Гасни котли на приватна куќа: барања за локација на газово котли, вентилација на котла за гас, избор на врати, пресметка на капацитетот на гасен котел. Напојување на приватна котелска куќа и приклучување кон гасната мрежа.

 • admin
 • 11 август 2017 година
Гасни котли на приватна куќа: барања за локација на газово котли, вентилација на котла за гас, избор на врати, пресметка на капацитетот на гасен котел. Напојување на приватна котелска куќа и приклучување кон гасната мрежа.

Познато е дека прашањата за сместување котел неизбежно ќе се поврзани со задолжителните барања на постојните и важечките регулаторни документи. За да се избегнат негативните состојби и проблеми во комуникацијата со организациите за надгледување на енергијата, потребно е да се придржуваат кон овие барања. Меѓутоа, во пракса, реконструкцијата или ре-планирањето на куќа со воведување на котлара на гас може да се стекне со статус на долгорочна градба. Како и секогаш, корисни совети од специјалисти и мајстори кои ќе ви помогнат.

Проектот на котел во приватна куќа

Со намера да се создаде котел за гас, потребно е да се води според прописите и барањата. Брза, дека регулаторната рамка котли уреди во приватни домови е парченце 42-01-2002.

kotelnaja

Основните (општите) одредби на документот ги пропишуваат условите за планирање и дизајнерски решенија кои точно и целосно обезбедуваат информации за компонентите на гасоводниот кот:

 • волумен и висина на типична просторија
 • пресметан капацитет на гасен котел или единица
 • пресметка на волумен на вентилација
 • правилната опрема на врати и прозорци.

Слика 4

Се разбира, најдобрата опција за котларата е помош од претставници на гасната компанија, кои секојдневно имаат јасно разбирање на правилата за поставување на котел за гас.

gaz_kotelnaya_v_chastnom_dome-04

Во согласност со правилата и прописите во комплекс на мерки на уредот ќе биде вклучен дизајн на котел за оригиналниот простор за податоци: генералниот план на куќата и котлара, информации за уредот и материјали на ѕидовите, таванот, подот и постојните системи за вентилација и изолација.

gazovaya-kotelnaya-v-chastnom-dome4

Сепак, тоа не боли да се истражуваат совети за планирање на котелот, препорачува локалните линија влез гас, на локацијата на врати и барања за мускулест единица на котелот.

Корисни совети

Потсетете се дека котлите и единиците за гас се класифицирани како VO и PO опрема, затоа инсталацијата на котлите за подни и ѕидни се регулира со регулаторни документи и стандарди. Исполнувањето на условите мора да се земе во предвид во фазата на проектирање или во изборот на крајната котлара.

05-21 одделни

е дозволено да им овозможат на секоја соба, вклучувајќи подрумот и поткровје со транзицијата на фосилни горива, и котли со затворен комората за согорување котли на гас. И вкупниот капацитет на котлите за греење и греење може да достигне 200 kW.

shema-gazovoj-kotelnoj-v-купола

Основни барања

барања за гасоводна котлара

Во согласност со прописите и упатствата за котел согорување е повлечен посебен простор S е не помалку од 4 m е 1 котел со минимална оддалеченост од предната страна на уредот за спротивниот ѕид 1 m простории. Овие барања се однесуваат на поставување на котлара во вграден, сепак, нема да го спречи да се запамети дека опремата пост гас во собите, во комбинација со дневна соба е забрането.

04-17-1024x698 прикачувања

Опремата е поставена на цврста и мазна основа направени од не-запалив и отпорен на вода материјали (цемент-песок ферман, керамички плочки). Таванот и ѕидовите на просторијата со висина од најмалку 2,0 метри се изработени од ненапарливи материјали, со што се елиминираат запалливите материјали.

kotelnaja-v-chastnom-dome

Идеални - плочки или малтерисани ѕидови. Ширина на вратата простор треба да биде 0,8-0,9 m, надвор димензии прозорец излегување се утврдува од страна на обемот на собата - 0,3 кв.м / 10 CBM

За нормално функционирање на опремата за гас, се обезбедува слободен пристап до единиците на уредот и оџакот.

врати на гас котел куќа, која да се избере

Од влезната врата на котелот печка наметнуваат услови за можноста за создавање на протокот на воздух во внатрешноста се должи на вентилација дупки на дното на вратата лист. Да се ​​постави мал простор е доволно да се создаде јаз меѓу подот и платното.

ventilyatsiya-gazovoy-kotelnoy - podacha-i-vyvod-vozdushnyh-mass

При изборот на врата гас бојлер се препорачува да се обрне внимание на стандардни димензии на врата лист 800h2000 mm, обликот на профилот и материјалот на кутија во облик на цевка (или 40h20 50h25 mm mm), формат лим ладно валани беше искористена за ткаенини - 1,5, 2, 3, 4 мм и вкупната дебелина на крпата според ГОСТ 19904-74. Ние ќе сугерираме дека базалните плочи се користат за внатрешно полнење на мрежата, за запечатување на термо-ленти.

Слика 1 врата

Покрај тоа, листот од вратата треба да има двострано оган заштита со екстракција. Во согласност со правилата и прописите на ФБ, вратите треба да се отвори кон надвор во насока возводно, во некои случаи, вратата на печката може да доведе до друга соба. Вратите на техничката намена на котлината се опремени со рачки и отвори кои се отпорни на провалници.

вентилација на котла за гас во приватна куќа

Општи барања за вентилација на котли се концентрирани во Службата за национална безбедност 4.03.01-98.

Креирање вентилација котел исто така е задолжителен и вклучува комуникација со почеток систем за вентилација и снабдување на свеж воздух во собата низ решетката на печката во вратата. Нормализираните димензии на дупките за вентилација се:

 • проток на воздух надвор од моќност на котел од 8 kW / 1 kW
 • проток на воздух од внатрешноста на моќност од 30 кв.м. / 1 ​​kW.

dymohod-dlya-gazovogo-kotla

Прашај дека ефикасноста вентилација на котел со гас во стапки, треба да обезбеди 3 пати протокот на воздух. Познато е дека коефициентот. зголемувањето на фреквенцијата на размена на воздух зависи од височината на плафонот во печката и стапката на свеж воздух е 1 m / s. Патем, областа за размена на воздух помага да се избере и пресмета документација за гасната опрема и единици.

Значаен критериум за создавање на гасен котел е точниот избор на капацитетот на опремата (котел).

Газовая-котельна-в-деревяном-купола

капацитет на гасен котел, како да се пресмета

Со цел да го изберете саканиот гасен котел меѓу бројните модели се препорачува да се направи прелиминарна пресметка на својата енергија од првичните податоци - вкупниот обем на котлара и дестинација (една или две кола).

За одредување на волуменот на просторијата S, помножете ја просторијата со тавани.

b_17040

Капацитетот на едноколорната опрема наменета за инсталација се наоѓа од табелата:

 • волумен на простории до 30 м3, препорачаниот излез на котелот е 7,5 kW
 • за простор волумен од 30 до 60 м3, капацитетот на котелот е 13,5 kW
 • за простор волумен од 60 до 200 м3, се избира котел со капацитет од 15,0 kW.

Во прилог на горенаведените услови за котел на приватна куќа, се препорачува да се обезбедат ефикасни комуникации на главната гасна мрежа, непрекината електрична мрежа со сигурна основа.

sgekr_2 колектор на гас

Обезбедување комуникации на котлара

котел куќа напојување

Параметрите на комуникациите на котлините на гас се во согласност со стандардите и прописите регулирани со оперативните услуги, па затоа "аматерската изведба" ќе треба да биде ограничена. Барања за снабдување со електрична енергија и автоматизација на котелот обезбедување на снабдување со гас за итен случај: еднофазен струја, Upt. 220V, I = 20 A ќе треба да се инсталира поединечна бензинска пумпа и заземјување.

edafdd22d4570f08dcd701c5bf5449db

прислушување во гасната мрежа

Препорачани барања и се очекува на гасоводот да се одржи на заклучување собранието на котелот страна на прислушување во постојниот гасовод под притисок низок притисок со користење на мета ravnoprohodnogo серија 5.905-25-05 HS 23.00 транзиција кон саканата дијаметар.

20170302_150143-1280x600

Сите корисни совети за приватна куќа за гасен котел се претставени во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: