Затоплување на метална гаража, корисни совети

  • admin
  • 26 октомври 2015 година
Затоплување на метална гаража, корисни совети

Метална гаража е една од наједноставните и најевтини опции за уредување на "дом" за автомобил. Под услов да биде изграден според сите потребни барања, од кои едната е изолација на гаражата. Денес металните гаражи се затоплуваат, главно од познати, класични топлински изолатори. Сепак, современиот пазар на градежни материјали може да понуди многу нови материјали кои имаат одлични оперативни и топлинска изолација. Затоплување на металната гаража со свои раце не е толку тешка задача. Како да го направите тоа, и кои материјали да ги користите за изолација - прочитајте подолу.

Материјали за топлинска изолација на метална гаража

Најчесто за термичка изолација на метални конструкции, вклучувајќи гаражи, се користат и следните топлински изолатори:

Полиуретанска пена.

Течна полиуретанска пена

За примена на полиуретанска пена потребно е да се користи специјална опрема. Со помош на овој топлински изолатор можно е навистина да се загрее гаражата, а работниот век на полиуретанска пена се проценува за десетици години. Со сигурност може да се констатира дека најмалку 70 години пенополу-уретанското обложување ќе ги извршува своите функции. Ова е еден од најдобрите материјали за изолација на метални конструкции во моментот.

Пеноизол.

Течен пеноизол

Едноставно, пеноизолот е пластична пена во течна форма. Материјалот е прилично траен и е способен да ја задржи топлината околу 40 години. Penoizol не се плаши од влага, тој е отпорен на високи температури, што е многу важно за гаража.

AstraTech.

astratheque

Течен топлински изолатор кој се нанесува на метални површини на ист начин како конвенционалната боја - со четка или ваљак. Слојот на дебелина од еден милиметар има еднаква термоизолациска карактеристика како 500 метри минерална волна. Ако планирате да го користите овој материјал, треба да запомните дека неговата потрошувачка е доста голема и изнесува околу 0,5 литри на еден квадратен метар површина. Сите од горенаведените современи материјали за изолација, без сомнение, се многу ефикасни и трајни, но во повеќето случаи, сопственикот на автомобилот ќе мора да се откаже нивното користење, како што е неразумно скапо. Одлична изолација за гаража може да трае 50 или повеќе години, но она што на сопственикот на гаражата ќе нетрпение очекуваме да како долго време кога уредно сума за изолација треба да се постават веќе?

Затоа, метални гаражи најчесто се изолирани со најприфатлив и евтин материјал - пена од стиропор. Во исто време, помалку пари се трошат од купување и примена на ултрамодерни материјали за топлинска изолација. На пример, за да загреете еден квадратен метар метал површина со пена пластика, треба да потрошите помалку од 800 рубли. Важна предност на металните гаражи е тоа што нема потреба за силна основа. Во повеќето случаи, доволно е да се прелива бетонски рампа со потребните димензии. За да го направите ова, го отстранувам слојот на почвата до длабочина од околу 30 см, чистете го дното, истурете го со песок и трамвај. Следно, решетката е инсталирана од арматурата и кофражите долж периметарот на ископувањето.

zalivka-pola-pod-garazh

Основата за метална гаража треба да биде над нивото на земјата за најмалку 15 см, така што водата не влезе во собата. Затоплување на основата во овој случај не е потребно.

Како да се изолира гаражата одвнатре

Ако зборуваме за изолацијата на ѕидовите на металната гаража однатре, тогаш работата мора да се направи во одреден редослед. Прво на сите направи скелет за плочи на грејач. Целиот процес во овој случај може да се подели на неколку фази.

метална рамка за потопло.

Пред да започнете, треба да купите алатка за градење. Стекнувањето на инструментот, во моментов, не е проблем. Дури и ако градилиштето е далеку од цивилизацијата, алатката може да се купи преку онлајн продавници како што се http://technoportal.ru/. И ќе треба да купите шрафцигер, вежба, мелница, итн, без промашување. По стекнувањето на потребната алатка, продолжуваме да работиме:

Подготовка на метална површина што може да се загрева, чистење на ѕидовите. Инсталација на лажен ѕид направен од гипс картон, чија рамка ќе се користи за поставување на топлинско-изолационен материјал. За да ја креирате рамката, ви се потребни водичите (UD) и профилот на ѕидот (CD). Инсталацијата на UD лавици (0,25-0,30 m) до таванот или подот се врши со помош на шпорети. ЦД-профилот е фиксиран со користење на специјални закачалки, притоа следејќи го чекорот од 0,6 м. Монтажните закачалки се монтираат на ѕидот приближно на секои 30 сантиметри. Потоа, на овие суспензии се монтира покритие од гипс картон.

Во процесот на затоплување на металната гаража, не само drywall може да се користи како лагер за топлина изолациски слој. Доста често изолирани ѕидови се покриени со азбестни влакна.

азбест влакна плоча

Овој материјал има добра отпорност на пожар, но, во исто време, тоа е прилично кршливо, затоа, при монтирање на рамката, чекорот помеѓу поштата треба да се направи помалку.

Откако рамката е подготвена, продолжете со поставување на грејачот. За изолација метал гаража како класичен топлина изолатор се препорачува да се користи плоча на минерална волна или стаклена волна - тие се задржи топлината добро и не изгори, додека пена, иако тоа е поевтино, но тоа е запалив материјал, а кога се запали, испушта токсични супстанции. Плочи од минерална волна поставени во рамката (растојанието меѓу полиците треба да се направи на големината на плочите на изолација, па затоа не мора да ја намалите големината на плочата).

поставување minvats

По ова, на рамката е прицврстен слој материјал од пареа бариера. Зглобовите на листовите од пареата мора да бидат залепени со леплива лента.

Многу полесно и побрзо, можете да се изолира на метал гаража со помош на течна изолација, со користење, на пример, топлина изолација боја или полиуретанска пена - на повеќето достапни и популарни грејачи на течности.

Во специјализираните продавници можете да најдете доста широк спектар на течни топлоизолациони бои: термос, изолат, итн.

1685806584

За да се загрее металната гаража со пена од пена се користи т.н. пена генератор. Овој уред го изострува топлинскиот изолатор, кој во течна состојба се нанесува на изолираната површина. Течната пена брзо се суши, формирајќи цврста кора, која цврсто се прилепува на металната површина.

maxresdefault

Како што веќе споменавме погоре, најевтиниот и едноставен материјал за изолација на метална гаража е пена. Ако лепилото се употребува за да се поправат пенатите, внимателно треба да се разгледа подготовката на металната површина - внимателно да се исчисти од прашина, нечистотија, 'рѓа и секогаш да се уништи. Само на овој начин ќе може да се обезбеди трајно и квалитативно прицврстување на грејачот. Просторите помеѓу плочите најлесно се издуват со вообичаената монтажна пена. После тоа слојот од пена е покриен со секој достапен завршен материјал.

Затоплување на вратата од гаражата

Затоплување метална гаража, не заборавајте да се грижи за портата, бидејќи преку нив многу топлина испарува од собата. Искусни градители ве советуваат да направите во една од вратите вратата за секој пат кога ќе влезете во собата или оставете го тоа, не ја отворајте портата целосно.

Покрај тоа, специјална завеса може да се инсталира однатре кон гаражни врати, со што ќе се спречи истекување на топлина.

1357917904702_bulletin-400x300

Одличен материјал за превез е чиста пластика, ви овозможува да го видите просторот пред гаражата кога заминувате. Може да користите дебел полиетиленски филм. Материјалот за завесата се сече широк ленти околу 30 см. Ленти не треба да се стигне до гаража кат од околу 1 см. Ова е неопходно со цел да не ги одвои од монтажа додека возите.

Галерија на Пленка

Ленти се прицврстени над портата до дрвената лента користејќи го степлерот. Секоја лента треба да се формира со соседните преклопуваат, најмалку 1,5 см. Превез направени така што во секое влегување и излегување од автомобилот од гаражата ќе се врати во својата првобитна положба, додека задржување на топлината.

Сепак, за комплетна изолација на една завеса не е доволно, треба да се грижите за топлинска изолација на листот од вратата. Најлесен начин да го направите ова е со истата пена. Тоа може да се обезбеди со или без гајба, со лепење на листови до листот на вратите.

Затоплување-гаража-портата 010-1024x825

Ако пената е фиксирана на дрвен гајба, тогаш сите негови елементи веднаш пред приложување се третираат со посебни импрегнации против мувла и габи. Пена за плашт е направена од било кој достапен материјал - можете да користите плочи од масло, иверица, тенки плочки итн. Грундирање како обложување може да биде нормално загреана ленено масло.

kak-uteplit-vorota-v-garazhe

Со цел да се спречи навлегувањето на ладно низ празнините во спојката на портата, користете гумен печат. Металната површина во контакт со гумената смеса мора да се третира со антикорозивно соединение за да се избегне кондензација.

rezinovye_uplatniteli_dlya_garazhnyh_vorot_1-e1428783046879

Затоплување на таванот во метална гаража

Затоплување-тавани-во-гаража-пена

Во прилог на ѕидови и порти, термоизолацијата на таванот е предуслов за квалитетот на изолацијата на гаражниот простор. Таванот на металната гаража мора да биде изолиран од двете страни - однадвор и внатре. Така ќе биде можно да се постигне максимален ефект од работи за топлинска изолација. Надвор, таваните на метални гаражи обично се изолирани со боја материјали.

Но, за домашна работа, неколку опции се можни:

  • Сликање со средство за изолација на топлина во неколку слоеви.
  • Примена на слој од течен топлински изолатор.
  • Употреба на експандиран полистирен или минерална волна.

Плочи топли изолација е најлесно да се зацврсти на таванот со битуменски мастики. Ако се користи експандиран полистирен, рабовите помеѓу плочите се третираат со заптивната смеса. Не заборавајте дека минералната волна е хигроскопна - ја апсорбира влагата. Слој од минерална волна мора да биде заштитен со водоотпорност.

uteplenie-potolka-ekovatoy

Ако метал гаража има еден или Гејбл покрив бандаж, изолација на покривот зависи од изградбата карактеристики: Со значителна растојанието помеѓу rafters, плочи од минерална волна можат да бидат поставени помеѓу нив, заштитувајќи ги со слој на хидроизолација материјал.

uteplenie-kryshi-2

Целата работа на топлинската изолација на покривната мрежа е пожелно да се изврши за време на фазата на изградба.

Кога растојанието помеѓу скаповите е мало, грејачот е поставен под нив, а врвот е прицврстен на дрвјата со хидроизолација. Ако гаража е предвидено мансарда, таванот најдобро загреани, со истурање слој на експандирана глина во 20-30 cm дебелина. Keramzit горниот капак хидроизолација материјал и се става тенок слој од песок и цемент ферман. Но, како што веќе споменавме погоре, за квалитетна топлинска изолација на гаражата на една надворешна изолација на таванот не е доволно - потребна е внатрешна топлинска изолација. Технологијата на нејзиното спроведување директно зависи од употребениот материјал:

Пена фолија полиетилен.

потолок-в-парилки-

Монтирана до таванот на металната гаража со дрвени летви. Овој материјал има големи карактеристики на отпорност на вода. За да се постигне подобар ефект врз решетките со кои е прицврстена полиетилен, спакувани лимови, масло од дрво или иверица се спакувани.

Минерална волна.

uteplenie-potolka-mineralnoj-vatooj-4

Пред сè, хидроизолацијата е прицврстена на површината, по што се поставува летва. Минералните волна се поставени во гајба, заштитени со пареа бариера слој и наредени со облоги на соочува материјал.

Стиропор.

kak-uteplit-potolok-iznutri

Плочите на овој материјал се залепени на таванот со лепило за плочки или битуменски мастика. Поставата не е потребна во овој случај. Со цел да се зголемат карактеристиките на топлинска изолација на експандираните полистиролни плочи, под нив се поставува хидроизолационен лист.

полипропиленова-пленка

Плочите можат исто така да бидат малтерисани, армирани, покриени со поставата или оставени како што е.

И, на крајот од нашата публикација даваме важен совет:

  • Полифонот за внатрешна изолација на таванот во гаражата може да се користи, но не е пожелен - тоа е запалив и отровен материјал.
  • Употребата на надворешна топлинска изолација е задолжителна доколку гаражата не е во непосредна близина на други објекти.
  • Кога ја правиш изолацијата на рамниот покрив, не заборавајте за наклон уред, кој треба да биде најмалку 7 степени. Ова е неопходен услов, инаку водата ќе се акумулира на покривот.

Се надеваме дека материјалот во статијата ќе ви помогне да добиете барем површна идеја како да ја изолирате металната гаража однатре.

Можеби сте заинтересирани за: