Постепено изградба на бања од бар: бања дизајн, избор на материјали, Фондацијата за бања, арматура и водоотпорност, поставување на првиот венец бања, да се постават венци подоцна, поставување на подот.

 • admin
 • 29 јули 2016 година
Постепено изградба на бања од бар: бања дизајн, избор на материјали, Фондацијата за бања, арматура и водоотпорност, поставување на првиот венец бања, да се постават венци подоцна, поставување на подот.

Завршени проекти и капацитети на бања од еден бар изненадување со драгоста. Затоа, се поставува прашањето за сопствената конструкција. Како да изберете материјали и фаза од фаза изградба?

Пресметување на бања од бар

Изградбата на бања вклучува спроведување на проекти и градежни активности.

бања-из-бруса-1

Во фазата на дизајнирање на бања од бар е потребно да се изврши пресметка на идните објекти во зависност од големината на бања од еден бар со детали сместување соби.

бања-из-бруса-6-на-4-м-планировка

Градежните мерки за изградба на објектот претпоставуваат:

 • поставување и уредување на основата на сауната од барот
 • водонепропустливи ремени
 • подготовка на водоснабдување и одвод
 • подигнување на ѕидовите на трупците со последователна изолација
 • подот и таванот со кровен склоп
 • плашт и затоплување на ѕидовите на пареата
 • инсталација на печка, поставување на водовод и канализација
 • електрични жици
 • внатрешна декорација.

бања-из-бруса-6-на-4-м

Се разбира, прелиминарната пресметка на потребните материјали за изградба и пресметка ќе ја поттикне експедитивноста на настанот.

Корисни совети

Според експертите кои изградија повеќе од една бања, најдобра опција за изгледот на собите се димензиите на купатилата 6x4м. Таквите димензии се доволни за компактно сместување на туш и парна соба, како и соба за одмор и мал ходник. Со достапноста на средствата, ќе биде можно да се закачи веранда или тераса.

Слика 4

Трошоците за изградба на бања

ние го избираме материјалот

Да се ​​изгради бања треба да ги собереш материјалите. На пример, што бар да се избере за бања со големина 6x4 метри, со вкупна површина од 24 квадратни метри и тераса површина од 4x1.2 м?

388_4

За изградбата на куќата ќе ви требаат:

 • сув профил, димензии 45x135mm и 90x135mm
 • профил зрак, димензии 100x100mm и 150x150mm
 • залепен зрак, димензии 150x150mm

бръс

Овој материјал е основен комплет за изградба на дрвена бања. За секој случај се препорачува да се изврши пресметка со која целосно се обезбедуваат информации за да се знае како да се изгради сауна од лента.

автоматско порамнување

За пресметување на изградба на дрвена куќа од еден бар со вашите раце, користете онлајн калкулатор http://stroy-calc.ru/raschet-brusa, со автоматско пресметување на бројот на коронки, штипки, mezhventsovogo изолација и корозија импрегнација.

Слика 1 пресметка

Како резултат на пресметката, податоците ќе се добијат врз основа на кои е можно да се набават материјали за уред за капење:

 1. Обемот на дрва (бројот на пилена дрвена маса во кубни метри) и тежината
 2. Вкупна површина на ѕидови за избор на изолација
 3. Број на бандажи и редови во еден ѕид без фронтон
 4. Број на ролна изолација за сите бандажи (вкупна должина на зракот)
 5. Број на нагли, нивниот дијаметар
 6. Количината на заштитна импрегнација од 2 слоја
 7. Ѕид оптоварување на фондацијата (за избор на тип на основа).

Слика 2 пресметка

Сега можете да продолжите со изградбата на темелите на бањата.

Корисни совети

Се разбира, можете да направите пресметка рачно. Но, зошто се создаде велосипед, ако Интернетот е веќе полн со сеопфатни информации. Алгоритмот за пресметување беше разработен од специјалисти со познавање на норми и правила, како и методи на пресметка. Верувајте во нивното искуство, за само 5 секунди ќе имате многу веродостојни информации.

Слика 3

Чекор по чекор изградба на бања

подигнување на основата на бања од бар

засилување и хидроизолација

Потсетиме дека функцијата на основата на бањата од лентата е поставување и задржување на рамката на дневникот, покривот и грејната печка. Просечната тежина на објектите може да достигне 2-3 тони. Затоа, за основата, целесообразно е да се користи лента основа со поставување на армирано-бетонски плочи во пареа и туш кабина.

lentochnyy-fundament-dlya-bani-1

За да се создаде основа копа ров околу периметарот на идната градба, ширина поголема од ширината на пониски круна (треба да се брои). Порамнете ги и исчистите ги ѕидовите на ров, а потоа ставете го урнатините и песокот во сооднос 50/50 на дното. Слојот е менуван со рачен тапкач. За зајакнување на аглите на фондацијата, ние користиме засилување A-I и A-II, од кое ја формираме меѓуѕвездената скалила.

armiruyustshaya-setka-i-opalubka

Докот на структурата е направен со користење на вертикални армирани шипки поставени по должината на висината на основата. За надморска височина и кревање над нулта ознака, ние градиме опаковки од табли на повеќеслојни или облицови одбори. Во опаковката, неопходно е да се обезбеди локацијата на излезот од истекот и снабдувањето со вода. Облик цврсто фиксиран со формирање на кутијата. Истурете го бетонот во кутијата за опаковки.

lentochnii-fundament-pod-banu-6

Хидроизолација е направена на врвот на готовиот темел: првиот слој од битуменски мастика, вториот слој - материјал за протекување на ролна.

1427870350_fundament-dlya-bani

Преку зајакнување на крајот, фрлаат бетон и хидроизолација на единицата на основа зрак производство на врзивно средство, кои ја формираат ѕидовите на рамка.

stroim-bani-iz-brusa-sobstvennymi-rukami

подигање на ѕидовите на бањата

Изградбата на ѕидовите на дрвена куќа на бањата се изведува по должината на следниов синџир:

"Сортирање на дрво" - "хидроизолација на темелите" - "подготовка на зглобовите од дрвото".

pena_sruba

прва круна

За да се создаде првата најава рамка на површината на водоотпорен основа, се постават на дрвени ребра, кои се еден вид на бариера за бактерии и мувла.

lentochniy_fundament

Првиот зрак е поставен на решетките и го потврдува хоризонталното. Првата (oprichnoy) круна е прицврстена со челични спојки на надворешноста.

На виткање круна ние ставаме грејач. Во аглите на гредита ние се приклучуваме на задникот-спој на таков начин што секој претходен слој е блокиран од следниот. За ова, крајниот зглоб се сече под агол од 90 степени.

nizhniy-ryad-brusev-ukladyvayut-po-osoboy-tehnologii

следните круни

Следните венци на дневникот се поставени на сличен начин, фиксирање на нивната положба со шајка или игла во дупките за растоварање. Потребно е строго да се почитува усогласеноста на дијаметите на дупките за растоварање и дијамерите на ноктите.

shema35

Мало отстапување од усогласеноста е прифатливо. Последната горна круна на дневникот останува слободна и оди на уредот на греди и покривот на бањата.

Сликата 5 линкови

 

подот на подот со свои раце

Практична опција е грубата течна подна површина на логовите, кога логовите се одвиваат на виткање круна. Внатрешниот кат на структурата од таблата е поставен со додаток за јазот. Дневниците се поставени на столчиња за поддршка на тули, под кои се поставуваат монолитни платформи. За изградба на столици, копаат јама од 40 см, што одговара на ширината на потпорен стол.

big4

На дното лежи слој од кршен камен и удри. Сите потпорни столици се наоѓаат на едно ниво, така што нивната вертикалност е строго контролирана. Тогаш бетонот се влива во опаковката. Конечната фаза на подготовка за столици и застој е водоотпорност.

Слика 2 кат

Корисни совети

За варијанта која не истекува, се препорачува да се создаде наклон од 10 ° со употреба на парчиња во лентата. За тротоарите, користете плочи од штици наместо да ги исекувате производите. Технологијата на создавање и затоплување на подот е како што следува: "груб под" - "керамитна изолација" - "ролна хидроизолација".

uteplen_pol_ban_8

Сите корисни совети за изградба на бања од барот, се претставени во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: