Што да одберете, стиропор или експандиран полистирен. Која е најдобрата пена или стиропор во однос на перформансите? Двата грејачи имаат предности и недостатоци, се разликуваат во цената и силата

 • admin
 • 22 септември 2014 година
Што да одберете, стиропор или експандиран полистирен. Која е најдобрата пена или стиропор во однос на перформансите? Двата грејачи имаат предности и недостатоци, се разликуваат во цената и силата

Прашањето за топлинска изолација на згради за различни намени во нашето време звучи многу релевантно. Но, ако сакате да добиете максимална заштеда на топлина, да ја задржите еколошката конструкција, потрошувачите исто така сакаат да ги заштедат своите пари. Затоа е многу често можно да се најдат статии со компаративни карактеристики на изолациски материјали, во кои предностите на некои и недостатоците на другите се енергично возвишени.

На пример, споредбата на експандиран полистирен и експандиран полистирен е направена исклучиво од нивните технички карактеристики. Како сериозен аргумент, исто така се забележува дека во Западна Европа, градежните работници претпочитаат пена од стиропор. Но, во исто време, практично никогаш не се споменува дека куќите изградени во овие земји првично се опремени со совршен принуден систем за вентилација, кој сè уште не доби многу широк дистрибуција. Ајде да разбереме што точно се предностите на оваа или онаа изолација и колку се важни во градежништвото.

Стиропор или проширен полистирен - какви се овие материјали и колку се фер гласини за нивната безбедност од пожари

пенополистирол1

Дискусиите и аргументите за предностите на овие два материјали се многу активни, иако и двата имаат многу заедничко. Како суровина за нивно производство се користи полистирен, а процесот се базира на технологијата на пенење. Некои разлики во карактеристиките објаснети во разликата меѓу користат во нивното производство методи, производство на процесот на пена се бари на пареа стиропор монистра, што доведува до нивните пенење. За време на истиснување, пелетите од стиропор се мешаат при висок притисок и температура, користејќи реагенс за пенење. Квалитетот penoplex има затворена порозна униформа структура со клетки од 0,1 до 0,2 мм во дијаметар. За да започнете, треба да се појасни дека, всушност, тоа е исто стиропорот вадат само, и penoplex - е неговата домашна титула.

Првиот од митовите за EPS полистиренски изолатори е изјавата за нивната заштита од пожари. И двете од запалив материјал, со цел да им даде на нивните имоти samomzatuhaniya импрегнирани огноотпорни материјали кои го намалуваат запаливост на материјалот, но значително зголемување на емисиите на чад во оган и го зголеми токсичноста на чад. Како позитивна точка, може да се забележи дека полистирен кој се третира со пламените ретарданти нема да западне да падне на него искра или цигара.

карактеристики вистински оган може да се формира врз основа на класификацијата: и двете припаѓаат на класата D (запаливи), стиропорот во групата G3 - normalnogoryuchie и екструдиран полистирен, поради неговата сатурација со клима - до групата G4.

Нешто конфликтни податоци за класата на запаливост може да се најде врз основа на тоа, постојат неколку класификација на запаливост на градежни материјали системи и производители да изберете една или друга по сопствено наоѓање.

Пенасти полистирен материјали - карактеристики на топлинска изолација и работниот век

пенополистирол3

И изјавите дека материјалите направени од експандиран полистирен се најдобри материјали за топлинска изолација може да се сметаат за сосема праведни. Секое изолатор други потекло може да бара само да се постигне слични ниски перформанси коефициент на топлинска спроводливост (стреми да се 0.030 (W / m · 0 C), но надмине нив, тој не може. Ако ги споредиме слични карактеристики на пена (0,038) и екструдирана полистиренска пена, а потоа во вториот тие се малку пониско - 0,029 - 0,034 W / m · 0C.

За тоа што вистинскиот век на употреба се карактеризира со материјалот може да се тврди - сето тоа зависи од условите во кои ќе работи. Ако изградбата на изолираниот ѕид обезбедува комплетна изолација од превисоките температури, ефектите на ултравиолетовите зраци, тогаш работниот век ќе трае до 60-80 години. Но, отворениот воздух и зраците на летното сонце ќе ги доведат до прилично брзо уништување.

Пропустливост на водена пареа

Продолжување на разговор во врска со што е подобро, екструдирана полистиренска пена, или треба да се напомене дека и материјали не се подложни на влага апсорпција, подобри перформанси во исто време е екструдиран материјал - 0,2% наспроти 0,4%. Квалитетните карактеристики практично не се засегнати од бројните циклуси на замрзнување и одмрзнување кои ги доживуваат материјалите.

пенополистирол4

Суштинската разлика од експандиран полистирен пена е пареа индекс пропустливост, y пена е значително повисока стапка на 0.05 mg / (m · ж · Pa), кој е практично еднаква на индексите на природно дрво. Penoplex има индекс кој се стреми кон нула, ако попрецизно 0,013 mg / (m · h · Pa), односно. тоа е практично непробоен за пареа.

Избор како деривати на полистирен од грејач не треба да очекуваат добра звучна изолација - двата материјали имаат низок индекс на бучава. Доколку е потребна изолација од бучава, рационално е да се користат материјали од минерална волна.

Еколошка компатибилност

Еколошката стил на двата материјали е одредена од содржината на нечистотии штетни за луѓето. Повеќето од нив се заштитници на пламенот, ако тие се користат во производството, тогаш материјалот не треба да се смета за апсолутно безбеден. Можете да добиете информации за тоа дали проширениот третман со полистирен е обработен од менаџерот на продавницата, во кој се прави купувањето.

Опасноста е, исто така, чад од запалениот материјал, иако во различен степен, но од фактот дека тој бил третиран со пламеници и од нетретирани.

Стиропор или проширен полистирен - што е подобро

пенополистирол6

Земајќи ги предвид карактеристиките на материјалите разгледани погоре, може да се каже дека тие се и одлични топлински изолатори. Покрај тоа, материјалите се разликуваат:

 • мала специфична тежина,
 • едноставноста на обработката,
 • сила на притисок,
 • леснотија на инсталација,
 • можност како надворешен финиш да се користи малтер,
 • нивниот транспорт не предизвикува никакви проблеми.

Одлучувачки момент во изборот на одреден материјал е полето на неговата примена.

Ние избираме материјал за надворешна изолација на ѕидовите на станот куќа

пенополистирол7

За да се постигне максимална заштеда на топлина со минимални трошоци, треба да се води здравиот разум. Од изолациски својства од екструдирана полистиренска пена и конвенционалните разликуваат значително (15-20%), главните критериуми се пропустливост на пареа вода, која го одредува удобноста на живеење во куќа и цената на материјалот, земајќи ги во предвид кои рационално ќе потроши пари.

penopolystyrol10

Бидејќи пената е најдобра паропропустливост, а нејзината цена е многу помала, можно е, без многу сомнеж, да му се даде предност. Заштедите, исто така, ќе бидат обезбедени со одбивање да се опреми парабена бариера на внатрешните површини на ѕидовите - со добра воздушна пропустливост на сите структурни елементи, нема да биде потребна.

Вреди да се напомене дека во документите за сертификација за фасадни изолациони системи, не е регистриран екструдиран полистирен. Меѓутоа, во техничката документација за заштитни знаци дека термоизолаторот е наменет за изолација на фасадите, исто така, не е споменато.

Го загреваме покривот и ѕидовите на не-станбени простории

penopolystyrol11

Ако фондовите дозволуваат, тогаш еден или друг материјал може да се користи со еднаква ефикасност. И двата од нив ќе предизвикаат проблеми доколку е потребно за да се изолираат површините кои се нерамни и имаат кривина.

пенополистирол5

Проширениот полистирен, обичен и екструдиран, рационално се користи за затоплување на рамномерни бази. На пример, како рамен покрив. Во овој случај, главните критериуми при изборот на материјал ќе бидат апсорпцијата со ниска влажност и одличните својства за заштеда на топлина.

penopolystyrol9

Двата материјали совршено ќе се справат со изолацијата на таванот, балкон или чардак.

Екструдираниот материјал рационално се користи во структури поврзани со директна изложеност на влага: за изолација на темелите, подот од приземјето, вклучувајќи топли, цоколни простории.

пенополистирол2

Ако изолација на станбени простории penoplex планирате да го користите, тоа треба да биде само на истиот план за подобрување на квалитетот на понудата и издувните вентилација, во спротивно постои ризик од влага по ѕидовите на собата, а подоцна - мувла и мувла.

Колку е важен индексот на силата

penopolystyrol8

Кога се споредуваат карактеристиките на материјалите исто така се обрне внимание на индексот на јачина, во емитирана е многу повисока. Ова е важно при користењето на материјалот како основа за изградба на патишта и железници, големи спортски и индустриски објекти итн. Во обичната зграда, ќе има доста маргина на сигурност, која е поседувана од стиропорна пена. Техничките барања за подот на зградите укажуваа дека товарот по метар квадратен не треба да надминува 350-400 кг. Всушност, за компресија на пена пластика со дебелина од 100 mm до 90 mm, ќе биде неопходно да се закачи 1400 кг / квадратни М, а за пена - 5100 кг / квадратни М.

Ако го земеме предвид погоре, тогаш е лесно да се извлечат такви заклучоци:

 • Недвосмислено, дека изолацијата на фондацијата, столбната плоча и покривот соголување поефикасно користење на екструдиран полистирен.
 • Исто така, треба да се користи за затоплување на лоѓи и балкони, подови, особено на првиот кат од зградата.
 • За изолација на ѕидовите, можно е да се користи пена за пена само ако се користи ефективен принуден систем за вентилација.
 • Користењето на материјалот е потребно во структури каде постои ризик од тежок механички стрес.
 • Пожелно е да се загреат ѕидовите на станот куќа од надвор со обична пена.

Можеби сте заинтересирани за: