Резервоарот за одвод за WC-от и поправка: можни дефекти, поправка со сопствени раце.

 • admin
 • 19 декември 2016 година
Резервоарот за одвод за WC-от и поправка: можни дефекти, поправка со сопствени раце.

Водоводната опрема е составен и неопходен дел од секој дом. Од неговата употребливост зависи од удобноста на станарите. Најпопуларниот е тоалет, но може целосно да функционира само со резервоар за одвод. Поради разни причини, тоа честопати не успева. За тоа што најчесто се оштетува и како може да се отстранат, ќе биде опишано во оваа статија.

Исцедете го резервоарот

Овој уред го прави користењето на тоалетот сад удобно и во голема мера го олеснува животот. Со гасоводниот систем, водата влегува во резервоарот на резервоарот. Сите тие се опремени со начини за полнење и одвод. И првиот служи за акумулирање на течноста во резервоарот на фиксно ниво. Со притискање на едно копче или укинување на движење на рачката црпи систем кој произведува вода за испирање на содржината на садот во канализација. Така, се заснова функцијата на операцијата на резервоарот. Не е доволно да се знае механизмот на работа, неопходно е да се запознаете со уредот на самиот резервоар. Ова ќе помогне да се разберат можни дефекти и начини на нивно отстранување.

Значи, се состои од:

Наполнетиот вентил,  го регулира нивото на течноста во резервоарот, а кога се намалува, ја снабдува потребната количина на резервоарот. Неговата улога ја изведува плови, уредот е едноставен и антички, но добро се справува со своите должности. Кога регрутира вода, пловиот се движи вертикално, за разлика од неговиот претходник (се движи хоризонтално). Исто така, вентилот за полнење се затвора веднаш по полнењето, а не постепено како и кај застарените модели.

Систем за испуштање и прелевање. Во стари дизајни, била инсталирана гумена крушка, покривајќи ја дренажата. Кога ќе ја притиснете рачката, таа го отвора патот до водата што ја испира тоалетот. Сега дизајнот е посложена. Овој јазол е поврзан со системи за одводнување и прелевање. Во работата се дава со притискање на копчето на капакот на резервоарот. И во современи услови за заштеда на вода, многу производители прават двоен клуч. Во зависност од ситуацијата, можете да го измиете тоалетот со помал или поголем волумен на вода. Покрај тоа, дренажниот механизам е опремен со систем за прелевање. Работи како што следи, кога резервоарот е полн, водата не тече од него, туку ја остава канализацијата.
Тоа е прилично едноставно наредено резервоар за одвод. Сега можете да ги разгледате поединечните јазли и грешки поврзани со нив подетално.

Единица-тоалет-со-лост-одвод-и-плови-механизам

Исцедете го резервоарот на резервоарот

Сите јазли на резервоарот за одвод не се постојани и во секое време можат да станат неупотребливи.

Да ги разгледаме главните проблеми што најчесто се случуваат:

 1. Водата тече. Ако најде на дното на водата, најверојатно, причина е широчината на резервоарот, имено, носат на запечатување прстен помеѓу себе и тоалет цистерна, оштетување на завртки за прицврстување дихтунзи. Овие дефекти се видливи веднаш по инспекцијата. Елиминирање на овој проблем со затегнување на завртки, но треба да го направите уредно. Инаку, можете да го поделите тоалетот. Можете исто така да ги промените сите заптивки и дихтунзи. Кога ги менувате, зглобовите може да се третираат со силикон, за поголема сигурност.
 2. Водата постојано тече во тоалетот. Најчеста причина за ова може да биде искривена плови. Целата работа трае буквално неколку минути и е ограничена на враќање на плови до работната позиција. Друга причина е неуспехот на заптивките на одводните вентили. За да го отстраните, треба да го смените вентилот за одвод на нова. Најсериозната причина може да биде нарушениот интегритет на пловиот. Во повеќето модели се направени од метал или пластика и апсолутно херметички. Ако, поради некоја причина, водата ќе влезе внатре, не може правилно да функционира. Во овој случај, ќе треба да го смените целиот систем за испорака на течности. Ова е секако посериозно, но не и страшно. Ако не сте сигурни за вашите способности, побарајте помош од професионалци.
 3. Резервоарот се полни со бучава. Резервоарите се опремени со специјални придушувачи на вода, кои се цевка која ја храни водата до дното на резервоарот. Така, непријатните звуци не ги мачат луѓето. Доволно е да се види дали дадена цевка е исклучена, и ако е така, само исправи ја.
 4. Флеш копчето не работи. Причината за ова е слабеењето на ланецот, што го поврзува копчето со дренажата. За да го отстраните дефектот, само повлечете го синџирот.

Како што можеше да се види, најчестите неуспеси не се толку страшни, и со одредени вештини може да се справи со нив самите.

Исцедете фитинзи за тоалетна чинија

Дренажна арматура е комплексен механизам кој се состои од неколку делови. Да ги разгледаме подетално нивните видови и принципи на работа.

вентил за вода за тоалет

Овој уред ви овозможува да собирате вода во резервоарот и да го испуштите тоалетот. Во повеќето случаи, пловниот систем е инсталиран во водоводните цистерни.

Таквите вентили може да се поделат на неколку видови:

 • Кројдон-вентил  - вклучува школка, оската на лостот на пловилото, седлото и клипот. Принципот на работа е како што следува, рачката го движи клипот, во нормална насока. Таков ред на работа е типичен за старите тенкови, кои се надвор од производството.
 • Вентил со клип  - функционира на следниот начин, рачката што се движи хоризонтално го придвижува клипот. Последното допирање на седлото го прилагодува протокот на течност што влегува во резервоарот. Овој тип на вентил е најчест.
 • Вентил со дијафрагма  - се разликува од другите системи со присуство на мембрана наместо заптивка. Може да се направи од гума или силикон. Тој е поместен заедно со клипот и во моментот го блокира пристапот на вода. Ова е повеќе модерен вентилен уред, кој е опремен со нови модели.

Размислувавме за модели на вентили, препорачливо е да се изберат модели со дијафрагма или клип. Првите се помодерен и сигурен.

zalivnoy_klapan_dlya_unitaza

копче за одвод за тоалетна чинија

Копчето за одвод на резервоар е составен дел од системот за одвод.

Постојат два вида на копчиња:

 • еден режим - кога се испушта целиот волумен на течност во резервоарот;
 • два режимот - копчето е поделена на големи и мали делови, од кои секоја страница на одредена количина на отпадни води (5 L мал, голем вкупниот волумен на вода).

И со користење на резервоарот со вториот тип на копчиња, семејството може да заштеди околу 50 илјади литри вода годишно. Овие се доста импресивни волумени, земајќи ги предвид плаќањата за метри. Особено овој модел ќе биде релевантен за семејствата со мали деца кои често сакаат да се занесат.

Механизам-слива-бачка-е1428309639819

Додатоци за тоалетна чинија

Во модерен хардвер продавници доста богат избор на сите видови додатоци за дренажни контејнери. Можете да ги најдете двата одделни делови во форма на вентил за одвод или плови, и комплетни комплети на тела. Цените се движат од 100 до 1000 рубли. При изборот, обрнете внимание на земјата на производство. Најдобро е да се даде предност на германските системи, тие се посигурни, иако тие се поскапи. Со ограничен буџет, можете исто така да изберете фитинзи за производство на Полска. Исто така е со добар квалитет и поприфатлива цена. Се разбира, квалитетот е неопходен, но, исто така, види дека купените делови доаѓаат во резервоарот.

Неименуван

Поправете го резервоарот за одвод со свои раце, чекор по чекор

Размислете за поправка на резервоарот на примерот на најчестата дефект, односно неуспехот на влезниот вентил.

Пред да започнете со работа, треба да ги подготвите потребните алатки:

 • прилагодлив клуч;
 • клешти;
 • шрафцигер е рамна и вкрстена;
 • гумени дихтунзи;
 • запечатувач или силикон.

Грешка на влезниот вентил е најчестата причина за неуспехот на резервоарот. Тој го регулира снабдувањето со вода. Може да се монтира на страна или во долниот дел на резервоарот.

За да го решите овој проблем, следете ги овие чекори:

 • подигнете го плови до крај;
 • ако водата не тече, а потоа ја менува висината на својата положба со извртување на шипката;
 • исклучете ја водата и исчистите го влезниот вентил на загадувачите, за ова можете да користите стара четка за заби;
 • ние го проверуваме во акција.

Ако во текот на овие акции беше можно да се елиминира дефектот, тогаш целата работа е завршена. Во спротивно, неопходно е целосно да се замени влезниот вентил. Не е тешко да се направи ова, само изберете го уредот погоден за видот на резервоарот и инсталирајте го на место. За денес во продажба постојат универзални модели кои ќе пристапуваат кон било кој тип на тоалетна чинија.

Корисни совети

За долго работење на сите системи, мора внимателно да ги следите. Редовно, еднаш на неколку месеци, визуелно проверувајте го резервоарот за истекување за протекување. Исто така е можно да се спроведе превентивен третман на сите системи од тиња казанчето, кој на крајот се надоврзува на деталите. Ова ќе ви овозможи ефикасно цистерна и долго време да се работи, но вие ќе заштедите од непредвидени трошоци за поправка.

Оваа статија го опишува принципот на работа и инсталација на резервоарот за одвод. Дадени се главните дефекти и начини на нивна елиминација. Користејќи го советот на статијата, лесно можете да ги најдете потребните компоненти за поправка погодни за квалитет и цена. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: