Завршна обработка со ламинат: подготвителна работа, карактеристики на ламинат за поставување.

 • admin
 • 25 октомври 2017 година
Завршна обработка со ламинат: подготвителна работа, карактеристики на ламинат за поставување.

Модерен ламинат е релевантен и на побарувачката. Буџетската категорија на премази и ламинат е класифицирана токму во оваа категорија, широко се користи за подови, завршна обработка на ѕидови и мебел. Неодамна, занаетчиите кои го направија стилот и завршувањето на материјалот беа вреднувани, како што се керамички плочки. Но, времето се менува, а искуството стекнато од сонародници во светот ги дава своите резултати. Доволно е доволно внимателно да се подготви супстратот за положување. Како да го направите ова? Корисни совети за вашето внимание.

Подготвувајќи го подот за што да правиш

Познато е дека подот со ламинат се смета за најзабавен и заслужен вид на градежни мерки. Крајниот резултат е добро развиена технологија за создавање на тротоарите зависи од квалитетот на подготовката на подот.

1-1_prev

Постојат неколку начини ламинат завршница на конкретни кат со каси и подлогата е еднаков за двојно зголемување на површината на конкретни ферман на подот или саморазливна смеса.

Зголемена технологија на подготовка на подот   се состои од фази:

 • демонтирање на постоечки стар слој
 • чистење и отстранување на дефекти на подот
 • контрола на површинските мерења за градиент и клиренс
 • тротоарите (поставување) на подлогата, материјалот од лимот или создавање на естрих.

podgotovka-osnovanie-pola-pod-napolnoe-pokrytie

Конечната фаза на завршувањето е поставување на ламинатните панели. Потсетиме дека дозволената вредност на висината на диференцијални подот не смее да надминува 2 мм / м2.

Корисни совети

Според експертите, ламинат се смета за универзален материјал на подот, чија инсталација е можна на која било површина. Сепак, за да се обезбеди трајност на работата и да се исклучат следните поправки е можно само на бетонска површина.

laminat_ukladyvaem_sami_dnXSo7Ui30c5Wc7keBk8

Квалитетот на изработка на бетонски подни одредува изборот на класата на кат покривање, згора на тоа, дека одреден тип на ламинат, на пример, винил, им овозможува поставување на лепило состав. Поставувањето на ламинат на дрвен под ќе повлечат дополнителни трошоци за подготовка или замена на постоечкиот површински слој. Сепак, не е тешко да се реши прашањето за избор на материјал.

foto-folgoizolon-dlya-teplogo-pola

Кој материјал треба да го користам при завршувањето на бетонскиот под за ламинат?

супстрати

Најлесен начин да се подготват на бетонска база под ламинат разгледа со користење на ролна или на состојба на вештачки подлоги, стандард или засилен фолија слој се предвидени izolona, ​​izopenolom, TEPLOFLEX, pleneksom и други гасни исполнето со полимерни структури.

ukladka-laminata-na-betonnyj-pol-s-podlozhkoj-6

Поставувањето на подлогата се изведува на подготвена (чиста) бетонска основа и ги зацврстува зглобовите на лентите со градење лента.

Како ламиниран подлога, на топол кат се користи материјал со карактеристичен профил со корита и висина. Подстраниците се сметаат за ефтина опција за подготовка на подлогата, обезбедувајќи поправка и замена, доколку е потребно.

ukladka-laminata-na-betonnyj-pol-s-podlozhkoj-9

Екосистемот, кој се состои од основен и израмнет слој, е интензивна подготвителна мерка.

создавање двојни врски

Креирање израмнување кошулици тоа е предност во случај на мешавина на база наклонет повеќе од 3 мм / m² техника светилници.

Технологијата на израмнување со пополнување на подови или самоизрамни смеси е како што следува:

Основен слој

 • периметарски поставување на амортизирана лента соба
 • грундирање на бетонска основа со посебен состав
 • означување на ѕидови за поставување на ферман
 • сместување на светилници на шини и малтерски слајдови
 • полнење со работен раствор на основниот слој со дебелина од 20-40 мм
 • прилагодување на нивото на фундаментот на светилници со користење на правилото
 • пробивање на работниот слој на естрието со ролери со игла
 • стврднување и поставување на решението
 • отстранување на светилници и пополнување на дупки со мешавина на раствор

4-1

Нивелирачки слој

 • примена на вториот израмнувачки слој од мешавината на растворот со дебелина од 0,6-0,8 мм
 • поставување на ламинатни панели по стврднување на вториот слој.

Технологијата на двојната естрие е интензивна работа. Времето на создавање зависи од брзината на поставување и стврднување на растворот. Но, оваа технологија е во состојба целосно да обезбеди одличен квалитет на работната површина под слој.

како-сdelat-nalivnojj-pol-svoimi-rukami6

Корисни совети

Prompt тоа, што составот на работен раствор за подготвување на ферман се состои од: чакал, песок и цемент прав ронлива конзистентност во тежинскиот сооднос на честички 1500/1400/1300 m3 / кг. Во пракса, овој сооднос ќе изгледа вака:

Зафатнина ферман во текот на површина од 35 m2 - 0,44m3h1300 / 1400 кг / m3 вкупна тежина од 572 кг цемент (10 вреќи од 50 kg). Важно е да се запамети дека волуменот на сув цементен состав за време на подготовката на растворот се намалува. На излезот за подготовка на 1 м3, волуменот на растворот е 0,6-0,7 м3.

Како да се израмни подот со ферман, прикажан на видеото.

Подготовка дрвениот под е фундаментално различно од создавање и ферман е во врска дрвени лајсни и усогласување на листови од иверица со дебелина 10 mm.

подгответе го дрвениот под за ламинат

За да го поставите ламинатот на дрвена основа, користете шема на подвижна подна површина, на која капакот е слободно сместен на грубиот под. Тековната технологија на подготовка ви овозможува да се ослободи од лепливи формулации, обезбедувајќи вентилација и аерација на облогата.

laminat_derev_osnov_4

Фази на подготовка на фондацијата

 • ревизија на состојбата на дрвената основа со цел да се разјасни степенот на абење на структурата
 • правејќи расклопување на стари и неупотребливи табли, делови од трупци и греди
 • ние правиме замена на елементи, со прелиминарни процесирани плочки и трупци со оган retardant
 • заменетиот дрвен покрив е галвански.

Имајте на ум дека десната должина на завртките за прицврстување и моќноста на шрафцигер ќе го олеснат процесот на поставување.

Сопствената рачна подготовка на дрвениот под е прикажана во видеото.

карактеристики на поставување на ламинат на бетонска основа

Поставувањето на ламинатните панели започнува од подалечниот агол на собата, по прелиминарната ширење на подлогата. А првата панел не тесно подпора на ѕидот, оставајќи празнина на процесот 1-1,5 см користење изолација по должината на и во која граничи краеви.

19275574

Првиот елемент од вториот ред се применува веднаш, откако се отвори панелот земајќи го предвид фитингот на отворот за заклучување.

Како да се направи ламинат учат од статијата.

Можеби сте заинтересирани за: