Мочуришта, карактеристики на пејзаж дизајн на влажни зони

  • admin
  • 25 јули 2016 година
Мочуришта, карактеристики на пејзаж дизајн на влажни зони

Ако сте имале среќа да станете сопственик на мочуриште, не очајувај! Погледнете внимателно во карактеристиките на дизајнот на пејзаж на мочуриште. Имате единствена можност да користите влага за добро. Сложен систем на мелиорација и сливот ракописна копање ровови и садење на вегетација пак земјиште во цутење оаза. За 10-15 години ...

Мочуриштата на местото: причини и начини за решавање на проблемот

Познато е дека искусни градинари не купуваат мочуришта за градење и кршење градина или создавање на пејзаж дизајн. Непристојноста за мочуриштата се објаснува со макотрпноста на дренажата и создавањето на дренажен систем.

Переувлажнички-повъвй1

Причината за наводнување може да биде фактор:

• присуство на извор или извор кој го пренесува мочуриштето

• карактеристики на олеснување на почвата со глинест масив блиску до површината

• Ниско, во однос на соседните локации, локацијата на локацијата.

1762

Главен фактор на заболување е густа глинена почва со низок коефициент на филтрација. Тресет наслаги формирани во мочурливото подрачје, додека пакувањето на масивот, апсорбира и акумулира влага.

23

Се разбира, високата вода маса и тешки почвата не е најдобар начин да влијае на коренот систем на дрвја и грмушки мочуриштата.

ispolzovanie-osobennostey-relefa-uchastka

Да се ​​ослободи од мочуриштата, тоа е потребно да се спроведе голем број на мерки, односно да се направи за одводнување на земјиштето врз основа на редокс својства на подземните води

Методи за сушење на мочурливото подрачје

Постојат неколку начини да се исцедат мочуриштата:

• пополнете со мешавина од почва или песок

• создадете систем за одводнување.

Реши проблемот за тоа како да се исцеди сајт се препорачува во комплекс. Ова значи координација на создавањето на систем за одводнување и вода, заедно со соседната локација.

дренажни системи

пополнување

Најпристапни, на прв поглед, се активностите, кога ќе излеваме од мочуриштето. Оваа изјава е неточна, бидејќи болот претставува одржлив екосистем, а посакуваните резултати не паѓаат назад. Со текот на времето, потполно подземни води и испуштања, мочуриштето се враќа во неговата оригинална форма.

4LL2DVQvDVxCHmR8eildwiCgbBu7YSl4

Поефикасни се мерките за создавање на дренажни системи и одводни канали. Се разбира, ако на патот на протокот на вода нема да има пречки и дрвја на мочуриштата. Патем, на место со висока локација на подземните води, се претпоставува специфично формирање на слетлив рид.

00077021

системи за одводнување и организација на собирање на вода за мочуриштата

Природната дренажа во мочуриштата е комплицирана од карактеристиките на релјефот и гранулометрискиот состав на почвата. Затоа, неопходно е да се создаде систем способен за производство на истекување и да се обезбеди прераспределба на влага. Постојат отворени и затворени видови на дренажа.

dren2 шевронен

Отвори одводнување да се создаде влажни како канали, канали и канали за одводнување ( "рибина коска" шема). Овој тип на дренажа е можно да се создаде повремени истекувања (поплави и поплави).

29

Технологијата за создавање на дренажен систем е стандардна: централната рута е направена под земја, а преку него се испушта вишок вода.

image001

Затворен тип област дренажа проблем се врши со капнување на цевки во земја со отворен дупка за собирање вода. Ровови за затворена дренажа се наредени со геотекстил, проследено со натрупување на слојот од чакал до 30 см.

Image 21 tr

По поставувањето на цевките, геотекстилот е покриен со слој од груб песок и трева. Длабочината на ровот во однос на нивото на водата е

80-100 см.

Слика 1 видови на одводи

Традиционално, затворениот дренажен систем се наоѓа со наклон до собирната дренажна езерце или добро. Постои следната организација на капацитети за собирање и депонирање на вода:

• Заеднички систем за одводнување

• дренажа добро со последователна употреба за наводнување

• Вештачко создавање на вештачки резервоар.

Image 1prud

Очигледна предност на поплавената површина е поставувањето на дренажен бунар со последователна употреба на собраната вода за наводнување. За да се изгради таков тип и може да поседува најниската точка дел со дијаметар до 1,2 метри и длабочина од 3 метри. Пумпата е поставена да ги користи собраните вода.

151f40254599d2db3ebd40236bdff572

За да создадете систем за одводнување, користете пластични цевки со дупки во ѕидовите и инсталирајте ги дупките за проверка во аглите на цевководот. Цевки поставени во ров на длабочина од 70 см за глина почвата до 85 см и 1 m loams на песоклива почва.

Како да се исцеди, прикажано на видеото.

уредот на канали и ровови (француската дренажа)

Станете градител и сопственик на вашиот сопствен крстосник (речиси како во Версај) во мочурливата површина на локацијата е едноставна. Ќе бидат потребни само неколку шеми за создавање канали за одводнување, покриени со урнатини и лопатки. Ремки, покриени со урнатини, не цветаат и не заглавуваат со маси на тиња.

htmlconvd-tIKvCQ_html_m49a04f19

Надворешниот дел од каналот или каналот е покриен со големи камчиња или се шири со урнатини. Реквили за зафаќање се комбинираат со трагите на локацијата.

Покрај тоа што е во можност да ги користи собраните вода за наводнување, тука е можноста за создавање на успешен вештачка акумулација или езерце на мочуриштата.

plpondinfo088

создаде езерце

Езерцето треба да се постави на најниската точка на мочурливото подрачје, имајќи го предвид местото на собирање вода и системот за отстранување. Претходно постоечките ровови, ровови и hillocks пожелно е да се намали.

50740_PF_AquaMaxEcoPremium4000_023_F

Во случај на постоечки езерце или мочуриште, ќе биде неопходно да се зајакне крајбрежјето со потпорни ѕидови и камења.

Изградба на езерцето ќе им помогне на видео.

садење дрвја и грмушки

Садењето на растенија и дрвја може да се смета за ефективна мерка за одводнување на мочуриштата. Природно, потребно е да се знае што да се сади на мочуриште. Погодно дрвја и растенија, способен за спасувањето на waterlogged почвата се врба, Саскатун, глог, романтични и нежни Амур. Плакнетите врби имаат развиен корен систем, преку кој се јавува сушење на почвата.

Image 2

тревниците, тревниците и цветните градини

За да се создаде и да се акциите на трева, тревниците и цветните леи, изврши дополнителни дренажа и да го изберат видот на растенијата: слатка знаме, cattail, ирис, украсни треви и детелина.

Слика 1

Да речеме дека мочурливата почва е црно-кафена и кафеава со доминација на киселинска реакција. Затоа, кога се создаваат цветни леи и тревници, ќе биде потребна трансформација на почвениот слој и алкализација. За ова, увезените почвени и алкални адитиви се додаваат на страницата.

Гладко-ѕидови-пластични-дренажни цевки

Така, подлабокото подрачје бара големо внимание и трудољубивост. Меѓутоа, за оние што прават сè со свои раце, тоа е на располагање.

Можеби сте заинтересирани за: