Видови на ПВА лепак. Примена на PVA лепак, работа со PVA лепак.

  • admin
  • 27 ноември 2015 година
Видови на ПВА лепак. Примена на PVA лепак, работа со PVA лепак.

PVA лепак е познат уште од советско време. На градежниот пазар на дваесеттиот век немаше толку широк избор на лепила што е во моментот достапни. А лепак ПВА постоеше дури и во стагниран период. И заслуга на PVA лепак се должи на неговата безбедност, достапност и леснотија на користење. Во моментов, на лепак не ја изгуби својата популарност, се користи за поврзување на голем број на видови на материјали е постојано се подобрува, а не е инфериорен во однос на своите конкуренти како лепење.

Лепак PVA, кога се појави и кој го измислил

Чудно е доволно, PVA лепак се припишува на двајца откривачи.

Германскиот Фриц Клат во 1912 година и корејскиот Ли Ксинг Гај заедно со Јапонците во 1941 година направија откритие.

Германецот патентирал откритието во 1912 година, а корејскиот добил патент во 1941 година.

Двајцата научници излегоа на отворањето на PVA лепак на различни начини и независно еден од друг го направил откритие, што доведе до создавање на една многу популарна лепак во светот на изградба и ракотворби.

За првпат во 1937 година во Соединетите Американски Држави беше формирано производство на лепило, кое беше во можност да го зачува автомобилското стакло.

И во 1941 година, корејски научник Ли Сеунг Gi доби патент за нов материјал наречен Vinalon и овој материјал стана основа на PVA лепак.

Лепак PVA, од она што се состои

Vinalon е главната компонента на PVA лепак.

Основата на лепилото е синтетичко влакно.

Главната компонента на синтетичкото влакно е поливинил алкохол.

Од основањето на лепило не содржи токсични елементи, PVA лепак, за разлика од многу хемиски лепила, не е опасно и не претставува закана за здравјето на луѓето (ако тоа сигурно нема да јаде и да уживате во многу кратко време).

Во процесот на производство, се случува конверзија на виналон во поливинил ацетат.

Потоа поливинилацетат се разредува до саканата конзистенција и резултатот е ПВА лепак. Лепилото PVA може да биде различно, зависи од тоа што е наменето.

Лепак ПВА може да го направи според ГОСТ, и може да го направи според ТУ, сето тоа зависи од различни состојки во форма на адитиви.

За зајакнување на адхезијата, што го прави лепење многу висок квалитет, додадете алкохоли и разни елементи.


Ако е потребно PVA лепак во можност да го задржи својот имот во комората за ладење, да се пренесат пластичност на лепило состав може да се додаде пластификатори во опсег од 1-2%.

Заслугите на PVA лепак ја вклучуваат неговата заштита од пожар, отпорност на мраз, отпорност на влага.

Единствениот недостаток е долг период на сушење на лепак, во рок од 24 часа.

Но, но PVA лепак е многу економичен, неговата потрошувачка е од 100 гр / м2.

Лепак PVA, правила за избор на PVA лепак

При изборот на ПВА лепак, пред сè, потребно е да се земе во предвид неговата намена, т.е. за каква цел ова лепило е купено.

Но, во секој случај, треба да обрнете внимание на следниве фактори:

-Пожелно е дека лепилото е произведено во согласност со правилата на ГОСТ;

- Треба да се обрне внимание на еднаква конзистентност на лепилото;

- во лепилото не смее да има никакви нечистотии и грутки;

- боја може да биде или бела или малку жолтеникава. Ако пластификаторот се додаде во лепилото, тој може да даде жолтеникава боја на лепилото. Ако не ви се допаѓа изгледот на лепилото, подобро е да се воздржите од купување таков лепак. Не плашете се ако имате проѕирен, униформен филм на врвот на лепилото.

Присуството на таков филм укажува на висок квалитет на лепилото.

Пред да започнете, едноставно отстранете го филмот и добро измешајте го лепилото.

Лепак PVA, основните правила на работа со лепак PVA

Ако сакате да добиете квалитетен резултат, следете ги следните услови:

- чистење на залепени површини од нечистотија и прашина;

-Производи ја работата за обезмастување на површините. Ако сакате да добиете квалитетно лепење, внимателно размачкајте ја површината, бидејќи лепилото ПВА не работи добро на мрсни површини;

- Откако ќе се дојде до контакт на сврзување, за добро прилепување на лепилото на површината, притиснете го врзуваниот лепило од ништо што е тежок за 1-3 минути;


-За лепење хартија, при примена на лепак, користете боја валјак;

- за лепење на тврди површини, користете шпатула со широк заби;

-Ако лепак на позадина со PVA лепак, лепак се применува само на позадина, а не на ѕидовите. Но, ако ѕидовите имаат нерамномерна површина, во овој случај, лепилото мора да се нанесе и на ѕидовите, лепилото ќе се исуши најмалку 24 часа.

Лепак PVA, најчестите типови

Најчестите типови на PVA се:

-Катен домаќинство или позадина. Најпопуларните лепак, тие лепак позадина на дрвени ѕидови и на гипс, со тоа, лепак и хартија. Овој лепило има зголемена отпорност на мраз и широка популарност;

-Универзална ПВА лепило. Лепак тип PVA-MB, со помош на овој лепак произведуваат лепење на разни дрвени производи, порцелан, ткаенини и производи од хартија. Можно е да се залепат ткаенини и хартија на стакло и порцелан. Универзално лепило во форма на врзивна компонента се додава во разни мешавини на бетонски бетон, кит, прајмер. А внимателен домаќин секогаш има универзален ПВА лепак корисна;

-Каникален лепак PVA. Овој лепак е секогаш при рака со работниците со документи. Бидејќи ова лепило не е токсично, бидејќи не содржи пластификатор - го купуваат деца за разни занаети. Свештеникот лепило лесно се мие со вода и не е стабилен на студ;

- супер лепило PVA (PVA-M). Се смета за најдобар квалитет на ПВА лепак, има многу адитиви и дебела конзистентност во неговиот состав. Погоден за лепење на огромна количина на материјал. Клејтон картон, хартија, дрво, метал, порцелан, кожа, пластика, ткаенина, со кои се соочува плочка, па дури и линолеум;

- дисперзија homopolymer поливинил ацетат, лепило има најсилна способност за лепење, бидејќи содржи пластификатори. Додај во малтери, кои се користат во текстилната, стаклената и печатарската индустрија, главно во индустриски постројки.

Можеби сте заинтересирани за: