Преглед на современи материјали за заптивање на цевки

  • admin
  • 27 октомври 2013 година
Преглед на современи материјали за заптивање на цевки

Процесот на заптивање на цевките е стратешки важен, обезбедувајќи беспрекорна и сигурна работа во иднина. Современите материјали за запечатување не изгледаат како нивните предци на сите - ленено, бенд со импрегнација и маслена боја. Кои се моменталните материјали за запечатување на цевки?

Главни карактеристики на заптивки

Високите технологии на градежната индустрија секогаш прават посебни барања за материјали. Ова целосно се однесува на заптивки, особено бидејќи тие се широко користени за широк спектар на работи за поправка и монтажа. Заптивната смеса е специјален состав направен од полимери.

Слика 8

Карактеристиките на заптивната смеса се основа на нивните својства:
  • сила и отпорност на деформација
  • отпорност на влага
  • Задржување на еластичноста за време на собирање и лекување.
  Со помош на заптивки, пукнатини и рабови се полни, а цевките се запечатени. Кои се овие тестенини?

Видови на заптивки

Во зависност од основниот материјал, се разликуваат следните видови на заптивната смеса:
  • Акрилик
  • силиконски
  • Битуминозен
  • Запечатување ленти
  • маст

Слика 7

Постојат запечатувачи за внатрешна и надворешна работа.
  Местото на примена на заптивната смеса може да биде различно:
  • универзално за лепење на сите површини
  • за запечатување на пукнатини во батерии (отпорни на топлина)
  • кровни заптивки
  • за цевки (навој)

Што ти ги спојуваат заптивките со видео.

Силиконски заптив

Најпопуларниот материјал за запечатување на цевки е силиконот. Овој тип на заптивната смеса има значителна сила за ефектите од климатските промени, хемикалии и сончева светлина. Може да се користи за надворешна и внатрешна работа. Силиконската заптивка покажува адхезија на непорозни материјали: пластика, плочка, емајл или површини обложени со слој на боја.

Слика 6

Затоа, се користи за отстранување на протекување во кујната, бањата, дачата. Силиконската заптивка е гаранција за еластично и долгорочно запечатување на цевките. Која е причината за ова квалитативно запечатување?
  Основата на силиконските заптивки е синтетска гума. Пред нанесувањето на заптивната смеса од силикон, не е потребен претходен површински третман со прајмери. Зависно од типот на зацврстувач, заптивната смеса за канализациони цевки е поделена на:
  • неутрален
  • киселина.

Слика 13

Неутралните заптивки се сметаат за најраспространети.
  Неутралниот заптивник емитира кетоксим за време на вулканизација. По процесот на вулканизација, по лекување, кетоксимот се претвора во тенок филм со мало намалување. Карактеристиките на силата на таков филм ги надминуваат перформансите на сите постојни заптивки. Сепак, треба да се запомни дека за метални површини таквата заптивка не може да се користи.

Слика 16

Киселински заптивки се карактеризираат со можност за интеракција со одреден тип на површина. Затоа, при изборот на киселина, неопходно е да се определи видот на работната површина и да се погоди кој заптивен материјал треба да се избере.
  Со помош на силиконски заптивки може да се запечатат спојниците на канализациони цевки од следниве материјали:
  • пластика
  • метал.

Слика 17

Транспарентни силиконски заптивки се направени од силиконски полимер-ацетокси и припаѓаат на киселинскиот тип. Силиконските заптивки се универзални и санитарни. Санитарен силикон за водовод, како и за поправка на кади и тушеви. Заптивната смеса се нанесува на температура од +5 до + 40 степени. Во процесот на работа, тој не ги губи своите позитивни квалитети дури и при негативни температури. Најпознати производители на силиконски запечатувачи се брендови:
  • Момент на Хенкел
  • Церезит
  • "Макросил"
  • Пенисил

Слика 15

На крајот од процесот на вулканизација, силиконската паста се претвора во супстанција слична по својствата и својствата на гума за време на хемиската реакција. Катализаторот на процесот на вулканизација на силиконски заптивки е влага во воздухот.

Во прилог на силиконски заптивки, запечатување ленти се користат во текот на запечатување на цевки.

Запечатување ленти

Лента за запечатување се произведува од страна на индустријата во форма на самолепливи ленти. Можеби едноставна и фолија изработена лента за водонепропусност со заштита од природен бакар. Составот на лентата за запечатување вклучува битумен-полимерни материјали. Самолеплива лента е ноу-хау на современи средства за запечатување.

Слика 3

Доволно е да се потсетиме дека запечатувачките филмови, поради синтетичката висока основа на полиетилен, имаат одлични перформанси. За поддршка на ова, обидете се да ја прекинете лентата со рацете за запечатување, мала е веројатноста дека ќе ја добиете. Меѓу другото, запечатувачките ленти ги имаат следните својства:

• анти-корозија
  • Диелектрик.

Слика 18

Запечатување цевка со лента кога е можно за дихтување на споеви на цевки за канализации, приклучоци, ротациони агли, чешми и славини, а не да се спомене и линеарна делови и елементи. При запечатување на цевки користејќи касета, се подготвува работна површина. Лентата е надредена во спирала со напнатост, обезбедувајќи преклопување. На тој начин изолираната површина ќе биде под запечатувачките слоеви.
  Запечатување ленти се многу популарни:
  • Бенде Аделу
  • Екобит (Екобит)
  • Бутилен.

Заптивање на лубриканти и теми

Потребата да се пополни јазот на конецот, елиминирање на најмалата истекување, целосно обезбедуваат корисни и практични херметички масти. Помошта од запечатување лубриканти е неопходна кога е неопходно да се обезбеди голема густина на навојниот спој на цевките. Затоа, од повеќето модерни заптивки, најмногу се бараат лубриканти. Кои се ексклузивните својства на масло за запечатување?

Слика 9

Херметичките маси на една компонента, со анаеробна структура, се разликуваат од следните квалитети:
  • зголемена флексибилност на својствата на подмачкување
  • Запечатување на навој делови и засеци со минимален напор.
  Со употреба на мазива за запечатување, можно е да се запечатуваат цевките дури и во услови на зголемен притисок. Вие само ја ширите маснотијата и тоа е тоа!

Запечатувачки навои се подготвени за употреба запечатување влакна.

Слика 11

Запечатувачкото влакно е намотано директно на вртливите делови на гасоводот. Удобен пластичен сад за разладување е складирање на навои и дистрибутер. Завои на запечатување се наменети за запечатување на цевки со конусни и цилиндрични навои. Запечатувачот не бара целосно лекување и веднаш врши запечатување.

Можеби сте заинтересирани за: