Бања од круг логови, ние градиме сауна од тркалезни трупци со свои раце, корисни совети

  • admin
  • 12 август 2017 година
Бања од круг логови, ние градиме сауна од тркалезни трупци со свои раце, корисни совети

Преку оваа публикација, ние ќе ви покаже како да го изберат правото место за бања, како да изберете логови, и, се разбира, сметаат дека самиот процес на изградба.

Што е тркалезна дневник

otsilindrovannii brus kypit

Едноставно кажано, заоблениот дневник е обичен стебло на дрво, обработен на специјализирана опрема и поставен на одредена големина. Така, дневниците купени од една серија ќе имаат ист дијаметар и при работа нема да има тешкотии со монтажниот пресек - совршено ќе одговара на конвективноста на следниот дневник.

Изработка на логови на машини ги прави потрајни. Со цел да се објасни како тоа е можно, неопходно е малку да се разбере структурата на самата шума. Дневникот има мал стандарден дел, меко јадро, силно јадро, импрегнирано со смоли или танини, и сапун - млад дел од трупот. Јадрото (зрелиот дел од дневникот на дрва) е најстариот густ и цврст дел од дневникот. Заболон е веднаш под кората, содржи голема количина на вода. Поради ова, сапун многу брзо распаѓање, пукнатини и брчки.

За време на обработката, сапунот е целосно отстранет од дневникот со специјални секачи. Јадрото е темелно земјата. Затоа круг логови стане потрајни. Уште еден плус на овој материјал - на излезот на дневникот се совршено мазни, и нема потреба за понатамошна обработка.

Главните предности на круг логови

3640412294

Историски, дрвото се смета за еден од најпопуларните градежни материјали во нашата земја уште од античко време. Може да зборувате на оваа тема долго време, и за тоа е потребна посебна статија. Главната работа при изборот на материјал за вашата бања е да не обрнувате внимание на историјата на неговата употреба, туку на физичките карактеристики и цена. Во овој случај, нашите предци не успеаја, избирајќи дрво како материјал за бањата - неговите предности се очигледни.

• Еколошки. За време на работата сауната е наполнета со пареа која има висока температура. Некои материјали можат да ослободат токсични супстанции, но не и дрво. Напротив, дрвото ги отстранува природните етерични масла кои имаат корисен ефект врз телото.

• Ниска топлинска спроводливост. Ако рамката е добро собрана и правилно истурена, нема да има загуба на топлина. Дури и во најтешките мраз, оваа бања е многу топло и брзо се загрева и долго време се загрева.

• Природна размена на воздух. Ова својство на дрво ви овозможува да заштедите на вентилација и на тој начин да бидете заштитени од нацрти.

• Долг работен век - ако рамката е инсталирана со сите правила, таа ќе послужи за неколку децении без никакви проблеми. Некои сорти, на пример, ариш или лисја, стануваат посилни само со текот на годините.

• Ниска цена. Дрвена рамка ќе чини неколку пати поевтино од една зграда направена од тула или камен.

• Лесно се инсталира. Самиот процес на градење ѕидови од заоблени логови трае минимум време, за разлика од другите градежни материјали.

Изградба на бања со свои раце, чекор по чекор

267068

Не постојат строги правила за избор на место за бања - може да се води само од сопствените преференции. Сепак, ако планирате да се направи во бањата базен, тоа е потребно да се избере од регионот во кој нивото на водата е далеку од лицето на земјата. Исто така, при изборот на локација, неопходно е да се земат предвид факторите како канализацискиот систем, снабдувањето со енергија, водоснабдувањето на бањата.

проект на дневник од круг логови

proekt_1

Со ова прашање обично не се појавува проблем - во мрежата можете да преземете апсолутно бесплатно многу цртежи за секој вкус и чанта. Ако сакате нешто ексклузивно, треба да контактирате со специјалист. Во повеќе или помалку голем град, лесно можете да најдете фирма специјализирана за градежни проекти. Специјалистите ќе развијат индивидуален проект соодветно со желбите на клиентот.

Разумно е да се започне со подготвителната работа пред да се достави материјалот за ѕидовите на местото. Работата ќе биде завршена многу побрзо ако до времето кога материјалот е примена основа е подготвена и градилиштето е подготвена. Фондацијата е исполнета со бања проект.

фондацијата фрла под бањата

За искусни градители, подигнувањето на дневникот на дневник од тркалезна дневница ќе биде лесна задача. Фондацијата за бања од otsilidrovannogo логови мора да биде доволно силна - обично под рамка направени од фино вградно основа лента. Работата е доста мачна, но сосема изводлива самостојно. Длабочината на основата треба да биде под нивото на замрзнување на земјата.

sdelannyy-lentochnyy-фундамент-pod-banyu-6h4-svoimi-rukami-na-da

Прво, обележете ја областа. Распаѓањето на темелите треба да се врши со призма и ласерско ниво. Притоа, неопходно е да се осигура дека сите агли се исправени. Само по темелна проверка на аглите може да започнете да копате ровови. Длабочината зависи од типот на почвата, длабочината на нејзиното замрзнување во одреден регион, тежината на рамката. Треба да се напомене дека длабочината на ровот може да се разликува во секој случај, за неговите пресметки неопходно е да се сврти кон специјалисти.

126

По ископаните ровови, кофражот е воспоставен и темелите се истураат. Прво на сите, треба да се истури слој од чакал со дебелина од 15 cm на дното на ровот и нежно да го навалите. Во оваа фаза на работа, неопходно е да се грижат за дупките за водоснабдување на бањата. Еден слој на песок за истата дебелина се истура преку чакалот. Песок, исто така, треба да се истури и по можност да се истури со вода.

За кофражни, можете да користите грубо обработена плочка за ивица. Кофражот е поставен по должината на рабовите на ровот. Во овој случај, плочките мора да бидат обезбедени однадвор, така што тие не се дел. Освен тоа, изложените плочки треба да бидат уништени со лавици за да ги обезбедат во посакуваната положба.

opalubka_dlya_lentochnogo_fundamenta_svoimi_rukami

Сега можете да започнете со засилување. Рамката е составена од засилување со пресек од 10 мм. Направи две решетки. Ќелијата е различна околу 20 см.

Заварување во исто време е непожелно, бидејќи го ослабува зајакнувањето. Подобро е да се користи жица за жица и капчиња, како последно средство - крлежи. Плетената арматура е многу едноставна - само врзете ја жицата околу зглобот и затегнете ја со кука или крлежи додека не застане. Завршена конструкција ќе биде малку "плови", но тоа не е важно - во конкретна таква рамка ќе работи како што треба.

maxresdefault

Решетката мора да биде инсталирана на таков начин што пред кофражот останува најмалку 5 см слободен простор. Ова ќе биде заштитен бетонски слој - по кастинг арматурата не треба да биде видлива воопшто, сите треба да бидат во бетонот. Истите 5 см се оставени на врвот.

Потоа истурете бетон. Не го прави ова за еден пристап, истурањето е постепено. По секои 30 см од бетон, потребно е да го компактирате бетонот со вибратор или дрвена лента, така што ги исполнува сите шуплини. Бетон ќе се зацврсти и ќе се здобие со сила околу 3 недели. По ова, можно е да се започне со поставување на ѕидовите на дрвена рамка.

Треба да се напомене дека подготвената основа бара хидроизолација. Затоа, пред да ја инсталирате првата рамка за најава, на ѕидовите и на горниот дел на фондацијата се залепени неколку слоеви материјал за покривање, како битумен со греење со лепак. Ако дизајнот на бањата беше нарачан од специјалисти, тогаш сите логови за ѕидовите ќе бидат нужно нумерирани. Покрај тоа, клиентот е задолжен да обезбеди детален дијаграм на собранието на рамката.

maxresdefault (1)

Изградбата на бања, како, навистина, која било друга рамка, започнува со инсталирање на првата круна. Логовите за венец може да се најдат, водени од шемата од производителот. Можете исто така да ги одредите визуелно - логови за круната, како по правило, имаат поголем дијаметар. Пред конечно да ги поправите логовите меѓу себе, тие треба да се постават строго хоризонтално со помош на ниво. Ако има слободен простор помеѓу првиот лог и основата, треба да се полни со монтажна пена.

maxresdefault (2)

Од погоре на дневник на првиот венец магацинот грејач. Претходно, мов се користи за ова, денес тоа е печ или специјална јута. Во принцип, денес во продажба можете да најдете многу видови на изолација за најавувачки куќи, кои го олеснуваат или дури и прават непотребното подоцнежно ковање.

Следно, втората круна е собрана, инсталирана, а потоа прицврстена со метални игли или дрвени нокти, кои се заклани во претходно направени дупки на аглите на круната. Дупките под nagel обично го прават производителот во фаза на правење логови.

19_04

Понатамошното склопување на ѕидовите на дневникот под бањата се врши на сличен начин според шемата. Последните две горни круни не се одржуваат заедно. Откако рамката ќе го даде потребното собирање, тие ги отстрануваат и монтираат греди. Во оваа фаза, градежните работи се суспендирани со цел да се смали зградата. Може да се чуе изјавата на некои производители дека зградата изградена од нивниот материјал не се намалува. Но, како што покажа практиката, практично е невозможно да се постигне ова. Ако времето навистина не толерира и зградата треба да се изгради во една седница, за една година ќе треба повторно да се вметне.

Се препорачува да се заштитат ѕидовите на дневникот од дожд за време на собирање. За ова, тие се покриени со хартија за покривање, густ полиетилен и необврзана табла. Ако една зграда е изградена од сува дрвена маса која речиси и не се намалува, веднаш може да се инсталираат прозорци и врати.

коноп

konopachenie-v-rastyazhku

Се користи за ефикасно да се запечати сите пукнатини меѓу дневниците и со тоа да се задржи топлината. Во процесот на работа меѓу дневниците со специјална алатка (која се нарекува - котел), заткучване на заптивната смеса или крпеница.

Pakla е специјален груб, заплеткан влакна, всушност - отпад од преработка на лен, коноп итн. Најчесто градителите користат лен и јута пакли. Со лен може да работи полесно, бидејќи е помек. Јута содржи голема количина природна смола и помалку склони кон гнили.

paklja

Денес, постојат многу материјали за продажба, кои може да се користат за изолација на сауна од дневници, но благодарение на оптималниот сооднос на цена / квалитет, најпопуларните се јутуните и ленјните пакли.

Алгоритмот на работење е прилично едноставен: со помош на кајак и карпа, висините на заптивките се движат помеѓу логовите. Во овој случај, наместо запечатување, можете да користите повеќе или помалку соодветна алатка, на пример, конвенционално длето. Сепак, многу е лесно да се направи дрвен котел - доволно е да се отсече саканата форма од таблата и да се остри еден крај. Конопатитот започнува одоздола, движејќи се по периметарот и нагоре. Еден ѕид не може да се набие, бидејќи може да се искриви.

Алатка за заби

По еден слот од внатре е сериозна, треба да го направите ова од надвор, и само тогаш може да се залепи на горниот ред. Секој следен слот треба да биде прободен со помалку напор, бидејќи е можно да се подигне дневникот и да се зголемат прорезите. На горните круни воопшто не треба да се прободат, само малку навивам го забавува, без користење на kyanku.

Уредот на покривот на бања од дневниците

oc_bani_1

Изграден е според исти принципи и правила како покривот на која било друга зграда. Тоа може да биде или седло или седло. Ако зборуваме за материјалот на покривот, тука, на прво место, неговата цена е важна. Хармонично сите со логови изгледаат природни керамички плочки. Сепак, ова е многу скап материјал и тешко е да се складира. И ако буџетот не дозволува, можете да користите редовен профилиран или ондулин. Сепак, ќе биде подобро ако сите згради на локацијата се покриени со ист материјал.

криша-дла-бани-из-профнастила

Кога дизајнирате покрив, треба да се земе предвид фактот дека рамката може да се намали за неколку години. Најчесто, дизајнот е гребенот кој го носат на лавици, рафтери и гајби.

Кровен систем - фронтон покрив

Откако "кутијата" и покривот се целосно подготвени, останува да се избере електричната опрема за бања, да се избере вистинскиот извор на топлина, да се поврзе со водоснабдување, канализација и, се разбира, да се размислува за внатрешноста. Мазниот заоблен лог внатре изгледа многу добро без завршување и може да се остави како што е. На подот најдобро е да се постават керамички плочки, да се изгради или да се инсталира готов печка, да се украсат гардеробата и просторијата за одмор со декоративни елементи, а при оваа работа за уредување на бањата може да се смета за завршена.

Можеби сте заинтересирани за: