Средства за базени, преглед, примена, совети

 • admin
 • 04 август 2016 година
Средства за базени, преглед, примена, совети

Базенот треба да биде апсолутно безбедно и удобно место за пријатно поминување на времето и одмор. За ова, неопходно е постојано да се следи не само употребливоста на опремата и чистотата на садот за слив, туку и состојбата на водата.
  Не секој има можност да ја менува водата во базенот на секои неколку дена, па затоа мора да користите различни хемикалии за чистење и дезинфекција на вода. Асортиманот на хемиски производи вклучува неколку десетина предмети. Сите овие лекови имаат различни ефекти и се применуваат и на различни начини. Каков вид на хемија за базенот е неопходен за употреба, а што не е, како правилно да се изберат и да се користат реагенсите - читаме во оваа публикација.

Изведба на употреба на хемија за базени

асортиман

Базенот може да се спореди со садот Петри - исто така може да се пофали со маса на микроорганизми кои ги расипуваат производите од нивната витална активност, а некои може да станат извор на опасни болести. Невозможно е да се прочисти водата со помош на филтрација - филтрите не можат да ги задржат микроорганизмите и во никој случај не влијаат врз виталната активност на бактериите и габите. Во овој поглед, постои потреба да се користат хемиски средства за дезинфекција и прочистување на водата.

Треба да се напомене дека ако хемикалиите се користат правилно, тие нема да предизвикаат штета на здравјето, но валканата вода е загарантирана да стане извор на разни видови на инфекции.

BASCH-Dirty-Pool2

Хемикалии за базени се дизајнирани за следните задачи:

• Целосно уништување и спречување на појава на мувла, габи, вируси и бактерии.
  • Прилагодување на pH.
  • Прочистување на водата (појаснување).
  • Уништување на алги и спречување на нивниот изглед.

9662269696870423

Сите лекови, чија цел е да се исчисти базенот, се произведуваат од различни компании, имаат мултифункционален или тесно насочен ефект. Од целиот опсег, треба да изберете неколку производи кои ќе ја одржуваат чистата вода во базенот.

Како да чистите вода во базенот: фази

Сите мерки за прочистување на водата може условно да се поделат во неколку фази:

Прво, треба да го одредите моменталното ниво на pH на водата во базенот. Оптималната вредност е од 7,0 до 7,4. PH се мери со посебен тестер. Оваа операција треба да се изведува најмалку 1-2 пати неделно, ако базенот е затворен и по секој дожд во отворените базени.

Тестер-капелния-pH-i-Cl-Br-Кокидо

PH-нивото се регулира со помош на pH + или pH-вредност.

Дезинфекција на базенот. Ова превентивно делување треба да се спроведува редовно - најмалку еднаш неделно. Шок дезинфекција - целосно уништување на микроорганизми во вода се врши, на пример, кога водата е силно загадена или кога базенот првпат се полни.

хлор1

Корекција на составот на водата. Неопходно е, кога по дезинфекција водата во чашата е сѐ уште облачно, има незначително загадување и алги. Корекција на составот на водата може да се врши истовремено со дезинфекција. По чистење и исправување на составот на водата, мора повторно да се провери за pH.

Видови хемикалии за базени

Сите лекови кои се грижат за базенот се поделени во неколку групи, во зависност од целта:

Средство за одржување на нивото на pH.

ph + -500x500

rn_minus

Оптималната киселинско-базна рамнотежа е неопходна за ефективна употреба на хемикалиите и удобноста на луѓето што пливаат во базенот (го спречува појавувањето на иритација на кожата и окото). Покрај тоа, на оптимално ниво на pH, нема варовни наноси, а самиот сад е помалку кородиран.
  Нивото на pH се прилагодува по соодветниот тест, но може да биде грубо утврден и "со око". На пример, ако во базенот има сина нијанса, ова укажува на намалена pH вредност, зеленикава - за зголемена.

Најчесто, сопствениците на базените треба да го намалат нивото на pH за да спречат заматеност на водата. За таа цел се користи pH вредност. Пред целосно чистење на водата, се препорачува нивото на киселина да се намали на 6,8.
  Доста ретко, но има потреба да се зголеми балансот на киселински баз. Двата лека се произведуваат во форма на таблети или течности. Редоследот на нивната примена зависи од составот, кој може да биде различен, во зависност од производителот.

Дезинфекција на вода

Дезинфекцијата на водата во сливот се врши во неколку правци:

• Започнете со дезинфекција (користете хлорен шок за базенот).

shokovyy_hlor

• Превентивна дезинфекција (употребуван е долготраен хлор).

171062357_w640_h640_o2_gran_5

Основата на шок хлор е вообичаениот органски хлор, кој кога се раствора во вода создава висока концентрација на активен хлор. Со помош на шок хлор, можно е значително да се прочисти водата - речиси целата контаминација ќе предизвика преципитација.
  Потрошувачката на лекови "шок хлор" може да биде различна, истото може да се каже и за цената - сето тоа зависи од производителот. На пример, подготовките за дезинфекција на еден базен на кинески производители можат да се купат по прилично ниска цена, но нивната потрошувачка и ефикасност оставаат многу да бидат посакувани. Во составот на евтини препарати многу често вклучуваат хлор вар наместо органски хлор.

Шок третман на вода во сливот се врши, во просек, еднаш месечно. Неговата неопходност се јавува во следниве случаи:

• Ако температурата на базената вода е превисока.
  • Ако басенот се користи многу често.
  • Ако базенот е отворен.
  • Ако филтрацијата на вода не е направена правилно.

За да се одржи на водата во добра состојба во сливот помеѓу "шок" третмани што се користат хлоро продолжено дејство, која обезбедува ниска концентрација (0,5-1 mg / l) во вода средство за дезинфекција. Ова е сосема доволно за да се спречи развојот на микроорганизми во вода.

За целите на дезинфекција, можно е да се користат средства кои не содржат хлор. Тие вклучуваат:

• Подготовки што содржат активен кислород и бром (во сува и течна форма).
  • Подготовки што содржат бигванид.

Борбата против алгите и спречувањето на нивниот развој

12154611

Во отворениот базен не е секогаш можно целосно да се ослободи од алги со помош на хлор сам. За да се избегне цветаат водата во базенот, тоа е потребно да се користи дополнителна помош - имено, лекови од групата на algaecides, кои продираат во спори алгите, убивајќи ја. Алгиевиди, наменети за употреба во базени, се многубројни за продажба, а нивниот состав е речиси ист. Разликата е само во концентрацијата на активната супстанција, бројот на адитиви и присуството на способност за пена.

394445920_w640_h640_aquadoctor_ac_10_l_2

Веднаш штом ќе се појават првите знаци на развој на алги во сливот, и ова може да биде зелена суспензија и депозит на ѕидовите, неопходно е да се примени шок доза на алгиевиди. За превентивно одржување во вода се додава дозата на давачка. Количината на употребениот лек треба да се определи според инструкциите, зависи од концентрацијата на активната супстанција и од формата на ослободување на лекот.

Средство за прочистување на матна вода

За да се елиминира заматеност во вода (органски и минерални честички), со што филтрите не можат да се справат, се применуваат коагуланти. Овие лекови треба да се користат само за акутна потреба. Ако редовно ги применувате, филтерот ќе почне да се заглави. Понекогаш е можно да се користи коагулант во мали дози, да се напојува во вода преку автоматско дозирање. Во овој случај, течен препарат е посоодветен - таблетите за базенот се користат само во случај на силна заматеност на водата.

Специјални алатки за нега на базенот. Постојат многу дополнителни хемиски реагенси кои се користат за грижа за базенот:

minipulkompleks-jpg

• Средства кои ја регулираат тврдоста на водата.
  • Средства за нега на опрема.
  • Средства за зачувување на базенот за зимата.
  • Подготовки за чистење на филтерот.
  • Подготовки за отстранување на маслен филм од површината на водата и ѕидовите на базенот.

Преглед на производители на хемикалии за базени

Постојат неколку домашни и странски производители, специјализирана за производство на хемикалии за базени, производи се добро докажано: Bayrol, NTN, CTX, Markopoulo, Akvatiks, Akvadoktor.

Значи, германскиот производител Bayrol претставува најширокиот асортиман на средства за базени кои можат да се применат за рачна и автоматска дезинфекција на вода. Сите подготовки на Bayrol се сертифицирани и ја поминале потребната експертиза.

big_5 Хемикалии за базенот

Во прилог на подготовките за третман на вода, компанијата нуди голем број на алатки за чистење на сад за базен:

rainbow_Standart

• стабилизатори на вкочанетост (спречување на формирање на варовнички депозити).
  • Хемија за чистење на водна линија.
  • Чистачи за филтри.

Производителот, исто така, спроведува тестери и ленти за да се утврди pH вредноста и процентот на хлор и бром во вода.

Производителот на хемикалии за базени NTN, исто така, им нуди на потрошувачите широк спектар на производи. Заедно со стандардни производи, компанијата специјализира во производството на следните хемикалии:

chim_text

• Средства за дезинфекција што содржат хлор кои не содржат цианурична киселина.
  • Хемикалии за грижа на SPA-базени.

Меѓу широк спектар на CTX хемија, следниве лекови се во голема побарувачка:

ctx392_2

Средства за корекција на нивото на pH во водата се гранули.
  Средства за спречување на формирање на варовнички депозити на ѕидовите на базенот (CTX-600 "Антинакипин").
  Течен flocculant CTX-41.
  СТХ-75 - препаратот го спречува појавувањето на пена, а исто така ги одразува и ѕидовите на базенот.

Користење на хемикалии од брендот Aquatic, можете да направите целосно чистење на водата и базенот. Комплексот на препарати вклучува:

PH регулатори.
  Дезинфекција врз основа на активен хлор.
  Коагуланти.
  Алгицид (не се користи во медицински базени.)

Производителот Aquaductor нуди широк спектар на хемикалии за базени. Квалитетот и цената на производите на овој производител се на исто ниво како и производите на германската компанија Bayrol. Асортиманот на производи Aquaductor, исто така, вклучува хемија за базени кои се надувуваат.

Chemical_5

Друг популарен домашен бренд специјализиран за производство на хемикалии за базени е Маркопул. Производот на овој бренд се продава по многу демократски цени и е многу ефикасен. Покрај тоа, Markopul спроведува специјални уреди за контрола на параметрите на водата во базенот: фотометри, таблети, тестери, квинери.

Неколку совети за користење на хемикалии за третман на вода во базенот

dezinfekcia_basseina

 • Сите средства мора да се користат строго во согласност со инструкциите на производителот.
 • При изборот на реагенси, треба точно да се знае количеството на вода во базенот.
 • Пожелно е да се додаде хемијата преку скејтер или специјален плови.
 • По користење на хемикалии, можете да пливате во базенот не порано од два часа подоцна.
 • Дезинфициенсите без хлор се поскапи, но тие се повеќе запаливи и не предизвикуваат алергии.
 • За "шок" дезинфекција потребно е да се користат средства со активен хлор.
 • За базени на кинескиот производител Intex, алтернатива на стандардната хемија може да биде инсталирање на генератор на хлор.
 • Шок дезинфекција на базенот се врши во текот на ноќта.
 • Сувите препарати и таблети не може да се додадат директно во базенот, пред употреба, тие мора да се растворат во мала количина на вода.

Како што е јасно од сите горенаведени, постои голем број лекови за грижата за базенот. Некои хемикалии се задолжителни, а некои не се. Пред да ја купите хемијата за базенот, треба правилно да ја процените состојбата на водата и да изберете соодветен сет на хемиски реагенси.

Можеби сте заинтересирани за: