Пластични делови, што е тоа, техничките карактеристики на пластичните фитинзи, онаму каде што е применливо

  • admin
  • 15 април 2015 година
Пластични делови, што е тоа, техничките карактеристики на пластичните фитинзи, онаму каде што е применливо

При изведување на градежни работи се наметнуваат строги барања за квалитетот на арматурата. Постоечкиот стереотип дека челичната арматура е најстариот издржлив, како да се скршил во прилог на потсвеста. Затоа, појавата на пластика засилување беше исполнет со страв. "Со бајонети" никој не зеде нов материјал, но сè уште не го стекнал за општа употреба. За да ги разберете предностите на пластичната опрема, треба да стекнете искуство со тоа.

Што е пластична арматура?

Модерните достигнувања во хемијата на полимери и материјали науката им покажа на заинтересираните мајстори пластична арматура (фибер-армиран пластичен арматура), инаку позната како композитно засилување.

pruty_kompositnoy_armatury

Пластичното арматурирање е пластика засилена со стаклени влакна со подобрени перформанси. Однадвор фитинзи пластични барови е неметални потекло, која се состои од базалт, арамид и стакло влакна, кои се направи за еден стабилна состојба произведени термопластични импрегнација.

1269235296664_hz_myalibaba_web16_4316

Во зависност од карактеристиките на влакната, се истакнува арматурата:

• Дијаметар со влакна од сечени-пластика (APS) со дијаметар од 13-16 микрони

• базалтна пластика (ABP) со дијаметар од 10-16 микрони

• јаглеродни влакна (AUP), дијаметар на влакна до 20 микрони.

Готовиот производ е пружено засилување на дијам. од 4 до 20 мм. светло жолта или заситена сива боја.

Слика 1-карбопластично засилување

За подобро прилепување на површината на бетонот фиберглас засилување е назначен rebreniem специјални перки или спирален конфигурација има типичен обложување. Ова обезбедува сигурна фиксација во инсталираните структури.

Слика-3-производство-линија-to-производство на јаглеродни влакна-reinforcement-

Процесот на производство на пластични арматура и технологијата на неговото производство тежок и полн со технички разумни параметри: избор на режими на температурата spinneret стапка на специјална опрема, квалитетот на импрегнација и кинетика подготви.

Технички карактеристики на пластични фитинзи

Да се ​​споредат техничките карактеристики на пластика и засилување арматура од челик, се сврти кон масата.

Слика 1

Табеларните податоци ни овозможуваат да заклучиме дека пластичната арматура е нерѓосувачки материјал со зголемена отпорност на киселина. Коефициентот на цврстина на истегнување ги надминува сличните карактеристики на арматурата од челик за 3 пати. Еластичните својства на пластичното засилување исто така ги надминуваат нееластичните својства на метал.

armat5

Во исто време, пластичните фитинзи не вршат топлина, се магнето инертни и радиосвесни. Под влијание на ниски температури или електромагнетно зрачење не ги губи силните карактеристики. И ако додадете дека арматурата од фиберглас е неколкупати посилна од металната, тогаш прашањето за избор: "Метална или пластична фитинзи?" Ќе и треба да се одлучи во корист на пластично засилување.

Каде се користи пластична опрема

Широката област на активност на пластични фитинзи ги потврдува областите на нејзината примена:

• индустриско-цивилна и изградба на патишта

• за бетонски конструкции направени од лесен и тежок бетон (плочи и монолитни основи)

• да се создадат флексибилни врски помеѓу повеќеслојни ѕидови на структури, вклучувајќи го и носечкиот слој или свртениот слој

• за заштита на брегот и за отстранување на водата

• за изградба на патишта и огради

• за засилување на столбовите за осветлување и за изолација

• за формирање на сеизмички носачи на постојните и новоизградените објекти

• при креирање елементи на инфраструктурата на хемиската и нафтената индустрија.

Слика 7-Примена на пластика со армирана јаглерод

Благодарение на нивните уникатни квалитети, мобилноста на прво место, пластичното засилување за основата мора да биде просторно фиксирано. Товарот и структурните карактеристики мора да обезбедат минимално дозволените растојанија до работната површина.

1234564

Кога се работи за армирање

Зајакнувањето на бетонските конструкции со пластична фитинзи се врши по инсталирањето на кофражот. Квалитетот на арматурната инсталација треба да ја обезбеди проценетата издржливост и ригидност на конструкцијата.

aa8

Зајакнувањето е вградено во вид на поединечни прачки, од кои трупот е врзан. Затоа, кога креирате заштитно зајакнувачки слој, користете пластичен држач за засилување.

Опрема за фиксирање на засилување

Пластични фиксатори, во зависност од намената, можат да имаат одредена форма и конфигурација. Постојат фиксатори од неколку типови:

• хоризонтална

• Вертикална.

plastikovyij-fiksator-dlya-armaturyi-2

Шкафовите од хоризонтален тип се наменети за бетонски плочи и подови. Инсталирајте такви брави исклучиво на цврста основа. Хоризонталните фиксатори имаат карактеристична конфигурација: "шевронен", "триаголник", "столица". Хоризонталните фиксатори можат да обезбедат заштитен слој во висина од 25 до 50 мм.

large_1408093181257558DSC_1158

Вертикални фиксатори се користат за вертикални рамнини, главно ѕидни површини. Имајте конфигурација во форма на ѕвездичка. Вертикалните прстиња обезбедуваат дебелина на заштитниот слој од 15 до 45 см.

1338221463

За кофражни, фиксатори се користат за дебелината на монолитен слој. Конфигурацијата на таквите брави е "плута" и "конус". За лесна инсталација, сврзувачите се произведени заедно со ПВЦ цевка и се наменети за процесни отвори.

стеклопластика

Можно е да се користат фиксатори од овој тип кога се поставуваат комуникациски канали.

Прицврстувачите на пластични делови се едноставни за извршување со свои раце. Како прицврстувањето е прикажано во ова видео.

Изгледи за употреба на пластични фитинзи

Се разбира, заслугите на пластични фитинзи може да се најдат од прегледите. Пластичните арматури, чии осврти покажуваат практични заштеди, се засноваат на неговата цена. Во исто време, трошоците за стекнување, транспорт и потоа поставување на вентилите се минимални.

 

 

armatura2

Можете да доставите пластична опрема до градилиштето во багажникот на вашиот сопствен автомобил. Арматурата се транспортира во извртена состојба во удобни и лесни заливи. На пример, пластични фитинзи, чија цена по метар се состои од цената на фиберглас и смола, е поевтина од цената на металните фитинзи. Затоа, индикаторот за цена овозможува да се донесе заклучок за перспективата на употреба на пластични фитинзи.

Можеби сте заинтересирани за: