Домашен господар. Како правилно и прецизно да ги изостриме ножевите на авионот, заедно учиме

  • admin
  • 14 април 2014 година
Домашен господар. Како правилно и прецизно да ги изостриме ножевите на авионот, заедно учиме

Секој домашен волшебник секогаш ја содржи алатката во работна состојба. Особено ова се однесува на ножните авиони на рачни или електрични. Треба да научите како правилно и прецизно да мелете ножевите на планерите. Кои се алатките и алатките за острење на алатката, и како да научат како да го користат?

Ако се носат ножевите на планерот

Работниот капацитет на планерот во голема мера зависи од острењето на ножевите. Нож или машина за сечење претставува метално сечило кое се наоѓа на површината на обработката под одреден агол.

12-330_2

Работната позиција на алатот е продолжен и прилагодлив дел од ножот. Ножот излегува низ слотот низ кој излегуваат потрошените чипови. Прицврстувањето на ножевите на носачот се врши со едноставни прстиња. Еквилибрирачкиот систем за распоредување на основните елементи на авионот создава доволно ефикасна единица, додека мајсторот не чувствува дека е време да ги изостри ножевите за авионот. Како да се утврди дали ножот на авионот е зафрлен или не?

711400 б

Не е потребна тешка дијагностика со рамно дувачки авион. Доволно е да се разгледа најсовремената (chamfer) на светлината. Со вртење на фасетот околу работ, можете да најдете сјајна лента како лента која ќе сигнализира дека работот е замаглен. Ова е лесно да се објасни: аголот на острење на ножот на планерот е 30 степени. Професионалните столари го изоструваат конусот без мерење на аголот, потпирајќи се на сопствената интуиција и постигнување на потребниот сооднос помеѓу ширината и дебелината на ножот.

263678_zatochnoj_stanok_tormek_t_7

Кога остри ножеви, мора да се набљудува балансирање и геометрија на сечилата. Доколку не можете рачно да држите ножеви за рака, уредот и уредот за острење ножеви за авионот ќе дојдат на помош.

Дознај повеќе за планерите на ножот ќе ви помогне да снимате.

Научете како да ги изостри ножевите на планерот не е тешко. Доволно е да го проучиме дизајнот на уредите, уредите и машините за острење, како и да може безбедно да го поправите ножот.

Адаптации за острење

Наједноставниот, а со тоа и достапен, рачен уред за острење ножеви може да се нарече дрвен блок, во горниот дел од кој се фиксира ножот на планерот.

приспособления-dlya-zatochki9

Овој уред има две точки на контакт: во еден момент тоа е поддржано од остри ножеви на абразивот, а втората точка е под аголот на лентата. Примитивниот дизајн и рачното движење на уредот, сепак, овозможуваат добро острење на ножевите на планерот. Треба да се има на ум дека аголот на острење геометриски зависи од висината на дрвениот блок над површината на абразивот, како и растојанието до точката на прицврстување.
  Кога ќе се острени, ножот на парчето железо треба да биде исправен.

svh60_600

Постојат и алатки кои се користат за острење:
  • кружни мелење
  • Стегач за острење
  • барел ролери
  • табла
  • острилачи со предни и странични клипови.
Круг мелењее абразивно тркало со дијаметар до 60 mm со кружен дебелина до 18 mm и шестоаголен дел. За олеснување на острењето, кругот е опремен со заострените ритам, сместен по должината на периметарот. Кружот за мелење е изработен од силициум карбид. За острење, електричен вежба се користи како возен елемент.

707149 б

Стегач за острење таа е наменета за сигурно прицврстување на ножеви за авион на остра станица. Стегачот има 3 работни места, кои ви овозможуваат да инсталирате шипка која се совпаѓа под саканиот работен агол на мелење. Аголот на острење може да варира од 30 до 90 степени. Стегачот е прикачен на шрафовите лоцирани на пластичните дихтунзи. Материјалот на стегање е анодиран алуминиум.

1381990855-js06gt1Y-3e46c0077e0d6bf6099ed64297badd71

Ролери барелТаа е наменета за отстранување на острење дефекти на острат работното парче. Ролерот има карактеристична форма која ви овозможува да ги елиминирате "патеките" формирани по острењето со острилка за 3 посети. Ова го задржува аголот од 90 степени помеѓу страничните делови на ножот и сечилото.

c614

Брусен баланс   е наменет за функцијата на подлогата за абразивна паста. Практични геометриски димензии и материјал за производство - челик со стабилизиран јаглен кој обезбедува рамномерност на целата површина на острење до 0,127 милиметри. За разлика од водени камења, лентата не мора да ја протрива површината кога ќе се остри. Можно е да се лепи лентата на голема површина, која обезбедува најдобра удобност при работа.

Veritas_MK2_b

Систем за остриште на остриот систем Veritas   со предна и странична клешта е наменета за острење ножеви и столарија, освен ножеви од јапонски производители. Острилото е мрежа која може да се прицврсти заедно со ножот на ножот напред или настрана. Острилото е опремено со ролери, со што се спречува оштетување на каменот за мелење. Остратувањето на сечилата се врши заради дефиниција на свиоци со можност за рачно прилагодување.

Треба да се напомене дека кога работите со острење уреди, потребно е да се обрне внимание на сигурно прицврстување на сечилата.
  Како да научите да ги острите ножевите на планери со користење на gadgets ќе ви помогнат ова видео.

Но, посебен интерес за острење ножеви е предизвикан од работа на мелење. Можете да научите како да работите на мелење машина со читање на упатствата.

zatochka_instrumenta

Мелница Тормек

Тормек е машина за мелење со мал мотор со моќен мотор и значаен вртежен момент. Машината овозможува непрекинато работење на брусење подолго време. Високата брзина на острење е обезбедена со мала брзина (до 90 вртежи / секунда) и вода за ладење на сечење на работ на острат инструмент. Уредот и принципот на машината за острење ножеви за авион е прилично едноставен. Остриот алат е прицврстен во држачот.

23681_додели за острење на нож

Носачот со фиксираниот алат е фиксиран на универзалната поддршка. Потоа мелница е вклучена. Острење на ножеви или други алати се случува со мала брзина со користење на мелење тркало нурнето во вода. Процесот на мелење е видлив, во секое време е можно да се прилагоди и контролира силата на стегање, ширината на фасетот и брзината на вртење на меленото тркало. Кога алатката е изостри, алатот е целосно изгорен. Користење на различни мелење камења ви овозможува да го остри метал.

Tor_TRM_SVH_320_Nasadka_dlya_zatochki_nogey_elektrorubankov_dlya_Tormek_b

Можете да научите како да работите на машина за острење за неколку посети. Затоа, ножот за острење со свои раце нема да биде тежок. За поголема доверба во работата и практиката на острење на ножевите, можете да го видите видеото.

Потсетиме дека работите за мелење секогаш бараат внимание и согласност со прописите за безбедност.

Можеби сте заинтересирани за: