Wireframe технологија за изградба на куќи, материјали за монтажа и изградба, сите за и против

  • admin
  • 20 февруари 2018 година
Wireframe технологија за изградба на куќи, материјали за монтажа и изградба, сите за и против

Терминот "изградба на канадска технологија" се појави во процесот на донесување на правилата "Дизајн и изградба на енергетски ефикасни еднокреветни куќи со дрвена рамка". Овој збир на правила беше развиен врз основа на Канада Национален кодекс за домување. Треба да се напомене дека сеуште е поправилно да се нарече оваа технологија за градење рамковна куќа која не е "канадска", имено "рамка", бидејќи, најверојатно, се појавила во САД. За да се каже едноставно, оваа технологија е само еден вид на технологија за градење рамки, но се користат само дрвени структури. Во нашата публикација, ќе ги разгледаме сите предности и недостатоци на користење на овој метод на станбена изградба, а и воопшто, да го разгледаме работниот процес.

Предности и недостатоци на рамковните куќи

Првата слика.

предности на технологијата на жица

Рамките куќи се ефтини. Да речеме повеќе - денес ова е најевтината опција за станбена изградба. Еден квадратен метар на готовиот дом, вклучувајќи ги и фондацијата, покривот, греење, електрична енергија, внатрешна работа, ќе чини само 450-500 долари. Приближно во иста количина ќе чини само кутија од тули со основа за традиционална градба. Рамката куќа е светлина, товарот на фондацијата е минимален. Куќи изградени на канадската технологија имаат одлична топлинска изолација. За споредба: со цел да се постигнат истите карактеристики на топлинска спроводливост, треба да се изгради ѕид од тули со дебелина од еден и пол метри! Prefab куќи се изградени многу побрзо од тули: изградбата на темелите, кутии за покрив и трае околу 8 недели. Заштеда на фондацијата: наместо скапа и интензивна традиционална основа, технологијата на рамковната конструкција ви овозможува да направите евтина колонографска лента. Безбедноста на огнот на куќата е доста едноставна да се обезбеди со помош на маса на модерни евтини импрегнации.

недостатоци на технологијата на жица

Главен недостаток е вкоренетите традиции и конзервативизам, ништо повеќе. Нема навистина сериозни недостатоци. Во огромен број случаи, сите моќни "докази" за недостатоците на канадската технологија ги носат конкурентите кои работат по традиционални методи. Сепак, секоја градежна технологија има свои добрите и лошите страни. Ние ги наведеме најосновните, според наше мислење, недостатоците: потребата за висококвалитетен и внимателно размислуван вентилациски систем. Ова не е дури ни недостаток, само вентилацијата во куќата на рамки треба да биде подобра отколку во тули, што, впрочем, често пати е изградена без систем за вентилација. Висока опасност од пожар на рамни куќи. Треба да се забележи дека гласините за запаливост на рамни згради се значително претерани. Секоја зграда гори, и жица не се исклучок. Но, за заштита од пожар во продажбата има многу лекови, вклучително и за импрегнација на дрвени структури. Недостатокот тука не е во зголемена запаливост, туку во потребата за дополнителни трошоци за мерки за безбедност, оган retardant бои и импрегнации. Покрај тоа, на стандардни правила не е откажан од пожар: усогласување со основните правила на дизајнот и функционирањето на жици, оган барања за согласност за електрични апарати, печки, камини и оџаци, итн Кога зборуваат за канадски домови, често се сеќаваат на глодари. Па, проблемот е итен, но не повеќе од за тули куќи. Глодари се насекаде, тие се лесно да се организираме и да се движи во тули, а во куќата на гареж блок, па дури и се најде слабостите во монолитен куќа. Но, глодарите не јадат минерална волна и стаклена волна, сепак, добро се справуваат со полистирен, аранжираат цели колонии во внатрешноста на изолацијата. Но, со современите разновидни начини и средства за борба против глодари, тие не претставуваат сериозна опасност. Ограничен број на спратови. Можеби единствениот сериозен недостаток на рамка куќи. Зградите со рамки во огромното мнозинство на една приказна, како двокатна рамка, ќе чинат најмалку и уште повеќе тули, додека губат важна предност како заштеда на пари.

Видови и типови на рамни куќи

куќи од рамни панели

куќа со рамка-панел 1
  Според видот на конструкцијата рамка куќи на канадски технологија може да биде условно поделени во две категории: рамка-рамка и рамка-панел. Особено, "куќните куќи" се почести во северните региони. Друго име е "Финска куќа". Најчесто е една приказна зграда со фронтон покрив. Панели за фински куќи се произведени според готов стандарден дизајн во фабриките. Производителите произведуваат делови за куќа во различни степени на подготвеност: од рамката до целосно завршени ѕидни панели, со вметнати прозорци, комунални услуги, подни плочи и делови на покривот. Во исто време, димензиите на сите елементи соодветствуваат токму на дизајнот. рамка куќа 2   На градилиштето, останува само да се соберат завршена куќа од овој "дизајнер". Елементите едноставно се поврзуваат едни со други, што ви овозможува да ја завршите изградбата во најкус можен рок. Куќи од рамни панели имаат голем број на предности. Овие куќи се собрани многу брзо - кутијата е инсталирана една недела. Како што веќе споменавме погоре, панелите се произведуваат во фабриките, притоа следејќи ги сите неопходни барања, така што готовите производи имаат висок квалитет, што значително го продолжува животот на готовиот дом. рамка куќа 3   Главниот недостаток при работењето со куќи со рамни панели е потребата да се привлече кран. Речиси целата работа за изградба на куќи од рамки панели се врши од специјализирани фирми, овој вид на домување не може да се изгради сам. Редоследот на работите кога се подигнува куќа со скелетен панел е како што следува:

  • Уредот е лесна основа - лента или куп.
  • Монтирање рамка од дрвени фарми. Фармите исто така се користат како заостанува за подот.
  • Инсталација на панели според проектот.
  • Кровна и кровна инсталација.
  • Инсталација на сите потребни комуникации.
  • Завршна работа.

Во принцип, изградбата на рамка-панел куќа трае 2-3 месеци.

куќи со рамка-рамка

рамка-рамка куќа 1   Главната предност на овој тип на објекти е тоа што кога се гради куќа можете да го користите секој проект, вклучувајќи го и оној кој се развива независно. Покрај тоа, таква куќа може да биде изградена самостојно. Рамните куќички се разликуваат од панелите од процесот на производство и монтажа на панели. Значи, кога се гради куќата со рамка, прво се поставува рамка, на него се поставува покрив, а само по тоа се вршат работи на топлинска изолација и обложување на плочки од картон со лимови. Сите други градежни работи и завршни работи се изведуваат на ист начин како и во изградбата на рамки-панели. Ако градите куќа со рамки со свои раце, тогаш можете да управувате со околу шест месеци.

Фондација

Куќата во која се планира да се живее цела година, потребно е правилно да се изолира. Како основа за рамка куќа, можете да користите навртка, колонообразен или нескриена лента основа. Со оглед на опциите за фондации, треба да се разгледа видот на почвата, како и бројот на спрата на идната куќа. За еден кат ќе има доволно колонозна основа, дури и ако почвата не е премногу густа. За изградба на столбна основа со специјална вежба направете дупки во почвата со дијаметар од околу 20 см и длабочина до еден метар. Сечињата од азбестни цевки се вградени во завршните жлебови. Просторот околу цевката е попрскан со ситен чакал и песок и внимателно набиен. Внатре во цевката е исполнет со силен цементен малтер. Во исто време, не треба да чекате додека решението не е целосно запленето, може да продолжите да работите понатаму. колона основа 1
  Навистина многу популарност го ужива купот на завртки, што може да се направи самостојно без да се однесува на професионалци. Сите работи на инсталирање на основа на завртки најдобро се прават рачно, бидејќи коцките мора да се навртуваат строго нормално на земјата, без најмало отстапување. Важна точка: купот може да се прицврсти на едно место само еднаш, за да не се наруши густината на почвата. основата на завртката

обвивка на фондација

Кога се подигнува куќата со рамни панели, се користи финска или канадска технологија. Но, без оглед на тоа што технологијата ќе се врши градежни работи, принципот е речиси ист. Основата е рамка, која може да биде и дрвена и метална. Но најчесто дрво се користи за правење на рамката. База Tie 1 уреди   Мускулест рамка се користи дрвени решетки делот 15x15, 20x20 и 25x25 cm Пред почетокот на дрво во работа, потребно е правилно да се подготви -. Материјалот мора да биде темелно сушат и да се третираат со антисептик. обвивка од основата 2   Горниот дел на секој куп е покриен со мастика, неколку слоеви материјал за покривање се поставени на врвот. Обработената лента е инсталирана долж периметарот на основата. Помеѓу едни со други, гредите се прицврстени со клинци, а завртките за прицврстување се прицврстени на бетонска основа со специјални завртки за прицврстување. обвивка од основата 3   На завршените цевки поставени се табли, преклопувајќи ги зглобовите на решетките. На овие плочки во иднина ќе бидат поставени рамки на рамката. Одборот, исто така, мора да биде темелно импрегниран со антисептик.

Груб под

груб под 1   За уредот на груб под, препорачливо е да се користи плочка без краеви како најевтин материјал. На одборот пред работа, не заборавајте да го третираат со антисептик. Заодите за подот се прикачени на решетките од ремените со метални агли. Одборот е прикован на логови со вообичаени нокти. груб под 2

Процесот на монтирање на рамката, ѕидовите, таванот

Прво, рамката се поставени на сите агли. Бидејќи аголните позиции имаат најголем товар, тие се прицврстени со армирани челични агли. После тоа се монтираат сите други лавици. До рамката во процесот на работа не е олабавено, тоа е прицврстено со остри рабови. рамка куќа рамка Во аглите за греди се направени сечи, и на други места тие се прицврстени со помош на самоприслушувачки завртки. За да му даде на труп дополнителна маргина на сигурност, направете дијагонални парчиња. Во процесот на градење ѕидови, не заборавајте на таванот. Најоптималната висина е 2,5 метри. Во овој случај, земајќи го предвид украсувањето со завршни материјали, висината на таванот ќе биде најмалку 2,3 метри. За време на инсталацијата на ѕидовите, веднаш се изведуваат сите потребни комуникации, бидејќи во рамки куќи се скриени во ѕидовите. прицврстување на греди на таванот   Гредите се поставени на неколку начини: правење сеча со загради или метален агол. сечење на зрак   Методот на монтирање е избран во зависност од локацијата за монтирање. Како поддршка на таванските греди служи како лента за поврзување. Освен тоа, гредите се фиксираат со завртки.

Инсталација на кров

Раптерската конструкција на покривот на куќата на рамката е фиксирана со вообичаени нокти и за дополнителна сила е покриена со табла. Скалите се поставени на ѕидовите со полица од 20 сантиметри. На рабовите на скелетите прикован и дополнително прицврстен со стебленца. покрив 1   Откако ќе се инсталираат сите централни делови на структурата на гребенот, гребенот се прицврстува. После тоа, летва на рабови одбор е 1,5-2 cm дебелина. покрив 2 покрив 3 покрив 4   На врвот на летва лежи слој на покрив чувствува, кој е прикован на основата со ноктите со широк хаубата. После тоа, покривот е каменуван. За куќа со рамки, подобро е да се избере лесен кровен материјал, на пример, оннулин или метал покрив. https://www.youtube.com/watch?v=gm9xv9JLozQ

Затоплување и надворешни завршни работи

За завршувањето на куќата на рамката од надвор можете да користите многу материјали: поставата, обвивка, имитација на природно дрво, итн. Пред да ја завршите работата, треба да направите гајба под завршниот материјал. За лајсни користете дрвени решетки. Облашку го сториме, следејќи го чекорот од 60 см. Како материјал за лајтите може да се користи метален профил. Дрвена конструкција мора да се третира со антисептик. По ова, избраниот материјал е скратен. Како што споменавме погоре, куќата на рамката мора да биде темелно изолирана. Надвор, куќата е изолирана со минерална волна, пред завршувањето на ѕидовите. надворешна изолација   Во текот на ноктите од волна нокти од пена. Внатре, ѕидовите се изолирани со минерална волна, која потоа се затвора со листови од гипс картон. Сите пукнатини се разнесени со монтажна пена. внатрешна изолација   Во куќата на рамката треба да изолирате сè: кров, ѕидови, тавани. Помеѓу слојот на изолација и основата е поставена пареа бариера. https://www.youtube.com/watch?v=T1DIzF-blu0 Во последната фаза од работата се врши на сите преостанати комуникација, вршат завршувањето на работа. Изборот на бои зависи од преференциите на градителот, нема ограничувања. Декоративни работи 1 завршна работа 2 завршна работа 3   Повеќе информации во врска со процесот на изградба на рамка куќи може да се најде од страна на гледање од следниве материјали: https://www.youtube.com/watch?v=64rWdpAx9NM https://www.youtube.com/watch?v=Ew4RCVCNCcA

Можеби сте заинтересирани за: