Во исто време, со истиот напречен пресек, бакарни жици можат да издржат многу повисоки оптоварувања, а неговиот животен век е двојно подолг. Алуминиумските жици се помеки, често се распаѓаат на свиоците, се истрошат со текот на времето, физичките својства на промената на металот.

Погрешните жици често се причина за пожари, а поголеми се шансите да се појават пожари каде жици се направени од алуминиум. Затоа ЈПУ препишува во станбените простории да употребуваат бакар како материјал за електрични инсталации.

Становите користат разни видови кабли и жици. Потрошувачите во односот на цена / квалитет често избираат бакарен кабел за напојување VVG (винил-винил-гол). Секоја од вените има своја изолација, а сите жици се ставаат во ПВЦ јакна.

04_ВВГ

Разни модификации VVG кабел различни изградба и материјали за изолација: VVG, VVGp, VVGng, VVGngd итн Означување "n" значи дека кабелот е рамен, "НГ" - изолација на кабелот не поддржува согорување, и "LSL" -. Покрај тоа, има ниско ниво на еволуција на чад. Полн назив на кабелот има следнава форма: VVG 1х1.5, ВВГ 2х2.5, ВВГ 3х4, ВВГнг 4х6, итн. Првиот број во означувањето значи бројот на јадра, вториот - дел од вената (мм). Исто така постојат и варијанти на кабел со вени со различни пресеци, на пример, VVG 3x4 + 1x2.5, т.е. Кабелот има три жици со пресек од 4 мм и една жица со пресек од 2,5 mm2.

Не помалку побарувачката користи жица NYM, произведена од германскиот стандард. NYM во своите параметри е сличен на VVG, но неговата цена е поголема, бидејќи има дополнителна изолација со подобрени карактеристики.

05_NYM

И жицата VVG и жицата NYM имаат стандардна ознака на бојата на јадрата, што го поедноставува сечењето.

боја кодирање на електрични жици

Со цел брзо и непогрешливо да се направат жици, производителите на модерни електрични производи користат боја или друго обележување. електричен кабел жици секој има свое значење и во нејзината боја.

Различни производители можат да ги користат нивните кодирање во боја на жици, меѓутоа најчесто се среќава следната комбинација на бои:

- Нула работна жица - сина;

- неутрален заштитен проводник (заземјување) - жолти и зелени ленти по целата должина на жицата;

- фазна жица - останатите бои.

19_Целорна ознака

избор на жица

Пресекот на жиците зависи од потрошувачката на електрична енергија на потрошувачите. Колку повеќе сила - поголем дијаметар треба да има жица. За да го изберете пресекот на жицата, неопходно е да се сумира моќта на сите електрични апарати што може истовремено да се вклучат со овој кабел. Нема потреба да се кандидира целиот станот жици на истиот оддел, ако има простор, кој не се планира да се користи високо-енергетски електрични апарати (на пример, складирање, тоалет), тоа е подобро да ги направи потенки жици, кои се поевтини.

За да дознаете за потрошувачката на електрични апарати не е тешко. Моќта мора да биде наведена во пасошот или во упатството за употреба, исто така може да се најде на етикетата или на табличката со натписи поставена на уредот. Исто така, моќноста може да се одреди преку преносни мерачи кои можат да прикажуваат моментална моќност и струја, времето на работа на апаратот и потрошената енергија во текот на овој период.

06_ Мерач на енергија

Познавањето на потрошувачката на енергија, можете да ја користите табелата за да го пресметате бараниот пресек на жиците. Вредностите ќе бидат малку поинакви за отворени и скриени жици, бидејќи жиците поставени отворено се загреваат помалку, давајќи им топлина на околниот простор.

07_Table

Тоа е тешко да се предвиди како ќе продолжи да се развива техника и некои нови апарати може да се појави во нашите домови, така што пресметките треба да се земе во предвид резерва на енергија.

Монтажни работи

Пред да започнете со работа, ставете го електричниот кабел, инсталацијата на електричните апарати и светилки треба да се обележат со молив или креда.

инсталација на сокриени жици

Ако ѕидовите во станот не се малтерисани, а потоа тие напредуваат на патот означување кабли и жици се поврзани со користење на специјални жици клипови, кои можат да имаат различни дизајни, големини и методи на прицврстување на ѕид. Стапките може да се исечат со посебна перфорирана лента.

20_Skoby

Држач за тули се врши со вклучени сет на ноктите на бетон - само-прислушување завртки со спојници во пред-дупчат дупки. Растојанието помеѓу стаплите е избрано на таков начин што жици не се превиткуваат и што е можно повеќе се притискаат на ѕидот. Кога го минувате аголот од собата, кабелот мора да биде фиксиран што е можно поблиску до аголот.

Длабочината на никнувањето е многу поголема од дебелината на малтерот. Со помош на пиштол со прскалка дупчат слепа дупка толку длабоко што кога ќе го инсталирате Штит вториот не издавам надвор од гипс слој.

21 Шише Шише

Слично на тоа, инсталиран е разводната табла (ако не е испратница) и разводни кутии. По нанесувањето на малтерот, електричните инсталации, разводни кутии и подрозетници ќе бидат зафатени под нејзиниот слој.

За инсталација на скриените жици во ѕидовите со малтерисување, ќе треба да направите канал за жица. За олеснување на работата, се користи електричен слој, кој овозможува подеднакво и подеднакво канал да се добие. Покрај тоа, може да биде поврзан со правосмукалка, со што се намалува количината на прашина.

22_Shtrobozez

Ѕид женкар е одредена алатка, така што може да се користи без агол мелница, со ѕид женкар прскалка-perforator и за мали работи - со длето чекан.

23_Скопа

Предноста на скриените инсталации е нејзината естетика, не се гледа. Во исто време, со овој метод на поставување е невозможно да се постават дополнителни или да се замени оштетена жица или кабел без да се наруши површината, освен ако жиците не се поставени во цевките. Покрај тоа, кога малтерисување на гипс за сокриени жици, се формира многу голема количина прашина.

За да може да се замени или да се постават дополнителни жици под гипс, жици се ставаат во брановидни цевки. Во внатрешноста на брановидноста останува таканаречената работна парче (парче од тенка челична жица). Доколку е потребно, новата електрична жица е прикачена на работното парче и, повлекувајќи го работниот дел, оваа жица е затегната внатре во цевката. Со цел да се задржи можноста за поправка на жици во иднина, заедно со електричната жица, потребно е да се затегне новиот работното парче.

24_htrobShtukatur

инсталација на отворени жици

Отворените жици може да се постават во пластични кабелски кутии (кабелски канали), брановидни цевки, поставени на изолатори или фиксирани со помош на посебни спојници итн. Отвореното жици е посоодветно за индустриски, канцелариски и некои простории за домаќинство, бидејќи е помалку естетско.

25_кабел-канал-9-600x360

инсталација на плафонски светилки

Осветлувањето на просториите се врши со тела што се сместуваат, како правило, во центарот на таванот. Засилени бетонски плочи, кои го формираат таванот, се полни и шупливи.

Работи на бетон се најмногу макотрпни. Со помош на штробореза или перфоратор со млазницата во плочката која се преклопува со строба, која потоа се поставува и запечатува жици. Во отсуство на специјална алатка за shtrobleniya, можете да вежбате дупка по должината на трасата на жицата што минува близу едни со други со вежба со победнички врв.

Длабочината на дупките не треба да биде помала од дијаметарот на жицата што се поставува. Мостовите меѓу дупките се закотвени заедно со длето, жицата е поставена во примената штроба и покриена со алабастер. Ако алабастерот не се придржува кон бетон, кога се подготвува мешавината наместо вода, подобро е да се користи PVA лепак

26_complete_cover_plots

Шуплината јадро плоча содржи внатре во празнината, што е погодно да се користи за поставување на жици. Празнините во плочата може да се најдат со дупчење дупки во плочата во нејзината спојка со ѕидот и во планираното место за инсталација на светилката. Дупките мора да паднат во иста празнина.

Дупките пронајдени се прошируваат со вежба со поголем дијаметар, а во една од нив се става тенка жица со прикачена електрична жица како работна парче. Преку спротивната дупка со жица, се отстранува работното парче, со што се затегнува жицата за светилката.

27_ Фиксирани плочи

инсталација на разводна табла и електрична опрема

Според начинот на монтирање на ѕидот, разводната табла може да се надземни (шарки) или вградени. Првата опција е помалку макотрпна, бидејќи нема потреба да се продлабочува штитот и се користи во случај кога ѕидовите во станот се направени од бетон. Ако сопственикот на станот не сака централата да го фати окото, тогаш за нејзината инсталација ќе биде неопходно да се подготви ниша со соодветна големина и длабочина во ѕидот со помош на перфоратор.

По инсталирањето на сите штитни елементи на DIN-шината, тие се поврзани заедно со џемпери од должината на жицата. Напречниот пресек на џемперите мора да одговара на струјата што тече во колото, а боите на изолацијата на жиците се избираат во согласност со означувањето на бојата. Сите внатрешни инсталација на штитот е погодно спроведена на масата, пред да го инсталирате штитот на ѕидот.

Кога го поставувате штитот на ѕидот во отворите на кутијата, потребно е да се стартуваат каблите, да се фиксира штитот и потоа да се вршат сечење и поврзување на жиците. Посебно внимание треба да се обрне за да се осигура дека кабелот за наводнување не е активиран.

Целта на разводна кутија е да се дистрибуира напон на напојување на потрошувачите: до приклучоци, светилки и прекинувачи. Покрај тоа, разводни кутии помагаат да се спаси жицата, а желбата да се намали бројот на кутии неизбежно ќе доведе до зголемување на потрошувачката на кабелски производи. Во случај на поправка на жици, кутијата треба да биде колку што е можно достапна.

Кутиите може да бидат внатрешни и надворешни. Во апартмани со малтерисани ѕидови, скриените кутии за дистрибуција се скриени, за кои дупката или жлебот се подготвуваат во ѕидот со перфоратор, каде што ќе стане. На ѕидот разводна кутија е прицврстена со шрафцигер со штипка. Кога ги украсуваме ѕидовите со гипс картон, се отвора отворот во него, во кој кутијата е прицврстена.

Кутија е инсталирана на секоја соба, а со голем број на места и светилки во соба кутиите може да бидат поголеми.

Со голем број кабли се препорачува да ја потпишете целта на секоја жица што се става во кутијата. Обележувањето е направено со било кој од дозволените методи, кои се дадени подолу. Местата за поврзување се нужно изолирани. Изолација лента, смалуваат цевка се користи за изолација.

Доколку се бара промена во текот на работењето на разводна кутија, старата жичана спојка ќе биде отсечена од жичани секири, со што ќе се намали должината на жиците. Затоа, за време на првичната инсталација, неопходно е да се остави доволна количина на жици. Нешто помал дел, исто така, треба да биде во приклучоците за да се инсталираат приклучоци и прекинувачи.

При инсталирање на штекерот без заземјување, нема разлика каде и која од двете жици ќе се поврзе со излезот.

28_ Соединенија без земја

Приклучокот со заземјување бара грижа при поврзување. Жица за заземјување обележана со жолта и зелена лента мора да се приклучи само на централниот приклучок на пролетната плоча што го прави контакт со заземјувачките елементи на електричниот приклучок. Грешка во врската може да доведе до опасен напон на куќиштето на електричните апарати. Редот за поврзување на преостанатите две жици не е важен.

29_Повторно со заземјување

На жици поврзани со светилка, не се полни со енергија кога прекинувачот за осветлување, потребно е неутрален жица доаѓа од разводна кутија на светлината. Фазната жица од кутијата мора прво да дојде до прекинувачот за светло, и од него до светилката.

30_Следна врска

жица врска метод

Слаби електрични инсталации - жични приклучоци и навојни приклучоци на приклучоци и прекинувачи. Поради лошиот контакт на раскрсницата, може да се појави греење и горење на проводниците. PUE ги нуди следните опции за поврзување:

  • заварување машина заварување;
  • лемење со лемење или факел користејќи лемење и неутрален флукс;
  • притискање во ракави со притискање на рака или крлежи;
  • винтови терминали;
  • самоприлепувачки пролетни терминали (на пример, WAGO и слично);
  • брзо прицврстувачки пролетни терминали;
  • поврзување на изолациски прстиња.

Досега, стан во работна состојба е алуминиумско жици со пресврти, поставени пред четириесет и педесет години. Современи правила забрануваат употреба на конвенционални пресврти без пропака или заварување. Бакарни проводници се многу добро за лемење, а пропајните виткави жици со моќно лемење не е тешко.

Врзувачките врски поради греењето на жиците со текот на времето ослабуваат, затоа приближно еднаш годишно се препорачува да ги затегнете. Пролетните конектори не треба да се одржуваат, бидејќи пружините постојано ги притискаат жиците.

Примери за електрични инсталации во станот

Монтажа во еден стан

15_Апартман 1-соба +

Монтажни распоред во двособен стан

16_Апартман 2-соба ++

Особини на жици

жици во ходникот

Внесете жици во станот се врши од страна на вратата, па старите станови во салата сместен на штит со електрична енергија и приклучоци, како и во нова централа монтирани почесто, која вклучува контра прекинувачи, заштита итн машини Од штитниците, каблите и жиците на жици дистрибуираат зраци низ целиот стан.

Обично, ходниците не се преполни со електрични апарати, како и другите соби. Најчесто од моќни потрошувачи се вклучува само правосмукалка, за што е неопходно да се инсталираат приклучоци на погодни места. Често, сопствениците на станови за да се обезбеди безбедност инсталирате видео домовите и видео очи. Овие уреди имаат потреба од напојување, затоа, на влезната врата мора да биде поставен штекер на местото каде што е монтиран мониторот. За целосно да се сокријат жиците што му пристапиле на мониторот, кога е завршена жици, неопходно е да се постави електричната жица од разводната табла во ѕидот.

Ако станот има долг коридор, тогаш големите непријатности овозможуваат вклучување и исклучување на осветлувањето. За да го направите овој процес поудобен, се препорачува да се инсталираат прекинувачи преку премин на различни краеви на собата. Тие ви овозможуваат да го вклучите и исклучите осветлувањето со еден прекинувач, без оглед на положбата на вториот прекинувач. Единствениот недостаток е тоа што таквите уреди не се во голема побарувачка и во продажба можеби нема да има помине прекинувач на потребниот дизајн.

Преклопник

жици во собата

На снабдувањето со електрична енергија во дневната соба во станот најдобро се прави одделен зрак. Ако имате намера да користите во просториите на електрични апарати со мала моќност, можно е да набавите неколку простории од еден зрак. При инсталирање на Сплит систем во просторијата, која има значителна потрошувачка на струја, нејзината врска треба да се направи со посебна жица на индивидуалниот прекинувач на разводната табла.

Во областа на инсталација на компјутер маса се препорачува да инсталирате еден или два блока од вкупниот број на места 6-8 парчиња, така што подоцна не користите продолжен кабел за да се поврзете периферни уреди: печатач, придвижуван звучници, Wi-Fi рутер, итн

Во соба со ТВ често се инсталира сателитски приемник, кабловска ТВ приемник и DVB-T2, ресивер паметни, така да не треба да се ограничи на еден штекер, и се качи на единица на бројот на опремата која се користи. Кога го монтирате телевизорот на ѕид, приклучоците зад ТВ-панелот нема да го фатат окото и ќе го нарушат изгледот на собата.

За осветлување на застаклен балкон или чардак, се инсталирани една или повеќе светилки, поврзани со разводна кутија во собата. Прекинувачот за контрола на осветлувањето е поудобно да се инсталира во затворен простор на влезната врата.

електрични инсталации во спалната соба

Во спалната соба обично има еден или два кревети, постелници, плакари или вообичаени шкафове. Местото на инсталација на приклучоци и прекинувачи треба да биде избрано на таков начин што тие не се појавуваат како затворени кабинети.

Искуството покажува дека секоја од таблата за ноќевања треба блок од 2-3 места, истата единица за телевизор. Во спалната соба телевизорот обично изгледа лаже, па најудобното место за него е на надморска височина од 1,2-1,5 м. До монтирањето потребно е да се инсталираат приклучоците, така што ТВ ги крие и кабелот за напојување со неговото куќиште.

Осветлувањето во спалната соба најчесто се обезбедува со таванска светилка и стол со ламји или сканови. На таванот светло се испорачува како стандард: од разводна кутија преку прекинувачот. Ако кабинетите не ви дозволат да инсталирате прекинувач во просторијата, може да се извади од спалната соба, пред влезната врата. Осветлување светилки имаат различен дизајн: може да се вклучи во штекер и да се контролира од страна на прекинувач поставен во светилка, или поврзани со разводна кутија преку стандарден прекинувач.

Првиот метод е поедноставен и поевтин, не бара дополнителни жици, потребен е само слободен излез. Во овој случај, кабелот од излезот до светилка малку го расипува изгледот и бара посебен излез за светилката. Во вториот случај, електричната инсталација е скриена под гипс или гипс картон, но се потребни посебни прекинувачи.

електрични инсталации во кујната

Во кујната има голем број на електрични апарати со значителен вкупен капацитет, затоа се препорачува да ја поврзете собата само со посебен зрак со електрична заштита користејќи RCD или диференцијален прекинувач. Жичниот пресек мора да одговара на потрошувачката на енергија.

За разлика од другите простории, апарати и кујнски мебел е купен за долго време, работат ѕид е наредени со плочки, така да се направи никакви промени во жици по работата е многу тешко. Висините од апаратите за домаќинство силно го расипуваат изгледот на секоја просторија. Некои електрични апарати, напротив, имаат кратка должина, што треба да се земе предвид при изборот на локацијата на продавниците.

Телевизорот стана неопходен атрибут на кујната и поради обемот на работа на собата, мебелот и апаратите најчесто се прикачени на ѕидот со помош на заградата. Блокниот приклучок мора да биде поставен до заградата. Заедно со електричната жица на приклучоците, пожелно е да се постави коаксијален телевизиски кабел.

Друг кујнски електричен апарат, за кој е потребна конекција во нестандардно место - кујнски хауба. Приклучокот за тоа треба да се подигне на 10-15 см од горниот дел на висечкиот кабинет, а кабелот за напојување треба да се стави зад воздушниот канал. Во случај на користење на кујнски филтер за воздух, погодно место за излезот - веднаш над куќиштето на филтерот. Електричната печка и машината за миење садови најчесто се наоѓаат под нивото на нивото на чаршафот, па вреди да се избере место за продавници.

Кујната како ниедна друга просторија не треба добро осветлување. Често, во прилог на вообичаените светилки на таванот на корнизот на суспендирани кујнски елементи, се инсталирани рефлектори. За да ги контролирате светлосните уреди на влезната врата во кујната, се поставува прекинувач со два или три копчиња.

Проверка на инсталацијата

По завршувањето на работата, жицата мора да се провери пред да го вклучи напојувањето. Малтерирањето на ѕидовите е потребно само откако ќе се провери целосната работа на жици.

Не ја оштетувајте изолацијата на изнесените кабли и жици.

При вклучување на електрични апарати и осветлување, прекинувачите не треба да се активираат. Повторената скратена инспекција треба да се изврши откако ѕидовите се малтерисани, бидејќи жицата може да биде оштетена од шпатула за време на работата.

Овозможувањето на жици добро може да се заврши самостојно, меѓутоа, проверката и врската сè уште треба да им се доверат на специјалистите.

Можеби сте заинтересирани за: