Куќи со половина греди

  • admin
  • 24 јуни 2015 година
Куќи со половина греди

Ако зборуваме за Баварија, за Германија, имаме бајка слика во форма на джинджифилово куќи - овие куќи се изградени во стилот на полу-дрвени куќи. Модерната Русија не им пречи на градењето на такви куќи на нејзина територија, особено поради тоа што изградбата трае краток период, и како резултат на тоа добиваме убава, топла, звучна куќа.

Fachwerk - дома, како да го изгради

Повеќе од 500 години, а според некои податоци и пред 1000 години, почнаа да градат структури во вид на кружен скелет од дрва.

Најверојатно, првично, заштитна структура била изградена од хоризонтални, вертикални и дијагонални греди.


Има изградено таква рамка, внатре исполнета со помошен материјал во форма на глина, камен, гранки и други остатоци.

Структурата беше прилично стабилна, можеше да го заштити лицето да нападне непријател или ѕвер.

Внатрешната декорација не беше секогаш потребна, главната работа е што внатрешната содржина не се излеала.

Постепено, луѓето ги разбраа предностите на таквата структура, нејзината едноставност и леснотија, па така, по милениуми, рамките имаат право да бидат. Се разбира, модерната конструкција користи современи материјали. За изолација постои огромен број на видови на изолација и сендвич панели.

Модерните куќи во стилот на полу-дрвени куќи, несомнено, изгледаат многу интересно од надвор.

За да се спречи пенетрација на влага во внатрешноста на куќата, надвор од ѕидовите се покриени со материјал отпорен на влага.

Потоа, во согласност со редот на сопственикот има камен, тула, разни панели.

Но, со било кој крај, рамката на зградата треба да биде видлива.

Ефикасноста и атрактивноста на куќата на полу-дрвени куќи се дадени од греди, лавици, кои ги делат ѕидовите на куќата во одделни делови.

Покривот на куќата е полу-наведнат или четири-коси.

Вкупно - имаме куќа со половина греди во форма на пресек структури.

Како да се дизајнира куќа со половина греди

Проектот на куќата е како раѓање на дете, тоа е тешко и скапо.

Ако проектот е направено квалитативно и правилно - здраво дете ќе излезе. Бидејќи проектот е скап, можете сами да го направите тоа, како да направите изглед на куќата   ќе им помогне на специјализирана страница.

Во проектот, мора да ги обезбедите сите ваши желби, бидејќи куќите имаат различни рамки и внатрешен распоред, големина и начини на завршување.

Треба да ја одредите висината на куќата, со подот, треба да го одредите бројот на влезови, бројот на прозорци, балконите и терасите. Технологијата на оваа конструкција обезбедува испакнатини над подот - овие издигнувања, во старите денови, ги штитат долните катови од атмосферските врнежи, во моментов заштитата може да се направи и на други начини.

Но, ако сакате да изградите вистинска куќа со половина греди, планирајте ги пределите помеѓу подови, толку повеќе ќе ја зголемите површината на горните катови.

Правила за изградба на полу-дрвени куќи

Современите градежни технологии, воопшто, останаа непроменети, иако модерните архитекти и градители прават сопствени амандмани.

House fachwerk, како и досега, е изграден на цврста рамка од дрво.

Но Жаргон користите шавови, бидејќи тоа нема природни јазли и пукнатини и е потрајни.


Бидејќи лепената дрвена маса е беспрекорна, модерната фасада изгледа многу убаво, особено бидејќи должината на дрвото може да биде од минимум до максимум од која било должина.

Фахверк куќата е изградена многу брзо, според принципот на изградба на објекти од лесни метални конструкции.

Но, за разлика од зградите изработени од метални конструкции, конструкцијата на фахверк не препознава метални сврзувачки елементи - сè треба да се направи од дрво во форма на шила, итн.

Старите куќи во стилот на полу-дрвени куќи се повеќе од еден век - тоа е гаранција за сигурност.

Современите градители сè уште ги користат металните елементи во прицврстувачите, но тие длабоко ги криеат, или, напротив, го изложуваат како елемент на декор. Од изградбата на дрво - куќата излегува лесно за него, односно за ефтин основа.

Mezhkarkasnoe модерен простор греалки или поставени во форма на Windows - двојно застаклените прозорци.

Основата на рамката овозможува лесна инсталација на двојни застаклените прозорци, тие можат да ги зацврстат целите ѕидови.

Современото застаклување има висок степен на запечатување на прозорците, а тоа, пак, помага да се намалат загубите на топлина.

Глувите ѕидови се изолирани со минерална волна или лесен газобетон.

Топлинска изолација, директно, зависи од регионот на живеење, од желбите и финансиите на клиентот.

За да се подобри звучната изолација, внатрешните ѕидови се наредени со лим од гипсени влакна, ги заштитуваат и од пожари и од студ.

Колку долго е изградена куќата?

Ако нарачате рамка, тогаш рамката за куќа со два ката ќе биде направена во фабриката од еден месец до два-во ова време ќе ја подготвите фондацијата.

По испораката на завршената рамка на страницата, за два до три месеци, можно е да се собере рамката, да се наполни, да се подигне покривот, да се покрие и да се направи груба внатрешна завршница.

Вкупно, во најдобар случај, за три или четири месеци куќата е подготвена, сега е потребно да се обезбеди греење, водовод, канализација и електрична енергија. Бидејќи куќата е скелет, целата инженерска опрема може да се скрие во ѕидовите. Греење може да се направи печка, пареа, вода и други.

Дома fachwerk сугерира постоење на жив оган, т.е. во идеален - камин.

Внатрешни работи внатрешноста на куќата

Од рамковната куќа - ова го одредува присуството на греди, а потоа од греди и танцување.

Сите може да се победи во било кој стил, од земја до модерен минимализам.

Гредите може да биде вештачки возраст во декорација да се користи многу на дрво, се инсталира масовно груба мебел, декорација на груб текстил и модерни апарати скриени зад фасадите на модерен мебел.

Тука е модерен германски стил на земјата.

Ако ѕидовите се стаклен во голем простор со двојни застаклени прозорци - изберете минимализам.

Еве, чисти линии, светли бои, рамка и кровни греди насликани во бела, камин, настапи во едноставен стил, итн

Ако сакате да изберете класичен стил - греди покривање на резби, подовите се направени од дрво, на ѕидовите на позадина ставете над, поставено на класичен мебел, висат скапи текстил.

Внатрешна декорација може да биде различна, но секогаш има живи оган и рамки.

Можеби сте заинтересирани за: