Чистење и дезинфекција на системи за вентилација на модерен стан, приватна куќа со свои раце

  • admin
  • 04 јули 2014 година
Чистење и дезинфекција на системи за вентилација на модерен стан, приватна куќа со свои раце

Секој постоен стан или приватна куќа систем бара систематски грижа и превентивни мерки. Што е скриено во длабочината на нивните вентилациони канали е системот за вентилација на стан и приватна куќа? Како да се исчисти и дезинфицира вентилацијата, на кои начини со најефективни средства?

Санитацијата на домаќинствата во станот

Аспектите на санитарните услови на домаќинствата бараат сеопфатно чистење на системи за одржување на животот (вентилација) на современи станови и приватни куќи.

вентил-1

Значителен дел од санитацијата на домаќинствата е дезинфекција на вентилацијата, која е одговорна за чистотата на воздухот во просторијата.
  Жално е да се сфати, но во модерен стан или приватна куќа има многу потенцијални опасни извори на загадување на воздухот.

138769217

Може да бидат такви извори на загадување:
  • Согорување на гориво, на пример, гас
  • завршување на работите за време на поправката, што резултира со краткорочно загадување на воздухот
  • влага поради неисправниот систем за вентилација, лошо греење или привремено отсуство на греење
  • производи од испарување и мирис
  • Пушењето.

att_276

Што треба да се направи во таков случај, кога системот за вентилација и климатизација на станот не успее правилно да ги реши проблемите? Одговорот е лаконски: "Потребно е да се чистат и дезинфицираат системите за вентилација".

Методи и методи за чистење на системот за вентилација

ако станот прашина

Теоретски, прашината е аеросолиран аеросол, кој се состои од различни поинаку суспендирани честички. Чистењето на станскиот воздух или приватна куќа се врши од системите за контрола на климата, вентилација и климатизација.

f3c90917e39ca982b4b13b09f68d226e

Според барањата на санитарните норми, овие уреди мора да обезбедат максимално дозволено ниво на концентрација на прашина од 0,15 mg / m3. Меѓутоа, самите внатрешни компоненти на системите за чистење се подложни на акумулација на прашина. За да го видите ова, само отворете го капакот на вентилациониот канал за да видите мрачна слика. На ѕидовите на воздушниот канал може да се видат рациите од прашина со импресивна дебелина, што понекогаш дури и виси во партали и го задушува воздухот.

chistka-ventiljacii-kvartire-prochistit-proverit-1

Ако внимателно ги разгледате и спроведете хемиска анализа на домашната прашина за домаќинството, можете да најдете:
  • микроскопски грини - сапрофити
  • фекалии на грини и мијази
  • алергени за домаќинство
  • Декомпозитори.

176381980

Шокантна слика за внатрешната содржина на системите ја турка идејата дека правилно и навремено решение може да се нарече чистење и дезинфекција на системот за вентилација и климатизација.
  Дезинфекција на вентилациони системи треба да се врши според епидемиолошки индикации. Ова не значи дека тимот: "Внимание! Во областа на лигавка и шап! "Мора да се изврши веднаш. Се препорачува да се дезинфицира вентилацијата еднаш годишно.

чистка

 

Дезинфекцијата се изведува со вентилатори кои не функционираат и климатизери. Растворот за дезинфекција треба да се подготви однапред, како и лична заштитна опрема: респиратор и ракавици. Дезинфекцијата на елементите на системот се врши со помош на нивно наводнување или бришење. По дезинфекција на системите за вентилација, елементите се мијат со вода од чешма и се проветруваат.

Блок-контрола случај

средства за дезинфекција

Постоечките средства за дезинфекција за системи за вентилација и климатизација целосно ги задоволуваат барањата препорачани за отстранување на акумулацијата, ширењето и ширењето на инфективните агенси. Средства за дезинфекција, наменети за вентилациони системи, се активни против познати микроорганизми, бактерии и вируси. Дезинфициенсите се користат за убивање на бактерии кои се предизвикувач на опасни инфекции. Како по правило, посебни средства за дезинфекција се подготвени за употреба за апликација.

Слика 7

Како можам да ги исчистам вентилационите канали на системите за вентилација?

методи за чистење

Разликувајте ги следните методи за чистење системи за вентилација:
  • хемиско чистење
  • механичко чистење.
  Суштината на методот на суво чистење е како што следува. Со помош на видео-инспекција се врши преглед на вентилациониот канал, кој визуелно го покажува степенот на контаминација. Сликите на живописни снегулки од нечистотија и прашина се пренесуваат на компјутерскиот екран.

df4bea1fb197badc0aacb65162749d46

Кој е процесот на видео-инспекција на вентилациониот канал е прикажан во ова видео.

Сега останува само да ги исчистите ѕидовите на каналите од нечистотија. За овие цели се користи специјална опрема. Потоа уредот, опремен со флексибилна вратило и врвови на карактеристична конфигурација на вентилаторот, ги отсекува ѕидовите на вентилациониот канал на седиментот и формирањето. Мобилната единица за филтрирање (PFC) ги всади сите депозити во бункер на бункер. Значајната должина на флексибилната жица овозможува системите за вентилација да се чистат без дополнителни врски.

16467_1

Механичкото чистење се користи за чистење на системите за вентилација на куќите во кујните од формирани масни наслаги. Чистењето со механички метод се врши рачно со користење на метални четки, специјални гребење и професионални средства за чистење. За чистење на внатрешната површина на каналот ќе биде неопходно да се деактивира делумно, обезбедувајќи директен пристап до работа.

599_avariynaya-prochistka-kanali

Главните знаци на контаминација на вентилационите канали се непријатни миризливи мириса во собата, замаглување на прозорците и брза акумулација на саѓи и прашина. Јасни вентилациони канали во станот можат да бидат независно, без користење на услуги на специјализирани фирми. За да го направите ова, отворете ги инспекциските решетки, отстранете ги домашните вентилатори и користете обичен стап со четка на крајот да ги отстраните акумулираните остатоци.

очистка-и-дезинфекција-вентилирање

Отстранување на нечистотија и прашина партали, грива завиткани со крпа која е импрегнирана со детергенти или средства за дезинфекција решение. Со овој уред, ѕидовите и шините на вентилационите канали се чистат со активни движења.
  Исчистете го каналот за вентилација може да користите воздух од обичен правосмукалка.
  Се препорачува да се исчисти вентилацијата во исто време во кујната, без да се заборави вентилацијата во тоалетот и во бањата.
  Ако станот има климатизација, Сплит-систем, потоа чистење на нивните филтри.
  Како да ја исчистите надворешната единица на климатизацијата со свои раце, е претставена овде.

средства за механизација за чистење на вентилација

Во прилог на рачни методи за борба против прав во арсеналот на средства за чистење системи за вентилација може да се користи:
• Пневматски инсталации опремени со турбина за ротирање на четката
  • Електромеханички инсталации
  • уреди наменети за хемиски третман на ѕидови на воздушниот канал
  • Инсталации за висок притисок
  • филтрациони блокови.

588261201_7

Употребата на инсталации за професионално чистење ќе биде оправдана ако станот или куќата е опремена со систем за вентилација со принудна испорака.

Можеби сте заинтересирани за: