Како да го избереме правото греење за приватна куќа: гас, електрична енергија или дрво? Изборот на котел за греење за приватна куќа: електричен, гасен или дрвен.

 • admin
 • 08 август 2016 година
Како да го избереме правото греење за приватна куќа: гас, електрична енергија или дрво? Изборот на котел за греење за приватна куќа: електричен, гасен или дрвен.

Имајќи изградено приватна куќа, сите се соочуваат со проблемот на греење. На крајот на краиштата, централизираните системи во приватниот сектор на градовите и населбите на вилата се едноставно отсутни. Пред сопственикот на недвижниот имот постои тежок избор кој тип на котли за греење да даде предност. Исто така зависи од достапноста на комуникациите во секое одделно село. Ние ќе се обидеме да одговориме на овие прашања во овој напис и да ги разгледаме видовите на котли за греење презентирани на домашниот пазар.

Грејни котли во приватна куќа

А сигурно греење единица гарантира удобноста на секој дом. Во моментов, домашниот пазар е претставен со огромен избор на модели.

Сите од нив првенствено се разликуваат во видот на употребеното гориво:

 • гас;
 • електрична енергија;
 • огревно дрво.

Исто така, со методот на инсталација, тие се поделени на:

 • подот;
 • ѕид.

Ако ви е потребно само греење на куќата, можете да го запрете изборот на уред со еден кола и да ја загреете водата за да ја инсталирате колоната. Но можете да изберете котел 2 во 1, таканаречените две кола модели. Се разбира, кој модел да се избере зависи од финансиските можности и директен пристап до сите комуникации. Да разгледаме подетално секој тип на опрема за греење.

14

Греење на гас за дома

Оваа верзија на греење е најекономична за денес. Покрај тоа, гасот е најприфатливо гориво. Ако во близина на куќата постои гасовод, тогаш нема да биде многу проблематично да се поврзете со него. Ако оваа опција не е достапна, тогаш можете да користите гасни цилиндри. За системот за греење на гас, покрај системот за цевки, потребен е и котел за гас. Најчесто во домовите се користи систем за вода. Водата игра улога на носач на топлина со греење во котелот и циркулира низ цевките. Таквиот систем има неколку предности:

 1. водата е одлична течност за ладење;
 2. циркулира низ затворен систем, така што волуменот на течноста останува непроменет;
 3. едноставност за создавање на вода коло.

За жал, без никакви недостатоци, овој систем за греење нема да стори:

 1. цевките и радијаторите мора да бидат чисти, бидејќи загадувањето ја намалува ефикасноста на греењето;
 2. по вклучувањето на загревањето, ќе биде потребно извесно време за зголемување на собната температура;
 3. системот за греење може да се кородира, што резултира со пробив на цевките;
 4. во студената сезона не можете да го исклучите греењето на куќата, инаку системот ќе се одмрзне.

За каков вид на котли за греење на гас постојат, и со кој принцип ние работиме понатаму.

котел за греење со гас

Гасен котел е неопходна компонента на системот за греење на целата куќа како целина. Тие доаѓаат во различни капацитети:

 • мали - 65 kW;
 • просек - 1700 kW;
 • големи - 15000 kW.

Со загревањето на приватна куќа, првите два вида ќе бидат добри. Третата опција е посоодветна за производство и индустриски објекти. Во однос на нивната функционалност, тие можат да бидат:

 • еднокоманда - тие работат само за греење на просторот;
 • две-кола - тие не само загревање на куќата, но, исто така, обезбеди на потрошувачот со топла вода.

Инсталирањето на котли за гас и системи за греење во целина мора да му се верува од специјалисти. Тие за кратко време не само што ќе го сочинуваат проектот, туку и ќе го пресметаат буџетот за работа. Потоа ќе почнат да инсталираат цевки, радијатори и да го поврзат целиот греен круг со котелот. Водечките производители на опрема за греење се Германија, Франција, Словачка. Исто така, треба да се забележат домашни производители од Ростов-на-Дон и Жуковски. Значи, меѓу кат моделите треба да се забележи следново:

Baxi Slim 2300Fi  - котел со два кола произведен во Италија, има капацитет од 29,7 kW, потрошувачката на гас 3,49 кубни. м на час. Овој модел има голем број непобитни предности:

 • естетски изглед;
 • работи дури и при мал притисок на гасот;
 • електронско палење и индикација;
 • обезбедена е можност за далечинско управување;
 • висок систем на заштита.

Овој модел има само еден минус неговата цена. Цената на котелот започнува од 120-180 илјади рубли.

2c4200f8add73a29aeb55abac9d8b033

Протерм мечка 40 TLO  - еден модел на словачко производство има моќ од 40 kW. Протокот на гас е 4 кубни метри. м на час. Уредот е компактен и има надворешен контролен панел. Да се ​​справат не само со греење на просториите, туку и со греење на вода за потребите на домаќинствата. Вистината е да поврзете дополнителен котел. Цените за овој модел се преценети и изнесуваат 66-120 илјади рубли.

медведи

AOGV-23,2-3 Удобност  (Zhukovsky машиностроителна централа) - е едноколовен котел со капацитет од 23,2 kW. Гориво, тој ќе потроши 2,55 кубни сантиметри. м на час, и е во можност да се загрее до 230 квадратни метри. m област. Ова е еден од најекономичните модели. Котелот работи добро со мал притисок на гасот. Лесен за управување и многу економичен. Цената е од 22 000 рубли.

340

Уредите за монтирање на ѕид се исто така задоволни со разновидните модели:

BOSCH Gaz 4000 W ZWA 24-2A  - модел на германско производство со капацитет од 24 kW. Потрошувачката на гориво е 2,73 кубни метри. м на час и може да се загрее до 300 квадратни метри. m област. Овој котел е опремен со индикација за системот на работа и грешки. Опремен со електрично палење, бидејќи постои можност за инсталирање на контролори за собна температура. Цената на моделот е од 32 до 40 илјади рубли.

gazovyj_kotel_bosch_gaz_4000_w_zwa_24_2a

PROTHERM Cheetah 23MOV  - уред од Словачка со двојно коло, што е многу погодно. Неговата моќност е 25,8 kW. Потрошувачката на гас е 2,73 кубни метри. м на час на работа. Котелот не само што добро ја загрева просторијата, туку и го обезбедува потрошувачот со топла вода со капацитет од 11 литри загреана вода. Едноставно управување и прифатлива цена го прават овој модел многу привлечен за инсталација во приватен дом. Цената е 36 - 45 илјади рубли.

1050.700

Електрично греење на приватна куќа

Електричното греење е добра алтернатива на вообичаените системи за гас-вода и дрвени печки. Предноста на овој вид на греење е автономија, бидејќи дури и ако ја исклучите електричната енергија, можете да го поврзете системот со генераторот. Главните предности се:

 • ефтин уредување на системот за греење во куќата;
 • едноставноста на дизајнот и работењето;
 • отсуство на бучава;
 • високи перформанси за безбедност.

Дури и овој навидум совршен систем има свои недостатоци:

 • голема потрошувачка на електрична енергија;
 • зависност од напон.

Ова е добра опција за греење на куќата, но од друга страна не секој е подготвен да плати големи суми за сметките за електрична енергија.

котел за греење

Ако местото на живеење не е можно да се донесе гас, тогаш електричниот котел е најдобра опција за загревање на домот. До денес, голем избор на странски и домашни уреди е на пазарот. Меѓу руските котли, треба да се забележат два модели:

Rusnit 209M  - компактен модел со тежина од само 12 кг. Капацитетот од 9 kW е доволен за греење на куќата со површина од 70 - 90 кв.м. Овој котел има многу прецизна контрола на температурата со грешка од половина степен. Може да го загрее воздухот во температурен опсег од 5 до 30 ° C Котелот е лесен за инсталација и работа. И главната предност на уредот е многу прифатлива цена во рамките на 20 илјади рубли.

7422_big

Еван Вармош QX - 18  - овој моќен домашен котел е котел во минијатура. Тој е опремен со пумпа и експанзионен резервоар од 12 литри, со што се заштедува простор во куќата и се забрзува инсталирањето. Сите информации се прикажани. Контролната плоча е затворена со посебна врата и е многу разбирлива. Автоматската контрола е многу сигурна и точна. Излезот на котелот е 18 kW. Ова е сосема доволно за да се загрее голема селска куќа или продавница. Единствениот недостаток е голема тежина од 41 кг и импресивна вкупна големина. Цената на уредот е 49 илјади рубли, што не е толку за квалитетен и сигурен котел за греење.

357fc830-23e7-11e5-995d-bcaec5e1ea37

Греење приватна куќа со огревно дрво

Во современото општество, секој се користи за греење на котлите и заборави дека просторијата може да се загрее и дрво. Ова е најстариот еколошки вид на гориво, и загрева куќа брзо и добро. Единственото нешто што треба однапред да се грижите е подготвувањето на огревно дрво, но ако живеете во рурална средина, нема да има многу проблеми. Може да се спроведе греење на дрво на два начина:

 1. изгради рерна;
 2. да се инсталира котел кој работи на дрво.

Ако првата опција е прилично тешка, бидејќи не може да се најде производителот на шпорет, а печката сама по себе не може да се гради, втората е сосема соодветна. Модерна Европа главно користи котли на дрва за греење куќи. Но, како и секој друг вид греење, овде има некои нијанси. Овој тип на затоплување е погоден за оние кои:

 • мала куќа област до 150 квадратни метри;
 • користете котел со контролирано согорување на огревно дрво или можност за гасови што согоруваат;
 • пожелно е котелот да е наменет за употреба на гранки и друг отпад од дрво.

Се разбира, како независна опција за греење, греењето на дрвото не е сосема соодветно. Не секој има можност редовно да става огревно дрво во ложиште, а доаѓањето во студена куќа не е многу удобно. Но, тука е како бекап систем на греење е сосема одговара.

котел за загревање на приватна куќа комбинирано огревно дрво

Иронично, на пазарот има многу модели на котли од дрво. Да ги разгледаме најефективните модели:

Buderus Logano G221 - 20  - котелот направен во Германија со добра топлинска изолација ќе овозможи греење до 200 квадратни метри. Лесен за одржување и многу сигурен. Цената на овој модел е 80 илјади рубли.

buderus-logano-g221-20-4-original

Burzhuy TO TA 20  - домашен котел. Во форма на гориво може да се користат дрвени и пиролни гасови, ова е четири пати поекономично од конвенционалните котли. За да се загрее доволно два пати на ден. Ова е погодно за работно лице. Моќта на модел е 20 kW. Цената на котелот е 62 илјади рубли.

stopkadr_2-500x500

Предности и недостатоци на приватното греење

Кој вид на греење да избере е лично прашање за секого. Се разбира, ако нема проблеми со поврзувањето со гасната мрежа, најдобро е да се даде предност на гасни котли. Тие се лесни за инсталација и работење и совршено загревање на куќата. Единствените недостатоци се:

 • импресивни трошоци за поврзување со гас и проектирање на проект за греење;
 • работи на поставување на системот за греење во куќата;
 • зависност од притисок на гасот.

Но, инаку ќе добиете еколошки гориво по прифатлива цена. Што се однесува до електричното греење, трошокот за негова инсталација е минимален. Собата се загрева многу побрзо отколку од гасниот котел. Но, тука исплата на сметки може непријатно изненадување на сопственикот на куќата. Ако сте во можност да платите голема електрична сметка, тогаш оваа опција е во право за вас. И конечно, греење на дрво. Современите котли овозможуваат зградата да се загрева два пати на ден. Вие не сте во прилог на куќата и може мирно да го направите вашиот секојдневен бизнис. Единствено е да се подготви огревно дрво однапред. И, за жал, тие исто така стануваат поскапи.

Кој вид на греење во приватна куќа е подобар

Каков вид на греење е најпосакувана од секој сопственик на приватна куќа. На пример, за да се загрее на дрво 100 метри простории треба да се трошат 11-15.000. Рубли за оваа сезона, висорамнини електрична енергија во просек за 34 илјади. Рубли, а главната гас потрошите $ 5 илјади. Рубли. Значи, економски најпрофитабилно гориво за денес е гас. И каков вид на котел за греење да го изберете да одлучите.

Неименуван

Оваа статија опишува различни видови на котли за приватна куќа. Дадени се описи на модели. Користење на информации статии лесно можете да изберете на бојлер за вашиот дом. И, исто така, одлучува за видот на гориво за греење на куќата. Успешно избор.

Може да бидат заинтересирани: