Олуци на куќата, одводни елементи, правила за инсталирање на мозоци, корисни совети

  • admin
  • 20 февруари 2017 година
Олуци на куќата, одводни елементи, правила за инсталирање на мозоци, корисни совети

Со независна организација за одвод на вода во куќата, треба да се спроведат сложени мерки, благодарение на кои соседната територија ќе биде заштитена и зачувана во интегритет. правила на мозоци инсталација се едноставни: да се пресмета од дијаметарот на цевката, подигање во исто време молчи цевка материјал да се направи инсталација на системот на потребното наклонот на организирање сливно и дренажа.

На потребата да се инсталира мозоци

Познато е дека атрактивниот поглед на системот за олук е украсен од куќата, а технолошки правилно избрани олук елементи и лоцирани корита обезбедуваат заштита од лоши временски услови.

kak-ustanovit-vodostok

Покрај тоа, инсталацијата на системи за одводнување, вклучувајќи ги и деталите и димензиите на цевките, се регулираат и имплементираат во согласност со барањата на SNiP RK 4.01-41-2006 *. Правилно извршена со рака, дренажа инсталација идеално треба да се осигура безбедноста на придружните структури и основата на куќата од силата на водата.

Слика 4

При изборот на систем за одводнување, се препорачува да се земат предвид климатските услови и локацијата на објектот, со оглед на зачестеноста на врнежи од дожд, на геометриските карактеристики на материјал за покривање и на производството, на аголот на наклон.

Елементи на одвод или како функционира системот

процесот на склопување и олук систем собрание на куќа е серија на чекори ", во прилог на монтажа елементи" - "инсталација на олуците и инки" - "Организација на мозоци" - ". инсталацијата на risers и колена"

наружный-водосток-2

Системот на жлебовите од серискиот производител се состои од следниве елементи:

• слив и канали

• поврзување на столбови и колена

• Прицврстувачи

• Конечни канализации.

Слика 1 големина

Главниот приемник на вода се олуци, кои се прицврстени или кон предната плоча на покривот или се поставени на летва на покривот и се проблематичен дел од системот за одводнување во зима.

Потребно е поврзување на столбови и колена за да се претвори системот во фасада на зградата и леснотија на прицврстување.

Елементите за поврзување на канализацискиот систем помеѓу одводната цевка и жлебот е инка.

135

Одводнување и поврзување на цевките, како и чешма, обезбедуваат одвод на вода.

Најважниот елемент за безбедноста на системот се приклучоци и држачи.

Корисни совети

Многу луѓе се заинтересирани за прашањето: "Кој материјал е подобро да се купи мозоци?". Да речеме дека елементите на дренажата се направени:

• од челични покриви δ = 0,63 или 0,7 mm

• од материјали што се отпорни на корозија (пластика со полимерна обвивка, галванизиран челик) δ = 0,6-0,75 mm

• од поливинил хлорид обложен со 100 μm платизол.

gallery_50_3005

Повеќето програмери претпочитаат систем за одводнување на галванизиран челик покрив со полимер слој со богат RAL опции за лак опции. Препорачливо е да се инсталира пластичен систем за одводнување во услови на блага зима, со што се исклучува можната штета на објектот со парчиња мраз.

Слика 9

Правилата за инсталација и алгоритамот на собранието на системот се идентични за сите материјали за покриви и се претпоставува дека се градат низи на елементите. Природно, за инсталација и инсталација на одвод на вода ќе биде потребна едноставна пресметка и план на системот.

план-водосточной-систем

Пресметка на системот за одводнување

пресметајте ја областа на наклонот и бројот на агли

Пресметката на елементите на системот за одводнување започнува со пресметување на површината на наклонот на покривот и бројот на внатрешни и надворешни агли. Прелиминарно за пресметување на мозоци, одредување на големината на дијаметарот и пресметување на површината.

razmery-vodostokov

Врз основа на добиените резултати за површина од 60-100 метри квадратни, се препорачува да се користи мал систем за жлебови, за површина на рампа од повеќе од 100 квадратни метри, се избира голем систем. За мал олук систем, дијаметарот на кружните или профилните цевки е 90 мм, а дијаметарот на жлебот е 125 мм.

raschet-vodostoka

Пресметката на бројот на агли зависи од конфигурацијата на покривниот лист. За конфигурација на четирифазен покрив, бројот на агли е: 4 надворешни агли и 2 внатрешни агли.

пресметка на бројот на олуци

Прелиминарно одредување на вкупната должина на стреата. За да го направите ова, додадете должина на страните на покривот - ова ќе биде вкупната должина на настрешницата. Потоа ја делиме примената сума со должина на еден олук (за референца: стандардната должина на олукот е 3 м). Резултатот е заокружен и добива потребен број на олуци за инсталација.

uklon-jeloba

пресметајте го бројот на цевките, конекторите и приклучоците

Според регулаторните документи, должината на жлебот за инсталирање на една инка е 10 m, бројот на конектори го одредува секој спој на олукот и аголот. Приклучоците се поставуваат на крајните делови на жлебот.

За одредување на бројот на канали, кои се почеток на олукот, го пресметуваме потребниот број на столбови.

Слика 3

Треба да се запомни дека секој подигнувач технолошки го покрива напречувањето на корнизот, затоа се препорачува да се обезбеди притока на притока со брзина од 2 парчиња за еден столб.

Корисни совети

Постојат многу мерачи за пресметување на дренажен систем. Се разбира, можете да пропуштите нешто со рачна пресметка. Затоа, пресметката на линијата на Интернет калкулаторот грациозно ќе помогне да се елиминираат неточностите и грешките.

Слика 5

Правила за само-инсталација и монтажа на олук

формирање на наклон и монтажа на куки

За правилна инсталација на системот, неопходно е да се организира наклонот на коритото, чие формирање се врши со користење на сврзувачки елементи со намалување на нивото до 13:00 часот.

Инсталирањето на системот за одводнување започнува со поставување на куки (држачи) на олукот, кои се поставуваат во чекори од 0,7 м, формирајќи наклон кон приемниците на вода.

Untitled-2450

Инсталирањето на држачите може да се направи на два начини: на ветар или шалтер, инсталирајте куки на кутијата. За да се зајакне дренажа структура на спој на агли и олуци, се инсталирани дополнителни држачи. Долгите куки се дизајнирани за наклон на корнизот, краток за крајот на сплавот и предната плоча.

Untitled-2452

ние инсталираме олуци и канали

Олукот е инсталиран користејќи поврзувачки сегменти. Инките се инсталирани во жлебовите на дупката за примање на олукот, чии дијаметри мора да одговараат.

7639c0ba61cf80319e37df599d58be37

монтажа на жлебови

Монтажата на деловите на дренажните цевки започнува од врвот надолу. Долното ѕвонче од врската на елементот е поставено на горниот линк на следниот елемент додека не застане. Инките се претходно фиксирани во олукот на посебни прстиња и ги запечатуваат точките на докинг.

За правилен распоред на системот, одберете ја конфигурацијата на докинг.

Сите корисни совети за инсталирање на мозоци, прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: