Подрумот во гаражата, како правилно да копаме подрум со свои раце, во подрум

  • admin
  • 3 април 2015 година
Подрумот во гаражата, како правилно да копаме подрум со свои раце, во подрум

Секој сопственик на сопствената гаража се обидува да ја искористи својата територија со максимална ефикасност. Затоа, многу луѓе прават подрумот во гаражата. И покрај фактот што жителите на градот користат фрижидери и замрзнувачи за складирање на лесно расиплива храна, подрумите се уште се многу на побарувачката. Тоа е речиси идеално место за складирање на компири, зеленчук, сите видови на кисели краставички и вртења. Доста многу луѓе бараат детални информации за тоа како да се направи подрум во гаражата, и ние ќе се обидеме да го разгледаме ова прашање колку што е можно повеќе во овој напис.

Општи информации за визби

Подрумот во гаражата се препорачува да се направи длабочина од 1,5 до 2 метри и ширина од 2 до 2,5 метри. Дури и ако димензиите на дозволата за гаража, не ја надминуваат препорачаната големина.

Пред сè, неопходно е да се изготви план за претстојните градежни работи. И покрај фактот дека, на прв поглед, изградбата на подрумот во гаражата со свои раце изгледа како едноставна задача, планот ќе помогне правилно да го пресмета потребниот износ на градежни материјали и во голема мера ќе го поедностави и забрза исполнувањето на задачата. Подрумот треба да се направи, откако се повлече од ѕидот на гаражата најмалку половина метар - ова место е неопходно за монтирање на водоотпорниот слој.

Како да се направи подрум во гаражата

Ако вашата гаража е на лента основа, тогаш тоа може да се користи како ѕид за подрумот. Така, можете да заштедите малку, но користете ја оваа опција само ако сте целосно сигурни дека нема да му наштетите на зградата.

Кога составувате работен план, не заборавајте да вклучите водоотпорност и уред за вентилација. Постојат многу начини да се направи подрум во гаражата. Сепак, еден од најчестите и практични е влезот низ отворот со користење на најчестите скалила. Ако дозволува гаражата, можете да се спуштите во подрумот во форма на конкретни чекори.

Сите постоечки визби може да се поделат на два вида во зависност од локацијата: се наоѓаат под просториите и стојат одделно од нив. Во нашиот случај, подрумот ќе биде сместен директно под гаражата, а нејзиниот изглед, соодветно, се одредува од длабочината. Како поедноставена верзија на подрумот, во гаражата можете да направите полу-закопана јама за складирање на зеленчук. За да биде сосема едноставно - принципот е во многу аспекти сличен на јамата за набљудување. Во некои случаи, големото метално барел или цистерна е ископано во земјата за складирање на зеленчук.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Полупотопеното складирање може да се направи дури и на места каде подземната вода лежи близу до површината, бидејќи нејзината длабочина е само 0.7-1 метар. Ѕидовите на магацинот се направени од бетон, згура од бетон или од тули. Како хидроизолација, се користат евтини ефтини материјали или глина брави.

Сепак, најчесто под гаражата се прави целосно погребан подрум. Најрационално е длабочината на структурата од 1,5 до 3 метри. Подетални пресметки за длабочината на идната структура се вршат врз основа на податоците за длабочината на појавата на подземните води. Дното на подрумот треба да биде на висина не помалку од половина метар од нивото на подземната вода.

Ние правиме подрум во гаражата: фазите на градежните работи

Пред да започнете директно да работите, треба да разгледате неколку важни барања:

Пред да почнете да копате јама под подрумот, треба да бидете сигурни дека можете да ископате основа на јазел од потребната длабочина (до 3 метри). Факт е дека на таква длабочина во урбаните услови, често се поставуваат различни комуникации. Покрај тоа, како што веќе споменавме погоре, апсолутно е неопходно да се испита нивото на настанување на подземните води.

Поплавување на подземните води

Исто така, нема да биде излишно да се потсети дека подрумските објекти под веќе подготвената зграда, од гледна точка на професионални градители, не се целосно описмени. Но, ако проблемот се смета за решен и нема дискусија, неопходно е да се преземат мерки против поплавување на визбата. Запомнете дека е невозможно да се елиминира изворот на подтоплување од подземните води, подобро е да се спречи непријатна ситуација однапред и да се организира кружен дренажен систем.

Избор на градежни материјали

Доста често, сопствениците претпочитаат одреден градежен материјал, врз основа на неговата вредност, особено кога сакаат да заштедат пари. Најбрзата варијанта на градење ѕидови во подрумот е инсталирањето на армирано-бетонски плочи. Но, за да заштедите во овој случај тоа ќе биде само време, бидејќи плочите се многу скапи. Цените за бетон и гранит се многу подемократски. Ако одлучите да ги изложите ѕидовите на идната визба со тула, тогаш треба да изберете само квалитетен, добро изгорени материјал. Силикатни тули и гази блок во изградбата на подрумот не се препорачува.

При изградбата на подрумот во подрумот, користете бетон одделение M100 или направете ја бетонската смеса независно: одделение за цемент 400-500, песок и мал чакал. Кога фрлате подот и за малтерисување на ѕидовите, користете цементно песок малтер.

За кофражни работи се препорачува да се земат само цела солидна плочка. Како економична опција за буџети, можете да користите материјал за покривање - неколку слоја се залепени на ѕидот со помош на загреан битумен.

Ние ја правиме основата на подрумот

Roem јама во подрумот

Градежните работи на темелите на фондацијата започнуваат со ископување на основата. Откако јамата е подготвена за потребната длабочина, дното е израмнето, исчистено од остатоци, внимателно набиено и покриено со слој од мал чакал со дебелина од 3-5 сантиметри. Потоа поставете слој од бетон 5-7 сантиметри.

Во подрумот на подрумот во гаражата

Откако бетонот е замрзнат, можете да продолжите со хидроизолација: поставете неколку слоеви хартија за покривање, лепејќи ги добро загреаниот битумен. Важна точка: рабовите на хидроизолацијата треба да излегуваат 10-15 сантиметри подалеку од границата на ѕидот. Следно, инсталацијата е инсталирана и бетон се истура.

Ѕидовите на подрумот во гаражата

Масонство во подрумот

Методот на ѕидање е избран во зависност од градежниот материјал. На пример, ако ѕидовите се тули, тогаш се користи наједноставниот метод на ѕидање, со преврски. Во процесот на поставување на тули, не забораваме да го користиме нивото на градење и изместената линија - иако тоа е подрум, но ѕидовите мора да бидат на ниво. Сите споеви помеѓу тулите треба внимателно да се избришат однадвор и однадвор. Подготвени ѕидови на подрумот треба да бидат покриени со слој на вар - ова ќе го спречи развојот на мувла и гнили.

Процесот на истурање на монолитни ѕидови е малку полесен, сепак, процесот е донекаде тежок поради потребата за изградба на кофражот. Тоа е како што следува: лизгање панели на мазна и издржливи одбори по должината на целиот периметар на основа пречка метални шипки, на која е прикачен кофражни, по што бетонот се истури. Секој слој на бетон со дебелина од приближно 40 сантиметри треба внимателно да се повлече.

На таванот на подрумот во гаража

Плафон 1

Многу често, за да се поедностави и да работи како подвижни преклопувања што се преклопуваат користат армирано-бетонски плочи. На плочата направете дупка за отворот, врз основа на гаражниот простор означете го нивото на поставување на плочи.

Инсталираните плочи се прекриени со слој од битумен и изолирани со минерална волна, стаклена волна или мешавина од пилевина со цемент. Слојот на изолација мора да биде најмалку 15 сантиметри.

Плафон 2

Затворете ја облогата на изолацијата или лизгачот, и ако е инсталиран дополнителен слој на изолација, површината на таванот е малтерисана.

Хидроизолација на подрумот во гаражата

Хидроизолација 1

За водонепропустливи работи, можете да ги користите скапи современи материјали, но ако сакате да заштедите малку, можете да користите евтини, традиционални материјали проверени на време. На пример, можете да го користите истиот рубероид и загреан битумен. Рубероидот се нанесува во неколку слоеви, третирани со битуменска маст на врвот и попрскувани со груб песок.

Хидроизолација 2

За внатрешните странични ѕидови во подрумот е совршен за т.н. мешавина за продорна хидроизолација. Единственоста на овој тип на запечатување е дека тоа не се создаде филм на површината, и навлегува во ѕид, што го прави тоа целосно водоотпорен монолитна структура.

Продорен 2

Производителите на овој материјал тврдат дека мешавината е во можност да навлезе во ѕидот на длабочина од еден метар, додека создава нерастворливи кристали. Главната предност на пенетрационата мешавина е тоа што не може да се оштети и работниот век на хидроизолацијата е еднаков на работниот век на самиот ѕид. Кристалните формации ги пополнуваат празнините во ѕидот, со што го блокираат пристапот на влагата. Интересно, ѕидот не ја губи способноста да "дише".

Со третманот на бетонскиот ѕид на овој начин, во голема мера ќе ги подобриме неговите технички карактеристики, особено ќе може да издржи притисокот на водата под притисок до 20 атмосфери.

Куќа, куќа, куќа - ние се градиме

Друга предност на продорен водоотпорност е дека за неговата примена не е потребно да се користи скапи алатки - прилично широка четка боја, сопственик гаража може да ја заврши работата на сопствените, без привлекување на специјалисти.

Подрум подови во гаража

Истурање на подот

Најпосакуваниот материјал за подот во подрумот под гаражата е армиран бетон. Можете да го користите завршена армирано-бетонска плоча или самите да го истурите подот. За да го направите ова, слој од мал чакал се истура врз израмнетата површина и правилно се ублажува. Понатаму, се поставени прачки од арматурата - основата за мрежата. После тоа, самата мрежа е монтирана и покриена со слој од бетон на таков начин што заштитниот слој е најмалку 3 сантиметри.

Како да се изолира подрумот во гаражата

Како грејач за ѕидови во подрумот е најдобро да се користи експандиран полистирен, тоа е монтиран од надвор од ѕидовите. Тој е целосно водоотпорен, отпорен на мувла и габички со долг работен век.

Како да изолирате подрум во гаражата и што да сторите ако нема место за подрум во градот - совети на специјалист

За да се изолираат ѕидовите на подрумот однатре, се користи материјалот PSB-C 25, кој има дебелина од 50 mm. Затоплување ѕидови од подрумот на двете страни, ќе се обезбеди стабилна температура. Ако ја изолирате само внатрешната страна на ѕидовите, тогаш на нивната површина ќе се формира кондензат.

Затоплување 2

За топлинска изолација на подот во подрумот можете да употребите обични пилевина. За да го направите ова, тие се постават слој од 40 см, и внимателно удри. Над постави слој на материјал за покривање и да се направи цемент ферман. Неколку слоеви на загреан битумен се нанесуваат на фиксната ферман.

Но, посебно внимание треба да се обрне на изолацијата на таванот, бидејќи кондензатот се формира на неговата површина под влијание на ладниот воздух. Ако плочата на таванот на подрумот е готов шпорет, тогаш потребно е да се изгради еден вид изолиран лажен таван. Ова се прави на следниов начин: во ѕидовите, на растојание од 15-20 см од таванот, цевките се фиксирани, по што на нив се поставува решетка од засилување. Целата конструкција мора да биде насликана. Празен простор помеѓу плочата и решетката е исполнет со слој изолација - можете да користите минерална волна или стаклена волна.

Вентилација на подрумот во гаражата

Вентилација 2

Постојат две верзии на вентилациони системи: природни и принудени. Првиот - прилично едноставен и евтин, вклучува поставување на цевки за издувни гасови и цевки, поради што воздухот во подрумот слободно циркулира. Оџак поставен во близина на таванот, како даде прилив, така што долниот крај е 10-15 сантиметри од подрумот кат, а на врвот - половина метар над покривот на гаражата. Надворешниот раб на издувната цевка е покриен со мрежа. Покрај тоа, преку двата краја на цевките треба да ги ставите капачите.

Присилната вентилација е поскапа и комплицирана опција. За да го инсталирате во издувната цевка, инсталирајте вентилатор. За време на работата, вентилаторот го истерува стагнантниот воздух на улицата и го полни подрумот со свеж воздух.

Вентилација во подрум

Најоптималната варијанта на вентилацијата на подрумот е комбинирана, односно инсталација на природна и принудна вентилација. Присилната вентилација е потребна во топла сезона - кога температурата на улицата и подрумот е речиси иста.

Последната фаза на изградбата на подрумот вклучува инсталација на капакот на шахтата и скалата. Пред почетокот на сезоната на празни места во подрумот, монтирани се полици за лименки.

Полици во подрумот

Пред да започнете со работата на подрумот, треба да се суши и дезинфицира темелно - 10 таблети алкохол се изгорени внатре.

Можеби сте заинтересирани за: