Како да изберете гасен котел за вашиот дом: критериуми за избор на котел за гас, пресметување на капацитетот, дизајн на гасен котел, избор на гас горилник и системот за палење.

  • admin
  • 18 октомври 2017 година
Како да изберете гасен котел за вашиот дом: критериуми за избор на котел за гас, пресметување на капацитетот, дизајн на гасен котел, избор на гас горилник и системот за палење.

Изберете котел што работи на гас не е лесно, особено ако не ги знаете основните информации за можностите на испорачаната опрема. Но, најдобрите единици за гас се во голема побарувачка, и покрај високата цена и работната интензивна работа на темпераментот.

Нови производи и системи инженеринг од Buderus Vaillant Logamax, економија на горивото од Baxi и BOSCH ZS или neubivaemaya автоматизација на Polidoro и Honeywell ... Што да се избере? Во овој случај, секој корисен совет помага и уверува, доволно е да се одредат критериумите за избор на брендови.

газ-котел

Класични критериуми за избор на гасни котли

Релевантноста на употребата на котлите за греење на гас годишно се зголемува. Причините за побарувачката за автономија за куќата се едноставни - цената на достапноста на горивото "гас" и разновидните видови гасни котли за греење се движечката сила на напредокот.

banner9

Но, богатството на единици модели создава природен прашање на потрошувачот и на инвеститорот: "Како да се избере најдобар гасен котел за греење приватна куќа?".

Елиминирање на несаканиот лизгање при изборот помага да се проучат техничките карактеристики на грејните единици и критериумите за избор на гасен котел според неговата функционалност.

Потсетиме дека критериумите за избор на единица за гас се:

  • функционални можности на котлите (греење, греење и топла вода)
  • структурни карактеристики на подни и ѕидни единици
  • капацитет или капацитет на гасни котли
  • комплет за испорака на опрема од производителот
  • можност за само-врска.

1dCBacs

Во прилог на горенаведените критериуми за селекција, барањата и мерките за изградба на котел на гас, од кои кажано овде

Избор на гасен котел себе

функционалност - контури

Потсетиме дека треба да се прави разлика помеѓу котли на гас во функционалност - еден и двоен-коло, кое го ограничува функциите на греење или обезбедување на греење и топла вода, без никакви дополнителни поврзување хардвер.

1480586363_shema-ustroystva-2-h-konturnogo-kotla

Корисни совети како да се справи со контурите на котелот, презентирани во видеото.

Следниот критериум на избор е особеностите на изградбата на котли на гасот, обезбедувајќи слобода на инсталација, монтажа и приклучување на уредот.

beed7339936f7c2c2b080e77a3b5367f

дизајн карактеристики

Со карактеристики на дизајнот треба да се разликуваат:

  • котли на гас, поставен во котлара на подот или платформа
  • ставен во ниша или на рамка од ѕиден ѕид.

kak-vybrat-gazovyj-kotel

Да речеме дека шарнирниот котел се одликува со присуство на точки за прицврстување и загради на заградата на задниот поклопец на единицата.

Значаен критериум е параметри за капацитет на гасни котли или перформанси.

Корисни совети

Според експертите, ѕид единици имаат голем број на предности кои не дозволуваат да се направи дополнителен простор под котлара и повлечете го оџакот преку покривот. Можно е да го поставите ѕидот на котелот над или под мебелот, а излезот од цевката за оџак да се пренесува преку ѕидот.

1445 двојно коло дијаграм

Затоа, ѕидната верзија на гасот котел, со капацитет од 16-35 kW, е погодна за мали простории на приватни куќи. Тоа не боли да се запамети дека тоа не е препорачливо за монтажа на ѕид котел во простории без отвори за воздух, балкони и подруми.

Сепак, сите карактеристики и карактеристики на дизајнот на единиците треба да бидат поддржани со пресметка на моќноста.

Power_Power_of_Power_Power_Eng_US

едноставна пресметка на моќност

Традиционално, општата формула се користи за пресметување на котелот за греење во однос на површина: за секои 10 квадратни М. Од површината се земе 1 kW. Волуменот на загреаниот простор се множи со висината на таваните. Капацитетот на единицата, која треба да се инсталира, е прикажана во резерва. Во пракса, точната пресметка, исто така, зависи од климата во регионот и од степенот на изолација на куќата.

50a5f383f3ee1ca60d7f4d8499c3f528

Но, добро познатите параметри и критериуми за избор на котел - дизајнот и моќта нема да обезбедат целосни информации за можностите на опремата. Затоа, тоа не боли за да дознаете повеќе за компоненти на агрегати: системот на гас - видот на горилникот и системот за палење и хидраулични котли - разменувачи на топлина.

11_4_razdelnyj_teploobmennik

гасен систем - тип на горилници и систем за палење

Модерни гас бојлер систем целосно прилагодени на намалување на притисокот на внесување на гас до 5 mbar, со миграција на течен гориво.

zoom_gaz06

Ова придонесува за системот за палење со постојан пламен модулација и pezovosplamenitelem пилот режач, од нерѓосувачки челик sparger на пламеници и концептот за тоа како да се избере гасен котел за греење приватни куќи.

pezoelement-500x391

постојни видови горилници

Повеќето гасни котли се опремени со два вида горилници - атмосферски тип и вентилаторски модел. Покрај тоа, дизајнот на режачот на атмосферскиот тип е ефикасен и се користи во сите гасни агрегати.

Атмосферски модел

Забележано е дека горилниците на вентилаторот се испарливи. Горилите за вентилација ќе бараат високо-автоматизиран комплет, што ќе резултира со зголемување на цената на единицата.

Корисни совети

Модулираните горилници за гориво имаат можност да ја прилагодат промената на моќта на согорување во опсегот на модулација од т режим во просторијата, обезбедувајќи економичност на горивото. Но, овој тип на режач е поскап.

Режач-со-автоматика

хидрауличен систем - разменувачи на топлина

Хидрауликата на единиците за гас е едноставна. Единиците на двосистемските котли за гас се опремени со два вида разменувачи на топлина - примарен и секундарен, единствен колективен главен разменувач на топлина. Примарниот разменувач на топлина во моделите на единиците е изработен од челик, бакар или леано железо и има заштита од корозија поради премачкување со одреден состав.

теплообменники-котлови

Во моделите со две кола, средниот пластичен разменувач на топлина е направен од нерѓосувачки челик. Триполниот вентил и вградената циркулациона пумпа ја поддржуваат хидрауликата за размена на топлина.

65103096_nasos_tsirkulyatsionnyy_na_gazovyy_kotel_ariston_tx_microgenus_plus_24_rffi_egis_24_cf_ff_d

Да се ​​заклучи, на компонентите на кој систем може да биде самоуверено дадена предност и да изберете гасен котел, да обезбеди повратни информации.

Осврти

Регионален претставник на брендот BAXI

Несомнено, раководството на пазарот за котли им припаѓа на европските производители. Моделот на котли за еднонасочен и двоен котел е лесно достапен од официјалните партнери на BAXI. Далеку од тоа, ова не е маркетинг потег, туку вистинска продажба статистика.

shutterstock_27588034

Добро познат ресурс кој му дава на потрошувачот информации за анализата на гасните котли Водич за котли, смета ѕид модел

Baxi 200 Combi (премиер), кој вклучува 2 модели на кола 24 kW и 28 kW, најдобрата понуда на годината.

avtomatika-eurosit-630

 

Компактен модел (26 кг) е достапен за самостојно склопување со можност за поврзување за флексибилно сместување.

Приватен инвеститорот, Иван Романович

Во текот на летото, купив BAXI SLIM 1.230Fi единечен котел за гас со електронски тип на палење. Единицата со затворена комора за согорување од нерѓосувачки челик и пет пресек на топлински изменувач од основен леано железо.

999

Корисен топлински капацитет е околу 30 kW со потрошувачка на природен гас 3,50 m3 / h (податоци за метар). Јас нема да го сокријам, удобноста на работењето е обезбедена од вградениот дијагностички систем и континуирана модулација на пламенот. Оригиналниот додаток е можноста за поврзување на надворешен котел за загреана вода.

Ова видео го даваат општите информации за изборот на единицата за гас.

Можеби сте заинтересирани за: