Технологија на поставување плочки за поплочување, чекор по чекор инструкции, корисни совети

  • admin
  • 8 мај 2017 година
Технологија на поставување плочки за поплочување, чекор по чекор инструкции, корисни совети

Познато е дека тротоарите се одличен материјал за пристапни патишта и патеки за градина. Од сите претходно се користи слој од бетон и стоки на големо, плочки најтрајните и привлечни. Оригиналниот облик, благородната боја и едноставниот линеарен распоред ви овозможуваат да ги создадете потребните тротоари на местото на приватна куќа.

Таа тврдеше дека редење технологија е достапна само за професионални tilers кој знае сите тајни и суптилностите на технологијата. Корисни совети никогаш нема да се мешаат во вашата работа, особено ако ги следите спецификите на основната технологија.

Слика 20

Основна стилска технологија - што да правам

Рачното поставување на тротоарите е работна интензивна вежба, која бара интегриран пристап за извршување на работата и следење на правилата за поставување плочки.

mg_640

Комплексноста на водење стил ќе вклучува ископување и уред за нивелирање на слој превозникот, кој ги вклучува следните чекори:

  • избор на начин на поставување плочки и цртање на тротоарот
  • подготвителна работа и планирање на локацијата
  • уред за одводнување и наклони
  • создавање на слој на превозникот
  • ограничување
  • слој уред за усогласување
  • поставување плочки според означениот модел
  • песок пополнување на испреплетени шевовите.

1
  Во однос на основната технологија, чекор-по-чекор инструкции ви овозможува правилно да ги плочка плочка, избрани според општа шема на бои на зградата, заговор и гаража.

272968004_7

Во почетната фаза на изборот на методот на поставување и цртање на идниот тротоар или пешачка патека, потребно е да се пресмета товарот на површината.

1433020927_dsc_8117

Чекор-по-чекор инструкции за поставување плочки за плочки

пресметка на дебелината на плочката

Да претпоставиме дека дебелината на плочата за плочки, чии типови се наменети за пешачки и автомобилски тротоари, се различни. Индустријата произведува вибропресирани и печат плочки за тротоарот. Вибропреплените плочки, од практиката на употреба, повеќе густа во структурата и издржливата, која обезбедува долг работен век и, соодветно, висока цена.

Image 29

Плочките се продаваат по стапка од 1 квадратен метар, така што со цел да се купи серија плочки за линеарна шема за поставување на пресметаната површина додадете 20%. Ако планирате дијагонално да го поставите тротоарот, тогаш областа за површината се множи со 30%.

157

Значи, за да влезете во гаражата и патеките за машината, препорачаната дебелина на плочката е 300x300 mm со стабилизирана почва и бетонска основа од 6 см.

tolsina-1

За тротоари на пешаци, дебелината на плочата за површини со површина од 300х300 мм е можна до 3-5 см.

prostye-shemy-ukladki-trotuarnoi-plitki

изберете го методот на поставување

Начинот на поставување на плочка зависи од целта на тротоарот. Да речеме поставувањето на песочна перница е најлесниот и најекономичниот начин за мали и средни плочки. Поставувањето на плочки на нестандардни големини на бетонска ферманка ќе бара дополнително израмнување.

cbp_x-section09-copy

Корисни совети

Опсегот на платформи за плочки со вибрации е веќе ограничен со строгите геометриски форми на плоштадот и правоаголникот. Денес е попрактично и погодно за конфигурацијата на штафета во облик на засечени агли на плоштадите, во форма на бранови или полигони со можност за избор на шема за дизајн. Подигнете слика на тротоарот и креирајте линеарна шема за поставување е препорачано со скица, составена на лист хартија во кафез или мрежа во графички едитор.

Чекор 1 Подготвителна работа и планирање на локацијата

Подготовката на територијата започнува со изборот на локацијата и расчленувањето на контурата со воспоставување контролни "светилници" на традиционален начин. Ги означуваме точните граници на заплетот и ги означуваме референтните точки на теренот, кои го одредуваат центарот на плочката. Во оваа фаза неопходно е да се следи симетријата на асфалтирањето и да се исправи.

Слика 1 фази

Потоа, по отстранувањето на нивото на височините, се отстранува горниот плоден слој на почвата и се прави отстапување и одводнување, подготвувајќи го материјалот за уредот на лежиштето (основниот) слој и алатката за поставување на плочки.

Чекор 2 Уредот за дренажа, падини и слој на превозникот

Треба да се запомни дека било која подлога под плочата за површини е мокрена и натопена со дождовница или канализација. Задолжително е да се создаде водонепропустлив слој од дробен камен со униформна грануларност, скрининг, геотекстили и чакал.

Слика 23

По завршувањето на подготвителната работа и означувањето, земјата е компактирана и компактирана, а потоа слој од кршен камен се шири со иста дебелина во целата област. Изложувајте ги водилките за одводнување и поправете ги. Дебелината на натоварената пешачка патека изнесува 15-20 см. За тротоарот на паркиралиштата и рампите, дебелината на носечкиот слој достигнува 30 см. Доколку е потребно, може да се постави 2-3 слоја. Секој слој е компактен со вибратор за поставување на плочки и напојување.

Слика 32

Чекор 3 Инсталација на камен-темелник и создавање подлога

Инсталирањето на камен е задолжително. Бројот на рабници за тротоарот се пресметува долж периметарот на локацијата или должината на патеките. Резултатот од снимката е поделен со должината на границата, добивајќи го потребниот број плочи за купување. За да го инсталирате рампата, подгответе заклучување, самиот раб се поставува строго вертикално.

S-P-O

На изложените водичи и инсталирани рабници, основен слој од чист песок без нечистотии 3-5 cm дебел е поставен на носечкиот слој и се шири рамномерно над површината.

Слика 24 +

Чекор 4 Порамнување на подлогата

Усогласувањето на основниот песок слој се врши со користење на правилото, што го води со двете раце долж изложените водичи долж целата рамнина на тротоарот или песна. По израмнувањето на површините, водичите се нежно отстранети, пополнувајќи ја преостанатата патека со мешавината.

Чекор 5 Поставување на плочки на ознаките

Слика 24 =

Плочките се поставуваат на мешавина од песок и цемент во редови, па затоа е неопходно да се подготви проценетиот број на плочки.

Пред почетокот на поставување на плочките, подгответе ја цементната смеса од цемент / песок од 1: 6. Се препорачува да се навлажне песокот и пред да се нанесе. Препорачливо е да се изготви цементно-цементна мешавина во мали серии од пресметката на 1-2 редови, кои се поставени од самите себе, со поместување на следните плочки по поставениот ред. За исправување и фитинг на плочки во место, користете кијанку.

Чекор 6 Пополнување на испреплетените рабови

Конечната фаза на поставување на плочка на тротоарот е полнење на преплетувачки споеви со цементно-песочна мешавина, расфрлани на површината. Потоа мешавината е нежно зафатена во чекорите за интерплекс, додека зглобот не е целосно пополнет.

Тротоарот на површината на тротоарот се произведува со рачен вибропрес.

Слика 26

Корисни совети за тоа како да се постават плочки на конкретна основа се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: