Соочувајќи се со цревото на куќата со вештачки камен, инсталационата технологија, корисни совети

 • admin
 • 4 август 2015 година
Соочувајќи се со цревото на куќата со вештачки камен, инсталационата технологија, корисни совети

Пред да започнете директно со темата на оваа публикација, неколку зборови за тоа што го сочинува цоколот на зградата. Општо земено, ова е дел од фондацијата која се протега над земјата. Ако куќата е на лента, цоколот е горниот дел, кој се протега над површината на земјата. Ако, од друга страна, темелот е колонообразен, тогаш ѕидовите помеѓу потповите (вијалата) или над поддршката (grillage) проектот во улогата на цоколот.

Цоколот е еден од најважните елементи на зградата. Од него во голема мера зависи од изгледот на куќата и неговата "долговечност". Главната задача на цоколот е да го задржи товарот од ѕидовите и покривот на куќата и да го помине до темелите, како и да ја заштити основата на објектот и нејзината фасада од ефектите на влагата. Висината на цоколот е определена од секој инвеститор поединечно, но во секој случај тоа не се случува помалку од 40 сантиметри. Најчесто цоколот е изграден од тула или бетон, нешто поретко - од гранит. И ако природниот гранит сам по себе е декоративен елемент, тогаш подрумот на бетон или тула бара соочување. Од многуте опции за современа декорација на цоколот, свршетокот се здобива со популарност со вештачки камен. Зошто овој материјал е толку популарен, како и од кој вештачки камен е направен, како да се избере и да се постави вештачки камен на столбот - ова ќе се дискутира во оваа статија.

Предности на декоративен камен

декоративна камена слика 1

 • Практичност, разумни трошоци.
 • Висок јак, долг работен век.
 • Убав и атрактивен изглед, голем избор на текстури и бои.
 • Мала тежина, односно, мал товар на фондацијата.
 • Можноста за завршување на површината од која било големина и облик.
 • Лесна инсталација.
 • Способност да се имплементира оригиналното стилско решение, вклучително и во комбинација со други материјали.

Нема значителни недостатоци на декоративниот камен, освен што неговиот животен век е помал од оној на природниот материјал.

Технологија на производство на декоративен камен

производство на вештачки камен

Технологијата на производство на овој завршен материјал е прилично едноставна: компонентите се мешаат, специјалните бои се додаваат во растворот. Подготвената мешавина се влива во калапи, каде што целосно се замрзнува.

Постојат неколку видови на украсни камења, кои се разликуваат во компонентите кои го сочинуваат нивниот состав:

 • Агломерат.

агломерат

 • Порцелански плочки.

порцелански каменина

 • Бетонски камен.

Олимпс дигитална камера

Фасадите на градби најчесто се соочуваат со декоративен камен направен врз основа на конкретни микс. За производство на овој материјал се користат:

 • Бел или сив цемент како основа.
 • Песок или проширена глина како полнач.
 • Влакна, гипс или глина како пластификатор.
 • Минерални адитиви кои ја зголемуваат отпорноста на високи температури.

Квалитетните карактеристики на готовиот материјал во голема мера зависат од полнењето. На пример, експандираната глина силно ја намалува тежината на материјалот и ги подобрува своите карактеристики на топлинска изолација.

Една од најсовремените технологии за изработка на вештачки камења е вибрациите. Во производниот процес, гипс или силиконски калапи се полни со завршена мешавина. Резултатот е готов материјал во облик на плочка со мазна назад страна и има природна камена текстура со лице.

Во производството се користат само природни бои кои не избледуваат и не ја менуваат бојата под влијание на директна сончева светлина или висока влажност. Декоративниот камен се исуши 30 дена. По истекот на овој период, подготвениот материјал стекнува доволно сила и станува целосно подготвен за работа.

Што се однесува до обликот на декоративниот камен, сите материјали презентирани во продажбата може да се поделат на:

 • Имитирајќи тула, но во различни бои.
 • Имитирачки природен гранит. Материјалот има неправилни геометриски форми кои ја копираат текстурата на обичниот калдрма или дел од мермер.
 • Имитирачки шкрилци. Материјалот има вистинска форма, што во голема мера го поедноставува обложување на работа.

Изберете вештачки камен за поставата на столбната плоча

вештачки камен за поставата на столбната плоча

Бидејќи во денешниот пазар на градежни материјали се продаваат вештачки камен од различен квалитет, понекогаш многу дискутабилна и произведени на друга основа - полимер, бетон или малтер, вие не треба да се мрзливи да побара од продавачот - каков вид на камен е најдобро да се користи за завршување на база на вештачки камен. Еден од најдобрите материјали за оваа работа е вештачки камен, направен на конкретна основа. Гледајќи ја примерокот, треба да обрнете внимание на следните точки:

 • Текстурата на вештачки камен треба точно да ја повтори текстурата на природен аналог.
 • Не треба да има пори на површината на каменот.
 • Делкан камен треба да имаат еднаква боја - е показател на технологијата согласност, според кој на moldable смеса се додава боја наместо да се применува на готовиот производ.

Покрај тоа, тоа не боли да се распрашува за производителот на материјалот. Сите овие информации, како и сите на главните технички карактеристики на материјалот - сила, апсорпција на вода, мраз отпор, итн, мора да се обезбеди менаџер на продажба, или тоа може да се најде на официјалниот сајт на производителот.

Соочувајќи се со сокот со вештачки камен

Во зависност од методот на поставување на вештачки камен, постојат неколку технологии за поставата на основата:

 • Беспрекорно.

бесшевни поставата

 • Со мочуриште.

со споеви

Сами редење процеси со цел да цвест спојување и се разликува без рабовите, но во првиот случај потребно е да се усогласат со ист временски интервал помеѓу поединецот обложување елементи. Ако користите вештачки камен во форма на плочи, не треба да го направите тоа.

Сите процесот база облога може да се подели во две главни фази: подготовка на површината на капа, и само поставување на вештачки камен столбната плоча. Составот на материјалите од кои направија база и вештачки камен, многу слични, и тоа создава многу добри услови за почетна адхезија (лепење на материјали со едни со други).

Затоа, квалитетот и должината на облогата во голема мера зависи од состојбата на површината на плочата и од елементите на материјалот за обложување. За да работите, внимателно проверете ја задната површина на вештачкиот камен. На неа не треба да има допир на цементно млеко. Плакета силно ја деградира адхезијата на материјалите и мора да се отстрани.

Во врска со подготовката на површината на капакот, треба да се извршат следните манипулации:

 • Внимателно исчистете ја површината на цоколот со метална четка и мала шпатула.
 • Сите пукнатини, чипс и жлебови zashpatlevat, намалување на нерамномерност. Откако ќе се суши, површината се чисти, потоа се подготвуваат и чекаат додека прајменот целосно да се суши.

Завршувањето на основата на куќата со вештачки камен треба да се направи во топла сезона, времето треба да биде суво и сончево. Се разбира, се соочуваат со дела може да се спроведе на ниски температури, но тоа е поврзано со одредена непријатност во работа и зголемување на монетарната цена, како што е потребно да се купи скапа ладно отпорни лепило, или се грижат за греење површината на капа, што е доста тешко да се направи.

За да се обезбеди соодветен квалитет на работата, неопходно е строго да се набљудува следната технологија за поставување на вештачки камења на столбната плоча:

Прво, распоредите елементи на обложување на рамна и чиста хоризонтална површина за да добиете идеја за нивната соодветна локација. Во оваа фаза е погодно да се прилагодат индивидуалните елементи до саканата големина со мелница или ножовка.

Понатаму, површината на цоколот се навлажнува со вода и на нејзината мала површина се применува мешавина од лепило. Не брзајте да го нанесете лепилото во голема површина, бидејќи брзо се замрзнува. Ако површината е премногу нерамна основа, а тоа е неопходно за да се изедначи со голем лепило слој, се препорачува да се закачите на површината на метална решетка за гипс.

Првиот ред почнува да собира од горниот агол.

прв ред камен

Така, лепилната смеса не се наоѓа на површината на материјалот за обложување. Аглите може да се направат независно, со користење на специјални крстови за да се задржат аглите, и можете да користите специјални аголни елементи.

аголни елементи

Првиот ред е основен, така што треба да го ставиш целосно. Сите наредни редови се направени во трка, за атрактивен изглед на обложување.

поставување агол

Во процесот на поставување на обвивката, тој се загрева во растворот со ротациони движења десно и лево. Така, плочката ќе се вклопи подобро во место и од под него вишокот на воздух е отстранета. Ако лежењето се изведува со ширење на споеви, тогаш растворот што исчезнува од споеви веднаш се отстранува.

складирање 2

За да се осигура дека горниот ред не се лизга надолу, под него е прикачен метален профил. Околу еден ден подоцна, можете да ги исчистите шевовите помеѓу елементите на обложување.

фугирање на зглобовите 1

За фугирање користете го истиот лепак како за свртени работи, или специјални мешалки за миење. Ако за време на процесот на фугирање овој материјал паѓа на површината на вештачкиот камен, веднаш мора да се отстрани.

фугирање на зглобовите 2

Откако зглобовите се целосно суви, тие се нанесуваат со датотека или шкурка.

Соочувајќи се со основањето на куќата со вештачки камен

подрум

Понекогаш е потребно да се сврти не само на подрумот, туку и на одреден дел од темелите на зградата. Постапката за поставување на фондацијата не се разликува многу од она што е опишано погоре, но сè уште постојат неколку важни детали што треба да се разгледаат:

 • За со кои се соочувате, треба да купите лепак, што има зголемена отпорност на пенетрација на влагата.
 • За основата на подлога со вештачки камен, се препорачува да се направи беспрекорен шиење за да се спречи влагата на влагата.
 • Пожелно е да се користи соочуваат материјал направен врз основа на Портланд цемент - тоа е потрајни.
 • По завршувањето на работата на подлогата со вештачки камен, површината мора да се третира со специјално хидрофобизирано соединение.

Во комплексот, сите овие активности ќе создадат основа за прилично сигурна дополнителна заштита од влага и механички оштетувања.

Вештачки камен, благодарение на својот висок квалитет и декоративни карактеристики, е еден од најпопуларните соочува материјали, кои се користат за декорација на фондацијата, столбната плоча и фасадата на куќата. Како што е јасно од читање, со кои се соочува самата технологија е едноставна, вие треба само да ги собереш на материјал правилно и прецизно следете ги инструкциите, а потоа и на квалитетот на внатрешната обвивка ќе биде на соодветно ниво.

Неколку препораки за нега на поставата на вештачки камен

се грижи за вештачки камен

На вештачки камен со кои се соочува трае што е можно подолго, а во текот на целиот работен век не го загуби својот оригинален изглед, а не и уништени, на површината мора да биде периодично (во зависност од врнежите) се применува hydrophobizing соединение што го спречува навлегувањето на влага во внатрешноста. Ова се однесува и на поставата на темелите и на основата. Во фазата на проектирање на куќата, неопходно е да се обезбеди соодветен систем за одводнување на водата, што ќе го спречи падот на вештачкиот камен. Ако наредената површина е постојано изложена на отпадна вода, тоа ќе доведе до нејзино одвојување. Исто така, да се зачува интегритетот на поставата материјал мора периодично да се проверуваат и површински пукнатини кои произлегуваат печ навремено отстранат и други дефекти, до замена на одделни оштетени елементи.

Можеби сте заинтересирани за: