Избираме пумпна станица за водоснабдување на приватна куќа.

 • admin
 • 24 август 2016 година
Избираме пумпна станица за водоснабдување на приватна куќа.

Присуството на вода на парцела е проблем што го имаат речиси сите сопственици. Често се случува централниот водоводен канал да биде предалеку од територијата наменета за приватни домови или вили. Со користење на добро е единствениот извор на вода, сопственик на имот се соочуваат со прашањето: со помош на опремата што е да се спроведе таков процес, како да се воспостави снабдување со вода во домовите и други простории (ако е потребно). Најреалното решение за овој проблем е водоводните пумпни станици за приватна куќа. Тоа пумпна станица за вода ќе им даде можност да го добиете саканиот притисок во единствен систем за вода и да добиваат континуирана набавка на медиумите до сите делови на инсталацијата на молк тела.

Пумпна станица за приватна куќа - принципи на избор

Прво на сите, ние треба да разбереме зошто вреди да се купи такво собрание, а не друго. За споредба, да си ја замислиме ситуацијата: има добро или добро во градината. Како последица на тоа, има потреба од набавка на опрема која ќе ја подигне и снабдува со вода во куќата.

nasosnaya_stancija9

Често, изборот паѓа на пумпа дизајнирана да се натопи во бунар.

Операцијата на таква пумпа е како што следува: кога санитарни уреди се во активна состојба, таа започнува да функционира, кој почнува да се испумпува водата. Тече низ цевките, водата на крајот достигнува до точките за внесување вода.

nasosnaya_stancija6

Но, доста често во областите оддалечени од градот да дојде до електричен напон скокови, што пак доведува до неуспех на пумпа или целосно исклучување.

Слична ситуација се јавува и со пумпата кога нивото на водата во бунарот или во бунарот паѓа под одредено ниво. Во таква ситуација, жителите на приватен дом немаат можност целосно да го користат водоводот.

На животот во една селска куќа или куќа е како удобно како што треба непречено снабдување со вода, постојат различни видови на пумпни станици, единствениот сигурен начин да се реши проблемот - подобрување на препумпната станица, кои би можеле, ќе го направи на снабдување со вода од изворот, а во случај на виша сила - се користи Акции од резервоарот за складирање, кои нужно мора да бидат вградени во таков систем.

Повеќе детали за непречено снабдување со вода дома:

Ако се прекине снабдувањето со вода од изворот, акумулаторот е поврзан со системот за водоснабдување, тоа е доволно за користење на водоводните уреди што се достапни во домот.

nasosnaya_stancija3

Исто така вреди да се напомене дека таквите станици имаат пумпа која не е наменета за потопување во вода. Се наоѓа на површината и соодветно има површинско име. Таа е погодна за работа во бунари со мал дијаметар. Течноста за пренесување се изведува преку инч-црево потопено во бунарот.

Како да изберете пумпна станица за приватна куќа

Прво на сите, изборот на иста опрема, се препорачува да се фокусира на овие карактеристики:

 • висина на внесот на вода
 • капацитет на резервоар за вода
 • продуктивност
 • капацитет

Покрај главните карактеристики, важни критериуми за избор се:

 • максимален показател за нивото на водата
 • материјали од кои се произведуваат хидроакумулаторот и пумпата
 • присуство на фрагменти кои го спречуваат прегревањето и заштита од суво ладно
 • опции за контрола на машината: автоматско, далечинско, рачно.

Изборот на инсталација за дворот го зема предвид капацитетот на единицата, за приватна фарма ќе биде доволно да биде од 600 до 1500 вати. Пресметката се базира на бројот на точки за внес на вода, растојанието од изворот до куќата, протокот на изворот. За да се утврди последното, се спроведува студија која дава информации за количеството на вода за која се обновува бунарот во одредено време.

nasosnaya_stancija4

Капацитетот на станицата е директно поврзан со моќноста. Критериумот за неговиот избор треба да биде стапка на производство (продуктивноста на опремата треба да биде малку помала од продуктивноста на бунарот, оваа информација може да се најде во пасошот). Исто така вреди да се запамети препораките пропишани за опремата, која ги нагласува дупчалните компании во придружната документација до изворот.

Општо земено, за постојано користење вода во вашиот дом, доволно е да се купи пумпа со капацитет од 3000-6000 литри на час, за слична употреба во земјата, тоа ќе биде доволно 0,6-1 м3 / час.

Волуменот на резервоарот (во кој се акумулира резервниот дел на водата) треба да се избере врз основа на бројот на резервни литри потребни за непречено снабдување во случај на прекин на струја или проблеми со снабдувањето со вода од бунарот.

Хидроакумулатори се направени од различни материјали, леано железо, пластика. Секој материјал за производство има различни ефекти врз животниот век, јачина и гласност на уредот.

nasosnaya_stancija5

Најмногу буџетски верзии на пумпите се направени од пластика. Нивниот оперативен период не е многу долг. Поскапи за цената - единици со резервоар за леано железо. Најдобра пумпна станица за приватен дом е варијанта со челичен контејнер. Ова е најдобрата опција за односот на цената и квалитетот. Присуството во оваа инсталација на добра заштита од суво ладење и прегревање значително ја зголемува неговата цена. Но, во случај на активна употреба на вода, таквите трошоци се исплаќаат прилично брзо.

Присуството на функцијата за следење, доколку е потребно, ќе го исклучи уредот, во отсуство на вода во системот, и со тоа ќе спречи расипувањето на моторот. Во случаи кога пумпата работи со зголемена брзина, контролниот систем исто така ќе го заштити уредот од прегревање со исклучување. Опремата на пумпната единица со такви функции гарантира долг работен период во приватниот систем за водоснабдување.

На принципот на работа на пумпна станица:

Попрактично во работењето на автоматски пумпна станица, во случај на празнење на резервоарот за чување на вода, тоа ќе обезбеди вклучување на систем за снабдување со течност, и по полнење на резервоарот - тој автоматски ќе го исклучи системот.

Сопствениците на викендички, кои не ги користат постојано, но сезонски, нема смисла да купуваат скапа опрема. Нема многу лоша алтернатива - единицата со рачна контрола. Дополнително, доколку е потребно, да се нацрта вода од длабочина помала од 30 m, може да купите станица со ејектор.

Повеќе информации за видеото:

Пумпна станица за приватна куќа - дефекти што се случуваат најчесто

За жал, никој, дури и најсовршената електрична опрема, не може да работи без прекини или неуспеси. Причина дефекти може да станат неспособни активностите на луѓето кои служат пумпна единица или неуспехот на самиот уред, на привремен недостиг на вода на изворот или напон во електричната мрежа.

nasosnaya_stancija2

Исто така, предизвика исклучување на пумпата вратило може да биде брава, со цел да се потврди фактот за блокирање треба да бидат исклучени од системот за снабдување со електрична енергија и да се обиде да го вратило со рака.

Ако на пумпата работи нема проток на вода, толку е поголема веројатноста воздушните џебови вина формирани во рамките на пумпата или на делот за внесување цевка. За да се реши проблемот, доволно е да го одвртите приклучокот кој се наоѓа на отворот за полнење на уредот. Замавувањето на пумпата ќе го отстрани воздухот што се акумулирал во неа и во всисната цевка. Како превентивна мерка, цевката и фитинзите треба да се проверат за протекување.

nasosnaya_stancija8

Потоа пумпата е наполнета со вода и е поврзана со електричната мрежа.

Меѓу заедничките проблеми е испуштањето на пумпата поради прегревање на моторот.

Меѓу можните причини за прегревање, треба да се забележи:

 • флуктуација на напон,
 • блокада на пумпата коло,
 • долгорочен престој на уредот под врел сончеви зраци или пумпање топла вода,
 • работата на пумпата е сува.

Право активности за да се реши проблемот на овој вид - за да го исклучите уредот, се создаде балдахин над тоа (ако причината за прегревање се зраците на сонцето), со очекување на уредот за ладење.

Честите спојувања на системот за водоснабдување може да се појават поради следните причини:

 • руптура на мембраната во резервоарот,
 • недоволен притисок во акумулаторот,
 • исто така е можно контролниот вентил да работи дефект.

Ако пумпна станица не може да се регрутираат и да се одржи оптимална притисок на работа, треба да бидете сигурни дека цевката не се воздухот, и проверете прекинувач на притисок, тоа не може да биде доволно.

nasosnaya_stancija1

Неправилно прилагоди реле исто така може да биде причина зошто станица за снабдување престанува исклучи, во таков случај е потребно да се изложат на понизок притисок.

nasosnaya_stancija7

Едноставен дефект може да се обидете да го поправите свои раце, но ако причината за неуспехот да дознаам со себе е тешко - тоа е подобро да се побара помош од специјалисти, поправка во секој случај ќе ги чини помалку од купување на нова машина за снабдувањето со вода.

nasosnaya_stancija10

Пред да купите пумпна станица за приватниот дом - Студирајте на корисниците и нивната мрежа да најдете многу, се разбира, да секој еден од нив не може во сите добра волја, но целокупната статистика поплаки за работата на одреден модел на пумпата може да предизвика неуспех на својот избор, или обратно, често позитивни повратни информации за форуми и во е-продавници се обрне внимание на единици, кои се разликуваат сигурност.

Уште еден интересен материјал за организацијата на водоснабдувањето дома, гледај го видеото:

Можеби сте заинтересирани за: