Каков шпорет во бањата? Гас или дрво, компаративни карактеристики.

  • admin
  • 20 октомври 2017 година
Каков шпорет во бањата? Гас или дрво, компаративни карактеристики.

Колку труд и технички решенија, тестирани со време и експлоатација, биле вложени во печки за капење, така што креациите биле воодушевени од очите и доживеале промена на историските епохи. Постоечкиот сет на модификации на опремата за печки за бањи е поволно применет за бараната опрема за гас. Дизајнот на гасни горилници во вид на уреди подготвени за употреба, буквално овозможуваат инсталација или конверзија, ако сакате, на печка за горење, без проблеми.

Бања печки и агрегати, како да се избере

Изборот на печка за сауни започнува долго пред нејзината изградба и уредување, внимателно споредувајќи ги карактеристиките на дрвна и гасна печка. Ние нема да криеме, ниту една печка има позитивни и негативни квалитети - брзо загревање на просторијата за пареа и отстранување на производи за согорување.

бања-001

Традиционално, шпоретот за дрва се смета за најдобар кога се создава атмосфера на руска бања со страстната топлина на загреан шпорет и аромата на пареата. Проблемите со подготовката и бербата на огревно дрво, страшните приказни за сауната изгорени минатата година во селото, одат во позадина.

shop_items_catalog_image3183-700x700

За практични и мрзливи љубители на пареа, најголем интерес е во гасните сауни печки со едноставноста на процесот на запалување и автоматски одржуваната температура на пареата. Се разбира, изборот ќе биде ваш, затоа, за информирана одлука, треба да имате силни аргументи во форма на компаративни карактеристики на сауните печки.

GAZ_pech_ustanovka

споредете ги карактеристиките на печки од дрво и гас

Секоја шпорет на сауна од производителот мора да ја обезбеди пријавената топлинска енергија во динамичен опсег, да биде погодна и огноотпорна. Садовите за гас сауна го обезбедуваат најдоброто и одржуваат динамичен опсег на моќност со употреба на нестабилна автоматизација.

Гасни печки-за-бањи

Компаративната анализа започнува со главната предност на гасната печка за бања - времето на загревање на шпоретот.

Време за загревање на грејачот

Времето на затоплување на сауна грејачот на шпоретот е во просек 1-2 часа (подготвено сува огревно дрво во потребното количество). Греење со парна рерна е 40 минути. Како се забрзува греењето на сауна грејачот и загревањето на воздухот без присуство на придружник во бања? Брзината и сигурноста на процесот на загревање се обезбедени од гасни горилници за сауни печки со автоматска SABK-T.

398_big

карактеристики на горилници на гасни печки

Монтажен блок

Плинските горилници во форма на горилници со топлинска моќ од 13 до 40 kW и номинален притисок на гасот од 1,5 kPa се монтирани во канал за гориво на печката. единица инсталација се состои од панел со гледање на прозорецот, и сензор нафрли краток одблесокот горилници целосно мешање млазницата ø 15-20 милиметри и униформа авион гас тече со брзина до 300 m / s, да обезбеди k мин вишокот воздух додека постигнување на висока температура.

125ca9a1f118355d6ca75625beb6f1e6 Taymyr

На пример, гас печка Tajmyr бања со волумен од 6 m3 пареа мин и макс 18 m3, размена на топлина со затворен ложиште далечински систем, дистрибуција рамномерно оптоварување на топлина и централната локација на оџакот, режач е опремен со автоматски SABC-Сам 3TB4 (PB-19-23 kW). Автоматскиот режим на поставената температура обезбедува во пареата од 60 до 120 ° C дури и во ваше отсуство.

20152308183215 Taymyr

Контролна единица

Погодноста за контролирање на горилникот е потврдена со практика. Контролната единица со копчето за стартување и сензорот за температура се става во чекалната, поставувајќи го уредот на ѕидот од просторијата на одредено растојание од плинскиот гас.

Детални информации за автоматската обработка на печки се претставени во видеото.

Корисни совети

Многу луѓе знаат за придобивките од автоматизацијата за работа на печки, котли и други единици кои работат на природен гас. Потсетиме дека горилници автоматски гас печка конфигуриран да работат со номинална притисок на гасот 1,3-1,8 kPa инертен период автоматско префрлање на 1 мин, согорување на горивото се загрева до 35570 ± 1780 kJ / m3.

 

Шема-универзальной-газовой-горелки

За повикување калориската вредност од 20% дрво содржина на влага е 1500-2200 kWh / m3 и рачно палење на дрво може да потрае и до еден час. Покрај тоа, производителите на печки на цврсто гориво се малку зајакнати, ветувајќи дека брзо ќе го достигнат специфицираниот капацитет од 15-20 kW од фурна на дрва.

димоход-kirpichnyy-dlya-gazovogo-kotla-s-внатрешни

Gazopechnoe машини обезбедува не само на потребните температури во пар, но, исто така, врши отстранување на производите од согорувањето преку излезните гасови за да печката на бања.

Покрај тоа, секоја печка треба да има светлина пареа и топлина акумулатор, создавајќи термички режим со максимална удобност.

Инсталација-гас-печка-во-бања

Осврти

зошто е инсталирана гасна печка

Сергеј Владимирович, сопственик на приватна куќа и гасна сауна печка ермак

Да бидам искрен, печката за гасна бања Ermak е најуспешната аквизиција. Подмитивме на функционалноста на единицата со способност да се промени и изберете гориво. Отпрвин мислев дека ќе биде тешко да се префрлиш од природен гас под низок притисок до огревно дрво или обратно. Ќе ги споменам предностите на гасна печка:

• мали димензии 700х500х755 мм

• горилници со контрола на согорувањето

• Можност за прецизно подесување на температурата со користење на автоматска SABK-3TB со моќност од 12 kW.

teploobmennik3-ermak-1-600x347

Покрај тоа, беше наменета да се инсталира резервоарот за топла вода во блиската соба за перење, која безбедно беше направена со рака.

врска со резервоарот e2d584b2

Дали ќе се префрлам на греење во иднина? Најверојатно не. Но, сигурно ќе, па ќе склучам долгорочен договор за одржување на единицата.

За моделите на гасна сауна печка, осврти и корисни совети се презентирани овде.

Можеби сте заинтересирани за: