Правила за поврзување

  • admin
  • 23 април 2018 година
Правила за поврзување

90% од вина жици се случува токму во местата жица врски, а со тоа, не може да се занемари квалитетот на врската, која е основа за непречено функционирање на жици за долго време. Во поново време - во советската ера - во изградба на високи згради енергетски систем се базира на широката употреба на алуминиумски жици, врски, кои истуткана цврсто собра лента за изолација во разводна кутија.

Се разбира, како едноставна пресврт служеше верно со децении, но тие се споредливи со сигурност со современи методи на поврзување на електрични жици од бакар, исклучителни сигурноста која ви овозможува да го поврзете секој модерен моќни алатки и опрема.

Правилно поврзување на жици - гаранција за вашата безбедност

Електричната мрежа е еден стан или куќа е во голема мера определена од квалитетот, апсолутна сигурност и високо безбедна конекција на кабли, без кој е невозможно да се замисли било жици.

На делот за поврзување, електричниот контакт мора да има:

  1. ексклузивна сигурност на поврзувачкиот контакт, чиј отпор не се разликува од отпорноста на преостаната електрична жица;
  2. механичка цврстина на истегнување. Ако ненадејно електричната линија во делот за поврзување е предмет на ненадејно истегнување, тогаш силата на електричниот контакт не треба да биде помала од јачината на целиот кабел.

Видови електрични приклучоци

поврзување на електрични жици со извртување

Поради својата едноставност на извршувањето, извртувањето се смета за најчест метод за приклучување на електрични жици. Stranding елементарен технологија: 2 преземени жици отстрани изолационен слој е 5 см произлегуваат лабава насоки на извртени и изолирани со сигурност конвенционалните изолациски ленти .. Во поврзувачките области, исто така можете да користите "извртувачки капи": тие се затегнати цврсто, притоа затегнувајќи го електричниот контакт и безбедно изолирање на изложените места.


Значителен недостаток на овој метод се смета влијанието на човечкиот фактор: секој електричар ја врши истата врска на свој начин. Покрај тоа, дури и најпознатите совесни перформанси и навидум сигурен извртување електрични жици на крајот може да стане неисправни под влијание на фактори на животната средина - механички стрес, високо ниво на влажност и електрично оптоварување. Затоа, треба да се запомни дека механичкото искривување никогаш нема да ви даде 100% гаранција за апсолутна сигурност и безбедност.

поврзување на жици со заварување и лемење

Прицврстувањето на жиците со лемење е посигурно од конвенционалното извртување, но му треба на уметникот малку повеќе време, посебни вештини и знаења од областа на електричните инсталации.

Колку и да е квалитативно, тоа би било извртување, но на овој сегмент има незначителен отпор, што значи дека кога струјата тече, поврзаните контакти значително се загреваат. Порано или подоцна, изолациониот слој ќе се стопи, ќе се случи краток спој и оган. Лемењето ќе ви овозможи сигурен, заштитен контакт со низок отпор и високо ниво на механичка сила. Традиционално, бакарни жици се лепат со калај или калај за лемење и, се разбира, со 100W рачка за лемење. Врв за лемење претходи precoating електрични жици со тенок слој на лемење. Тогаш жиците се изопачени и залемени. Лемената врска се лади само на природен начин, инаку може да предизвика пукнатини.

Меѓу недостатоците на жица заварување  Изолирајте ја интензитетот на трудот на процесот и можноста за оштетување на жицата за време на механичкото влијание. Денес овој метод не е толку популарен како што беше во 90-тите години.

Заварувањето на изопачените краеви на жици се смета за уште еден многу чест начин на приклучување. Тоа може успешно да се реализира само со трансформатор од 400-600 W и јаглеродни електроди. Под влијание на лакот и загреаната електрода, се растопуваат краевите на извртување на електричните жици, со што се гарантира исклучително сигурен и сигурен електричен контакт.

 

По извршувањето на сврзувањето и процесите на заварување, неопходно е да се изолираат жици преку цевки со топлинска смазка слични на камери. Загреана на температура тесно опкружува дел на цевката врска, а со тоа обезбедува сигурен и со висок квалитет на изолација. Ако немате цевка при рака, можете да ја користите вообичаената лента.

употреба на терминални блокови

Употребата на терминал блокови е најпопуларниот метод на безбеден и сигурен за спојување на кабли во сегашната фаза. Директно чевелот е изолирана плоча опремена со метални контакти за приложување на електрични жици кон нив. Ако користите некој уред што може лесно да се поврзете бакарни жици со алуминиум, со што се обезбеди сигурен и апсолутно безбеден контакт. Современиот пазар на електрични производи нуди широк спектар на различни видови терминали:

1. терминални блокови. Тие се плочи со одреден број на клетки. Електрични жици се поврзани со цврст стисок кога уредот е вметната во терминал живееле голи ќелија. Овој метод на адхезија се карактеризира со голема сигурност, квалитет и ефикасност;


2.пролетни терминали.  Технологијата за поврзување на електрични жици на овој уред подразбира нивно чистење и инсталација во специјални дупки, каде што ќе бидат фиксирани со посебна пролет. Употребата на овој метод овозможува поврзување на жици направени од алуминиум и бакар, а исто така ја елиминира можноста за корозија, бидејќи не постои директен контакт со електрични жици;

3. Прислушување прстиња.  Со помош на таков уред, изведувачот ќе може да ги разгранува електричните жици. Терминалите од овој тип се опремени со две плочи со жлебови за електрични жици. Стегач е направен со помош на четири завртки, со оние меѓу две плочи е трет работат разделувач на функцијата помеѓу жици од алуминиум и бакар во времето на поврзување.

Можете да ги користите апсолутно секој метод на жици врски, главната работа е да ја заврши работата правилно и со добра волја. Само во овој случај гарантирате целосна безбедност за време на работата на електричната инсталација.

Можете да дознаете како правилно да ги држите жиците од видео на YouTube.

 

Можеби сте заинтересирани за: