Како да направите поддршка себе: за клематис, за рози, за краставици, за грозје

 • admin
 • 10 април 2018
Како да направите поддршка себе: за клематис, за рози, за краставици, за грозје

Денес ќе зборуваме за растенија кои немаат ковчези. Станува збор за планински качувачки растенија: клематис, грозје, краставици и рози. Тие даваат еден вид на ажур во градината. Да, розите се, исто така, кадрава декорација, која може да се одржи само на поддршка. Ние ќе ги разгледаме видовите на овие многу ја поддржуваме во нашата статија.

Поддржува за Clematis

 • Поддршка од мрежното пребивање;

 • Поддржува цилиндар од пластични цевки;


 • Решетката поддршка;

 • Поддршка на обелиск;

 • Arch.

Идеи за поддршка на клематисот

Поддршката за клематис не мора да се врши според одредени стандарди и да се купи во супермаркет на објекти. Можете да го направите сами, да ги прилагодите непотребните материјали, на пример, преостанатото парче мрежа.

Мрежната мрежа е прилично силен и лесно украсен материјал. Од него можете да направите фигури кои подоцна ќе го красат градината или ќе го поправат како ѕид-монтирање за фабрика за качување.

Вториот материјал по галванизирана мрежа е обично дрвени конструкции, изработени од останатите градежни материјали: летви, лавици, штипки.

И, најпосле, најпопуларно решение е да се стави клематис на ѕидовите. Фабриката за качување се држи до своите пука за секој испакнат дел. Така, жителите на приватните куќи често го засадуваат клематисот на меѓусудски партиции кои ја одделуваат личната територија од соседот.

Победничка опција за садење на clematis е тремот на куќата и нејзините ѕидови. Колони и огради ќе станат силна поддршка за разгрането трајни.

Фабриката за борење ќе изгледа хармонично во саксиите изложени во близина на куќата. Понекогаш се заменува со грозје, кое исто така го опкружува просторот со зелена круна.

Како да се направи поддршка за clematis себе, чекор по чекор господар класа

Една од наједноставните подлоги за клематис, како и за други ткаени растенија, е поддршката на дрвени летви. Десетина решетки се доволни за изградба на повеќегодишна цветна градина. Однапред, размислете на која висина би сакале да размислувате за црквата на виткање. 2-3 метри ќе биде доволно.

Подгответе ги решетките за да ја формирате поддршката, да се грижите за формата. Подолу е пример за дизајни. Изборот е направен врз основа на слободен простор или "места" кои треба да бидат документирани.

Најпримитивниот дизајн на решетката е правоаголна или квадратна форма. Резерви со шрафови, одвртувачи, прстиња и решетки. Отстранете правоаголник од правилната големина во слободниот простор, зацврстете ги ремените со стеги за да избегнете поместување. Потоа прицврстете ги заедно со завртки.

Сега, почнувајќи од долниот десен агол, преклопете ги дијагоналните ребра. Прицврстете ги со завртки на рамката на правоаголникот. Точката на фреквенција меѓу шините е обично 20-25 см. Откако ќе завршите со паралела, свртете ја обликот и поправете ги дијагоналните ленти.

Преклопувањето на столбовите на потпирачот дополнително се прицврстува со помош на завртки за самопреслушување. Така што секој ромб има фиксација спроти секој агол.

По поддршката на клемата е подготвена со рака, се третира со антисептик, покриена со лак или боја. Таписерија поставена на планираната локација и добро зајакнато во основата. За ова се користат метални агли кои ја фиксираат структурата.

видео: самоклеточна поддршка

Поддржува за качување рози

 •   Суспендирана поддршка.  Вообичаено, таквата поддршка е тремот, тенис на прозорци, канони на портата;

 • Поддршката е ѕид.  Честопати решетката е изложена како сепаратор на градината;


 • Ограда.  Светло цветни кревети ги полнат сите празнини на оградата;

 • Само-направена поддршка.  Обликот на структурата е апсолутно ништо, главната работа е тоа што ќе издржи тежината на брзо растечката градина;

 • Поддржете го конусот.  Дизајн кој брзо се подигнува рачно или се продава во супермаркетите во веќе завршена форма.

Прекрасна поддршка за рози

 • Ѕидовите на куќата.  Не само градината, туку и ѕидовите на куќата ќе бидат погодни за поставување на бројаница. Неколку засадени грмушки украсуваат просторот во аглите на куќата, помеѓу прозорците, покривот;

 • Балкон.  Маратон рози красат балконот на станот или на балконот на приватна куќа. Дури и ако на структурата му треба поправка, нејзината главна декорација ќе биде убава рози;

 • Arch.  Прекрасен хеџ ќе изгледа хармонично на влезот на портите, во градината или како посебен украсен елемент на пристаништето;

 • Поддржува дланка-столб.  Расцутелниот пиедестал, како миризлива оаза, ќе го украсува секој агол од градината;

 • Статичка поддршка.  Изгледа како штанд. Цветни плантажи ќе растат "проток" со своите светли пупки и ќе ја красат градината како што расте.

Како да направите поддршка за качување со рози со свои раце

Претворањето на вашата градина во оаза може да биде буквално во првата година од нејзиното формирање. Роза е призната како кралица на градината. Scrofulous rosaceous ќе додадете во вашиот парк, исто така, загатката. За светли пупки можете да ги скриете недостатоците во зградите и да ги потенцирате нивните поволни страни. Секое скромно место ќе се претвори во расцутена оаза. Потребна е силна поддршка за зацврстување на растенијата. На нив розата ќе расте и ќе ја трансформира градината.

Поддршката за убава роза може да го направи тоа сами. Навистина, имате на сајтот има неколку метални прачки или дрвени колци, од кои ќе излезе сигурно прицврстување. Пред изградбата на ваква структура, вреди да се земе во предвид дека секоја плантажа достигнува должина од приближно 4 м. Соодветно на тоа, со растењето на цвеќето, нејзината тежина се зголемува, така што решетката за розови треба да биде силна.

Најпримитивната верзија на поддршката за држење на розите е разредник направен од дрвени летви, украсен и зацврстен во форма на греди. Првично, за да се изгради подлога во земјата, треба да ископате дрвен столб, за сигурност подобро е да се конкретизира.

До самиот столб е поставена самата поддршка. На него ви требаат околу 8-10 рамки. Поставете ги решетките во форма на вентилатор. Од основата во чекори од 30-40 см, поправете ги со ребра.

Паралелните сврзувачки елементи се монтирани со клинци, лепило или завртки. Изберете најсоодветниот метод. Ако немате ниту еден ниту друг, тогаш користете парчиња алуминиумска жица. Извртувајте го до пресекот на поддршката и на тој начин обезбедете ги деловите. Завршената конструкција е прицврстена на столбот долж централната лента.

Идеи на подлоги за качување рози

 • Поддршка на пергола. Тоа е лак или крошна, истовремено давајќи сенка и место за раст на растенијата;

 • Таписерија.  Стенд поддршка на различни варијации во ширина и висина;

 • Поддржете го тркалото.  Поширокиот дијаметар, толку повеќе простор за фабриката.

Поддршка на краставици

 • Велосипедски тркала и канап;

 • А решетка мрежа за одгледување на краставици;

 • Рамка изработена од дрвени летви и канап.

Поддржува за краставици со рацете на отворено

 • Поддржува "вигвам" за краставици со свои раце од нето и метални шипки;

 • Поддршка за краставици со свои раце - метална барел;

 • Метална мрежа за сопствени раце за краставици.

Поддржува за краставици во стаклена градина

 • Поддршка дрвена мрежа + канап;

 • Поддршка вертикална канап;

 • Мрежата е галванизирана.

Како да направите поддршка за краставици од пченка

Излегува дека пченката и краставиците се многу пријателски растенија, и покрај значајната разлика во приносот на овошје. Пченката, како што знаеме, се протега и расте како зелен столб. Краставици, напротив, се шират по земјата, формирајќи чипс насади. Токму тоа ни треба.

За време на интензивен раст, пченката се продолжува во стеблото. Во исто време, истовремено засадени краставици ќе се држат до лисјата на житни култури. Важно е да се засадат краставици во исто време со пченкарни кернели. И садење треба да се врши по редови, наизменични растенија (краставица-пченка) на растојание не помала од 20 см.

Ако посадите краставици поблиску до пченката, краставицата ќе произлезе многу полошо. И покрај фактот дека корените на пченка одат многу подлабоко од краставиците, блиската локација на тиква до корените на житариците нема да даде целосен развој. Меѓутоа, ако се исполнети сите услови, и двете култури ќе имаат одлична жетва. Штом краставици почнуваат да се појавуваат антена, ги насочи кон поддршка - соседните пченка.

За време на зглобниот раст на пченката, краставицата ќе остави притенет, не дозволувајќи им да го изгорат под сончевите зраци. Покрај тоа, краставиците ќе бидат заштитени од паразити до крајот на сезоната на растење. Така, на врвот, краставиците на краставици ќе донесат култура без каша, за која не треба да се превиткувате.

Поддршка за грозје

 • Поддршка за грозје - белведер;

 • Поддршка за грозје - барака;

 • Таписерија под грозјето од пластика.

Шемата за поддршка за грозје

Најчеста варијанта на поддршката за грозјето е заоблена крошна. Во летниот период, ова крошна спасува од топлина. Раширеното грозје ги покрива празнините меѓу решетките, а четките што се носат со овошје се нишаат во интервалите меѓу редовите.

Како да направите реквизит за грозје со свои раце чекор по чекор, господар класа

Пред да ја инсталирате поддршката за грозје, неопходно е да се избере локацијата каде што лозјето се планира да биде поставено многу години. Поддршката треба да се прошири јасно од север кон југ. Расте во овој аранжман, на грозјето ќе се добие максимална количина на сончева светлина толку неопходна за зрелоста на културата.

Квалитетот на културата зависи од сигурноста на структурата. Со секоја измината година лозата станува посилна, а групите од грозје се поголеми, соодветно, товарот на поддршката се зголемува. Размислете за шемата на лозјето. Ние нудиме за разгледување на една авионска шема.

Метални или бетонски столбови, можеби, ова е првиот материјал за кој треба да се грижите. Во зависност од висината на структурата, длабочината на подлогата на подлогата ќе зависи. На пример, во нашиот случај, бунарот од 50 см ќе биде доволен за поддршка од 1,6 м. Со растот на лозовите насади, товарот на столбовите ќе се зголеми. Положбите се поставени по должината на целата должина на носачот со интервал од 2-2,5 m. Потоа, по инсталацијата на столбовите, се повлекуваат метални жици или канап, за кои грозјето ќе се прицврсти. За да ги поставите, потребно е во неколку редови со чекор од 30-40 см. Трепките за винова лоза со раст треба да се корегираат и да се насочат кон рамката за поддршка.

Постојат и други структури за поддршка, кои исто така можат да бидат изградени независно. Тие можат да се разликуваат во бројот на авиони, квалитетот на материјалот, големината и другите параметри. Што се однесува до грозјето, и за краставици, качување рози, изберете сајтови кои се погодни за вашиот зони. Успех и пријатно проблеми во вашата градина заговор!

Можеби сте заинтересирани за: