Редење керамички гранит: чекор-по-чекор инструкции, пресметка на градежни материјали, совети за избор, подготвителна работа.

  • admin
  • 12 ноември 2017 година
Редење керамички гранит: чекор-по-чекор инструкции, пресметка на градежни материјали, совети за избор, подготвителна работа.

За релативно кратко време на примена на обложување со порцелански плочки, тој стана целосен успех. Високиот почеток на материјалот беше обезбеден од тврдоста на гранитот и атрактивноста на керамиката. Еколошки чист материјал, употреба на природни компоненти во составот и едноставен процес на поставување, слично на традиционалните облицовки, овозможуваат употреба на гранит насекаде.

Што е порцеланска каменина, нејзините сорти

Меѓу мноштво материјали кои се соочуваат, вештачки материјал изработен од прашок за печат со метод на полусув притисок, порцеланската керамика зазема водечка позиција.

39f85ee348d3140807bb673ffffe4369

Солидна изведба - високо влијание сила и цврстина при совиткување, апсорпција на вода е занемарлив (помалку од 0,05%), способност да ја менуваат бојата под влијание на негативни фактори и способноста да се создаде цврста површина со нелизгавата својства кога врска побарувачката порцелан каменина предвидени во соочува внатрешниот и надворешниот завршува.

Сликата 5 е извалкана

Постојат неколку видови на порцеланска каменина, кои се разликуваат во надворешната површина:

  • стаклен, со глазура примена и отпуштање
  • полирани, пигментирани бои
  • порцеланска каменина со структурирана (релјефна) површина
  • третирани со восок од минерални соли (сатен)
  • лапатира со комбинирана не-униформа текстура - мат и полирана
  • со двојно полнење за време на притискање - горниот слој на обоен прав и долниот слој на неокрашен.

Слика 6

Секаков вид на високо квалитетен керамички гранит обезбедува висока обработка на индустриското производство.

Корисни совети

Областа на примена и употреба на сорти на керамички гранит е означена со соодветни пиктограми. На пример, за поставување на подот од соба со интензивен сообраќај, се препорачува да се користи лаппатирани материјали.

Слика 3

Декоративната површина на керамички гранит со релјефна површина и печатен модел или сатенска површина не е способна да ги издржи големите товари. Затоа, она што првично треба да се направи при изборот - да се однесува на етикетирањето и пиктограмите на пакетот и сертификатот.

Како да се избере вистинската порцеланска каменина, корисни совети

Изберете право порцелан е најдобро во специјализирана продавница, бидејќи во оваа продавница   може да се купи не само во рефус, но исто така и во малопродажба. Надлежните консултанти ќе го известат порцелан за вашиот вкус, земајќи ја предвид локацијата на овој градежен материјал.

Изберете материјал свртен со димензии кои се најпогодни за поставување без дополнително отсекување на плочите.

Постои голем опсег на големини, кои се движат од 150x150 mm до 120x360 cm.

Слика 7

Плочата со кои се соочува материјалот може да биде строго квадратна и правоаголна во форма. При изборот се препорачува да се обрне внимание на квалитетот на работ на порцеланска каменина и калибар. Секоја серија на соочува материјал е исправен - градинарски со посебна опрема. Калибрацијата е визуелно незабележлив прифатлив процент на несовпаѓање во димензии (3-5 mm).

Корисни совети

Да речеме дека најголем избор е формата на плочките со страна од 300 и 600 мм. Повеќето од збирките на порцелански плочки користат само такви димензии. Правилно избраниот тон и калибар го поддржуваат создавањето на рамна површина и линија за шиење, толку поретко, пресметаниот број на плочки ви овозможува да го менувате материјалот за ѕидни и плафонски поставата внатре и надвор од просториите.

Подно означување-600x377

Побрзо поставување на голем порцелан со употреба на специјални уреди-држачи.

Видео поставување на големи порцелански каменина на бетонска основа.

Како правилно да се пресмета количината на керамички плочки

Поставување керамички гранит може да се направи на подот и ѕидовите со цврста маса или со парче. За да се пресмета количината на материјал потребен за обложување, се бара оригиналниот податок: висината и површината на ѕидот или подот. Се препорачува пресметување со користење на онлајн калкулатор, чијшто алгоритам содржи флексибилна пресметка на бројот на плочки во однос на вратите и прозорците.

Како резултат на пресметката, ќе се добие следново:

  • периметар од околината
  • обемот на материјал (плочки) по квадратен метар со препорачаната стока.

1

Корисни совети

Традиционалните начини за поставување на керамички гранитни плочки се правилно поставени и поставени дијагонално. Затоа, пред почетокот на пресметувањето, волуменот на материјалот се одредува со видот на пакувањето. Не вреди да се запамети дека за директен метод процентот на резерва за градинарски работи изнесува 5%, за дијагонално поставување -10%, во просек 1-2 плочки.

керамогранит-на-пол

Подготвителни мерки пред да се соочат

За поставување керамички гранитни плочки ви се потребни алатки, апарати, потрошни материјали, слични на оние што се користат за поставување на традиционални плочки.

Важна фаза пред да се соочи е подготовката на подот за поставување на керамички гранит и изборот на лепак кој ги задоволува условите за работа. За соочување со подот со тешки оптоварувања користете суви лепило мешавини со висока јачина карактеристики.

332570695_w640_h640_cid627223_pid229642110-d2d47c65

За покривање на површината на системите на топол под, се користат мешавини отпорни на топлина. Покрај тоа, волуменот на потрошувачка на лепилната мешавина е под влијание на факторите: квалитетот и својствата на подлогата за поставата и големината на плочките. Не повредува да се запамети дека само за време на поставување на плочката со леплива композиција има можност за прилагодување на положбата на керамичкиот гранит. Затоа, монтажата на керамичките плочки мора да се направи што е можно попрецизно и побрзо.

1005_3837__vyrp11_3431Andal-system-SAP2_1

Складирање на гранитни плочки чекор по чекор инструкции

Фаза Подготовка на површината на плочки

Чекор 1. Ја чистиме основата за стилизирање од странски дамки, нечистотија и прашина

Чекор 2. Ние ги отстрануваме плочките од пакетот и го поставуваме на ниска маса за да добиеме подобра работа

Фаза Означување на работната површина

Чекор 3. Користењето на нивото ја означува површината и ја проверува нејзината хоризонталност или вертикалност

Примена-лепило-600x337

Сценско позиционирање и поставување на плочки според распоредот и скицата

Чекор 4. Ги шириме плочките на подот и ја означуваме позицијата на првата

Фаза Подготовка на лепак решение од сува мешавина

Чекор 5. Се заспаруваме сува смеса во контејнер со чиста вода од односот определен во инструкциите на производителот

Чекор 6. Промешајте го растворот со еднаква конзистентност од 10-15 минути и оставете го да зрее за 5 минути.

Чекор 7. Повторно измешајте го растворот за лепак

Чекор 8. На површина нанесуваме глутен раствор на засечена мистрија за сместување на една, две плочки

Примена-лепак-на-плочка-600x334

Фаза Примена на лепило на плочка

Чекор 9. Се нанесува и дистрибуира адхезивен состав на површината на првата плочка со запчеста гледарка

Фаза Поставување на првата плочка и последователниот ред

Чекор 10. Првата плочка го поставуваме со лепило на местото на обележување

Чекор 11. Проверете ја хоризонталноста на првата поставена плочка

Чекор 12. Ние го нанесуваме составот на лепилото во втората плочка и го ставаме зад првиот, според варијантата на поставување - "во бегство", "цвест во споеви" или "техника со три керами"

Складирање-порцеланска каменина-600x363

Чекор 13. Ние ја проверуваме хоризонталната положба на плочката и ја детерминираме дебелината на технолошкиот интер-ред спој со далечни крстови или со користење на системот за нивелирање.

Конечната фаза е фугирање на монтажните, структурни и периметарски споеви.

Во детали, процесот на поставување керамички гранит на дијагонален начин е прикажан во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: