Монолитен подрум, како да се изгради себе

  • admin
  • 9 јули 2015 година
Монолитен подрум, како да се изгради себе

Благодарение на подрумот, куќата изгледа поубаво, па ако одлучите да изградите куќа со монолитен сокол, мора да изградите фондацијата под куќата  земајќи ја предвид употребата на просторот под куќата. Може да се користи како подрум, како гаража, или едноставно да се направи дневна соба.

Во кои случаи е подрумот потребен за изградба на куќа

Приземјето не е само модерен објект, туку има и ситуации во изградбата, кога простото градење на живеалиште без цоколе е едноставно невозможно.

На пример, ако сајтот има многу голем наклон.

Изградбата во оваа област бара монолитен подрум под, бидејќи поради наклон на земјата, од една страна практично ќе биде во земјата.

Другата страна на монолитот целосно ќе остане над земјата.

Со помош на монолитен подрум, кога се гради куќата, се создава рамна површина - куќата понатаму се гради без проблеми.

Постојат случаи кога почвата содржи во близина на подземните води (не помалку од 1,5 метри од површината на земјата) - во овој случај, изградбата на монолит е едноставно неопходна.

Технологија на монолитен столб

Првата фаза е обележувањето на темелите на идната куќа.


Во согласност со периметарот на куќата што се гради, јамата се копа.

На дното на јамата лежеше перница од урнатини и песок, перницата наредени монолитни столбови и основа плочи.

Столбовите се поставуваат на плочата и во иднина ќе послужи како поддршка за градежниот дел од зградата која се наоѓа над земјата.

Во иднина, овие плочи се вклопуваат во втората плоча - оваа плоча ќе биде основа на првиот кат.

Ако монолитниот подрум е живеалиште, многу е важно правилно да се водоотпорни и да се изолира.

Опрема и потрошен материјал неопходни за изградба на подрумот со свои раце

При градење на цокол потребно е да се користи: багер (копа јама);

-коп и песок (за перница);

-монолитички колони;

- основни плочи;

- бетонски миксер;

- вода и цемент;

- Шипки за зајакнување;

- електричен вибратор;

- необврзани плочи;

- материјали за хидроизолација.

Откако ќе го запознаете проектот, одберете материјали за ѕидовите на цоколот.

Ѕидовите можат да се направат од бетонски блокови или тули.

Ако почвата на вашиот сајт е сува - може да се изгради подрум на шупливи бетонски блокови, но подобро е да се консултирате со искусни градители.

Ако изградите подна подрум од блокови, ќе заштедите време. Основата на цоколот може да биде монолитна и лента.

Пред да започнете со изградба, разгледајте ги опциите за греење и вентилација.


Бидејќи цоколот не може да биде без вентилација, размислете за распоредот на вентилациони дупки, особено ако работите во подрумот на гаража или котлара.

Ако е можно, проверете го приземјето, изградено со пријатели или соседи, прашајте ги тешкотиите што ги надминале и обидете се да ги избегнувате нивните грешки.

Посебно внимание посветувајте на хидроизолација, дури и сува почва не гарантира пенетрација на влага во приземјето.

Ако не ја направите точната хидроизолација на капачето - може да добиете многу влага по топењето на снегот и обилните дождови.

Како што знаете, висока влажност ги уништува ѕидовите, во такви услови габичката се развива активно и едноставно може да ја уништи вашата куќа.

Размислувајќи за изградбата - се грижи за дренажен тек и завеси околу зградата.

Кога е подобро да се започне со изградба

Тешко е да се каже кога, како што зависи од временските услови и колку е среќно.

Најдобрата опција е да се изгради во текот на летото, бидејќи на пролет почвата содржи многу влага, мора да се испумпа или да чека додека не се исуши. За да се изгради тоа е потребно според принципот - не спаси, инаку ќе изгубиш многу, бидејќи цоколот правилно изграден е сува куќа.

Бетон се препорачува да се користи низок степен, така што перничето на песок не се скрши, мора да се истури во вода и да се чува за 2-3 недели. Задолжително зајакнување на основата, и надолжно и попречно.

Фитинзите се користат во дијаметар од 6 до 10 mm. со теренот помеѓу шипки од 20 см.

Растојанието од решетката од арматурата до дното на лентата треба да биде во рамките на 20 mm. - Ваквото растојание ќе ја заштити темелите од подземните води и агресивната средина.

Искусните градители велат дека прозорците во подрумот треба да се градат од исток, запад и југ и да не ги градат од север.

Фази на изградба на цоколен монолит

Првата фаза, кога се гради цоколен монолит, како и секоја фондација, е изградбата на дрвените кофражни, за ова се користи неодреден одбор.

За да се осигура дека ѕидовите на опаковките не се исцедат поради големата висина на подрумот, засилете ја кофражот со изолаци.

Втората фаза е работата со арматурата.

Неопходно е да се изгради опкружувачки засилување кафез - да се направи тоа право, тоа е подобро да го покани на специјалист, бидејќи во секој случај треба индивидуална рамка.

Третата фаза е истурање на бетон.

Бетон е подобро да се нарача во бетонска постројка, и ако не постои можност - се готви со помош на бетонски миксер.

Монолитниот подрум се истура веднаш и целосно.

За да се спречат воздушни празнини, неопходно е да се вибрира бетон и потребен е длабок вибратор тука.

Пополнете го бетонот, нека се зацврсти 30 дена.

Капаче за хидроизолација

Од хидроизолација е важно прашање, хидроизолација треба да се направи во два слоја.

Сите хоризонтални и вертикални делови од ѕидовите на подрумот и основата, особено во местата каде што доаѓаат во контакт со земјата, мора да бидат покриени со висококвалитетна хидроизолација.

Сите хидроизолација на подрумот се изведува надвор од куќата. Хидроизолација може да биде omazochnoy и okleechnoy.

Ако битуменозната топла смеса се нанесува на ѕидовите, а подот е слој од хидроизолација.

Хидроизолацијата за лепење е направена со употреба на материјали за покривот.

По внимателно проучување на материјалите за изградба на монолитен сокел, можете да го изградите сами.

Можеби сте заинтересирани за: