LED сензори за движење, коло, принцип на работа, поле на примена

  • admin
  • 9 февруари 2016 година
LED сензори за движење, коло, принцип на работа, поле на примена

Постои мислење дека: "Најслабата алка во системот на одбрана е личност". Затоа, сензорите за движење користат сензори за движење. Токму поради нивната молскавична реакција, системот за видео надзор реагира на она што се случува во куќата. сензор за движење не се уморни, тој има главоболка, тој не спијам за главните движење и времето "потресе" задремувања провалник алармот.

Сензор за движење, малку интелигенција за приватна куќа

Брзото темпо на развој на електронските и информатичките технологии го пополнува нашиот дом со различни електрични и електронски уреди. Меѓу различни интелигентни уреди, сензорите за движење се најмногу на побарувачката.

7b40216753150f9481810d34a69a859d

Движење сензори може да се спореди е нераспадливо и не беше уморен од набљудувач деноноќно за да ги извршува своите функции. Освен тоа, сензорите, детекторите и детекторите на видео може со сигурност да се наречат ветувачки видови обработка на информации.

1426596796_datchiki

Почнувајќи со основните уреди кои се трансформира и формирање на излезниот сигнал во врска со влезните сигнали на предодредена функционална поврзаност уреди, сензори навикнати одличен не само во системи за безбедност.

16777_0-228x228

Малку интелигенција за вашиот дом досега не повреди некој. Единствениот услов е само еден, сите овие уреди треба да вешто користење и управување со цел да се одговори на прашањето: ". Што е сензор за движење е подобро"

Видови на LED сензори

Неопходно е да се разликуваат LED сензори според нивната намена и примена:

•       сензори за движење на движење

•       домашен.

1397754976_4

сензори за движење на движење

Безбедносни LED уреди се сензори за движење за сигнализација. Сензорот за движење е дел од алармот. Целта на сензорот е да ја извести промената на состојбата во приватната куќа.

принцип на пренос на сигнал и дијаграм за поврзување

Безжичниот сензор за инфрацрвен движење е популарен уред кој не бара управување со каблите. Претерани, на сензорот е дизајниран како минијатурни уред за автоматска контрола на областа на безбедноста дома, infield и паркинг.

2419345

Безжичниот сигнал поминува низ безбеден канал. Фреквентниот опсег на пренос е од 433 до 868 MHz. Растојанието помеѓу безжичниот сензор и алармот е во опсег од 100-200 m.

Аларм единицата е опремена со GSM модул со SIM картичка. Сигналот за прекршување се пренесува како СМС порака до основниот телефон преку X10 интерфејсот и портата на ЕИБ.

datchiki

Шематски дијаграм за поврзување на безбедносниот сензор е даден во техничкиот лист за производот со стандардни ознаки:

L-фаза

N е нула

КМ - оптоварување

LS - до товарот.

shema_podcluchenija_prozhektora-2

Неопходно е да се направи разлика помеѓу активните и пасивните безбедносни сензори. Активниот безбедносен сензор се состои од предавател и приемник.

055802d43081ce5336124b57c2f9257a

Што сензорот за движење е молчи

На кој тип на LED сензор уредот не припаѓа, главниот принцип на работа е да се затвори колото, под услов да се движи објект се појавува во очите.

shema_1_luxa_103_360

Главните технички карактеристики на секој сензор се радиусот и опсегот на детекција. Радиусот за откривање се карактеризира со агол на откривање (покривање) на објектот во степени. Опсег на откривање - брзина на откривање и растојание. Покрај тоа, се зема предвид карактеристика, како што се способностите за префрлување на уредот.

2

На пример, при напон од 220-230 V AC и cos f = 1, капацитетот на префрлување на инфрацрвениот сензор ќе биде 8,

на cos f = 0,6 ова ќе биде 6,

при cos f = 0,3, преклопниот капацитет е 3 AX,

каде што: cos f е косинус на аголот на детекција.

Слика 3 собранието

При изборот на модел на движење сензор за упади аларми, се препорачува да се обрне внимание на следниве параметри:

• климатски (просечна температура, насока и јачина на ветерот, маглината, интензитетот на врнежи и опсегот на работните фреквенции на приемникот).

• пејзаж (површина, периметарска конфигурација и карактеристики на пејзаж).

01(1)

Принципот на инфрацрвениот сензор за движење е анализа на топлинското зрачење што произлегува од преместувањето на предметот. Познато е дека термалното (инфрацрвено) зрачење од една личност е во работниот опсег на спектарот. Човечкото око не може да открие и да открие зрачење. Но, само не е сензор за движење, кој фаќа инфрацрвено зрачење во даден опсег.

1437382518_princip-ik-um

Така, сензорот чувствува топлинско зрачење и ја анализира температурата на инфрацрвениот бран. Тогаш конвертираниот сигнал од пироелементот (PIR-елемент) се претвора во дигитален и, во случај на отстапување од поставената норма, го затвора или отвора контактот на осветлувањето.

Image 39 pinout

Затоа, IR сензорот за движење е неопходен за следниве објекти:

• системи за осветлување за куќни населби, канцеларии и павилјони

• осветлување на домаќинствата на улици, парцели за домаќинства и градини

• осветлување на агро-индустриските претпријатија.

Главните работни параметри на сензорите за движење се поставени со софтвер или со помош на поставување. Сензорот има два типа работни дијаграми со можност за прилагодување на геометријата.

sxema_pod

Прилагодувањето се врши при инсталирање и поставување на сензорот. Инсталацијата на трансиверот се изведува на територијата на просторот со помош на загради на висина од 50 см од крајот на периметарот врвот внатре во периметарот.

ustanovka_datchika_dvizhenija

Во просторијата, сензорите се поставуваат во паралелна рамнина во однос на подот и монтирани на ѕидот. Во овој случај, минималниот агол на вртење треба да достигне 180 степени. За да се следи состојбата на вратите, прозорците и патеките, сензорите се поставуваат на падините на отворите.

2-20130516-113101

Сензори за домаќинство

Меѓу апаратите за домаќинство, сензорите за уличен сообраќај, користени за светлосна сигнализација на приградските области и ноќните сообраќајни сензори, беа широко користени. Постојат неколку шеми за поврзување на сензорите.

17442

сензор врска за осветлување

Наједноставниот е дијаграмот за поврзување, преку кој моќта е поврзана со ламбата со поминување низ сензорот. Сензорот се активира и ја исклучува светлината. По одреден временски период, сензорот автоматски се исклучува.

datchik_dvigeniya_17

Телото на сензорот за движење е опремено со завртки за прилагодување:

• ниво на светлина

• Време на работа на ламбата

• опсег на работа.

Што е светилка со сензор за движење прикажан на ова видео.

прилагодување преку режимот на сензорот

Мора да се запомни дека за секоја серија на LED сензори за движење има тинктура на оперативната состојба. Тоа се видовите:

Праг на чувствителност на чувствителните сензори со две гранични состојби (високо - висока, ниска - ниска)

Време - време во кое LED уредот ќе се вклучи (интервал 5 сек - 10 мин)

Lux - поставување на прагот на дневно осветлување на светилката или прожектор.

a120

Можете сами да составите едноставен детектор за движење.

Како да го направите ова, е прикажано на видеото.

Можеби сте заинтересирани за: