Кујна осветлување себе

 • admin
 • 23 октомври 2013 година
Кујна осветлување себе

Пријатна и пријатна атмосфера во кујната е хармонична комбинација на избраната стилска насока, со вкусно избраниот и хармонично поставениот мебел и удобно осветлување. Правилното уредување на уредите за осветлување во кујната ќе ви овозможи да ги нагласите сите префинетост и уникатност на ентериерот, за успешно да ги обележите зони, давајќи им на собата чувство на посебна топлина и духовна природа. За да создадете такво осветлување, ќе ви требаат некои знаења и вештини, но ништо не е невозможно!

Проектирање кујнски осветлување

Правилното осветлување на кујнскиот простор не може да се создаде без претходно дизајниран проект. За да го направите ова, можете да ги користите услугите на професионалци или да извршите самостојно, не заборавајќи дека таквата посебна просторија вклучува комбинирање на врвот и на долниот извор на осветлување кои најдобро ќе го зонат простор.

Независно планирање на осветлување на кујната, експертите препорачуваат земајќи ги предвид карактеристиките и барањата за дизајнирање на светлина на таква соба:

 • горниот и долниот извор на светлина треба да имаат ист интензитет на светлината и да се надополнуваат еден со друг, создавајќи удобно опкружување во просторијата;
 • ако проектот предвидува користење на дополнителни извори на осветлување на ѕидовите, тогаш светлината која излегува од нив треба да биде расфрлана и малку придушена;
 • поинтензивно осветлување на работната површина е можно со инсталирање на светилки изградени во дното на кујнските елементи;
 • за удобно осветлување на работната површина подобро е да се користат светилки кои испуштаат мек, дифузен светлосен флукс;
 • осветлувањето на работната површина се создава со поставување на ѕидовите на оригиналните светилки со артикулирана ротација;
 • ако работната површина се наоѓа во централниот дел на кујнскиот простор, тогаш за неговото удобно осветлување се користат таванските светла и светлата вградени во хаубата;
 • создавајќи проект, решението за боја на кујната и нејзината стилистичка насока станува важно;
 • кога планирате поставување на тела, потребно е да се земе предвид можното засенчување. Идеална е опцијата кога внатрешноста со вклучено светло не фрла сенка.

Осветлување на кујната: основни опции

За да создадете удобно и правилно осветлување, можете да користите една од трите опции, идеално погодни за планирање на стандардна кујна.

Првата опција, кој вклучува комбинирање на два извори на светло кои се наоѓаат во рестораните и работните места, е идеален за пространи кујни со површина поголема од 12 m 2. За да се создаде такво комплементарно осветлување, се користат различни извори на осветлување, монтирани во суспендирана или суспендирана таванска конструкција, висечки кабинети или едноставно фиксирани на нивната површина, на пример, ЛЕД ленти.

Втората опција светлина на проекти надвор од двата основни извори на светлина вклучува монтажа на ѕид други извори со единствена можност за регулирање на интензитетот и агол на осветлување. Мека, ненаметлива светлината од овие светилки е визуелно се проширува просторот, а со тоа, оваа опција за осветлување дизајн е идеален за мали кујни.


Конечно, третата опција   е наменета за мали кујни до 6 м 2. Внатрешноста на оваа кујна секој детал: боја и дизајн решение површината на ѕидовите, убава и ергономски мебел, бројот на извори на светлина и нивниот интензитет. Традиционалниот решение во овој случај се пастелни нијанси и употреба на еден моќен извор на светлина за осветлување на горниот и повеќе од два подвижни тела со дифузна светлина за најдобар осветлување на работни површини.

Друга верзија на светлосниот проект успешно се применува на модерни кујни-дневни соби. За удобно осветлување, можете да користите било кој арсенал на трендовски уреди за осветлување, вклучувајќи ги и оригиналните извори на LED осветлување. Еве, примарната задача на дизајнерите е разграничувањето на рекреативните површини, кантина и работен простор преку светлината на светлината. На пример, во дневната соба на ѕидовите и таванот монтирани осветлување апарати со мека пригушени светлина заминување проток, додека кујната постави поинтензивни надземни осветлување во комбинација со место осветлување на работната површина.

Како да се запали кујната?

Лустери за кујната

При изборот на светилка во кујната е премногу големо искушение да се подигне првиот омилен уред за осветлување на таванот. Сепак, одвојте време, изборот на соодветен лустер за кујната треба да се базира на следниве критериуми за селекција:

 • обликот и димензиите на светилката;
 • текстура на плафон;
 • моќ и тип на светилки;
 • поставување на извори на светлина.

За да ја осветли модерната кујна, се користи комбинација на локални извори на светлина во работната површина и областа за јадење. Затоа, треба да се размислува за место за светло во текот на трпезариска маса, голем број на извори на светлина на кујната единица и не заборавајте да го поставите на некои на работната површина. Оваа комбинација на лесни уреди не само што ќе создаде удобни услови во кујната, туку и ќе штеди на електрична енергија.

Лустерот над маса за јадење

Додека сте ангажирани во изборот на лустерот, не двоумете се да ги покажете вашите скриени дизајни. Впрочем, ова светилка ќе ја видите на секој оброк.

Најдобра опција е ниско-висечки лустер. Таа е фиксирана на таванот во центарот на табелата. Висината на уредот за осветлување над столчето е 80 см.

  ФОРМАлустери треба да ја повторат конфигурацијата на табелата:

 • ако масата е круг или квадрат, тогаш лустерот ќе ги избере традиционалните симетрични опции,
 • ако табелата е правоаголна или овална, подобро е да се инсталираат неколку светилки, кои се наоѓаат по должината на линијата.


Кога ќе одберете ТЕКСТОВИ НА ПЛАФОН, избегнувајте светлосен материјал кој создава остар, непријатен за перцепцијата на контрастот на светлината и сенката на врвот на масата.

Светилки за "јадење" извор на светлина може да бидат конвенционални или LED, кои создаваат најудобно осветлување.

Осветлување над сетот

Совршено решение за создавање на комфорно осветлување преку кујнски сет е серија на халогени светилки инсталирани на таванот. Можете да одберете апсолутно било кој метод на аранжман, земајќи го во предвид влезот од ѕидот не помалку од 60 см.

Светилки во овој случај ќе одговараат на секој обичен блескав, економичен халоген, LED и луминисцент.

Осветлување на работната површина

"Зошто ја осветлувате оваа територија?" - ве прашате. Ако ја изберете вистинската вдлабнатина од ѕидот, тогаш ова задно осветлување не е потребно. Меѓутоа, ако светилката се наоѓа зад задниот дел од готвењето, масата за готвење останува во сенка.

Дополнително осветлување е потребно на оние места каде што користите нож и електрични апарати, како и зоната за перење.

Осветлувањето на работната површина може да се постави на работната преграда или на површината на висечките слушалки. Тука, халоген и LED светилки може да се користат во водоотпорно куќиште. Детали за осветлување на кујната со LED диоди може да се научи од видеото на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: