Дијаграм за поврзување на приватна куќа. Како правилно да ги електричните жици со свои раце

  • admin
  • 29 јули 2015 година
Дијаграм за поврзување на приватна куќа. Како правилно да ги електричните жици со свои раце

И градскиот стан и приватната куќа се "полнети" со електрична опрема. Во принцип, жици на приватна куќа е речиси иста како и електрични жици на градски стан. Ова зборуваме за жици во затворен простор. Но, во собата треба да го поврзете на напојување и ако градот (во станот) конекција е направен од панелот електрична енергија, кој се наоѓа на влезот на куќата, приватен дом, мора да се поврзете или далноводот пол, или користете го кабелот за струја што тече од комплексот трафостаници за надворешна инсталација (КТПН).

Што треба да направите пред да започнете со електрична работа

Пред да започнеш електрична работа, треба да размислите за следните прашања:

-утврди бројот на "јадат" на електрична енергија. Неопходно е да се пресмета бројот на места и уреди за осветлување.

-Изберете ги сите електрични апарати и електрични уреди за кои е потребна лична конекција и не поврзувајте со штекер.

Пресметката мора да се направи за секоја соба, истовремено правејќи резерва на бесплатни продавници, со изгледи за иднината.

Особено во време на револуционерни идеи, секогаш постојат нови машини и опрема, кои ќе сакаат да имаат во иднина. Размислете за локацијата на прекинувачите - тие секогаш треба да бидат при рака;

- Размислете за назначувањето на соби во вашиот приватен дом. Треба да одлучите за инсталирање на ТВ, можеби аквариум со прекрасно осветлување итн.

- Размислете за надворешното осветлување на дворот и куќите;

-По одлуката на потрошувачите за електрична енергија, направете дијаграм за електричното жици на вашата куќа.

Ако имате прашања, консултирајте се со специјалист. Ако не ќе биде во можност да ги испланираат правилно, и не се направи вистинскиот пресметка на потребните материјали и операција не успее.Дури и ако "се вкотви" во електрични прашања, не занемарување на дизајнот на шема, или за време на операцијата може да го пропушти важна работа, а потоа може да се големи проблеми со поврзување на уредот;

-elektromontazhnaya шема ќе дојде во рака, во случај дека по неколку години од работењето постои било каков дефект во напојување на вашиот дом.

Особено, ако ќе бидат отсутни во овој момент - ожичување шема ќе биде побарано покани електричар.

Кој е одговорен за надворешно поврзување со електричната мрежа, и кој е одговорен за жици внатре во куќата

Локалната специјализирана организација на енергетските мрежи мора да ја поврзе вашата куќа со заедничка електрична мрежа.

Претставниците на електричната компанија мора да разговараат со сопственикот на куќата за местото на инсталација на електричниот одбор, кој ја содржи електричната машина, мерачот на електрична енергија (кој подоцна ќе биде запечатен) итн. Целата работа од овој штит што води кон куќата има право да го стори господарот на куќата.

Но, ако го стори тоа, тогаш тој е одговорен за електричната и пожарна безбедност на неговата куќа.

Затоа, ако имате било какви прашања, не двоумете се во детали за да се консултирате со специјалисти.

Каков вид на жици е

Монтажата во внатрешноста на зградата обично се прави одделно, т.е. се состои од две одделни линии, една линија ги снабдува сите сокети, а другата, сите осветлување.

Со таква жици, жиците се користат во различни пресеци.

Ова е погодно, бидејќи ако има проблем со системот за осветлување, штекерот останува во работа. Користејќи ги овие приклучоци, во текот на ноќта, можете да направите осветлување на просторијата од ламба за печатење итн.

Внатре во собата можете да поставите скриени електрични жици, но немојте да ја занемарувате отворената.

Сето тоа зависи од материјалот од кој се гради куќата.

Во пракса, двете жици имаат право на живот.

Ако куќата е голема и има неколку спрата - секој кат е поврзан индивидуално.

Експертите советуваат секоја соба и се поврзуваат поединечно, за да не зависи од другите простории.

Секоја соба, идеално, треба да има вендинг машина на приклучоците и автомат за осветлување.

Во итни случаи, онеспособувањето на една соба нема да влијае на животот на целата куќа.

Ако куќата е мала, доволно е да има една линија за сите места, а другата линија за сите уреди за осветлување.

Броење на пресекот на жицата - не заборавајте за безбедносниот фактор, треба да биде најмалку 30%.

Кога дизајнирате електрично напојување на домот, не заборавајте за добар коло за заземјување.

Со цел да се избегнат проблеми за откривање на внатрешните инсталации, електричниот кабел мора да се постави само хоризонтално или вертикално.

Затоа, следете го овој совет и не штеди на електрични жици, создавајќи свиоци и дијагонали

Можеби сте заинтересирани за: