Сите за дрвена постава, класификација и технологија за складирање

  • admin
  • 10 октомври 2013 година
Сите за дрвена постава, класификација и технологија за складирање

Вид и наивен папа Карло, веројатно, ќе плаче со емоции, гледајќи како од обичен дневник од големи димензии чудесно добива постава. Но раскажувањето на приказни не е во нашите правила. Затоа, тоа ќе биде дрвена постава. Ова е добро познат универзален материјал за завршна обработка.

На дрвото за производство на поставата, се прават високи барања и сите технолошки суптилности се земаат во предвид во производството.

Затоа, дрвената облога е поделена на четири условни класи: највисоко "Екстра", А, Б, В

Оваа класификација на поставата ги исполнува барањата за производи од дрвообработувачки претпријатија.


Дрво за изработка на поставата: без накусо

Влезни одбори се поделени во одбори кои се направени од зимзелено дрво и дрвени предмети. Одбор направен од зимзелено дрво се користи за станбени или домашни простории. Единствен исклучок е сауна и соби за капење, каде што не се користи облошката од дрво. Најпопуларните се листопадни дрвни видови.

Најскапата класа е «Екстра»  (или Премиум). Кои се карактеристиките на скапа поставеност на "екстра" класа? Ова се квалитетите:
  • нема јазли
  • мазна и светла шема на бои
  • Незначителна количина дрвени дефекти
  • Одлична јачина и зголемена густина
  • мал процент на намалување
  • висока отпорност на гнили и габични или инсектински напади
  • не исчезнува материјалот до пукање
  • демократска цена.

Класа А  (одделение 1) - живи светлосни јазли се дозволени.
  Можно присуство на здрава светлина сплотена круг, овални и продолжени јазли. Не е дозволено да има солзи, дамки, парчиња, вдлабнатини, оштетени и извлечени, изсипувани.

Класа Б  (одделение 2) - можно присуство на јазли од темни и безживотни.
  Присуството на јадро е можно со излез на лицевиот слој. Присуството на отворени смоли за џвакање не е дозволено. Не смеат да бидат здрави дрвја во шумата што имаат пукнатини или мали школки.

  Класа C (одделение 3) - е дозволено присуство на паѓање и паднати јазли во дрво. Можно е да се слоевит низ пукнатини без да се стигне до работ или во задник.

За сите класи на поставата, вклучувајќи ја и класата "екстра", содржината на влага во дрво е дозволена да биде 9-12 проценти.
  За повикување: во согласност со стандардот за квалитет, достапноста на јазли по 1 квадратен метар во класата C е максимум. Во класата на "екстра" - нивното целосно отсуство.
  Како да се направи разлика помеѓу поставата според типот на конструкцијата, како и класификацијата на дрвото ќе ви помогнат да го видео.

Димензии и типови на профили

Големината на облогата од производителите мора да одговараат на стандардите. Основните димензии за пила на конвенционалната табла за обложување се:
  • Стандардна должина до 6000 mm.
  • Ширина - 150 мм.
  • дебелина од 12 до 25 мм.
Одборот за обложувања се одликува со следните големини:
  • должината може да биде од 500 до 6000 mm.
  • Ширина - 80, 100, 120 мм.
  • Дебелина - 13, 19 мм.

Поставата, чија димензија има дебелина од 12 до 16 мм, е наменета за внатрешна декорација. Посилни панели до 25 мм. зградите и просториите се облечени надвор.
  Која е разликата помеѓу вообичаената постава од "облогата"? "Евровагонка" може да се разликува од обичната постава со голем број карактеристики:
  • квалитет на преработка на дрво
  • присуство на вентилациони канали на задната страна
  • систем за поврзување на табла
  • Разновидност на профили.
  Разликувајте ги следните профили на "поставата": "softline", "standard", "block house", "landhau", "american". Секој профил е дизајниран за одреден вид обложување работа.


Видови на обложување

Постојат два главни типа на поставата:
  • дрвена
  • Пластика.
  Пластичната постава (ПВЦ) е вид на традиционални пластични панели. Во повеќето случаи, пластичната обвивка се користи како завршен материјал при украсување на кујни, коридори, купатила или тоалети. Предностите на пластичната обвивка не се само во различни бои и текстури. Прашање: "Како да се зацврсти поставата" е прилично едноставна и не предизвикува недоразбирање за време на инсталацијата.

Како да го надминете поставата

Дрвена облога, како и пластика, не се прикачува директно на ѕидот. За прицврстување на дрвена постава распореди гајба, составена од дрвени лавици или шипки. Со помош на шини и шипки, ќе биде можно да се израмнат ѕидовите и да се направи дополнителна изолација. За ова грејачот се става во "ниши" помеѓу елементите на сандакот. Елементите на гајба се поставуваат на растојание од 40 см. Секоја индивидуална решетка е прилагодена и проверена за вертикалност и хоризонталност со помош на ниво. Решетките и решетките на лајсни се прицврстени на ѕидовите со помош на шпорети.

Разграничување на основните техники при поставување поставата и технологијата: вертикален и хоризонтален стил. Со хоризонтален тип на поставување гајбата се произведува вертикално, со вертикално поставување - шините се фиксираат хоризонтално. Дрвени плочи треба подеднакво да се приклучат на "шип-жлеб" и да се вклопат цврсто. Неопходно е да се остави мал технолошки јаз, кој ќе го спречи отекувањето на одборите. Листови за обложување се прикован или со посебни спојници (kleimers).

Клеимерот се смета за најзгодно прицврстувач за облогата, бидејќи овозможува прикриена инсталација. Клејмер е челичен елемент со галвански галванизации и монтажни дупки. Шкафорот се вметнува во делот на панелот каде што се наоѓа жлебот. Инсталирањето на кутијата се врши со помош на мали завртки или нокти.

Клејмер има димензии кои го карактеризираат клизмот помеѓу подлогата на kleymer и јазикот. За дрвена постава ние користиме kleymer со празнина до 6 mm., За пластични панели околу 2 mm.

Карактеристиките на инсталацијата на дрвената обвивка се темелно застапени во препорачаното видео.

Ако преферирате пластична обвивка, инсталацијата на ПВЦ облогата може да се изучува во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: