Завртки и нивна примена

  • admin
  • 23 септември 2013 година
Завртки и нивна примена

Ако не знаете што значи зборот Schraube, дупче завртка или Vis à bois значи, не очај! Овие странски зборови обединуваат една многу позната и разбирлива: завртка. За користење на завртки можете да креирате легенди и песни, бидејќи не можете да најдете повеќе вредни споите. Тоа е на тенки рамења и телото на шрафовите е одговорно за најголемиот дел од тековните работи за прицврстување и монтажа.

За завршна и монтажна работа, завртките се користат при спојување на две површини на градежни материјали. Постои мислење дека дрвени површини се најпопуларни за употреба на завртки. Дали е ова точно, и каде се користат завртките?

Класичен дизајн на завртки

Појавата на завртката се должи на домашната хардверска индустрија. Државниот стандард 27017-86 му даде на прицврстувач специјален навој, остар конусен крај и глава. Овде е, класичниот дизајн на завртката.
  Шрафот е прачка, лесно прицврстена во материјалот.
  Стеблото на секој шраф се состои од навојни и мазни делови. Навој дел се наоѓа поблиску до крајот. Главното "правило на завртката": дијаметарот на навојниот дел е еднаков на дијаметарот на мазниот дел.


Една мала завртка "навлезе" во шуплината помага да се издлаби и безбедно да се поправи во материјалот шапка. Завртката на завртката ги врши следните функции: безбедно го затегнува врзаниот материјал и овозможува вешто да ги навртува прицврстувачите. Разликувајте ги главите на следната конфигурација:
  • тајна
  • Полу-тајна
  • Полукружна
  • Хексагонални
  • Плоштад.

Употребата на одреден тип на глава е диктирана од условите и карактеристиките на националната инсталација, соодветните материјали и естетските барања.
  Слот (пресек на главата) служат за пренос на вртежниот момент на завртката.
  Интензивно развивање технологии за прицврстување постепено го замени начинот на прицврстување на "дедо": "нови" завртки на самоприслушувачки завртки со квалитативен дизајн дозволија нивна еднократна употреба. Значи, завртки за сите прилики.

Универзални сврзувачки елементи за сите прилики

Завртки за обработка на дрво

Карактеристична особина на дрвените завртки и нивната ефективна употреба може да се нарече форма на главите. За поврзување на дрвени делови или елементи, главата на закотвите може да биде рамна или полу-застаклена, како и декоративна. Завртки од дрвени шрафови се разликуваат едноставно и вкрстено. Шрафовите со вкрстувачки слот имаат голем број непобитни предности:
  • Шрафцигер или шрафцигер е веднаш "центриран" во главата
  • слот со различна големина во форма на вкрстен облик подразбира употреба на еден шрафцигер
  • Работата на тешко достапни места за инсталација во присуство на слот во форма на вкрстен облик станува удобна.

Прицврстување за бетон

Завртка за бетон (новел) е прачка со променлива висина на конец. Има свртена глава и остар врв. Се користи за прицврстување на бетонска површина, пена бетон и тула. За да се вртат такви завртки, се користи специјален бит, во форма на хексагонална ѕвезда, позната на специјалистите и мајсторите како TORX.

Завртката за бетон бара предна дупчење, по што завртката е прицврстена во прицврстениот дел. За посилна фиксација на телото на завртката во внатрешноста на основата, засеците се прават по целата должина.

Завртки за метал

Самовртените завртки максимално го намалуваат времето на инсталација, бидејќи истовремено произведуваат три механички постапки: дупчење, зацврстување и компактирање.
  Завртки за метал (само-дупчење) се дизајнирани:
  • за прицврстување на метални листови или на скутните споеви
  • како прицврстување на челичната рамка
  • за прицврстување на метални водичи
  • за прицврстување на челични конструкции со изолационен слој
  • за прицврстување на сендвич панели.

Завртките на завртки за метални завртки имаат прицврстувач за прицврстување. Таквите завртки со прес-чаша се користат за поврзување на монтажни работи од челичен лим (до 2-3 mm). Присуството на вежба на крајот од завртката го елиминира процесот на пред-дупчење. Полукружната глава и притисната глава вршат тесна фиксација на материјалите.

Завртете ја шпоретот

Наковалната со завртка е наменета за брзо монтирање на конструкции со практично било која база. Користење на завртката типла во прилог структури суспензија или елементи, хелиум, baseboards, рамки или секој столб врата и профили направени на drywall тавани и инженеринг скелети. Поради изградбата на шпоретот во комбинација со ударниот шраф, работата се изведува со едноставна алатка. Завртката може да биде запушена со чекан без можност за пресврт. Темата на стапчето ви овозможува да ја смените длабочината на прицврстувањето или расклопувањето. Затоа, таквата извонредна комбинација на штитници и навртки ги прави овие видови на елементи неопходни.


  Се разбира, достоен лидер на прицврстување се завртки на завртки за самоприслушување.

Шрафцигер

Која е разликата помеѓу навртката и завртката? Се работи за дизајнот на прачка, или поточно во низата. Јадрото на завртката се состои целосно од дел со навој или има дијаметар на мазен дел од помала големина од навој дел. Крајот на завртката е поостра од крајот на завртката, висината на низата расте во помала мера.

Така, монтажата со самоприслушкувачки завртки е поудобна и едноставна, така што обемот на завртки за завртки со самоприслушување е доста разновиден. Впрочем, главната задача на прицврстување со помош на завртки е фиксирање на неколку основи, од кои едната мора да се деформира. Саморезните завртки се изработени од нерѓосувачки и високо-јаглероден челик со подоцнежен цинк. Отпорите на отпорни на корозија значително го зголемуваат животниот век на завртките за самопреслушување, прицврстувачите стануваат сигурни и издржливи. За секој поединечен тип завртки процесот на монтажа се избрани врз основа на операции: за одредување гипс картон, метални листови или тенки лист материјал.

При изборот на винтот, потребно е да се раководи материјалот на работната површина. Пристоен и правилен избор на прицврстувачи ќе обезбеди квалитетно прицврстување.

 

Можеби сте заинтересирани за: