Текстурирани бои, што се разликуваат од конвенционалните и каде се применуваат

  • admin
  • 05-Feb-2014
Текстурирани бои, што се разликуваат од конвенционалните и каде се применуваат

Појавата на текстура боја во градежната индустрија шокирана од својата светла боја и оригиналноста на примена на текстура слој. Едноставен и технолошки размислен пронајдок веднаш пронајде апликација. Фасадите и джакузи на згради, како и внатрешноста на становите стекнале ново лице. Што ги разликува текстураните бои од традиционалните и познати бои?

Што е фактурирање на бои

За да добиете нерамномерно олеснување на површините, користете боја со мастило.

31374_57

Предмет текстура наслика различни: внатрешна и надворешна трим простори со следната работна површина:
  • бетон
  • малтерисани
  • тула
  • Дрвена.

0a7ee794c4e3e7a1c295a20a89b70626

Бојата текстура е хомогена маса, бела, која содржи дебел филер. Тоа е структурирачко полнење кое ви овозможува да направите на површината релјефен модел што го сакаме. Ова полнење ви овозможува прецизно да симулирате различни површини: релјефна шема на "моарење", "под стадото", "за кадифе или кожа". Оваа текстура боја е различна од традиционалните акрилни и латексни бои.

88069546_1329374298_316864503_1

Освен тоа, можно е да се создадат околу сто варијанти на ѕидни и тавански прекривки користејќи нијансирање.
  Поради составот, боите се текстура отпорни на депозити и сончева светлина, имаат висока отпорност на мраз и отпорност на несакани механички влијанија.

Класификација на текстура боја

Изобилството на текстура боја за ѕидови и таванот од производителот сугерира нејзината класификација.

tumb_image_resized_1363173644_800_600

Текстуралните бои се поделени на големината на филер:
  • мал филер до 0,5 мм.
  • средно полнење со големина од 0,5 до 1,0 мм.
  • груб филер од 1,0 до 2,0 мм.
  Следниве материјали можат да послужат како полнач на текстурална боја:
  • кварцен песок
  • мермерни чипови
  • полимерни влакна
  • смачкана и смачкана силикатна гас.

2-mramornaya-kroshka-tsvetnaya-15tsvetov

Во однос на употребата и примената на бојата, текстуралната класификација се применува на фасадата, столбот и внатрешноста на станот.
  Во исто време, се зема предвид техниката на примена на боја на фактура, имено механизирана или рачна.

воден печат

Како декоративно заштитно покритие, текстура боја треба да се разликува од типот на супстанција која формира филм - силикон, акрилик или силикат. Во прилог на квалитативните карактеристики на текстура боја за таванот или ѕидови, важно прашање е потрошувачката на боја и нејзината цена.

Технологија на примена на мастилото

Создавањето на слој на фактура зависи од техниката на нанесување на бојата.
Текстурираните бои се применуваат со помош на:
  • широка шпатула
  • метален чешел
  • природен сунѓер
  • структурен ролери.

10092010

Обврзувачка состојба пред нанесувањето на површинска боја е површинскиот третман со буквален слој за пенетрација.
  Освен тоа, очекуваниот изглед на површината при сликање со текстурирани бои директно зависи од неговиот состав. За да се создаде текстура и релјеф, во бојата се внесува филер во форма на смачкан и просечен кварцен песок или струготини.

val_str_gor_640x500

Потоа, мастилото со инвазивно полнење се нанесува во еден слој со користење на соодветна алатка за сликање. Лесен цртање текстура боја слој е создадена со примена на широк шпатула или со четка.

мистрија

Текстуралната боја е полесно да се примени на ѕидот со шпатула со ширина од 5-10 см. Како резултат на текстурата во овој случај наликува на слика на француски импресионисти. Од износот на бојата применета на ѕидот, волуменот и текстурата на "францускиот платно" ќе зависи.

чешлање

За нанесување на боја се користат метални чешли со различни ширини на забите. Поради распоредот на забите на чешел,
  примената на слој на боја ќе остави на површината да се наслика карактеристичните брановидни линии со едноставна геометриска форма.

020106-270-010[1]_4

 

ролери апликација

Станува традиционално да се нанесува бои со ролери и текстураната боја не е исклучок. Сепак, за тоа постојат посебни структурни ролки, овозможувајќи брзо и точно да се ре-креира посакуваната текстура на ѕидот. Во овој случај, севкупниот модел на слојот од текстура е монотон. И тогаш природно духовитост на сопствениците на станови и приватни куќи доаѓа до спасување.

fakturnaya-kraska-dlya-sten-2

Да, не, ролерот сам по себе не црта модели, но можно е да се комбинираат текстурите, комбинирајќи се со други методи на примена. Патем, пред да нанесете каква било текстура на ѕидот, неопходно е навлажнете го ролерот со вода.
  За да го комплицирате цртежот на површината на таванот или ѕидовите, можно е да се користи шпатула, структурен валјак и матрицата.

fakturnaya-kraska-dlya-sten

Првично, бојата се нанесува на алатката за бои со мала шпатула и се шири. Потоа, бојата на алатката става слој на боја на површината и го дистрибуира во поинаку насочени полукружни или кружни движења.

Ако сте во душата на креативниот уметник, тогаш можете да направите уникатен уред за ролери, кој се применува на бојата, со свои раце изработени од обична полиетиленска кеса. Не верувајте ми, а потоа го цениме, како што е прикажано во видеото: смело и креативно. Бидете сигурни дека не постои таков обоен ѕид било каде во природата повеќе.

Во прилог на основните параметри за создавање на стилски текстуриран слој: бои и алатки за бои, создавање на интересни текстури и текстури зависи од професионалните вештини и вештина. Способноста да се користи нијансирање ќе создаде светли и уникатни текстури, речиси како во предложеното видео.

Главните предности на текстура бои

Во споредба со обичните бои, текстураните бои ги имаат следниве предности:

20538

Текстуралната облога се нанесува без комплексен и долг процес на израмнување на површината на ѕидовите или таванот. Текстурираниот слој на боја ја прави базата униформа и визуелно ја усогласува. Ова е дополнителна погодност, која овозможува да се исклучи процесот на подготовка и усогласување на работните површини. Најмало чипс, пукнатини од било кој степен на отвореност или Дент ќе бидат сигурно покриени со слој од текстурална боја.

image_20.

Овој слој е поотпорен на разни механички оштетувања, особено на ѕидовите.
  Текстурираните бои имаат пониска цена по еден квадратен метар покриеност. Затоа текстураната боја стана најголема побарувачка за изградба на станови и куќи со свои раце.

Може да бидат заинтересирани: