Што е подобро, минерална волна или стиропор - ги споредуваме овие два вида топлинско-изолациски материјал. Кој материјал да се избере, како да го направи тоа правилно

 • admin
 • 14 јуни 2014 година
Што е подобро, минерална волна или стиропор - ги споредуваме овие два вида топлинско-изолациски материјал. Кој материјал да се избере, како да го направи тоа правилно

Затоплување на надворешните ѕидови на станбена зграда е главен и најточен начин да се задржи топлината во живеалиштето и значително да се заштеди при загревање. Придобивките од затоплувањето на зградата се очигледни и ние нема да ги разгледаме. Не помалку важно е друго прашање: кој материјал за топлинска изолација е подобро да се користи, какви алатки и уреди се потребни за работа? За работа на висина, мора да имате скеле. Ви препорачуваме да ги користите услугите на специјализирана компанија и изнајмување користи скеле. Така ќе решиш важен проблем и ќе ги зачуваш финансиите. И најпопуларните материјали за топлинска изолација денес се минерална волна и пена од стиропор. Ќе зборуваме за предностите и недостатоците на овие материјали, а во минатото ќе се обидеме да одговориме на прашањето: што е подобро - полистирен или стаклена волна?

Стиропор или проширен полистирен

photos_2171

Многу популарен термоизолациски материјал, се користи насекаде во приватна и масовна конструкција. Полифонот се состои од мали топчиња, од кои секоја се илјадници микроскопски клетки исполнети со воздух. Клетките се херметички запечатени и воздухот не може да се движи. Ова ја објаснува одличната изведба на топлинска изолација на пената. Поточно, овој материјал се состои од воздух на 98%. Оттука една од нејзините главни предности е неговата мала тежина.

Polyfoam - што е подобро?

Производителите произведуваат пена со различна густина. Колку е поголема густината - полоши се топлинските изолациони својства, но толку е поголема отпорноста на механички стрес. Како грејач, се користат плочи од пена со различна густина. Полифонот со минимални цврсти карактеристики во процесот на градење на изолација треба да биде заштитен од механички оштетувања што е можно повеќе. Плоча со мала густина најчесто се користи со метод на монтажа на жица, кога максималното оптоварување паѓа на рамката.

Каде е пената што се користи како изолатор за топлина

3-penplast-uteplenie

Како термички изолатор, овој материјал се користи за изолација на фасади, надворешни ѕидови, тавани, подруми, подови, темели. Понекогаш пена пластика ги изолира внатрешните делови на ѕидовите, што не треба да се прави поради причината поради која внатрешниот ѕид обложен со пена ќе биде слабо загреан. Како резултат на тоа, "точката на росење" е поместена во ѕидот, влагата почнува да кондензира таму. Ова може да доведе не само до нарушување на размена на топлина, туку и до предвремено уништување на самиот ѕид.

Затоа, ако одлучите да го спречите вашиот избор на пластична пена, подобро е да го користите само за надворешна декорација. Но, мора да се запомни дека овој материјал, дури и со максимална густина, е крајно нестабилен за механички оштетувања. Поради ова, станува неопходно да се зајакне надворешната површина на пена одбор. Можете да го направите ова со гипс или зајакнување мрежа.

Во случај кога основата се загрева со помош на пена пластика, таа мора да биде заштитена не само од надворешниот притисок на почвата, туку и од товарите што се случуваат во зима, кога почвите се ладен. Решетка или гипс тука не помага, треба да се заштити повеќе сериозно, барем - цигла или дрвена кофражни.

предности на пена пластика

kak-krepit-penoplast-k-stene

 • Овој материјал не се плаши од влага и не го апсорбира.
 • Одлични својства на топлинска изолација.
 • На површината нема мувла и габи.
 • Мала тежина.
 • Евтин.
 • Отпорност на промена на температурата.
 • Нема потреба да се инсталира хидроизолација.
 • Едноставност и леснотија на инсталација.

недостатоци на пена пластика

 • Многу слаба отпорност на механички оштетувања.
 • Лош проток на воздух.
 • Веднаш уништени од изложеност на бои и растворувачи.

Минерална волна

mineralnaja-vata_1

Minvata е топлинско-изолационен материјал, не помалку вообичаен и популарен од полистирен. Во зависност од суровините што се користат во производството, минералната волна е од следниве видови:

 • Стаклена волна. Во производството на материјалот се користи топење на стакло.
 • Камена волна - користени карпи, производ на вулкански ерупции.
 • Згура - е направена од згура - отпад од високи печки.

Плочите на минерална волна може да имаат различна структура на влакна. Ова се должи на технолошките карактеристики на производството. Вата може да биде хоризонтално-слоевит, вертикално-слоевит, просторен или брановиден. Оваа функција во голема мера го проширува опсегот на примена на овој материјал во градежништвото.

Кои манвати се подобри?

01731824

Не постои недвосмислен одговор на ова прашање, бидејќи сè зависи од целта за која материјалот ќе се користи и под кои услови. На пример, за да се изолира покривот со рамна површина, цврстите плочки со хоризонтална структура на влакната се најпогодни. Ако кровот е исправен, тогаш се користат плочи со просторна структура, кои даваат добра пристрасност. Одговарајќи на прашањето "Кој е најдобриот минерал за ѕидовите?" Неопходно е да се разгледа кои делови од ѕидовите ќе бидат изолирани - надворешни или внатрешни? За надворешна изолација, двослојна камена волна плоча со тврд горниот слој е добро прилагодена - ја штити плочата добро од деформација и обезбедува рамна површина. За внатрешна изолација, мек стаклена волна листови се погодни. Поставете ги најдобро во рамките на профилот, кој подоцна е прикачен на листови од drywall или друг завршен материјал.

Каде се користи минерална волна

6546ggsd43533354

Minvata е многу отпорен на високи температури и разни агресивни средини, одлична звучна изолација и топлинска изолација. Затоа, денес се произведува доста. Minvata успешно се користи за топлинска и звучна изолација на ѕидови, тавани, разни огради, како звукоизолиран материјал за акустични екрани, како заштита од пожар итн. Покрај тоа, минерална волна е изолирана од површини кои имаат многу висока температура - топлинска мрежа, цевководи, печки итн.

предности на минерална волна

 • Одлични својства на топлинска изолација.
 • Отпорност на високи температури, неспокојливост.
 • Отпорност на механички влијанија.
 • Цврстина на истегнување.
 • Одлична отпорност на звук.
 • Лесен за инсталација.
 • Материјалот не се деформира кога температурни промени се случуваат.

недостатоци на минерална волна

 • Материјалот е непријатен за кожата, штетен за очите, белите дробови.
 • Ако во производниот процес се користат фенол-формалдехидни смоли, тоа е штетно за здравјето.
 • Minvata со мала густина на крајот ќе се намали.
 • Потребна е хидроизолација.
 • Високо, во споредба со полистирен, цената.

Како заклучок, забележуваме - дебатата на тема "Што е подобра - полистирен или минерална волна?" Долго време биле спроведени, и не е донесен недвосмислен одговор. Полифена и минерална волна се материјали со сосема различни карактеристики, и секоја од нив може да биде идеална опција во оваа или онаа ситуација.

 

Можеби сте заинтересирани за: