Бустер пумпа за водоснабдување: дијаграм за поврзување, принцип на работа, технички карактеристики, методи за поврзување.

 • admin
 • 18 декември 2017 година
Бустер пумпа за водоснабдување: дијаграм за поврзување, принцип на работа, технички карактеристики, методи за поврзување.

Пумпите се цврсто и трајно влезени во нашиот секојдневен живот. Можностите и способностите на овие единици овозможуваат решавање на проблемите со притисокот на пумпање во водоводната мрежа. Не е важно која пумпа е пумпата или пумпната станица со самовшмукувачки пумпи. Главната работа е правилно да ја изберете пумпата според нејзините карактеристики и да ја поврзете сами.

Изградба на пумпа за вода за зголемување

Современите пумпи за единици за домаќинство се софистицирани уреди дизајнирани за пренос на притисок на течен работен медиум. Проблемот за зголемување на притисокот во водоводниот цевковод и последователното транспортирање на водата се одлучуваат со потпорни пумпи, кои се моноблок дизајн на главните елементи "пумпа-мотор".

nasos-dlya-povysheniya-davleniya2

Структурно, пумпата за засилување се состои од елементи:

 • куќиште за изолација од куќиште со куќиште со навој, отворено од едната страна
 • еднофазен или трифазен ротирачки електричен мотор
 • сферичен ротор на вратило со коло
 • проверете и проверете ги вентилите
 • приклучок за приклучок
 • сензор за проток
 • термостат.

konstruktsiya-nasosa

Бустер пумпите од индустриско производство се произведуваат во куќишта од леано железо со антикорозивни обвивки или челични обвивки.

Водна пумпа е електричен уред опремен со термичко заштитно реле и кондензатор. Единицата е поврзана со стандардни машини во согласност со параметрите на моторот.

nasos-dlya-povysheniya-davleniya7

Принцип на работа, коло и уред

принципот на работа на пумпата и засилувач коло врз основа на способноста да се создаде проток радијални работни кола со вода и трансфер на кинетичката енергија претворена во енергија за притисок. Моделите на потпорни пумпи за водоснабдување функционираат на идентичен принцип и се инсталираат на главните системи за ладење или топла вода.

технички спецификации

Главните карактеристики на пумпа за зголемување се:

 • перформанси и максимална глава
 • потрошена моќност и максимален работен притисок
 • дозволената т на потрошената течност и нејзината максимална проток
 • ниво на бучава од единицата во работна состојба.

Покрај тоа, при инсталирање на пумпа за засилување се препорачува да се обрне внимание на параметрите:

 • целокупната димензија на единицата, типот на монтажа, должината и големината на приклучокот со навој (цевковод G 3/4, 1/2 "и HP конекција).

Пумпата на пумпата за засилување и неговите работни услови зависат од контролниот метод, кој се дели на автоматска и рачна контрола.

nasosy-dlya-vodosnabzheniya-grundfos-upa

Корисни совети

Теоретски работи среден притисок на високи згради во цевки за вода е регулирано и е 1,5-4 банкомат. Сепак, прекршување на правилата за инсталирање на апарати за водовод во домаќинствата ја намалува главата на притисокот до критичните вредности 1-1.3 атм. За да дознаете каква ќе биде зголемена пумпа за греење или снабдување со вода на стан или куќа, се препорачува од дијаграмите за изведба и од тука

http://svouimirukami.ru/articles/nasos-dlya-povysheniya-davleniya-v-seti-vodosnabzheniya-tipy-nasosov-kak-pravilno-vybrat.html

сензор за проток

Важен елемент во сензор единици е канал наменет за автоматско вклучување / исклучување на моторот на пумпата, изработени од месинг за неколку фитинг ½ - ¾ орев со две излезни контакти за оптоварување префрлување 220V / 120W мотор. Единиците на поттурната пумпа grundfos се опремени со интегриран сензор за проток, со што се елиминира потребата од дополнителна опрема. Сепак, не ја исклучува потребата за пресметување на пумпата.

Сензор за проток

Пресметка на пумпа за зголемување

При пресметување на пумпата се препорачува да се користи оригиналниот податоци - хранење (оптоварување) на максимална потрошувачка на вода и вода под притисок, разликата во притисокот се утврдува меѓу саканиот влез и притисокот на влезот на вода.

Притисокот на влезот е дефинирана како износот на вишокот притисок во горната точка нерешено-оф (m.vod.st 5-10) и губење на притисокот на локалитетот "највисоката точка - бустер пумпа".

shema-ustanovki-povysitelnogo-nasosa1

Пресметајте ја пумпата се препорачува со користење on-line калкулатор. Како резултат на пресметката, земајќи ги предвид загубите на притисокот врз целата должина на цевката за вода, локалните загуби и коефициентот. загубите при фитинзи, губење на притисокот врз мерачот ќе добијат максимална потрошувачка на вода. Врз основа на пресметаните карактеристики, ние одбираме пумпа од дијаграмот, способна да ја обезбедиме потребната глава.

Слика 4 производи

Корисни совети

Пресметката на карактеристиките на пумпата е задолжителна и се потврдува со практиката на инсталирање на инструментите. Карактеристиките на дизајнот се клучен параметар за следната инсталација и електричното поврзување. Не ја омаловажувајте веродостојноста на пресметаниот дел од карактеристиките. Ние ќе посочиме дека дополнителното купување и инсталирање на резервоар и пумпа со прекинувач за притисок се сметаат за сигурна опција за поврзување на до-пумпа.

rele-davlenya-grundfos-pm-1

Сите корисни информации за дизајнот на пумпата за зголемување се прикажани овде.

Технологија, шема и метод на поврзување

Бустер пумпи се сметаат за мали уреди поставени директно на трупот цевка на стан или приватна куќа. Не можеме да се сокриеме дека пумпата е способна да се зголеми малку, а не еднаш, за да го зголеми притисокот, обезбедувајќи подобра циркулација на носачот на вода.

Технологијата и шемата на поттикната пумпа е едноставна. Покрај тоа, во комплетот на пумпата од производителот постои инвестиција на потребни адаптери и фитинзи.

NS-3-40

Фази на инсталација и поврзување

 1. Ние правиме означување на цевката за приклучување во согласност со должината на уредот и адаптерите.
 2. Ние се преклопуваме со снабдувањето со вода.
 3. Според ознаките, ние ја отсекуваме цевката за вода.
 4. На краевите на цевката за вода сече надворешниот навој.
 5. На отсечени цевки со прицврстени адаптери (внатрешна).

rezbovoe-soedinenie-grundfos

Ние ги завртуваме фитинзите според означувањето на правецот на протокот со стрелки на куќиштето на пумпата.

Електротехничка врска се врши според шемата прогласена од производителот.

grundfos-up-n-img1 =

Можеби сте заинтересирани за: