Предности и недостатоци на рамковните куќи. Како да се заштити куќата на рамки од глувците: еко-волна, монолитна армирано-бетонска плоча, решетка од метални или народни лекови?

 • admin
 • 21 февруари 2018 година
Предности и недостатоци на рамковните куќи. Како да се заштити куќата на рамки од глувците: еко-волна, монолитна армирано-бетонска плоча, решетка од метални или народни лекови?

Градењето рамки брзо се засилува. Употребата на современи технологии во градежништвото, новите градежни материјали, дозволените рамковни куќи да се донесат на конкурентно ниво.

Предности на рамка куќа.

Северна Европа, Германија и Северна Америка со децении градат ниски згради на канадска технологија. Модерната рамка куќа има висока јачина, сигурност, нејзините карактеристики не се инфериорни во однос на камен или тула куќа.

И водечките карактеристики на рамковните куќи се:

 • ниска цена изградба;


 • голема брзина на изградба;
 • ниска градежна тежина, која не бара силна основа;
 • лесна основа на потпорници;
 • зградите не се намалуваат поради нивната леснотија, така што секоја внатрешна завршна работа може да се направи во секоја сезона;
 • кога се гради рамка куќа, панели се широко користени, по избор на клиент со рамна површина, внатрешна декорација е побрзо и поевтино;
 • современи материјали за изолација можат да бидат избрани за секоја клима;
 • модерната технологија ви овозможува да се натпреварувате со рамни куќи во смисла на заштита од пожар, топлинска изолација, заштита од бучава, паропропустливост;
 • архитект, благодарение на малата тежина на дизајнот на куќата, леснотијата на инсталација, имаше многу можности за создавање на убави, ниски згради;
 • голем асортиман на модерни завршни материјали од винил обвивка до соочувањето тули, им овозможува на секој клиент да создаде куќа за своите соништа;
 • голем плус во изградбата на рамка куќа е употребата на еколошки материјали за луѓето;

 • дури и куќа населби, кои се базираат на рамка изградба, не изгледа монотоно, но напротив, секоја куќа изгледа поединечно и убаво.

Недостатоци на рамни куќи.

Ние ги набројавме заслугите на рамковните куќи, а сега да разговараме за недостатоците.

Како такви, не постојат недостатоци во изградбата на рамка куќа, но само ако во фазата на дизајнирање проекти на рамни куќи беа поставени ефективни мерки за заштита на домувањето од пенетрација на глувците.

Овие мали животни се способни да се искачат во било кој јаз и да го претворат животот на сопствениците во вистински пекол.

Ако времето за да се заштитат куќата од глувци и стаорци се испуштени, на глувчето може да биде окупирана текот на зимата во ѕидовите на куќите, како и изградба на рамка вклучува употреба на греалка, во која глодари ги направат своите гнезда и се размножуваат.

Во случај на колонизација на рамковната куќа, глувците ќе треба да преземат различни мерки, за кои ќе напишеме подолу.

Како да ги заштитиме куќите на рамки од глувците?

Искусните градители можат да го советуваат купувачот, ако не е присутен во проектот, да користи грејач што глувците не можат да го надминат.

На таков грејач може да се припише еко-волна.

Овој тип на изолација, иако во основа се состои од целулоза, но во неговиот состав содржи не помалку од 20% од мешавина од борна киселина и боракс.


А мешавина на борна киселина и боракс - прекрасен антисептик, не само што може да се заштити дрвото од инсекти и габи, но, исто така, ги одврати глодари.

Во претходните времиња, градителите користеле раствор на боракс и вар при преработка на градежни материјали.

Покрај тоа, долго време во изградбата на куќата, со цел да се справи со глодари, греалка е додаден во пепел, згура, ароми во форма на тутун прашина, суво нане, сушени пелин.

Современите градители користат монолитна армирано-бетонска плоча за да ја заштитат куќата на рамката од глодари, која е поставена во темелите.

Поевтин начин е да се користи мешавина со мешана мрежа, која е блокирана со можни начини на добивање на глувци во куќата.

Ecowool и глувче, дали глувците живеат во ecowool?

Најевтината изолација на градежниот пазар е пена или полистиренска пена. Имајќи добри својства на топлинска изолација, овој тип на изолација е многу драг на глодари.

Во прилог на полистирен, пред почетокот на глувците, следните грејачи брзо ќе се предадат: минерална волна, иверица, масло.

Авто-проширување на пена или полиуретанска пена, што е многу погодно да го приклучиш празнини, како предмет на глувци, тие не го јаде, но се создаде тунели и јами.

Доаѓаме до заклучок дека ecowool, кој е произведен во лабава форма, е во состојба да ја заштити куќата на рамки од глодари. Но, можете да го поставите Ecowool само со помош на специјална опрема. Ековата е можно да ги покрие греачите, да напишете полистирен, а потоа глодарите нема да ја надминат оваа пречка.

Опремата за ecowool може да експлодира ecowool во било пукнатини и празнини, а со тоа го блокира патот до глодари. За да се заштити подот на рамката куќа од глодари, ако под куќа не се постават монолитен армирано-бетонски плочи, истурете топлина изолација материјал keramzit.

Слој на експандирана глина мора да биде најмалку 30 сантиметри, горниот дел од глината е покриен со полиетиленски филм. Над филмот се поставени два слоја OSB-3.

Во производството на ориентирана иверица, импрегнација се изведува со синтетички восок и борна киселина. Како што е опишано погоре, глувците се плашат од борна киселина. По уште еден слој од проширена глина се депонира на ОСБ, грубиот под е подготвен и глувците нема да можат да ја надминат оваа пречка.

Во прилог на ecowool, како грејач, кој не му се допаѓа глувците, можете да понудите пена бетон и пена стакло.

Метална фина мрежа со дебелина на жица од најмалку 2 мм. и ќелија 5x5 милиметри. може да се постави под подот на куќата на потпорници. На подот одоздола, металната мрежа е насочена.

Покрај тоа, металната мрежа може да се завитка во столбната плоча. Висината на таков решетка треба да биде најмалку 1 метар, решетката е поставена под штитник на столбната плоча.

Користејќи профилен лист, фондацијата може да биде заштитена од глодари на ист начин како и мрежата.

Народни лекови за борба против глувците во куќата.

Ако глодари се појави во ненаселени соба, визба тип гаража или барака, може да ги одврати глувци извори луто мирис, како што се: изгорена гума, волна изгорена, гори птичји пенкало користење мирис колонска колонска вода, керозин или дизел гориво.

Ако собата е живот, народни лекови за борба против глувци им се препорачува да ги користите следниве вкусови на растенија: сушено нане, сушени Mellis, камилица, пелин, вратига. Растенија се собираат во снопови, поставени на аглите на куќата на рамката и погребани во нон-стоп. Наместо билки, можете да користите етерични масла.

Во прилог на методите што се опишани погоре, глувците се отстрануваат со отровни мамки, замки од мијалник, лепливи стапици.

Под куќата во аглите се стави ултразвукови repellers, кои треба да бидат изолирани од доаѓањето на влага.

Можеби сте заинтересирани за: