Топол кат е електричен, видови како да се избере правилно, советот на господар

 • admin
 • 6 ноември 2015 година
Топол кат е електричен, видови како да се избере правилно, советот на господар

Ако зборуваме за пријатна куќа, прво треба да се спомене топлина - не го загрева само телото, туку и душата на сопствениците на куќата. Затоа, прашањето за греење на собата секогаш се смета со посебна тежина. Денес, луѓето имаат тенденција да се направи домување повеќе ергономски, опремени во согласност со модерната висока технологија, прашањето на заштеда на пари, исто така, остава сопствениците на куќи рамнодушен. Затоа, покрај традиционално користените системи за греење за приватни куќи или централно греење, најчесто инсталирани во урбаните станови, стануваат сè попопуларни алтернативни типови, особено топли подови.

Кои се топлите подови, нивните карактеристики

elektrycheskye_poly00

Топол електричен кат долго го изгуби статусот на "пријатен луксуз": едноставен за ракување, кој бара минимални трошоци за одржување, стана неопходен и важен функционален дел од системот за снабдување со топлина дома.

Треба да се напомене дека топлите подови не припаѓаат на модерни пронајдоци - тие биле користени многу успешно од богатите жители на Антички Рим за да ги загреат бањите. Воздухот се користеше како течноста за ладење, која помина низ посебни канали, распоредени во подземјето. За да се загрее воздухот, биле изградени печки.

Од I c. П.н.е. и до денешен ден во Кореја, ondol е многу успешно се користи - еден вид на систем за греење, кој се состои во уредување на топлите шуплини во подот. И ако за европските земји, топло подовите неодамна беа чудо, но денес во скандинавските земји загреваат околу половина од сите станови.

Атрактивен момент за користење на топол кат е способноста да се обезбеди доволно високо ниво на удобност во собата. Температурата на различни растојанија од подот во овој случај е од +24 C до +16 С, што е најоптимално еден за човечкото тело, нозете се топли, температурата на ниво на главата е само 16 години, овој режим се фаворизира одржување одлични перформанси и активност.

elektrycheskye_poly11

На разлика во температура на површината подно греење и затворен воздухот е во врска со парови степени, додека на вода за греење радијатори радијатор температура на површината разликата и воздухот во собата е околу 50 степени.

Топлите подови, во зависност од дизајнот, можат да бидат вода или електрична, додека електрични, поради нивната леснотија на инсталација и погодност, се почесто опремени.

Топол кат електричен во куќата - предности и главни принципи на аранжманот

Топол електричен под се загрева од специјален електричен кабел поставен под него, карактеристиките на самиот под и времетраењето на неговото работење зависат од квалитетот на кабелот. Греењето на кабелот се јавува кога напонот се нанесува на 220 V, поради високата отпорност на материјалот од кој е направен кабелот, тој се загрева. Ова води кон загревање на целиот бетонски слој на конструкцијата, обично е од 3 до 8 см.

elektrycheskye_poly99

Употребата на топли електрични подови може да се користи како главен и дополнителен извор на греење:

 • во првиот случај ќе биде неопходно да се инсталираат помоќни грејни елементи, околу 150-180 W по квадратен метар,
 • во втората - ќе има доволно елементи со капацитет од 110-120 W на кв.м.

Како да го инсталирате грејниот кабел може да се гледа на видеото:

Електрично подно греење - што е подобро

elektrycheskye_poly1

За да изберете најсоодветен тип на топло електрично подно греење, треба да се запознаете со предностите и недостатоците на секој од трите типови.

elektrycheskye_poly9
Инфрацрвен, или филм. Инсталирањето на таков кат ќе трае неколку часа, инсталацијата ќе овозможи греење на селска куќа или дел од неа, без посебни финансиски трошоци потребни, работата ќе се изврши брзо, а волуменот на просторијата нема да се намали.

elektrycheskye_poly7

Топол кат електричен под ламинат или паркет одбор ќе ви овозможи да добиете квалитативно греење на една соба или целата куќа.

По гледањето на видеото, можете да ја видите технологијата на поставување на подот на филмот

Греење душеци. Коњската сила е доста ниска, околу 10 W / m, нивната инсталација може да се направи во еден слој на лепак, кој ќе биде поставен плочки. Патосници се мрежа со армиран кабел, за време на инсталацијата душеците се шират преку подот. Ако се појави потреба, мрежата може да се намали, но интегритетот на кабелот не може да се прекрши истовремено. Користете таков систем за греење може да биде откако лепилото ќе се исуши, т.е. неколку дена по редење. Од предностите на оваа опција, треба да се забележи дека кабелот е плитко - кога е вклучен, топол под се загрева многу брзо.

elektrycheskye_poly10

Грејни кабли.  стајлинг нивните е направено во голема длабочина во дебелина на цемент-песок ферман на (околу 3-5 см), причината за тоа - доста висока моќност, од редот на 10 - 25 вати по м Леј подно греење електрични со своите раце, тешко е, се разбира, во тој случај. ако нема соодветна подготовка. Системот за греење од овој тип може да се вклучи откако растворот целосно се исуши, т.е. 28 дена по инсталацијата.

Предности на топлите електрични подови

elektrycheskye_poly13

Ајде уште еднаш да се потсетиме на главните предности што сопствениците на куќи ги добиваат при инсталирање на топол електричен под:

 • можност да се добие максимална удобност со минимална потрошувачка на средства,
 • обезбеди униформа и мека снабдување на топлинска енергија низ целата област,
 • да се избегне падот на показателот за влага во просторијата, способноста да се одржуваат услови кои се оптимални за животот и активностите на луѓето,
 • способноста да се зачува кубатурата на просторијата, да се ослободат од радијаторите и цевките на ѕидовите и во нишите под прозорците,
 • за да се исклучи можноста за негативно влијание на видот на грејните уреди на дизајнот на ентериер.

Електрично подно греење, што е подобро - инфрацрвено или кабелско

elektrycheskye_poly8

Претходно тргување мрежа нуди само два вида на електрични топли подови, кој имаше практично нема разлика во принцип на работа: Изборот меѓу греење кабли и душеци направени во зависност од карактеристиките на загреан простор и подготвеност да го помине на кат врска оваа или таа сума.

Појавата на инфрацрвени грејни филмови предизвика загреани дискусии меѓу производителите. Производителите на инфра-црвени системи за греење едногласно ги наметнуваат своите значајни предности. Главната од нив е корисен ефект на инфрацрвеното зрачење врз човечкото тело. Официјалната медицина не го побива ова тврдење, згора на тоа, инфрацрвеното зрачење е многу успешно користено во третманот на некои сериозни болести.

Целиот проблем со користење инфрацрвени грејни тела лежи во фактот дека традиционално користени материјали за подови, како што се ламинат, плочка, линолеум, се практично отпорни на инфрацрвени зраци. Односно. за да се осигура дека инфрацрвеното зрачење ќе помине низ подот и ќе има корисен ефект врз здравјето е речиси невозможно, изјави за медицински својства на подови со инфрацрвено греење - ништо повеќе од маркетинг потег.

Меѓу предностите на инфра-црвените системи за греење, можеме да забележиме прилично економичен трошок на електрична енергија, неговата потрошувачка е намалена за околу 20%.

Причините за овој феномен се сосема разбирливи:

 • отсуство на топлина загуби,
 • поставување без ферман.

Ако го разгледаме прашањето од аспект на безбедноста и практичноста, тогаш излегува дека:

 • топлите инфрацрвени подови практично немаат заштитен слој, што ја спречува можноста за механички оштетувања,
 • лицето, движејќи се на подот, е повеќе изложено на ризик од електричен шок.

Се разбира, можете да прибегнете кон инсталирање на филмови кои се напојуваат со 12 V, но оваа опција вклучува вклучување во системот е многу несигурен елемент - напојување.

Топло електрични подови - како да ја изберете најдобрата опција за вашиот дом

elektrycheskye_poly14

Ако ги земеме предвид и другите факти кои ги спроведоа инфрацрвените филмови како нивните заслуги, тогаш треба да се потсетиме на можноста за замена на делови од филмот во случај на штета. Едноставноста на поправката обезбедува паралелно поврзување на грејните елементи. Сепак, може да се тврди дека тоа се спојните точки кои се најслабото и најневеројатно место за греење на овој тип. За разлика од ова всушност, тоа може да се види дека на греење кабел - Еден-парче елемент, на системот во кој таа се користи има само еден несигурен точка - на спојка, но нејзината локација е наведен во пасошот, во случај на неуспех тоа е исто така лесно да се замени.

Анализирајќи го горенаведеното, може да се заклучи дека употребата на инфрацрвени филмови ќе биде најдобрата опција за подно греење во случај да не се планира сериозна поправка. На крајот на краиштата, за поставување на филмовите ќе биде потребно само да се укине постојниот слој и да се постават филмот под него.

elektrycheskye_poly12

Се препорачува да се инсталира инфрацрвена под, ако поради некоја причина е невозможно да се изведе цементна песка, особено ако нема можност да се подигне нивото на подот.

Специјалисти препорачуваат поставување на грејниот кабел за греење на подови во бањи, детски соби, на лоѓи и балкони. Кабловските системи за греење имаат подобра хидроизолација, т.е. гарантира поголема заштита од електричен шок. Покрај тоа, полесно е да се постават керамички или плочки плочки на цемент ферман.

elektrycheskye_poly5

Според експертите, опцијата за користење на инфрацрвени системи за греење ќе ја најде најшироката можна дистрибуција во блиска иднина, под услов неговите креатори да ги елиминираат малите недостатоци својствени за таквите системи. Но, до денес, повеќето потрошувачи се уште претпочитаат да инсталираат грејни кабли.

Можеби сте заинтересирани за: