Безбедност решетки на прозорците: хелиум-цевки, фалсификувани хелиум, заварени изградба, конвенционалните метал решетката, решетката лизгачки рацете на инсталација на прозорецот.

 • admin
 • 04 октомври 2015 година
Безбедност решетки на прозорците: хелиум-цевки, фалсификувани хелиум, заварени изградба, конвенционалните метал решетката, решетката лизгачки рацете на инсталација на прозорецот.

Прозорските решетки биле и остануваат еден од најевтините и најсигурни начини на пасивна заштита од пенетрација во куќата. Долго време мрачните стандардни производи од советско време од масивната арматура станаа нешто од минатото. Навистина, кај многу луѓе решетките на прозорците предизвикуваат негативна реакција. Но, ако се покаже малку креативност во нивното производство, решетки на прозорците не е само грабеж на фасадата на куќата, но, исто така, да стане достоен декорација елемент.

Зошто решетка?

првата слика

Денес, сопствениците на становите инсталираат скапи анти-провални брави на прозорците и вратите. Искусни крадци-провалници дури и не се обидуваат да ги отворат, туку одат на полесен начин - ја отвораат рамката или вратата на прозорецот. Влезот во вашето куќиште може да се обезбеди колку што е можно со инсталирање на големи метални врати со добра заклучување. Но, прозорците се потешки - освен да инсталирате метални ролетни. Се разбира, можете да инсталирате систем за алармирање на прозорците. Сепак, ова, прво, е скапо, и второ, алармот може да биде повеќе штета отколку добро.

На пример, крадец не се сомнева ништо во врска со инсталираниот алармен систем и е тивко ангажиран во сопствен бизнис. Додека полициските службеници или чуварите доаѓаат до сигналот, може да ги оштетат прозорските рамки, прозорците или вратите. Висококвалитетната решетка на прозорците може само по себе да ја намали страста на таквите граѓани и да ги направи полесно да бараат објект.

Статистичките податоци велат дека во повеќе од 90% од случаите, напаѓачите избираат цел што не е заштитена со мрежи. Останатите 10% може да се припишат на професионалци, кои нема решетки, оклопни врати и аларми нема да запрат. Но, спаѓаат во опсегот на "специјалист" обичниот граѓанин е тешко среќен, така што инсталацијата на решетки на прозорците може да се смета за доста сигурен метод за заштита од пробивање. Но, ние сме малку расеан - ајде да видиме што модерниот пазар го нуди на потрошувачот.

Решетка-цевка

Ролетни за прозорци

Најмногу едноставен и неутрален начин да ги заштити прозорецот. Станува збор за ролетни што се познати на сите. Тие не се впечатливи, не привлекуваат внимание, не ја расипуваат внатрешноста. И во исто време значително го намалуваат ризикот од пенетрација низ прозорците. Ролетните решетки изработени од челични или алуминиумски ленти не ја спречуваат слободната циркулација на воздухот - ноќе можете да го оставите прозорецот отворен, спуштајќи ги ролетните. Од аспект на заштита од пожари, ролетните се многу побезбедни од стационарните мрежи, што може да се претвори во несовладлива пречка во случај на пожар. Сепак, оваа опција не им се допаѓа на сите поради фактот што во проширената форма ролетни потсетуваат на мртвиот ѕид. Но, асортиманот на решетки од прозорци е толку голем што најбараниот купувач секогаш ќе го најде она што му е потребен.

Фалсификувани мрежи на прозорци

фалсификувани мрежи

Тие не се разликуваат во функционалноста од старите масивни решетки - тие се исто толку "спукан", тие не можат да се преклопат, но тие не создаваат чувство на затвор. Напротив, спротивно. Фалсификувани решетки се благодатни и убави. Ако зборуваме за фалсификувани производи, тогаш тие воопшто не се слични на мрачните конструкции направени од фитинзи со слабо исчистени траги на заварување и 'рѓа. Ова се деликатни елементи кои не ги преминуваат прозорците, туку ги надополнуваат. Со правилна проценка на дизајнот, тие ќе станат достојни декорации на фасадата. И, исто така, не е потребно да се направи фалсификувани решетки стационарни. Можете да нарачате лизгачки конструкции, кои се многу посакувани во однос на безбедноста на пожар. Главниот недостаток на фалсификувани решетки е макотрпноста на производството. Уметноста фалсификување е многу скапо, и да си дозволат таков дизајн не може секој.

Заварени структури

заварени решетки

Одлична опција во однос на цена / квалитет. На изглед, тие, се разбира, се инфериорни во однос на фалсификувани производи, но не многу. Главната разлика во дизајнот е дека фалсификуваните решетки можат да бидат волуметриски - конвексни, полукружни, итн, и заварени - рамни. Но, дури и во овој случај, мајсторите можат да направат вистинско ремек-дело од обична решетка, украсување со цртежи и орнаменти. Во смисла на функционалност и сигурност, ваквите дизајни не се на ниско ниво инфериорен во однос на фалсификуваните производи, главната разлика е цената.

Конвенционални метални решетки

конвенционални мрежи

Тука сè е едноставно без ексцеси. Вообичаената решетка на прозорецот. Оваа опција за луѓе кои само сакаат да се заштитат од хакерство и декоративната компонента на производот не играат никаква улога за нив. Овие се ефтини, сигурни и практични производи. Сепак, дури и во овој случај, во смисла на асортиман, не е сè толку тажно - можете да купите занишани или лизгачки дизајни.

Брави за решетки за прозорци

Практично сите видови на мрежи (освен стационарни структури кои се инсталирани на прозорците и не се отвораат) се опремени со брави. Исто така, постои нешто да се избере. Наједноставната и најевтината опција е катанец.

катанец

Најлесно е да му се отвори на сопствениците, а, за жал, на крадците. Тип заклучување тип "купе" е многу подобро заштитени од хакерство.

брава купе

Заклучувањето на завртките, кое може да се отвори и затвори само однатре, е еден од најсигурните.

заклучување на завртки

И ако инсталирате неколку типови брави истовремено на мрежата, ова ќе ја намали веројатноста за пенетрација во куќата низ прозорецот на минимум. Се разбира, многу луѓе се уште се скептични за прозорските решетки како метод за заштита, ја објаснува својата позиција дека е технички компетентни сторителот, вооружени со современи алатки, тие попуштат лесно. Делумно ова е вистина, но модерните прозорски решетки се многу силни и отпорни на удари, а смислата да се потроши за нивно производство и монтажа се уште е таму.

Изработка на решетки на прозорците со свои раце

Како дел од оваа публикација, ние не си поставивме детални инструкции за производство на решетки за прозорци, ќе се ограничиме на општи совети и препораки. Направи го самиот прозорен скара од страна на силите на човекот кој може да работи со машина за заварување.

Една од наједноставните опции е да ги вметнете краевите на арматурата во отворот на прозорецот, потоа да ги заварите решетките за нив, а потоа да го декорирате производот со купени фалсификувани производи. Најчестите декоративни елементи за решетки за прозорци:

 • Монограм.
 • Корпите.
 • Врвови.

Опциите за дизајнот на решетките на прозорците се прикажани на сликата подолу:

metallicheskie-reshetki-na-okna

За самоизработка на решетките за прозорци потребно е да се закупи одредена количина валани метали -

арматура

метална лента

метална лента

прачки

Челик Род

Прво треба да се измери отворањето на прозорецот. Потоа направете барем приближно цртање на идната мрежа. Во зависност од дизајнот, решетките решетки се свиткани или поставени едни на други и заварени на зглобовите. На периметарот на решетката, рамката е направена од метален агол.

труп

Празнините помеѓу решетките на мрежата мора да бидат такви што дури и детето не може да се притисне меѓу нив. Но, исто така, не треба да направите нешто од мрежата како мрежна комарец. Оптималното растојание помеѓу шините е 15-20 сантиметри. По решетката е подготвена, може да биде украсена со елементи за ковање. Местото на поврзување на украсни детали со шипки се затворени со посебни таблички за стегање, што ги прави невидливи. Се разбира, за заштита на домувањето ќе се направи наједноставна конструкција, но во комбинација со декоративни елементи, дури и груб домашен производ ќе стане елемент на декор.

Ако вашите пари се тесни, можете сами да направите едноставна заварена решетка, ако, се разбира, знаете како да користите машина за заварување. Дизајнот е едноставен доволно сигурен, а не инфериорен во овој поглед фалсификувани производи. Особеноста на едноставните заварени решетки е дека прачки обично се заварени во форма на едноставни геометриски фигури кои се наоѓаат на мрежата симетрично едни на други.

само-направени заварени хелиум

Главните елементи на мрежите за заварување:

 • Лак, овален.
 • Цели прстени или делови од нив.
 • Детали во форма на буквата "S".

4eskokonresh

Сите детали изгледаат прилично уредни, служат долго и сигурно. Заварени решетки, благодарение на демократската цена, сигурноста и леснотијата на инсталацијата се во добра побарувачка.

Лизгачка решетка со свои раце

Тешко е да се направи таква решетка, но сепак е можно. Тешкотијата лежи во производството на механизмот, бидејќи решетките делови не смеат да се движат, туку и да се преклопуваат.

изработка

Лизгачки решетки на прозорците ги вклучуваат следните делови:

 • Рамката, која е водич за мрежата и ја презема тежината на целата структура. Во рамката има жлебови на кои се движат ролерите.

хелиум ролери

 • Решетка, поделена на неколку делови, кои се подвижни поврзани едни со други. Ролирите се фиксирани на деловите на врвот и на дното.

Лизгачки решетки

За да направите механизам за преклопување, треба да подготвите две чинии за секој јаз меѓу решетките од делот. Во плочите треба да направите три дупки - две на рабовите и еден во средината. Поврзете ги плочите заедно со навртки, бидејќи тие мора да останат подвижни. Треба да го поврзете првиот крстот, а само тогаш на рабовите. Таквите механизми треба да направат три работи: нагоре, надолу и во средината на решетката. На местото каде што плочите се поврзани со централната дупка, треба да заварите вертикален држач. Оваа операција се прави со сите три механизми. За време на прицврстувањето на елементите, механизмите мора да се поместат.

Да под влијание на сопствената тежина, летоците не почнуваат да искривуваат, се поставува водич по кој лежиштето се лизга. Водичот е монтиран на работ од секој лист. Заклучувањето или бравата е поставено на дискреција на сопствениците. За таа цел е можно да се користат завртки или конвенционална брава на вратите.

секција

Материјали за решетки за прозорци

За производство на решетки, може да се користи:

 • Метален прачка.
 • Метален квадрат.

квадрат

 • Комбиниран профил.

метален профил

 • Метална лента.

Може да заштедите малку со помош на метална лента, но, иако е поевтино, таа е инфериорна во сигурноста и квалитетот на другите материјали. Покрај тоа, производите од металната лента не се разликуваат по убавина.

Од метален квадрат или прачка, можете да направите прилично интересна прозорска решетка.

resch1

Најчесто мајсторите користат 16 x 16 и прачка со дијаметар од 20 милиметри. Се добива многу силна и издржлива решетка од цевки. Сепак, најчесто цевките се изработени од рамки, а други материјали се користат за да се направи мрежа на решетки. Како по правило, заварени решетки се комбинација од различни материјали.

Инсталација на мрежи на прозорци

https://www.youtube.com/watch?v=4cO2RgKIXUY

Инсталирањето на решетките на прозорци се прави на два начина:

 • Во отворот на прозорецот.

решетка во отворот

 • Во шалче на отворањето на прозорецот.

поставата

Ако куќата е тула или бетон, на краевите на отвори прозорецот во пред-дупчат дупки пречка на пиновите на делови. Краевите на пиновите треба да излегуваат неколку сантиметри. Завршената решетка е заварена на испакнатите делови на пиновите.

Во кабините на дневникот се прицврстуваат специјални кухи за прозорските рамки. Преку дупките во навртките, структурата е прицврстена до краевите на отворот на прозорецот со помош на завртки.

решетки во дрвена куќа

Во куќите на залепени греди, решетките за прозорци се инсталирани во шалче на отворот на прозорецот. За да го направите ова, прво правете дупки за завртки во ѕидот. За да се осигура дека целата конструкција се држи колку што е можно цврсто, таа е затегната преку завртките. Овој метод е најсигурен, но не секогаш може да се користи - сето тоа зависи од дебелината на ѕидовите и од материјалот од кој се изградени.

Решетката на прозорецот исто така може да се инсталира на овој начин:

Обележете во отворот на прозорецот од местото каде што ќе се прицврсти решетката со помош на иглички. Направи жлебови со перфоратор. Инсталирајте ги шините, почнувајќи од дното и постепено се крева нагоре. Заварете го готовиот решетки. Ова е еден од најсигурните начини на прицврстување. Ако мрежата е снабдена со петелки, потребно е да се работи многу внимателно со заварување, за да не се оштетат. По завршувањето на работата за заварување, решетката мора да биде насликана. Во процесот на сликање, посебно внимание треба да се посвети на заварувачките рабови, бидејќи тие брзо 'рѓа.

ние насликаме прозорска решетка

Со обезбедени со заварување, исто така, лизгање решетки, но тоа треба да се има на ум дека овој дизајн, исто така, вклучува тркачи кои се движат појас. Лизгачки дизајн е многу полесно да се скрши од стационарните, па сепак треба да размислите преку дополнителна заштита од хакерство. Склопите на лизгачките решетки се сокриени со разни декоративни елементи. Најлесен начин да го направите ова е да ги обесувате прозорските растенија во саксии.

6e9ef49add737ddbdca1469ae65ee97721

Друга опција за само-инсталација - преносни решетки на куки. Но, овој дизајн е најголем, како што велат, "за убавина", отколку за вистинска заштита од пенетрација.

година

Исто така, овој метод на прицврстување е погоден како привремен - ако наскоро ќе биде неопходно да се замени прозорецот. По замена, мрежата може да се поправи на посигурен начин.

Еден од најсигурните начини на прицврстување на решетките на прозорците е во внатрешноста на зградата.

во рамките на

Овој тип на прицврстување често се користи во банките. Таквата хелиум не може да се пробие незабележано, за разлика од надворешен.

Можеби сте заинтересирани за: