Декоративни панели, декорација на столбната плоча со декоративни панели, корисни совети

 • admin
 • 06 август 2015 година
Декоративни панели, декорација на столбната плоча со декоративни панели, корисни совети

Вообичаената бетонска база веројатно нема да биде достојно декорација на фасадата на станбена зграда, туку ќе изгледа како недовршен елемент на градежните работи. Постојат многу начини за декорирање на столбот, еден од нив е декорација под каменот. Соочувањето со сокол не само што го штити од штетните ефекти на животната средина, туку и го дава капакот на готовиот изглед. Обложувачкиот материјал за основата мора да ги задоволи сите барања за јачина, отпорност на температурни промени и хидрофобност. Дизајнот на системот за обложување е однапред избран во зависност од нивото на влажност, просечната температура во регионот итн. Постојат неколку начини да се заврши капакот под каменот:

 • Декоративен малтер
 • Украсување со природен или вештачки камен.
 • Украсување со декоративни панели или "обвивка за цоколе"

Вториот метод ќе се разгледа подолу.

Кои се декоративните панели за столбната површина, опсегот, предностите и недостатоците

ñàéäèíã öîêîëüíûé

Концептот на "цокли-обвивка" постои само во Русија. Имаше овој завршен материјал во Канада и САД под името "панел за тули и камења". Во Русија, исто така познат како "сокл-фасадни панели", но во сите случаи станува збор за истиот материјал. обвивка цена база значително повисока од обичните винил, така што во Русија тоа е главно се користи само за завршувањето на подрумот и столбната плоча - со цел да се спаси. Ѕидовите на куќи се завршени со вообичаено винилово обвивка.

Современиот пазар на градежни материјали нуди широк избор на декоративни панели за подрум за тули и камени. Моделите се разликуваат по боја, големина и текстура.

употреба на коскена обвивка

Декоративни панели за сокол се користат во неколку правци:

 • Директно за соочување со подрумот на објектот. Ова обложување е доста силно, добро ги толерира механичките влијанија и високите температурни промени, особено во студената сезона, кога голем дел од снегот се акумулира под темелите.

Олимпс дигитална камера

 • За мешано соочување на фасадата на објектот во врска со конвенционалните винил обвивка. Оваа комбинација дава дизајн на куќата уникатен изглед и изгледа многу привлечни.

комбинирана постава

 • За целосна фасада на куќата. Таквата декорација е многу скапа, но како резултат на тоа, добивате вистинско архитектонско ремек-дело.

Соочувајќи се со фасадата со цокли

Материјалот за производство на декоративни панели е винил. Покрај тоа, составот вклучува цела листа на специјални адитиви кои даваат пластичност на материјалот. За време на животот на декоративните панели не им е потребна дополнителна нега и заштита

Постојат многу видови декоративни панели за столбната плоча. Сите имитираат различни материјали: ќерамиди, тули, дрво, камен, итн. Не е секој специјалист кој може да разликува природен материјал од синтетика.

декоративни панели за socle: предности и недостатоци

предности и недостатоци

Главните предности на овој материјал се атрактивен изглед и добри технички и оперативни карактеристики. Во производството на цокли обвивка се користат модерни полимерни композиции, така што материјалот може да трае до 50 години и повеќе. Покрај тоа, како што е споменато погоре, во текот на целиот живот на материјалот, материјалот е практично без одржување.

Декоративни панели за дома база во можност да издржат дури и најагресивните ефекти на животната средина, што е особено важно, со оглед дека земјата Обвивка се наоѓа во близина на земјата. Поконкретно, материјалот може да го издржи диференцијалот од -50 до +50 степени Целзиусови без никакви последици. Па дури и со ладење на максимално ниво, материјалот може да издржи механичко оштетување. Материјалот е апсолутно отпорен на ефектите на микроорганизми, мувла и габи. Декоративни панели не гниење, тие не се подложни на корозија. Во подрумот не исчезнат под влијание на директна сончева светлина. За поставување на декоративни панели нема потреба од посебни знаења и вештини, сосема е можно да се управува самостојно, без да се плаќаат услугите на професионалци. Важна предност е демократската цена на материјалот, кој, иако е нешто повисок отколку за конвенционалната обвивка, но сепак е достапен за повеќето програмери.

Има некои недостатоци за овој материјал. На пример, и покрај фактот дека материјалот има широк спектар на бои и широк спектар на текстури, материјалот на одредени бои, текстури и големина ќе треба да се нарача поединечно. Но, ова е, а, карактеристика на овој производ, а не мааната. Но, навистина сериозните недостатоци може да се припишат на одличната запаливост на материјалот. Ако зградата гори, обвивката се топи речиси веднаш, иако согорува лошо, не испушта токсични материи, па дури може да создаде и пречка за ширење пламен. Затоа правилата за заштита од пожари ја забрануваат монтажата на декоративни панели во продавниците, јавните претпријатија и магацините со запаливи материјали. Но, бидејќи науката не е на самото место, во блиска иднина, ако овој материјал не ја изгуби својата популарност, сите недостатоци, се надеваме, ќе бидат елиминирани.

Што се однесува до цената на пластичните плочи за камен, зависи од специфичниот производител и од технологиите што се користат во производството на материјал. Цената на квадратен метар материјал може да се движи од 400 до 2000 рубли и повеќе.

Општи правила за поставување декоративни панели на столбната плоча

општи правила

 • Панелите се поставени на столбната површина од десно кон лево.
 • Монтирање на материјал, сметаат дека неговото термичка експанзија, ја напушти мали празнини - или заостри завртки станица, оставете јазот помеѓу капачето со навој и група од неколку милиметри. Истото важи и за празнините меѓу самите панели. Ако празнините не заминат, панелите може да се деформираат под влијание на ултравиолетовите.
 • Инсталација на декоративни панели мора да се направи само на претходно инсталиран гајба од дрвени шипки или поцинкуван профил.
 • Саморезните завртки треба да се завртуваат во основата на длабочина од најмалку 11 милиметри.
 • За дополнителна изолација под обвивка поставени се "дише" материјали. Не користете изолациски материјал кој содржи фолија.
 • Секој елемент мора да се монтира со завртки околу средината.
 • За да се пресмета потребната количина на материјал, треба да ја поделите ширината на цоколот во должината на декоративниот панел, сумирање на резултатите.

Подготвителна работа

Слој1

Како што веќе споменавме погоре, една од задолжителните фази на подготвителната работа е подготовката на летвите под пластинчаните пластични панели. Некои градители успеваат да го подигнат обвивката директно на каменот, бетонот или тули, што се однесува на фактот дека кутијата е краткотрајна. Ние нема да ја разгледаме оваа опција, бидејќи е незгодно да ги прицврстите панелите директно на основата и малку е веројатно дека ќе можете да добиете рамна површина.

За лајтите е погоден дрвен зрак од 3х4 см. Дрвото мора да биде импрегнирано со составот од распаѓање и антисептик. Овие хемикалии се евтини. Но, ако оваа област нивото на водата е блиску до површината или во регионот има чести врнежи од дожд, а почвата е постојано влажна, парчиња од дрво треба да се избегнува, и да ги замените со поцинкована профил. Металниот профил ќе трае неколку пати подолго во вакви услови. Покрај тоа, висината на гајбата треба да се избере, фокусирајќи се на климатските услови на теренот. На пример, ако почвата замрзнува во зима на значителна длабочина, тогаш растојанието од дното на садот на земјата треба да биде најмалку 150 mm. Ако почвата не се замрзне во зима, летва може да се прицврсти директно над површината.

crate2

Раните може да се прицврстат и хоризонтално и вертикално, но првата опција е попогодна за поставата на основата. Растојанието помеѓу лајсни не треба да биде повеќе од 45 сантиметри во хоризонтална положба и 90 сантиметри на vertikalnom.Dlya куп основа сет гајба, виси од фасада.

За декоративни панели со ширина од 460-480 мм, лајсни таблите поставени во три линии - дното, средината и врвот, на последната тела. Баровите се прицврстени на столбот со шрафови. Шпонот под завртката мора да има должина од 70-100 mm.

Инсталација на декоративни панели

монтажа 1

Потребни ви се следниве алатки за работа:

 • Шрафцигер или електрична вежба.
 • Шрафцигер.
 • Бугарин.
 • Ножеви за метал.
 • Панч.
 • Ниво на изградба, ниво на водата.

За почеток, треба да ги подготвите сите потребни елементи: завршување на ленти, агли, "комплексен агол" елементи, итн. - дека сè беше при рака.

Почетната лента е поставена на основата на цоколот, фиксирана со чекори за самопреслушување од 300 мм. За таа да се прицврсти профилот на профилот. Тогаш аголната лента е фиксирана.

монтажа 3

Доколку е потребно, тој е прилагоден во висина до потребната должина и фиксиран со завртки на кутијата. Додатокот на аголната лента на потпорната лента мора да биде најмалку 10 mm. Во работата се препорачува да се користи елементот "комплексен агол", што во голема мера ќе го поедностави приклучокот на панелите меѓу себе.

Првиот панел е вметнат од долниот гребен во жлебот на почетната плоча. Не е потребно да се притисне до стоп, неопходно е да се остави јаз за деформација на редоследот од 3 мм. Панелот е фиксиран со шрафцигер или електрична вежба со прилагодливи ребра, галванизирани завртки со широка хауба преку монтажни дупки.

монтажа 4

Потоа можете да продолжите да го инсталирате следниот панел. Прво, тоа е рана во лентата за поддршка, а потоа нежно се движи кон првиот панел. Елементот е фиксиран на сличен начин. Сите други декоративни панели се поставени на основата на ист начин.

монтажа 5

Последниот елемент на облогата, ако е потребно, се сече на саканата големина. Од овој елемент почнува соочувањето на следниот ѕид. Горниот крај за затворање е затворен со лентата за завршна обработка. Ја игра улогата на елемент на декор, и ако е потребно, транзитен елемент за монтирање на горните фасадни панели.

Секој украсен панел мора да биде прицврстен на најмалку пет места. Панелот треба да биде поставен на површина строго под агол од 90 степени. Под влијание на ултравиолетовата, столбната плоча под каменот може да се прошири и да се намали за речиси 6 милиметри. Затоа, не е можно да се создаде напнатост во поставата помеѓу поединечните елементи, и неопходно е да се набљудува топлинска празнина од најмалку 3 милиметри.

Во северните региони, како и во областите со висока влажност и лежи блиску до површината на подземните води треба да се грижи за дополнителна изолација и водоотпорност на капа пред собранието работа. Како хидроизолација материјал може да се користи специјални полиетилен филм, или процес темелите на зградата и столбната плоча мастика врз основа на природни или синтетички вода отвратителен смоли. Како топлина изолатор се препорачува да се користат полистиренски плочи.

Ако куќата се наоѓа во мочуришните области, топла подрумот на минерални или стаклена волна не може, бидејќи на висока хигроскопни материјали. Ако постои можност за купување на природен топлинска изолација, потребно е да се даде предност содржат јута или лен.

Во рамките на оваа публикација се обидовме колку што е можно во детали за да се потенцира прашањето за инсталација на декоративни панели за база. Процесот на инсталација не треба да предизвика проблеми за лице кое, барем индиректно, наиде на градежни работи.

За работење со користење на стандарден сет на едноставни алатки, што постои во речиси секој сектор, па не постои ништо особено не треба да се купи.

Во видеото подолу можете да најдете повеќе информации за оваа тема.

Може да бидат заинтересирани: