Кат од паркет и ламинат: зошто има појава на пукнатини и подни плочки и се заглавени

  • admin
  • 28 февруари 2018 година
Кат од паркет и ламинат: зошто има појава на пукнатини и подни плочки и се заглавени

Реновирањето е завршено, куќата е убава и чиста. Домаќините организираат мебел, покриваат теписи и тука   добие непријатно изненадување. Новиот кат на паркет или ламинат е расипан со грди слотови, а понекогаш решетките се креваат од планина и заоблени со "брод". Како да се избегнат овие проблеми, ајде да се обидеме да дознаеме во овој напис.

Што е ламинат и паркет одбор

Дрвениот под е нешто од минатото. Ламинат и паркет одбор дојде да го замени дрвото.

Современите подни облоги од ламинат и паркет одбор се слоевит материјал.


Со оглед на тоа што ламинатниот и паркетниот одбор вклучува природно дрво, соодветно, овие решетки можат да варираат во зависност од влажноста и температурата.

Се разбира, паркетната плоча и ламинатот се помалку подложни на влажност и температура од парче од цврсто дрво, но под одредени услови на висока влажност, паркетната плоча и ламинатот се во можност да ги променат своите геометриски димензии.

Врз основа на практиката, експертите дојдоа до заклучок дека слабиот квалитет на сексот води само до две причини.

Првата причина е покривање на дрво и честички на база на дрво на слабо исушен супстрат.

Втората причина е моментот на непридржување на температурата и влажноста во просторијата каде што се прави подот.

Сепак, можно е да се именува и третата причина е ниската квалификација на работниците за поставување на подни облоги.

Првата грешка при поставување на подот од ламинат и паркет одбор

Ако има прашање за поправка на подот, тогаш правиме големи поправки или изградба на нова куќа.

Пред подот, неопходно е да се усогласи основата со самонивелирачки соединенија. Ваквата работа, пред сè, е поврзана со вода, бидејќи само вода може да ја поддржи мобилноста на работната смеса.

Стврднувањето на завршниот слој се јавува при испарување на водата.

Овој процес е долг.

На специјалистот не изгледа дека премазот станува сува доста брзо, и ова е фатална грешка. Треба да се има на ум дека еден сантиметар цементна кошула, со дебелина од 4 см, се суши за една недела.

Следниве, подлабоки слоеви, се исушат во рок од две недели (секој сантиметар).

Се разбира, времето на сушење може да варира и зависи од материјалот и висината на подниот слој.

Ако цементната основа не е целосно сува, влагата што не испарила ќе стигне до завршниот слој.

Резултатот од оваа брза е отекување на основата од ламинатот. Основен ламинат е направен од одбор со дрвени влакна. Работ на плочата од ламинатот ќе се зголеми, и може целосно да се ексфолира.

Ако паркетната плоча е поставена на влажен цементен под, во зависност од бројот на ленти, рабовите на еднострани ребра ќе се виткаат, а во три-шарените слоеви може да се олупи горен декоративен слој.

Како да пронајдете излез од ситуацијата, како да избегнете проблеми?

Одговорот е едноставен - не брзајте.

Новата куќа се загрева и вентилира за еден месец, со што се намалува влажноста во просторијата.

Пред поставување на подот, основата мора да биде рамна, цврста, чиста, и што е најважно - сува.

За да се одреди количината на влага во подлогата, и тоа треба да биде не повеќе од 2% -3%, - користете мера на влага.

Бидете сигурни да обрнете внимание на инструкциите на производителот за вашиот специфичен материјал. Не ги отфрлајте упатствата заедно со пакувањето, како што следи инструкциите во овој прирачник, ќе можете да избегнете големи проблеми.

Сопственик на Советот - лично го контролираат процесот на пакување, за да не трошат пари на повторно купени материјали и повторно не го преместуваат подот.

Треба да се има предвид дека гаранцијата на производителот ќе важи само ако се исполнети сите упатства за поставување и одржување на подот.

Втората грешка при поставување на подот од паркет или ламинат

Подигањето на тротоарите вклучува голем ремонт или голема количина на поправка.

Обемот на работа вклучува грундирање, малтерисување, шмркање на ѕидови и тавани, сликање на ѕидови или налепница за позадина.

Целата работа е т.н. "влажна" афера.

Влагата во просторијата излегува од скалата и ако почнете да го подот на подот, покривот на дрвениот под - резултатот од работата е негативен.

Упатствата ја советуваат покривката на подот за аклиматизација и ја депонирате амбалажата со паркет или ламинат, во вашиот дом, без размислување за високата влажност во оваа просторија. По еден ден или два, започнете со поставување на подот. Добивме подот - "sweetie", и по еден или два месеци, влажноста во просторијата се враќа во нормала, тротоарите ги отстрануваат вишокот на влага и се сушат. И што имаме како резултат? Грди под и грди пукнатини.


И ако покривот на подот не поминал во аклиматизација и бил поставен во просторија со висока влажност, таа покривка на подот ќе ја апсорбира вишокот на влага од воздухот, ќе ја зголеми волумен и ќе се деформира.

Ако работата е извршена со ниска влажност, баровите постепено ќе се намалуваат и како резултат ќе се појават истите слотови.

И тоа не е факт дека кога влажноста на температурата се менува, сè ќе се врати во неговата оригинална форма.

Професионалци советуваат:

- поставете го подот во дрво по завршувањето на сите завршни работи;

- помеѓу материјалот од подот и ѕидот, не заборавајте да оставите јаз, по целиот периметар на просторијата;

- Условите во просторијата треба да се близу до нормалното;

- температурата на воздухот мора да биде над + 18 * C;

- температурата на подлогата мора да биде над + 15 * C;

- поврзаната влажност на воздухот треба да биде во рамките на 40-60%;

- ако во куќата има многу дрвен мебел, дрвен под, а потоа на крајот на поправката, одржува постојана влажност и температура;

- За време на грејната сезона, вклучете го овлажнител;

-Запомни дека природното дрво е предмет на законите на природата.

Можеби сте заинтересирани за: