Cesspool во приватна куќа: пресметка на дренажна јама, видови на кеси. Cesspool на бетонски прстени, работа напредок.

 • admin
 • 18 август 2017 година
Cesspool во приватна куќа: пресметка на дренажна јама, видови на кеси. Cesspool на бетонски прстени, работа напредок.

Во зависност од тоа колку активно се користи канализациониот систем, колку луѓе постојано живеат во куќата, како и финансиските можности, даваат предност на еден или друг тип на кеса. Постојат неколку видови на гаснели, различни во видот на конструкцијата што се користи од градежните материјали и принципот на работа.

Видови на кеси

Постојат кепсули отворени и затворени. Отпадоци од отворен отвор се релевантни само ако вкупниот волумен на отпадна вода не надминува еден кубен метар дневно. Отворниот отвор нема вештачко дно, па некои од течноста ќе одат на земја.

yama-otkrytogo-tipa

Од предностите на отворите за јаловишта, треба да се забележи заштедата, бидејќи митот на дното се акумулира многу бавно, а ретко се јавува потребата за пумпање на јамата. Од миниите, отворен јамасти го загадуваат животната средина. Ова е особено опасно ако во близина има извор на вода за пиење, на пример, бунар.

Затворениот сад е целосно херметичка структура. Дното на таквата јама е водонепропустливо, па отпадна вода не ја загадува животната средина.

vygrebnaya-yama-dlya-dachnogo-tualeta3

Затворениот сад е добра опција за мала приградска област, чии жители добро и плитко песок добро се користат како извор на вода.
  Од недостатоците - постојана потреба да се следи нивото на отпадна вода во јамата и периодично да предизвика канализација, што подразбира финансиски трошоци.

Во изградбата на гасните ќелии може да се користат широк спектар на материјали - ова може да биде едноставен пластичен резервоар. Понекогаш, ако волуменот на канализацијата е многу мал, вообичаено пластично или метално барел може да се користи како резервоар за јамата.

mozhet-li-septik-po-deshevizne-sooruzheniya-sorevnovatsya-s-vygrebnoy-yamoy-otvet-polozhitelnyy

Доста популарни се дизајни од обични градежни тули, особено ако јамата е голема. Овие се практични и ефтини дизајни кои можат да го издржат притисокот на теренот добро, покрај тоа, тулата не се плаши од влага и не е лесно погодена од хемикалии.

Една од најпрактичните, сигурните и издржливи опции е кесал со бетонски ѕидови. Овие се издржливи, непрецизни во дизајнот на одржување, отпорни на влијанието на агресивната хемиска средина. Бетонскиот гас може да се нанесува или да се собира од префабрикувани бетонски прстени.

Perekrytie-septika

Дренажните јами исто така можат да работат на различни начини. На пример, наједноставниот дизајн е единечен корален гас. Се состои од само еден предел, во кој се собираат отпадни води и треба чест да се испумпува.

Повеќе напредна верзија е кеса на неколку оддели. Најчесто се состои од два или три резервоари, кои се поврзани едни со други со филијала цевки.

mnogokamernaya-vygrebnaya-yama

Првиот резервоар добива отпадна вода директно од куќата, само водата која е прочистена од цврсти честички се влева во следните резервоари. По чистење, течноста може да се исцеди во земјата - не постои опасност за еколозите што нема да ги носи.

Најсовремени и совршени септички јами се мулти-комори затворени контејнери. Во садот има неколку резервоари опремени со специјални филтри, пумпи и биолошки системи за прочистување. Таквите септички тенкови се многу ефикасни, бидејќи тие не само што го акумулираат вториот круг, туку и ги прочистуваат. Се разбира, таквите системи се многу скапи, но водата што се прочистува во нив практично не содржи штетни супстанции и може безбедно да се користи за наводнување на градината и креветите.

Пресметка на јазот за испуштање

shema-vygrebnoj-jamy-iz-betonnyh-kolec-i-kirpicha

Ова е многу важна поента, бидејќи изградбата на гас од бетонски прстени вклучува неколку многу важни услови.

Прво, ѓубрето треба да има таква длабочина што нивото на нечистотии не стигне до точката на замрзнување на земјата. Вториот услов - подземните води треба да лежат под основата на ѓубриштата, во спротивно ќе има закана од поплавување на локацијата со отпадна вода. Не се препорачува да се ископа дупка поголема од 3,5 метри, бидејќи ова е максималната длабочина што може да се повлече од стандардна канализациона машина.

Пред да изградите сад, тоа нема да му наштети да се јавите на канализационата служба и да прашате колку резервоарот може да се обезбеди ако е неопходно да се исфрли канализацијата. Пресметајте ја јачината на јамата на таков начин што грубо се совпаѓа со волуменот на резервоарот.

На пример, можете да земете просечно семејство од четири. Врз основа на санитарните стапката на потрошувачка на вода по лице на ден, ние грубо може да се процени дека обемот на 15 кубни метри на јамата треба да се нарача vykachku најмалку еднаш месечно во услови на постојан престој во куќата на луѓе. Трошоците за услугите на канализацијата може да се намалат со следното: Ние инсталираме два одделни резервоари. Канализацијата од куќата прво паѓа во еден сад, почнува да ферментира таму и постепено се дели на цврсти фракции и вода. Течноста во првиот сад постепено се крева и почнува да тече низ дупката за прелевање во вториот резервоар.

Преливна дупка е поставена повисоко од влезот, така што само прочистената вода влегува во вториот резервоар. Дното на вториот резервоар не е направено херметично, но е изграден како филтер, со користење, на пример, слој од кршен камен и песок. Неопходно е да се испумпува таков систем не повеќе од еднаш годишно, па дури и за две години.

принцип-работен-сточен-резервара

Прстени за овие cesspools како на дното, и без тоа, за производство на конкретни фабрики и мали приватни бизниси - тие се лесно да се купат, со мали приватни претпријатија, како по правило, се организира за испораки.

Јама бетонски прстени со твоите раце

zakryty-rezervuar-s-vysokoy-gorlovinoy

Оваа опција, покрај тоа што е сигурна и издржлива, исто така се смета за најевтина, па затоа е многу популарна меѓу сопствениците на викендички и куќни населби.

Предностите на бетонските прстени како градежен материјал за целулит се како што следува:

 • Комплетно завршени елементи на структурата паѓаат на местото.
 • Инсталирањето на бетонските прстени е многу едноставно и брзо.

бетонски прстени за дренажна јама, големини на бетонски прстени

типоразмери

На кои параметри да се изберат бетонски прстени за изградба на гас? Растенија на бетон и мали приватни претпријатија нудат широк спектар на конкретни прстени, кои се разликуваат по големина и дизајн. Нивниот дијаметар може да биде од 0,7 до 3 m. Висината е 0,9-1 m, но постојат дополнителни елементи за продажба, чија употреба овозможува да се добие дизајн со потребната височина. Што се однесува до тежината на бетонските прстени, таа варира во зависност од големината на производот. На пример, прстен со дијаметар од 1 m, висина од 90 cm и дебелина на ѕидот од 8 cm тежи околу 600 kg, а дијаметар од 2 m - околу 1500 kg.

Исто така во продажба можете да ги најдете прстените од следните видови:

• Со заклучување на жлебот. Присуството на брава во голема мера го поедноставува процесот на инсталација, а завршената конструкција е многу стабилна и херметичка.

1397595910_1243

• Кружни кругови. Најчестиот производ со рамен раб, кога се монтираат, се користат метални клипови, спојниците се запечатени со силен цементски раствор.

koltsanakolodets

• Филтрација на бетонски тркала. Тие имаат перфорации на ѕидовите, се користат во производството на специјални филтри за резервоари во преливни садови.

4 Филтрациски прстени

Бетонските прстени се направени со користење на цементна одделение M500 и погоре, при што секој прстен мора да се засили. Доколку е потребно, можете да купите прстени со дното и капакот, со што се поедноставува процесот на инсталација.

изберете бетонски прстени

Конечниот избор треба да се направи само врз основа на прелиминарен нацрт. Во исто време, пресметките на јазот за испуштање мора да се земат предвид. Покрај тоа, за правилен избор на бетонски прстени, треба да се запознаете со нивното обележување. Значи, првите две цифри во обележувањето го означуваат дијаметарот на прстенот, фигурата по запирката ја означува висината.

материјали од cesspit

За да се изгради полноправен гас од затворен тип, покрај бетонските кругови, потребна е и преклопување на бетонски плочи, со мала кружна дупка, преку која ќе се испумпува канализацијата. Ако е потребно, веднаш може да купите готови плочи за дното на запечатениот гас. Плочата може да се направи според дијаметарот на прстенот.

vygrebnaya-yama-dlya-dachnogo-tualeta3

Што се однесува до отворот на газоводот, исто така може да се купи во готовиот облик - пластика или метал. Можете да направите излез од бетон или дрво.

копање јама за дренажна јама

Pit-for-cesspool-pit

Дренажата мора да биде лоцирана на таков начин што:

 • Бидете оддалечени од станбена куќа најмалку 5 метри.
 • На следната локација треба да има најмалку 2 метри.
 • Изворот на вода за пиење (добро, добро) беше на растојание од најмалку 25 метри од песокот.
 • Имаше бесплатен влез за транспорт на нечистотии од гаснето железо.

Откако ќе се одлучат за местото, почнуваат да копаат јама. Дијаметарот на ископување мора да биде поголема од дијаметарот на прстен околу половина метар од по инсталацијата на прстените за да ги направи водоотпорен, и доколку е потребно да се изолира повеќе горниот прстени.

obychn

Понекогаш е подобро да се ископа квадратна јама - тогаш можете да поставите бетонска плоча од вистинската големина на дното, со што ќе се отстрани потребата да се направи естрих со рака. Ако планирате да инсталирате прстен со дното, тогаш на дното на готовиот јама е удрен, се нанесува слој од песок, кој се напои. Резултатот е солидна, дури и површина, погодна за поставување на бетонски прстен.

опции за монтажа на бетонски прстени

Монтирајте ги бетонските прстени на неколку начини:

Ако е инсталиран обичен прстен, ќе треба да се прелива дното со бетон. За да го направите ова, подгответе ја армијата со делница од 10 mm од потребната должина, поставете ја на дното на јамата во форма на решетка, поправете ја со жица за плетење. Арматурата не може да се постави веднаш на дното на јамата, бидејќи мора да биде во дебелината на бетонот.

2336-171

За ова, камења или парчиња тули се ставаат под иглички. После тоа, малтер од бетон се подготвува според традиционален "рецепт": за 1 дел од цемент 2 делови од песок или гранит, 3 делови од урнатини. Додадете ја водата до конзистентноста на дебела павлака. Користете цемент одделение не помалку од 400.

Важно е правилно да се пресмета количината на бетон, бидејќи дното на јамата мора да биде пополнето во исто време, без дополнително мешање. Тоа во голема мера ќе ја забрза и олесни работата на бетонскиот миксер, може да се изнајмува, е ефтино. Меѓутоа, ако е потребно, бетонот може да се замеси и рачно.
  Бетонска мешавина е уредно израмнета на дното на јамата. Од бетон потребно е да се отстранат воздушните меури - за ова, бетон се удри со дрвен стап или сечење на арматурата.

zalitoe-dno-kotlovana

Со цел целосно да се замрзне бетонот, потребно е да се чека околу една недела. Ако има топло време, површината треба периодично да се напои така што да не попушта.

Користењето на прстени со дното ќе ве спаси од тежок труд за истурање на бетон, не треба дополнително да купувате цемент, кршен камен, засилување итн. Се разбира, искусни градители препорачуваат таква опција како поедноставна и поевтина.

vygrebnaya-yama-iz-betonnyh-kolec-9

Прстените се спуштаат во јамата, еден по еден. Како прстени се монтираат, шевовите треба да бидат покриени со силен цементен малтер. Решението исто така се применува на крајот на кругот пред да го инсталирате следниот прстен.

По завршувањето на поставувањето на круговите, се произведува надворешна хидроизолација. За да го направите ова, користете глинест малтер, топол битумен итн. Внатрешната страна на круговите често се третира со топол битумен.

без разлика дали е возможно рачно да ги спуштите прстените без чешма

na-foto-dazhe-samaya-prostaya-konstruktsiya-znachitelno-uprostit

Ова е сосема можно, но треба да се земе предвид значителна тежина на бетонските производи - невозможно е да се спушти прстенот во дупката независно. За да го направите ова, ќе ви треба барем добар ковчег и неколку асистенти. За кругови со дијаметар од 2 m и повеќе, потребен ви е мобилен кран, без опции.

vygrebnaya-yama-iz-betonnyx-kolec-5-450x338

Секој конкретен круг е обезбеден со четири прицврстувачки јазичиња изработени од жичана шипка со дијаметар од минимум 6 mm. За овие уши закачите кабел. Работата за поставување на бетонски прстени не е тешка, ако операторот на кран е искусен. Сепак, не ги занемарувајте правилата за безбедност:

 • Каблите се прикачени на сите четири уши во исто време.
 • Должината на линиите треба да биде иста.
 • Вие не можете да брзате и да дозволите небрежност во работата.

цевка врска, бетонирање, вентилација инсталација

Откако ќе заврши, инсталација работа на длабочина од околу 1,8 метри во прстени на дупчат дупки за цевки канализација и малку погоре - до претекување во втората преграда септичка јама (ако треба). По ова, можете да продолжите да ги инсталирате цевките за одвод. За таа цел најпогодни цевки со дијаметар од 15 см. Тие се сместени во ровот, по мала наклонетост кон септичка јама, околу 2-3 см до 1 м. Цевката влезот место во септичка јама не треба да се бетонирани.

Откако одводот е проверен за оперативност, ровот може да биде покриен. Земјата околу септичката јама е истурена така што има само една отворот на површината. Во готови подови, како по правило, се обезбедува отворање за вентилација. За системот за вентилација, најдобро е да се користи пластична цевка со дијаметар од 100 mm.

vygrebnaja-jama-sanitarnye-normy-normativy

Со правилно инсталирана вентилација во септичката јама, нема да натрупам гасови. Сепак, со цел целосно да се елиминираат непријатни мириси, ќе треба да се расклопите за да инсталирате принудна вентилација.

Корисни совети

Неколку препораки ќе помогнат да се избегнат проблеми во процесот на поставување на септичка јама.

Така, во региони со тешки зими може да се забележат екстремни температури. Затоа, септичката јама треба да биде изолирана за да се спречи нејзиното замрзнување. Важна точка е достапноста на технички отворот за следење на состојбата на септичката јама и грижата за тоа.

Затоплување-cesspool-јами-400x300

За поефективна септичка работа може да се користат специјални биолошки препарати. Со нивна помош можете подобро да ја исчистите канализацијата, која ја елиминира заканата од контаминација на почвата на локацијата.

Можеби сте заинтересирани за: