Подготовка и монтажа на внатрешни лизгачки врати со свои раце

  • admin
  • 28 август 2013 година
Подготовка и монтажа на внатрешни лизгачки врати со свои раце

  Вообичаено се поставуваат лизгачки врати каде што стандардните внатрешни врати ќе заземат премногу простор за отворање на отворен простор, со цел да се спаси корисен простор (што е сеуште бескорисно ако има отворена врата). Впрочем, тоа не е тајна, и многу луѓе забележаа дека плоштадот на просторијата, кој е доста квадрат, му припаѓа на отворената зона - затворање на внатрешните врати. Но, овој проблем лесно се решава со инсталирање на лизгачки врати кои не бараат толку простор како стандардните нишалки. Како по правило, тие се инсталираат како поделба помеѓу кујната и дневната соба. Најмодерни денес се светли лизгачки врати во јапонскиот стил.

Избирање систем на лизгачки врати

Со цел да изберете соодветен систем на лизгачки врати за вас, треба да одлучите кои модели се во моментов понудени на пазарот на градежни производи.

Системот за отворање на лизгачки врати може да биде еднолисен или двоен лист.

Додатоци - специјални фитинзи (рачки, без заминување од рабовите на врата лист) и комплет, кој вклучува: ролни, Болт, шини и ограничувач, која е во прилог на подот, и затка (одредување на врата лист).

Исто така, ако сакате, можете да инсталирате синхронизатор и врата поблиску.

Избор на механизам и додатоци за лизгачката врата, важно е да се земе во предвид неговата тежина. Со тежина на вратата не поголема од 40 кг, потребен ви е механизам со два ваљака, а со тежина од 40 кг, добивате лизгачки механизам со ваљаци во број од четири парчиња.

Лизгачки системи се од различни типови и опции за проектирање - вратите можат да се вратат од отворот или внатре во него.

Дизајнот на вратите може, и да обезбеди присуство на рамката, и да биде без рамка.

Еве некои опции за нивните дизајни: монорелса, двојно трегер, trehrelsovaya, chetyrehrelsovaya систем, виткање врати на "цик-цак" криви лизгачки врати, ротирачки врати, направени во истиот стил како лизгање.

Со методот на прицврстување, тие се поделени на врати со акцент на горниот и долниот водич.

Кога инсталирате лизгачка врата само со горниот водич, можно е да не се расипе покривот на подот со поставување на дополнителна шина на неа.

Вратите ќе се движат на горната шина над подот, целосно без да се допираат, со лизгање и лизгање со помош на внатрешни ролки во посебен водич.


Еден од видовите на внатрешни лизгачки врати - лизгање или лизгање во ѕидот.

Овој модел е интересна поради тоа што изгледа многу уредно и необични и го прави повеќето ефикасна заштеда на простор во споредба со стркала назад надвор од вратата, а исто така има најдобра звучна изолација, но уште потешко да се постави.

Фитинг за лизгачка врата лизгачки механизам е потребно, за разлика од механизмот на вратата турка надвор, и одзема време за производство на специјални одмор во ѕидот на гипс картон со метал слој внатре.

Овој вид "џеб" служи за вратите да се лизгаат во неа на специјално инсталирани водичи. Ова ќе помогне да се заштити вратата од можни оштетувања и да се продолжи животот на вратите, како и да ви овозможи да го користите слободниот простор околу вратите по ваша дискреција.

За самоинсталација на почетници, овој тип на врата не е добар.

Подобро е да се задржите на поедноставни лизгачки врати кои се протегаат нанадвор од ѕидот.


Стаклени лизгачки врати - модерен, ефективен, убав

Стаклени лизгачки врати се одлично модерно дизајнирано решение.

Тие се идеални за обичните станови и за слободното сместување.

Лизгачки стаклени врати можат ефикасно да се подели просторот во зони, без преземање на било вредно сантиметри станбена површина на куќа или стан простор и служат да се запечати различни соби со голема влажност (бања или кујна).

Совршено го осветлуваат коридорот како дополнителен извор на светлина, поминувајќи ги сончевите зраци.

За производство на лизгачка врата, често се користи материјал како калено стакло од 8 мм или повеќе. Тоа не е за razobotsya и тоа не може да боли, затоа што вратите не се функционални можности за ротација, да ги исполнуваат на човекот и се наоѓаат во непосредна близина на ѕидот, секогаш оставајќи само во дел од водичот.

За внатрешни врати не се користи само проѕирно стакло, туку и мулти-обоени, со или без примерок кој се применува на него, мат, сјаен и други.

Но, мора да се има предвид дека специјалните фитинзи кои се користат во текот на висината на стаклото на вратата ќе чинат повеќе од вообичаеното.

Инсталација на лизгачки врати со свои раце

Откако ќе го одбереме механизмот на системот за отворање на лизгачки врати, потребно е да се подготват сите компоненти за инсталација:

  • профил на алуминиум - 2м;
  • поддршка (или суспензија) ролки во комплет;
  • ограничувачи;
  • комплет за прицврстување.

Исто така ќе ви треба лист за врата, како главен елемент, од избраниот материјал и структура.

Подгответе дрвен зрак од 40 х 40 мм што е неопходно за горниот водич.

Внимателно да се измери и да се подготви да го инсталирате отворот на вратата, така што двете страни, подот и врвот се мора паралелно, како и на ѕид, така што тоа е рамен, а вратата лист на соседните блиску до неа.

Сега ќе ја инсталираме наједноставната, лизгачка врата со еден лист, која не се отвора во внатрешноста на ѕидот, а по неа ќе биде фиксирана не само од горе, туку и одоздола.

Ние ја проверуваме опремата на нашата врата. Ние ги подготвуваме сите потребни алатки.

Прво, ние ја поставуваме долната шина на подот. Неговата должина е повеќе од двојно поголема од ширината на отворот. Едниот крај на долната шина се протега од работ на влезната врата до линијата за отворање за 5 см.

Сега земете го нивото и усовршијте го со тоа, колку точно го поставивме шините. Ако го ставите доволно рамно, тогаш лизгачката врата постојано ќе избегнува кон косината.

По внимателно испитување на фабрички сет на испорака на вратата, наоѓаме спој и со тоа ги поставуваме ролерите под листот на вратата.

Потоа, по можност со асистент, ставете ја вратата на водичот од дното.

Ова прелиминарно поставување на вратата ќе помогне да се направи обележување на горниот водич.

Кога ја инсталирате, исто така е важно да ја проверите точноста со помош на нивото на зградата.

Откако ќе бидете сигурни дека нема никакви грешки, го поправаме нашиот претходен водич до обележаното и означено место, со помош на штипки или завртки, до лентата.

По завршувањето на монтажата на горната дирекциона врата, наместете ги запците од фабриката за инсталација, во количина од два дела, по една на секоја страна.

По завршувањето на инсталацијата, ние создаваме убавина - покриваме сè со специјално дизајниран декоративен панел, кој го поправаме на горните и долните водилки со помош на истите завртки.

Неопходно е да се покрие сè со посебни декоративни приклучоци од двете страни на двете шини.

Сега земи ја вратата и малку ја поместуваме, ставете ја врвот на нашата лизгачка врата под специјално поставената декор панел и поправете ги горните ролери на вратата во водичот.

Откако сè започна да работи, ја креваме вратата и стартуваме ролки, поставени од подот во водичот, фиксирани на подот.

Ако нашите лизгачка врата дизајн овозможува за инсталација, без дното водич за сите одговорност за отворање - затворање има преземено во текот на врвот, на мерења исто така, врши многу внимателно и да се провери.

Ако дизајнот на лизгачка врата е комплицирана од фактот дека панел вратата за време на возењето се во ниша во ѕидот, тоа е потребно да се подготви за тоа, што е можно поскоро, така посебен џеб направени од гипс картон, кој е поставен на ѕидот во близина на вратата.

По инсталирањето на лизгачката врата во станот со свои раце, треба да бидете сигурни дека ролки дизајнирани за отворање - затворање работат совршено и вратата се движи без никакви тензии или пречки.

Отвори - затворена инсталираната врата неколку пати во сите насоки. Механизмот на отворање работи без проблеми, влезот на вратата е мек, не постои очигледен брак во механизмот, и можеме да им честитаме на успешното завршување на нашата тешка, но неопходна работа.

 

Можеби сте заинтересирани за: