Пресметка на електрични жици во станот (во зависност од областа) со свои раце

  • admin
  • 23 август 2013 година
Пресметка на електрични жици во станот (во зависност од областа) со свои раце

Ако станот пред вашето пристигнување некој веќе пресметува жици и инсталацијата се врши, се сметаат за проклета среќа. Да нема потреба да се искачи на лента во рацете на станот, што мерења на иднината локација на приклучоци и нежните. Па, и ако тоа не се случи, не очајувај. Пресметајте ги жиците сами.

Клучни моменти на проектирање и пресметка на електрични инсталации

Препорачливо е да се започне пресметување на жици од изгледот на жичаниот план и дијаграмот за поврзување.

Кога дизајнирате електрични инсталации со свои раце, мора да ги запамтите следните услови:
  • за заземјување на жици
  • моќност на инсталирани електрични апарати
  • тип на проводен материјал
  • избор на пресеци на кабел
  • услови за поставување кабел
  • поврзување на мерачот на електрична енергија
  • примена на заштита (диференцијал или RCD).


Одредување на вкупната моќност на апаратите за домаќинство

Пресметката на електричните жици треба да се базира на правилна пресметка на моќта на потрошувачот, имајќи ја предвид моќта на електричните апарати за домаќинство.
  Во секој стан има апарати за греење за домаќинство кои го имаат следниот капацитет:
  • електричен бојлер - 2 kW
  • климатизација - 2 kW
  • Железо - 2 kW
  • електричен котел - 2 kW
  • Машина за перење - 1 kW
  • ТВ - 1 kW
  • фрижидер - 0,7 kW
  • микробранова печка - 0,7 kW
  • Осветлување на станот - 0,5 kW
  • мали електрични апарати за домаќинство.


  Со минимална потрошувачка на енергија, оваа бројка е 12 kW од нормативно ставен на стан од 15 kW. Во зависност од рамна површина за типична студио вкупна површина над 53 m² Специфичниот товар се зголемува за 1 процент од секоја дополнителна површина од еден квадратен метар.
  Следно, ожичување е поделен на неколку групи:
  • Излезни простории
  • кујнски приклучоци
  • бања сокети
  • излез од ходникот
  • Осветлување на станот.
  Кујна приклучоци треба да се смета максималната дневна врвно оптоварување, што ќе консумираат фрижидер, микробранова печка и други апарати.
  За купатило приклучоци, треба да ги земете во предвид моќните бојлери и машината за перење.


Избор на делот за кабел и електричен кабел

Така, ќе ја одредиме потрошувачката на енергија на поврзаните апарати за домаќинство и напонот на станбената мрежа. Овие параметри се најважни за пресметување на количината струја што тече низ кабелот. Потоа, од постоечките дозволена маса струи за кабли и жици, и во согласност со електрична кодови (РБ) што одговара на избраниот дел кабел.


Се препорачува пресек на кабел или електрична жица да се избере со мала маржа за струја. Ова ја елиминира можноста за греење на жици. При изборот на брендот на кабел, мора да се има предвид дека различни брендови на кабел и електрични жици се користат за различни работни услови. Најпопуларниот за употреба во станбена површина со една жица кабли живеат бренд VVGng и VVG ( "тешки"), како и со заглавувам проводници - PBPP, PVA ( "флексибилни").

Како правилно да го одберете кабелскиот дел за поврзување, следното видео ќе ви помогне.

Мерење и броење на должината на кабелот

Пред да се инсталира жици, се мери должината на идната кабелска локација. Мерењето се врши земајќи го предвид вкупниот број на електрични апарати. Резултирачкиот износ се множи со 15 проценти (стандарден парк, земајќи ги предвид можните неточности во пресметките или мерењата). По пресметување на должината на кабелот и жиците, исто така мора да се утврди цената на жици.

Може да се прибегне кон приближен метод за пресметување на вкупната должина на сличен кабел за електрични инсталации. За ова, површината на просторијата во квадратни М. метри множи со слика 2. Како резултат на ладење кабел должини се вклучат во вкупните трошоци на жици. Исто така е неопходно да се вклучат трошоците на дифузорот или RCD, како и вкупниот број на сокети кои треба да се инсталираат.
  Трошоците за жици зависи и од избраниот метод за инсталација.

Режими на поврзување со жици

Инсталацијата на електрични инсталации во самиот стан може да се направи на неколку начини. Основни начини на поврзување:
  • скриени
  • отворен.

Скриена  монтажни вклучува кабелска или во ѕидовите или се крие под површината. Тоа може да биде суспендиран тавани, просторот помеѓу плочи, под подот. За да го инсталирате или пренос прекинувачи или приклучоци кога ожичување станот на повеќето трудо-интензивните работа се смета shtroblenie ѕидови.

За поставување на отворени жици се создаваат технолошки шуплини за поставување на кабелот. Shtroblenie свои раце монолитни бетонски ѕидови со пиштол тоа е тешка работа. Без посебни вештини и специјална опрема, жици ќе бидат многу проблематични.
  За да се подготват и применат strobilieniya мора да користи специјална опрема. Скриениот тип на инсталација е применлив за апартмани и не се користи за дрвени простории.

Отворен  инсталацијата на електрични жици вклучува процес на поставување на кабелот во брановидни цевки или пепелници.
  Секој метод за инсталирање на електрични инсталации е регулиран со регулаторни документи и укажува на целесообразноста на неговата употреба.
  Во случај на замена на електричните жици во станот со свои раце, се препорачува веднаш да се заменат старите електрични инсталации. Во пракса, замена на старите трошоци за жици помалку од делумна замена на поединечни делови.

Карактеристиките на националната инсталација на електрични жици се претставени со темелна и сигурна прецизност во видеото. По гледањето на ова видео, можете слободно да се фатите за работа.

 

Можеби сте заинтересирани за: