Бања на место, водовод и канализација со свои раце

  • admin
  • 21 октомври 2015 година
Бања на место, водовод и канализација со свои раце

Што руски не му се допаѓа брзо возење, можете да преформулирате - што рускиот не му се допаѓа на бањата. Ако некој има свој дел, тоа не се гради само една селска куќа или куќа, но, исто така, речиси секогаш, сауна изграден. Бања, извор на здравје, место за комуникација со пријателите и семејството. Секако, ако планирате да изградите бања, прво размислете за изворот на водоснабдувањето за бањата. И водата е неопходна не само за самата бања, туку и за туш, кој во модерната бања е природен додаток на парната бања. И за да не се соочиме со проблемот на снабдување со вода, дури и во фазата на изградба потребно е да се размисли преку системот за водоснабдување. Водата во бањата може да се примени од страна на поврзување на довод на централниот вода, доколку ги има, за да се поврзете на вода од бунарот или од добро да се создаде водена бања. Сите горенаведени методи може да се направат самостојно.

Бања на лице место, шема на снабдување со вода во бања

Секој метод за снабдување со вода во бања вклучува одредени чекори, имено:

  • неопходно е да се одреди типот на водоснабдување на приградската област;
  • во зависност од методот на водоснабдување, неопходно е да се постават гасоводот од извор на вода до бања;
  • во самата бања потребно е да се постави цевковод со поврзување со котелот и со инсталираниот водовод;
  • постави канализација од одвод кон канализацијата.


Ние нема да го разгледаме поврзувањето на водата од централното водоснабдување, но сметаме дека снабдувањето со вода од бунарот и од бунарот.

Бања на сајт, водоснабдување на бања од бунарот

Кога водоснабдување на бањата од бунарот, прво од сите е потребно да се вежба добро. Дупчењето на бунар е скапо, зашто е потребна посебна опрема за дупчење.

Цената на бунар директно зависи од длабочината на бунарот.

Плус свој добро е целосна независност од своите соседи, подобар квалитет на водата од Kolodeznaya, од добро снабдува со вода од подлабоко водоносни слоеви.

Минус е голем финансиски трошок.

Сепак, секоја водовод заптивка презема со цел да се спречи замрзнување на вода, цевковод, под нивото на почвата замрзнување, и опрема за снабдување со вода од бунарот, потребно да се има посебни технички соба.


Во зависност од теренот, климатските услови на регионот, длабочината на цевководот може да биде до два метра.

Покрај тоа, снабдувањето со вода во бањата не бара постојан проток на вода, т.е. Во гасоводот, водата не секогаш ќе се движи.

И како што знаете, ако водата се движи, таа има најмалку можност за замрзнување во зима.

И бидејќи во нашиот случај, ќе се занимаваме со стоечка вода, треба да размислиме за начинот на одводнување на водата назад во бунарот.

Оттука, кога водата се снабдува од бунарот до бањата, ровот мора да се ископа со контра-навивам со бунарот.

Модерното поставување на цевката за вода е изработено од полипропиленски цевки, кои лесно се градат со сопствена сила со купување на цевки и апарати за заварување полипропиленски цевки.

За присилно снабдување со вода од бунарот до бања, потопна пумпа, монтирани се посебни пумпни станици.

Потопната пумпа се добива во зависност од длабочината на бунарот. Потопната пумпа треба да ја подигне водата на површината, преку цевки, преку пумпната станица, за да ја пренесе до дестинацијата во вид на електричен грејач или котел.

Бања на сајт, водоснабдување на бања од бунарот

Доколку нема централно водоснабдување, а водоносникот е близу до површината, во таа област може да се ископа бунар.

Ако бунарот може да се ископа во близина на бањата - тоа ќе биде најдобро решение за снабдување со вода во бањата.

За да пумпа вода од бунарот, се користат потопни пумпи, кога ќе ја купите пумпата, треба да се водите според висината на водоснабдувањето и должината на делот за транспорт.

На ист начин како кога се снабдува вода од централна цевка за вода или од бунар, неопходно е да се ископа ровот за цевковод со обратна насока во насока на бунарот.

Ровот со цевковод мора да биде под длабочината на замрзнувањето на земјата.

Бања на парцела, канализација во бањата со свои раце

Да се ​​користи бања беше забавно, треба да размислите за отпадна вода, т.е. да се размислува за начинот на испуштање вода.

Во овој случај, потребно е да се земе во предвид длабочината на замрзнување на почвата, способноста на почвата да тече вода, бројот на корисници на сауна.

Ќе претпоставиме дека неколку луѓе ќе ја посетат бањата и канализацијата на таква бања најдобро ќе биде исцедена.

За отпадна вода, недалеку од бањата, ископате дренажен бунар.

Во зависност од длабочината на замрзнувањето, бунарот може да се искачи до два метри длабочина.

На дното на бунарот се поставува перница од проширена глина, урнатини или други материјали кои имаат дренажни својства.

Дренажниот слој треба да биде висок околу 50 см.

Одводната цевка од бањата е доведена до бунарот, цевката мора да биде наклонета кон бунарот, така што цевките не се замрзнуваат, пожелно е да се изолираат.

Ако има песочна почва на локацијата, специјалистите наместо доброто се советуваат да создадат хоризонтална дренажна перница.

Со овој тип на дренажа, ровот од 1 метар, длабоко еден бајонетен бајонет, долг 1 метар, копа.

На дното на ровот е поставен дренажен слој, висок 20см, одводната цевка е отстранета одозгора и сè е покриено со земја.

Можеби сте заинтересирани за: